Spring i benen
Power Hour
Power Hour

Yoga för barn 

Rolig och lekfull träning för barn finns sedan länge på schemat. Nu lägger vi till yoga i utbudet för de yngre medlemmarna. Som stöd till ledarna har Yogalådan tagits fram. I den finns upplägg med olika rörelser samt andnings- och avslappningsövningar anpassade för barn upp till 12 år.

Läs mer ››

Med Röristurnén nådde vi tusentals barn 

För att fysisk aktivitet ska bli en självklar del av barnens vardag behövs lustfyllda och lättillgängliga lösningar. Därför skapade vi Röris, ett verktyg för att få in rörelse som en naturlig del av barns vardag. Genom Röristurnén som nyss avslutades nådde vi 12 000 barn och sedan 2003 har över 25 000 lågstadielärare och fritidspedagoger utbildats till rörelseinspiratörer.

Läs mer ››

Spring i benen när våren kommer

När våren kommer ökar vi träningsdosen. Det visar vår aktuella Träningsbarometer där svenskarnas träningsvanor undersökts. Vill man träna ute finns förutom den klassiska parkträningen fyra rena utomhuspass och många föreningar flyttar ut pass när vädret tillåter. 

Läs mer ››

Ny generalsekreterare för Friskis&Svettis

Karin Nolke Grubbström har utsetts till ny generalsekreterare för Friskis&Svettis Riksorganisation. Karin är idag kansli- och verksamhetschef på Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) som representerar 300 000 studenter via 51 olika studentkårer.

Läs mer ››
F&S Cardio

Konditionsträning i gymmet 

Cardio Mix är konditionspasset du inte visste att du saknat. Genom att kombinera löpband, crosstrainer, rodd- och stakmaskin har vi skapat ett pass för de som vill träna kondition tillsammans med andra i en mindre grupp.

Läs mer ››
Barn i ring

Friskis välkomnar flyktingar med träning

Knappt två mil från Östersund ligger Grytans flyktingförläggning. Tack vare satsningen Alla Barnen får barnen som bor på förläggningen uppleva rörelseglädje. Friskis i Östersund samarbetar också med Röda Korset för att kunna erbjuda träning för vuxna. Ett bra exempel på hur en idrottsförening kan göra skillnad och bidra till integration.

 
Läs mer ››

Pressklipp

lördag, 23 maj 2015
Nyheter24
tisdag, 21 maj 2015
SVT Värmland
tisdag, 21 maj 2015
Jönköpings-Posten
tisdag, 19 maj 2015
GT
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Snack om träningstrender i Östersund

I helgen var jag en sväng till Friskis&Svettis Östersund. Man hade funkisvårfest med lite olika programpunkter. 2014 var ett tufft år för föreningen, man fick brottas med ekonomiska utmaningar under årets tre första kvartal men med ett kraftfullt agerande och medlemstillväxt i slutet av året blev summering och bokslut ändå bra. Nu siktar man energifullt framåt.

Jag möttes av ett mysigt gäng med härligt engagemang och inspirerande resonemang om hur vi utvecklar Friskis&Svettis framåt. Vi snackade träningstrender och hur vi tar oss an de utmaningar som knackar på från omvärlden. Jag fick med mig spännande reflektioner och synpunkter. Fascinerades återigen över hur många bra personer vi har i Friskis!

   

      

Gänget fick ställa upp sig gruppvis utifrån sina uppdrag. Överst är delar av styrelsen och anställda medarbetare. Nere till vänster värdgänget och till höger är ledare/tränare.

      

    

Inspirerande lokal med bland annat smart disponerad yta i gymmiljön, en stor rymlig sal i sporthalls-style (det inspirerar mig till träning!) och välkomnande repa. Tycker teckningen på dörren till salen är helt suverän.

Läs hela inlägget ››

Festligt firande

Förra veckan innehöll många godbitar. En av de smaskigaste var nog ändå tisdagens kontorsfirande. Vi firade flera höjdpunkter. Dagen inleddes med att vi hyllade Riks-kontoret som fyller 30 år nu i maj. Tänk ändå, 30 års jobb av att försöka hålla ihop Friskis&Svettis. Det har varit mycket på agendan genom åren; varumärkesfrågor, utbildning & kompetens, organisation, träningsutveckling, klädkollektion... Glada tider med framgång och expansion varvat med tuffare utmaningar. Men detta pratade vi inget om när vi firade. Vi fick istället gå igång i härlig kreativitet. Med stöd av en bildkonstär fick vi gå loss med färger och gestalta olika teman på canvasdukar. Temana var kopplade till Friskis&Svettis på olika sätt och det gemensamma var "rörelse".

     

        

Alltså... Vi är ändå ett härligt gäng. Inga tveksamheter på att ta oss an en uppgift med full energi! Resultatet? Ja, det kanske inte är lika viktigt :-). I vårt konferensrum på kontoret pryds nu väggen av våra alster. Känns lite som när barnen hemma har gjort fina teckningar men som kanske inte är deras allra finaste och man ändå måste supporta dom. "Åh, vad fint! Vad duktig du är! Ska vi lägga den i fina i lådan?" Grejen är att vår förälder inte la i lådan utan satte upp på väggen...

 

Efter den uttrycksfulla stunden fick vi ta igen oss lite. Dags att fira Årsstämman som var i mars i Borlänge. Det gjorde vi genom att se filmen "Trevligt folk". Alltså den om det somaliska bandylandslaget som man drog ihop i Borlänge. Skön biostund och inspierande eldsjälar i filmen.

Den tredje delen i dagen var födelsedagsfirande av vår kollega Hilda Weiss. Hilda har jobbat längst på Friskis&Svettis Riks av oss. För mig känns hon som en grundbult på kontoret. Stabil, trygg, full koll på läget och samtidigt med glimten i ögat och känsla för att skapa Friskis&Svettis-feeling i stort och smått. Hon är detaljernas drottning vilket är så himla skönt i vår, ibland virrvarriga tillvaro. Med kärleksfullt ordningssinne håller hon fantastisk koll på vår stora utbildningsverksamhet. Grattis Hilda!

  

 

 

Läs hela inlägget ››

När kroppen utvecklas händer det grejer med själen

Den här veckan är jag ledig från det vanliga jobbet och är istället på ett uppdrag för Springtime och Friskispressen. Vi är på en träningsresa med ett härligt gäng resenärer. Några är medlemmar på Friskis på hemmaplan, andra inte. Några har sprungit ultralopp, andra har åkt på resan för att börja träna. Några är lite yngre, andra lite äldre. Och någonstans där i mitten, där möts vi i en skön blandning.

Det är träningspass att välja på från morgon till kväll. Vädret är så perfekt det kan vara. Mellan 25-30 grader i luften och skön badtemperatur. Otroligt skönt att träna och sen avsluta sista delen i passet med ett dopp. En sån här vecka är verkligen en boost, energin laddas. "Från utbrända till solbrända" sa Nicklas, en av löpledarna på plats. Kanske var vi inte utbrända hela bunten men säkert rätt vintertrötta. Nu är vi på hugget igen.

       

En grej som så häftig på sådana här resor är att det är många som utmanar sig fysiskt. Provar ny träning, tränar mer än vad man brukar, tränar i nya sammanhang, vidgar sin egen referensram. Och ofta blir det (när träningsvärken bleknat bort) en fysisk utveckling, gränserna har flyttats. Och i dag på after workouten så var vi ett gäng som pratade om att det är så intressant att känna att när kroppen utvecklas så händer det saker med själen också. Någon sa "jag tror den där himla mördarbacken på slutet på bergspasset gjorde att min själ kom upp ur vintermörkret". En annan sa "när vi dansade med Kayo så började jag skrattgråta på slutet, vet inte varför men plötsligt kände jag mig supernöjd fast jag inte fixade den där travoltagrejen".

Ja, att kropp & själ hänger ihop är ju kanske givet. Men att vi kan använda fysiska utmaningar för att växa och må bra inuti, det inspierar mig om och om igen.

     

Läs hela inlägget ››

Go känsla i Partille

I veckan var jag och kollegorna Anna och Magnus i Partille. Syftet med resan dit var att träffa ett gäng verksamhetschefer och träningsansvariga för att prata individuell träning och vidareutbildningar för ledare/tränare. Vi är ju på en liten vårturné med denna uppgift och detta var vårt tredje stopp.

Vi hann också med att kika runt en sväng i friskisföreningens lokal som är nyligen utbyggd. Jag slogs av den där goa känslan av att känna sig hemma. När det liksom är mysigt och skönt. Det är en väldigt bra känsla. Många träningslokaler idag byggs coola och lite ruffa i utsmyckningen. Det är inspirerande och jag blir ofta taggad i den miljön. Men partilleföreningens feeling är också himla bra, känns välkomnande och tillgängligt. Lotta Nybäck, som är verksamhetschef där, är en riktig pärla och har ett bra gäng funktionärer.

     

Efter att ha kollat runt i lokalerna grottade vi in oss i diskussioner resten av eftermiddagen.

    


Annika (Kungälv), Fredrick (Alingsås), Magdalena (Stenungsund), Marie (Kungälv), Karin (Borås), Mia (Varberg), Lotta (Partille) - åsså vi tre gangsters från rikskontoret.

Läs hela inlägget ››

Lördagsgodis i Norrköping

I lördags var jag i Norrköping för att vara med på deras inspirationsdag. En riktigt härlig dag! Norrköpingsgänget är på hugget; intresserade, positiva och träningssugna. Dagen hade ett varierat program med både Friskis egen träning och extern inspiration. Det var bl a Kamp, HIT, Iw, Spinning, uteträning, Zumba, Bugg  - och dagens snackis Power hour. Platserna till Power hour var stekheta, många var sugna på att testa vår nya kioskvältare.

Jag ledde två pass; Core och Skivstång. Fick med mig bra reflektioner och synpynkter när vi diskuterade kring passen. Känns alltid bra att prata träningsutveckling med våra experter = ledare och värdar i föreningarna. Det är dom som vet hur träningen funkar på riktigt.

Efter lunchen kom föreläsaren Christian Johnson Lindbladt och berättade sin lifestory. Från en situation med övervikt och mindre schysta livsstilsvanor så är han idag en nöjd kille i toppform med bl a en Iron man på meritlistan.

Jag har hört många sådana här berättelser genom åren men ledsnar liksom aldrig. Tycker det är så spännande med livstilsförändringar. När det plötsligt händer något och en person, mer eller mindre successivt, förändrar sin situation. Christian beskrev sin känsla: "Jag vill ha en kropp som jag kan använda - jag vill inte vara betraktare längre. Jag är less på att vara åskådare, jag vill vara med. Jag vill ha en funktionell kropp." Mmm! Lördagsgodis i mina öron.

 

    

   

Läs hela inlägget ››

Organiska och strategiska diskussioner i Norge

I veckan var jag över en sväng till Friskis&Svettis i Norge. Ett gäng representanter från olika föreningar samlades och utbytte tankar och erfarenheter inför schemaläggning/planering av utbudet till hösten. Det var en bra diskussioner. Vi pratade om en klassiker i friskissammanhang; balansgången mellan organiskt och strategiskt. För oss känns det ju alltid superrelevant att tänka organiskt, med definitionen att det handlar om att bygga verksamheten på vad funktionärer och medlemmar vill. Vi är en medlemsförening så det är givet att ta tillvara på det som finns hos oss. Samtidigt, för att utvecklas, behövs en spänstiga, utmanande och ibland rebelliska strategiska planer - både för att få ihop oss alla på ett bra sätt men också för att vi ska "spränga ny mark".

Min känsla från kvällen i Oslo var att många i föreningsledningarna skulle vilja vara mer strategiska men att det "organiska tar över". När det gäller att få ihop ett schema så slutar det alltid med att alla vill leda på måndagskvällar och ingen tar sena torsdagstiden... Jag tänkte ut en ny satsning när jag åkte hem; #tbt med ny betydelse: Throwback training on Thursdays.

   

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
RT @dagenssamhalle: Årets Samhällsentreprenör är @BerattarMin! #samhällsgalan Stort grattis!
603999254294732801
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @maratonpetra: Nybloggat! Vilken träningsmänniska kan man egentligen lita på? http://t.co/cALMWm92dw #petramanstrom
603617934318149632
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @Socialforum: Imorgon släpper vi programmet för #ideellaträdgården i #almedalen15 Woop woop! Håll utkik på http://t.co/vrZFntOEhc http:/…
603544204799774720
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @gabrielwikstrom: Om gårdagen besök i Rosengård: http://t.co/O0KwCjdFSJ @FCRosengard
603544009802395650
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR