Musikexperimentet
Musikexperimentet
Prova något nytt i höst
Prova något nytt i höst
Earth Street - Limited Edition
Skolgårdstävlingen
Skolgårdstävlingen
House bättre än rock

Musik maxar motivationen

Har du svårt att komma igång med träningen? Med rätt musik i hörlurarna ökar motivationen. Vid konditionsträning ökar motivationen med 19 procent om låtlistan består av house istället för rock. Det visar ett musikexperiment som vi genomfört. Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, har medverkat som rådgivande konsult.

Läs mer ››

Välkommen till en dag om barn och rörelseglädje 

2012 drog vi igång satsningen Alla Barnen för att sätta fokus på barn och rörelse. Under de snart tre år som gått har vi träffat många spännande och kunniga människor. Den 20 november 2015 bjuder vi in till ett seminarium där flera av dem vi mött delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Läs mer ››


Nolltolerans mot doping

Doping är ett växande problem som vi tar på stort allvar. Som medlem i Riksidrottsförbundet är vi delaktiga i deras antidopingarbete och dessutom bekostar våra föreningar egna dopingkontroller. Läs mer om vårt förebyggande arbete mot doping.

Läs mer ››

Från gatudans i
Dar es Salam till skoldans i Skellefteå 

Dansen förändrade Mass Athuman Mkumbulas liv. Kärleken tog honom till Sverige och nu sprider han dansen vidare på skolor i Skellefteå. Tack vare ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet kan vi sprida rörelseglädje till barn och unga.

Se filmen om Mass och Alla Barnen-satsningen ››
Karin Nolke Grubbström

Ny GS brinner för rörelseglädje

Friskis&Svettis vision är att människor ska le när de tänker på träning. Med Karin Nolke Grubbström har Sveriges största idrottsförening fått en generalsekreterare som har nära till ett leende. Karin har 10 års chefskap i ideella organisationer med sig i bagaget. Hon kommer närmast från Sveriges förenade studentkårer (SFS) och innan dess från Scouterna. 

Läs mer ››

Yoga för barn 

Rolig och lekfull träning för barn finns sedan länge på schemat. Nu lägger vi till yoga i utbudet för de yngre medlemmarna. Som stöd till ledarna har Yogalådan tagits fram. I den finns upplägg med olika rörelser samt andnings- och avslappningsövningar anpassade för barn upp till 12 år.

Läs mer ››

Pressklipp

fredag, 04 sep 2015
Dagens Media
tisdag, 01 sep 2015
SVT
måndag, 31 2015
Upsala Nya Tidning
fredag, 28 2015
Hallands Nyheter
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Skräckblandad förtjusning

När jag var liten kallade pappa mig för Tarzan. Jag gillade liksom att klättra och att vara uppochner. Hade en period när jag hade behov av att klättra upp på höga grejer för att sedan hoppa ned. Var t ex tvungen att avbryta läxläsningen och gå upp på garagetaket och sen hoppa ned på grannens tomt. Låter konstigt men jag minns att jag gillade känslan. Har funderat i efterhand på vad det egentligen vad drivkraften egentligen handlade om.

Sen hände något i livet. Jag blev rädd av mig. Typ rädd för fart, rädd att ramla, rädd att skada mig. Vill sedan dess inte klättra, inte utmana och kanske inte vara uppochner. Vet inte när förändringen kom. Kanske när jag blev vuxen.

Alltså, egentligen är det nog rätt bra. Vet inte om det skulle kännas så bra att klättra upp på garagetak nu för tiden. Det känns så himla synd att skada sig. Så det är nog smart att vara rädd.

Men igår kom det igen. Känslan av att övervinna skräck. Jag provade MTB. Först jätterädd och vågade inte koppla fast vänsterfoten på pedalen utan hade den som sparkstöd. Men sen med pepp från min supercoach och fina vän, Linda, så fick jag en spikrak utvecklingskurva uppåt. Efter en stund vågade jag klicka i båda fötterna och glida fram i skogen. Först försiktigt och sen, ivrigt påhejad av Linda, över stock & sten och på en grymt utmanande spång. Just på spången kom känslan - den skräckblandande förtjusningen! Wow, jag gillar verkligen den! Ska försöka få in sådan träningsutveckling på Friskis.

 

Fantastisk sport. Blev jättesugen att börja.

 

Ser jag glad ut? Det är jag inte, är livrädd. 

 

Drog en vurpa rakt ned i blåbärsriset.

 

Läs hela inlägget ››

Test i träningslabbet

Idag på förmiddagen testade vi en av nyheterna inför 2016 i Friskis&Svettis träning. Det blir ett Limited edition-pass som passar mig perfekt. Bra uppbyggande träning och inspirerande övningar. Till det en riktigt bra tränare - Stefan Haag, som spänstar upp i luften på bilden nedan, och det känns som ett superpass. Vad det blir? Det berättar vi mer om längre fram i höst :-)

 

Läs hela inlägget ››

Brus

Det sägs ju att våra hjärnor behöver en lagom mängd ”bakgrundsbrus” för att nervsystem och hjärna ska fungera normalt. Känns skönt att jag har den här miljön runt mig i vårt öppna kontorslandskap. Borde säkerställa min kreativitet?

 

 

(Friskis&Svettis Riks testar miniRöris)

Läs hela inlägget ››

Väntar tillökning i Uppsala

I lördags var det Kick off för alla funktionärer i Friskis&Svettis Uppsala. Jag, som varit ledare i föreningen i 20 år, imponerades över hur många vi är som på ett eller annat sätt är engagerade. Typ 350 pers! Föreningen har ju nästan 30 000 medlemmar så vi har ju en hel del att göra när dom stormar in och ska träna. 

Som t ex min pappa, han kör sitt program på gymmet några gånger i veckan. Här om dagen ringde han och berättade att det hade kört ihop sig när han skulle träna. Löpbanden var avstängda så han fick bryta sin ritual med att börja på dom. Han fick ta crosstrainern istället. Upp på den och körde snabbt igång, fast det var länge sen sist. "Jag körde igång men tyckte det kändes konstig. Plötsligt kom jag på vad det var! Jag körde en Michael Jackson!!" Pappa hade kommit i bakåtvarv med tramporna. Lätt hänt, funkar ju också.

I lördags så berättade verksamhetschef Ingrid och ordförande Per-Åke att det nu är officiellt att föreningen är på gång med sin fjärde träningslokal. På idrottsanläggningen Fryishov blir tillökningen!

 

 

Ingrid och Per-Åke in action.

Läs hela inlägget ››

Inte mogen att sitta still

Skolstart för många i dagarna. Jag hörde ett samtal där en mamma sa - Ja det är skönt att han inte börjar förrän nästa år. Han är inte mogen att sitta still.

- Shit, tänkte jag. Hoppas han aldrig mognar på den punkten.

Visst är det rätt konstigt att vi idag, 2015, börjar skolan OCH SÄTTER OSS NED! Det borde vara: - Välkomna till skolan och stå upp. Eller spring runt! Eller hoppa.

Jag förstår att det inte är så enkelt. Och vi behöver både kunna stilla oss i lugn och koncentration ibland. Men jag tror vi skulle kunna göra en rörelserevolution genom att ändra invanda rutiner. Både barn och vuxna. I skolan, på jobbet och, också, hemma.

Här är ett av Friskis bidrag till rörelserevolutionen: En sneakpeek på fantastiska MiniRöris 5 (finns tillgänglig i webbbutiken och sprids via föreningarna fom början av september)!

 

 

Läs mer om MiniRöris och vårt projekt "Alla barnen" här

Läs hela inlägget ››

Det bästa med att springa är att gå

Bland det bästa jag vet är att köra löppass där det ingår sekvenser av gång. Det är så otroligt skönt att gå då. Jobbig, krävande löpning där andningen är ansträngd, benen kämpar och motivationen krigar. Just då, att få gå - det är det absolut bästa.

Apropå att gå så känns som att det är många som kör power walks nu. Gångvägar och trottoarer kryllar av folk som är ute och stegar på, ensamma eller med nån mysig kompis. Träningskläder, solbrillor och earphones verkar vara givna accessoarer. Att gå är ju en himla bra trend, jag tror verkligen det varit underskattat både upplevelse- och träningsmässigt.

 

 

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
RT @anellpar: Sprid filmen och bidra till insamlingen till SOS Barnbyar - Skolidrottsförbundet http://t.co/lnTkPqvEbm
639430935423922181
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @friskisfbg: Ideellt engagemang blev startskottet på karriären - DN.SE http://t.co/uJ4rxQ67cE
639354254281601024
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Ideellt engagemang bra i CV:t. Friskis har över 16000 ideella ledare. http://t.co/nknyF5o1t5 @Scouterna @IDEELLARENA
639332588251910144
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @gabrielwikstrom: Sjukvårdsdialog, intervjuer o studiebesök. Bra samtal i Falun i dag. Samt en och annan tyngdlyftningsövning. http://t.…
639093532905619456
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR