Skolgårdsidéer

 

En femtedel av skoldagen består av rast. Därför är den så viktig för barns möjligheter till rörelse och just därför arrangerade vi 2014 en skolgårdstävling. Vi ville hitta de bästa idéerna för en roligare och rörligare rast. Tävlingen i sig satte igång en hel del tankar och fick fart på kreativiteten på skolorna. Många har gjort mycket med små och väldigt enkla medel. Kanske är det inte mer pengar som behövs utan tid för att tänka och genomföra samt resurser i form av fler vuxna och en vilja att involvera barnen.

Vi fick in ett 30-tal bidrag från såväl stora som små skolor i stora och små kommuner från norr till söder. Juryn hade ett tufft jobb att utse en vinnare. Men till slut enades man om att ge priset till bästa skolgård till Mjälgaskolan i Borlänge. Motiveringen lyder:

För att skapa en bra skolgård som uppmuntrar till lek och rörelse är det viktigt att utgå från de platser och aktiviteter som redan är barnens favoriter och bygga vidare på dem. En tråkig asfaltsyta som ges form och färg skapar lust att leka. Och om barnen ofta leker exempelvis hund eller häst, ja då bygger man banor och hinder med hjälp av hinkar, koner och backar. Just det gör man på Mjälgaskolan i Borlänge som har en skolgård där barn med sjutton olika nationaliteter leker på rasterna. Mjälgaskolan har inte Sveriges bästa skolgård idag men kan tack vare sitt förhållningsätt till barnen och deras lek och att de ser skolgården som en plats där samhörighet och gemenskap skapas om några år ha det.

Läs mer här ››

 

Ytor slår redskap

Skolgårdstävlingen visade att det finns ett stort engagemang och många bra idéer hos både vuxna och barn. Idéerna handlar ofta om mer utrymme än om fler redskap. Man vill ha mer natur, hinderbanor och aktiviteter där alla kan vara delaktiga. Ett bra exempel på det senare är barnen på Fontinaskolan i Kungälv som vill göra skolgården mer tillgänglig för alla genom fler gungor.  Då kan fler gunga tillsammans och högre stänger gör att även de äldre eleverna kan ”hänga knäveck”. Och på Tingdammsskolan som är en F-6 skola i utkanten av Malmö har man skapat en inbjudande skolgård med ytor som uppmuntrar till lek. 

  

 

Goda råd är inte dyra

Det var de enkla idéerna som inte kostar så mycket pengar vi var ute efter. Och det fick vi. Med färg målar skolorna olika spel på asfalterade delar av skolgården. Schack, Fia och hopphagar är några exempel.

 

  

 

 

Äldre hjälper de yngre

Många skolor har involverat de äldre barnen i olika projekt. Lekbodar finns på många skolgårdar och det är inte ovanligt att de äldre eleverna ”jobbar” under rasterna och lånar ut olika typer av lekmaterial som bollar och cyklar till de yngre eleverna.

En av vinnarskolorna, Fjordskolan i Onsala, har tagit det steg till. Skolan samarbetade med byggprogrammet på en närliggande gymnasieskola som byggde deras lekbod.

 

 

Bilderna är från Sjöstadsskolan i Stockholm och Fjordskolan i Onsala.  

Rastvärdar

Det var många skolor som lyfte fram sina rastvärdar och som även deltog i tävlingen om bästa rastvärd som pågick parallellt med skolgårdstävlingen. Rastvärdarna bidrar till mer rörelse men också till ökad social samvaro bland eleverna. De motverkar dessutom mobbning och utanförskap.
 

 

Bästa skolgårdstipsen

 

Utgå från de platser och aktiviteter som redan är barnens favoriter och bygg vidare på dem.

Bygg rast/lekbodar och fyll dem med lekredskap. Äldre elever kan ansvara och vara bodvärdar.

Rastvärdar inspirerar inte bara till rörelse de motverkar även mobbning och utanförskap. 

Planera rastaktiviteter och gör temaveckor för att lyfta fram rasten och för att inspirera.

Låt högstadieelever vara rastvärdar. Det skapar trygghet och samhörighet samtidigt som eleverna växer när de får ta ansvar. 

Måla upp spel som Fia och schack, rita hopphagar på asfaltsdelarna av skolgården. Det funkar även att måla på snö och is på vintern. 

Bygg hinderbanor av naturmaterial.

Samarbeta med ett närliggande gymnasium och något lämpligt utbildningsprogram. En av skolorna som deltog i tävlingen samarbetade med ett byggprogram. Resultatet blev en fin lekbod. 

Tinas blogg

Semester och sommarträning

Semestertider och passar på att hetta upp sommaren med några träningstips.

1. Träning innan grillning. Det är en sommarregel som funkar fin-fint. Det är  som en inverterad variant av att man inte fick" simma direkt efter man ätit" förr i tiden. NU, 2017, handlar det om att fixa ett schyst pass innan man tänder grillen. Kanske ett kortpass, typ 30 min med några favoritövningar. Sen är man i skönt mood för grillning.

2. Jogga eller Power walk i sommarregn. Skrev det som ett tips på Instagram här om dagen men vill gärna få ut det i alla kanaler. Känns lite ruggigt innan man sticker ut men sen... fantastiskt!! Syre, fukt och endorfiner! Spa-löpning. Missa inte det.

3. Träning vid, eller i, vatten. Vatten känns som ett uppfriskande och helande element. Träna ute på en brygga, på en strand eller gå i vattenbrynet... Eller iofs i vattnet; kanske simning, vattenlöpning eller lite egen vattenjympa (underskattat).

4. Morgonprommis. En skön sväng och kanske stanna upp och köpa en kaffe på vägen hem. Sen blir det en bra dag.

5. Prova en träningsapp. Finns många nya ute nu. Många med övningar utan redskap så man kan träna på egen hand, utan att gå till träningslokalen. Prova!

Skön sommar!

 

Läs hela inlägget ››

Instagramtajm!

Nu i juni är det jag som är @friskissvettis på Instagram. Det blir träningsutveckling, sköna människor och smaskiga pass. Träning med Tina, helt enkelt. Häng på så tränar vi in sommaren! Bloggen får lite ledigt, tills vidare.

 

 

Läs hela inlägget ››

Högtryck

I dessa tider är det högtryck på många sätt och vis, bland annat i tränarfabriken. Just nu går hundratals friskisledare på kurs. Några är helt nya, andra ska börja med ett nytt uppdrag.

I Friskis har vi haft vår egen utbildning ända sedan starten, för snart 40 år sedan. Kurserna blir en slags utvecklings-mötesplats, där möts ett gäng sköna människor med en gemensam uppgift; inspirera andra till träning med schyst feeling. Ofta uppstår också en unik kursjargong, det är så pass intensivt, man jobbar tight och är på internat, så alla grupprocesser sker med faciliterad fart. Det är liksom som att gå hela gymnasiet på en helg. Man kommer lite ny och nyfiken till kursstarten och sprintar sedan ut några dagar senare och tar träningsstudenten på söndagen.

 

 

Från förra helgens Core-kurs.

Läs hela inlägget ››

Den fantastiska kroppen

I fredags samlades ett stort gäng PT:s för en inspirationsdag. Härliga personligheter, stort engagemang och vilja till utveckling. Under förmiddagen fick vi lyssna till, och träna tillsammans med, Linus Johansson. Linus är en stor inspirationskälla inom funktionell träning och en grym entreprenör - skapar nya grejer hela tiden men utifrån samma grundtankar. Hans tema för dagen var "den fantastiska kroppen".

På eftermiddagen grottade vi in oss i vår egen funktionella rörelsetest. Det är en screeningtest som vi haft med oss sedan starten med PT, syftet är att få en bild av personens naturliga rörelsemönster och att samtidigt initiera ett  synsätt på funktionell träning. Eftersom vi gjort några uppdateringar så kändes det värdefullt att kolla genom dessa och diskutera kring testens syfte och funktion. För att få lite praktisk tillämpling så genomförde vi också en test praktiskt på ett case. Jag fick vara dagens case... Förmiddagens snack om "den fantastiska kroppen" fick sig en vändning när mina utvecklingsområden (läs grymt stela fotleder) lyste fram i alla stående testövningar. Tur att jag var omgiven av 40 PT:s. Skulle vilja boka tid hos hela högen.

  

 

Friskis hög med PT:s samlade runt Linus Johansson.

Läs hela inlägget ››

Så jäkla proffsiga

Vi är igång i flera spännande projekt. Ett är "Grapevine 2018" som handlar om utvecklingen inom dans och step/aerobics. Att på ett kreativt, showigt och lekfull sätt träna via att dansa är ju en given grej för oss i Friskis. Men vi har sedan en tid känt ett behov av att göra det på nya sätt, former och uttryck.

I januari inledde vi med en utvecklingsträff med representanter från olika föreningar. Då fick vi med oss nuläge och önskemål om utveckling. Därefter skapades projektgrupp och referensgrupp. Under mars och april har nu projektgruppen jobbat vidare och skissat på ett förslag på hur ett framtida utbud skulle kunna se ut. För en dryg vecka sedan involverades referensgruppen för att reflektera och återkoppla på idéer samt förslag.

Och jäklar, vad bra det är att ha engagerade och proffsiga personer i en organisation. Olika infallsvinklar, breddade perspektiv, detaljer och helhet. Och känslor. Det är nog det sistnämnda som gör det så kul och berörande. Träningen i Friskis är ingen pappersprodukt. Den skapas med sköna, inspirerande idéer, peppiga känslor, mod och en vilja att få händerna i taket.

 

 

Projektgruppen in action på möte i helgen.

Läs hela inlägget ››

Fibo-mässan

Förra veckan var Magnus, Jossan och jag på Fibo-mässan i Tyskland. Det är världens största tränings/fitnessmässa. I år samlade den 150 000 besökare, 1 000 utställare från 50 länder, det är alltså ett extremt stort event. Helhetsupplevelsen är någon slags kombination av show-branschutveckling-produktinnovation och så klart sälj-sälj-sälj. Det är en mötesplats för tillverkare, återförsäljare och inköpare.

Precis som förra året  slås jag över att vi åker dit med bilden av "träning är roligt" och åker hem med bilden "träning är business". Det behöver ju inte vara någon motsättning i detta. Men som representant för en ideell idrottsförening är det lätt att känna sig som att man är på bortaplan i detta sammanhang. Fokus är på säljstrategier, omsättning och retention. Nästan inget snack om kultur, värderingar, budskap eller mjukvaran i träningen. Hur som helst känns det värdefullt att vara med, branschen växer och det är intressant att se vilka som tar täten. Över 56 miljoner européer är medlemmar i någon träningsklubb och antalet har ökat med 4,4 % från förra året. Den europeiska tränings/fitnessmarknaden är nu störst i världen, tom före USA.

Vad såg vi då mest av?

  • Mycket teknisk utveckling där det digitala givetvis är mest påtagligt. Att träna och mäta det du gör, eller att få vägledning via digitala stöd, finns nu i en mängd varianter. Utmaningen verkar handla om det pedagogiska, hur ska vi ta hand om, och använda, all data vi får in?
  • Varianter av varianter, finns det en uppsjö av på mässan. Inte så mycket helt nya grejer. Mer uppdateringar av befintliga. I år var det cardioutrustning, ffa löpband, som fanns i en mängd nya upplagor.
  • Mässan hade en ny del "Fibo med", tänkt att bli en mötesplats för gränslandet mellan sjuk- och friskvård. Ett spännande område förhoppningsvis växer ännu mer framöver. 

 

 

Emma Barry från Equinox (hon var tidigare på Les Mills) föreläste och pratade om att sälja upplevelser, skapa sociala utrymmen och interagera med medlemmarna. Känns ju väldigt spännande att tänka sig att länka ihop dessa idéer med tankarna kring "Fibo med" så att "träningen/handväskan" blir tillgänglig för många.
Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram