Snart lanseras
Lust har ingen gräns 2
Lust har ingen gräns 2
Lust har ingen gräns 1
Lust har ingen gräns 1
HIT35
HIT 35

Träna med hjärnan så håller kroppen

Träna tufft, javisst! Det är kul. Och nödvändigt om du vill utvecklas. Men gör det så att din kropp håller i det långa loppet och så att träningen fortsätter vara rolig. För att lyckas måste du ge kroppen chanser att återhämta sig. Du kan inte bara tjonga på. Du måste vila och träna lite soft också.

Läs mer ››

Röris-turnén har varit i Piteå 

Tack vare ekonomiskt stöd från Kronprinsessparets stiftelse har vi fått möjlighet att sprida Röris till kommuner där det inte finns någon Friskis&Svettis-förening. Nu genomför vi en Röris-turné för att sprida rörelseglädje i hela landet och ett stopp på resan är Piteå.

Läs mer ››

Skolgårdstävlingen avgjord 

Vi har under våren och sommaren sökt efter Sveriges bästa skolgård och Sveriges bästa rastvärd. Vi har gjort det för att vi vet att skolgården och rasten är viktiga för barns förutsättningar till rörelse i vardagen. Nu är tävlingen avgjord och vinnarna utsedda.

Läs mer ››
kettlebell

Höstens häftigaste HIT 

Att Friskis&Svettis erbjuder lättillgänglig träning för alla innebär inte att alla träningsformer passar alla medlemmar alltid. Högintensiv träning, eller HIT som det heter på schemat, är en sådan träningsform. Till hösten kommer HIT i en kortare och mer intensiv 35 minuters version.

Läs mer ››

Sund viktigare än snygg  

Att få en snygg kropp är inte det viktigaste skälet att träna. Åtta av tio svenskar uppger i vår senaste Träningsbarometer att det främst är för hälsans skull som de motionerar. Och ju äldre man blir desto viktigare blir hälsan som skäl för att träna.

Läs mer ››

Bättre löpkvalitet åt folket!

Friskis&Svettis kvalitetspass handlar om så mycket mer än att springa. För att förstå hur stort det egentligen är med ett gäng löpare som drar ut på en kvällstur måste vi backa många år, minst 15, troligen hela 36. Häng med när Friskis&Svettis Riks copywriter springer, analyserar och socialiserar en klar och kall vårdag i trakterna av kronprinsessparets vackra hemmamiljöer.

 

Läs mer ››

Pressklipp

onsdag, 22 okt 2014
Sveriges Radio Kalmar
tisdag, 21 okt 2014
Göteborgs-Posten
söndag, 19 okt 2014
Skånska Dagbladet
lördag, 18 okt 2014
Dalarnas Tidningar
Till arkivet »
Alla barnen

Peter och Tinas bloggar

Träningsvärk

Redan igår eftermiddag började det stumna till. Hade varit och testat en del benövningar och redan en kort stund efter kände jag att det här var utmaning som jag inte var van vid. I morse när jag vaknade var Den stora träningsvärken ett faktum. Framsidan på låren och rumpan är riktigt mumsiga, känns liksom svullna, okontrollerade och ömma. Inte superbra planerat av mig eftersom jag är med som ledare på en träningsresa och idag hade vi ett BERGSPASS på programmet... Ja, jäklar, jag körde en lång morgondusch med varm, vass, stråle direkt när jag kämpat mig ur sängen. Tog sen en morgonpromenad och funderade på om jag skulle försöka smita från bergspasset. Kändes som jag hade två stela stockar som ben. Men en omlett och massa annan god frukost senare var, inte benen, men resten av jag på hugget.

Tack vare extremt trevligt löparsällskap på rundan så gled vi fram 12 km kuperad terräng och tog tom slutbacken i jogging hela vägen upp (den är typ Lidingöloppets Abborbacke x 2). Det var som att benen blev gladare ju längre vi sprang, cirkulationen mjukade upp och endorfinerna strömmade till. Lite sköna eftermiddagspass efter det och nu på kvällen känns det helt ok. Vågar nästan inte lägga mig, är lite osäker på om dagens program gör att det sköna kommer vara kvar eller om jag kommer vara tokstel i morgon. 

Innan middagen pratade vi om träningsvärk. En berättade att hon en gång fått sån träningsvärk efter ett styrkepass att hon behövt ta Ipren för att kunna ligga ned. Det gjorde så ont med kroppens tryck mot sängen! En annan berättade att han behövt vara sjukskriven ett par dagar efter att han åkt längdskidor på isen i vintras. Jag mindes när vi kört ett pass med ett basketlag en gång och dom ringde upp dagen efter och berättade att armarna typ hade låst sig i 90 graders vinkel i armbågen... Inte optimalt när det är match på kvällen... Ganska komisk syn med ett helt lag med uppböjda underarmar.

Vi skrattade gott åt dessa exempel och några av oss kände att vi tom gillar lite lagom med träningsvärk. Samtidigt tänkte jag att, attans, det är verkligen en balansgång att utmana lagom. För någon stans tror jag ändå träningsvärken är en signal. Typ nu är det läge att återhämta, vila, slappa och fylla upp batterierna. Låter förresten som en perfekt plan för mig för i morgon!

Läs hela inlägget ››

201 inlägg på den här bloggen

... och firar det med att berätta om en av de roligaste arbetsuppgifterna jag haft på länge. Vi har gjort ett träningsprogram för "dig som hatar att träna". En utmaning! Och extremt intressant. Jag har lärt mig mycket. Både om det vi gör i Friskis&Svettis och hur det kan uppfattas när man inte är igång med träning. Men också om livsstil, trender och identifikation. Man kanske inte vill vara en sån som tränar fast man vet att det är typ nödvändigt...

Vi har varit ett helt gäng om den här arbetsuppgiften. Ett inspirerande gäng och jag tror alla har känt en kärlek till uppgiften. Eller kanske nån slags hatkärlek. Mitt närmaste team har varit tränarna i programmet; Nora, Stefan och Stina. Dom har varit superproffsiga och härligt sköna att jobba med. Vi har ju också haft med oss andra proffs i produktionen av och några av dom har ju också varit representativa för målgruppen (= tränar INTE). Ibland har dom har suckat, stönat och dissat våra hurtiga idéer. Det är väldigt utvecklande. Så utvecklande att jag faktiskt kommer ta med mig den erfarenheten till något jag vill använda mer. Det är extremt bra att bolla idéer med någon som tycker helt annorlunda. Shit, vad man lär sig på det. Och en ödmjukhet inför att man lever i sin egen sanning växer fram.

      

Topptränarteamet; Stina, Stefan och Nora. Några dagar kvar till släppet av Träningsprogrammet. Kolla mer här

Läs hela inlägget ››

Träningens dag på lördag!

Nu till helgen, på lördag 18 oktober är det Träningens dag. Eller egentligen är det ju Din dag. Gör vad du vill med den. Vi har massa kul grejer på gång i många föreningar. Och Du är extremt välkommen. Eller ta en vilodag. Det ingår också i träningen.
Läs hela inlägget ››

Tisdag, lunchtid, Kungsgatan i Stockholm

Jag har just varit på ett möte och steppar ut mitt på Kungsgatan i Stockholm. Tar några steg och ser sedan att det rör sig orytmiskt en bit bort. Det är lunchtid, det är lite regnigt och rätt mycket folk i farten. Massa paraplyer och hungriga stockholmare. En och annan söt pensionär också.

Det orytmiska visar sig vara två killar som springer. Först tror jag det är två bovar. Eller kanske iaf två som kört springnota från lunchen. Sen ser jag att det är två träningsklädda som löptränar. Jättefort. Dom får liksom röja sig fram på trottoaren bland alla paraplyer. Oj, tänker, jag intervaller. Här? Känns lite komiskt. Dom race:ar förbi mig och ser glada men rätt ansträngda ut. Jag får trycka mig mot väggen för att bana väg för dom. Vid sidan av mig tar två äldre damer också lite skydd för löparduon. Den ena säger: - Oj, vad bråttom folk har nu för tiden. Den andra håller med: - Ja, men dom tränar säkert. Den första kontrar: - Ja, men varför har dom så bråttom när dom tränar? Det kan aldrig vara nyttigt att hetsa på så där. Man blir bara stressad.

Jag skrattade lite åt det där när jag stod där. Tyckte det var lite gulligt. Men sen när jag gick till kontoret så tänkte jag att det där var nog rätt smart tänkt. Även om vi till viss del behöver utmana kroppen för att den ska få signaler till att utvecklas så tror jag ibland att vi behöver en större känsla av lugn för träningen ska landa skönt i kropp och själ. Även om vi kör tuff träning så behövs luft. Kanske extra mycket då. Gärna mycket pepp och power men ingen stress och hets.

Läs hela inlägget ››

Att vilja men ändå inte få till det

I måndags började vi en Börja träna-kurs i Friskis&Svettis Uppsala. 27 härliga deltagare, en hög med taggade tränare och 11 gemensamma träningspass. Där mellan ytterligare träningspass på egen hand, pepp, energi och kanske även oro, våndan och sofflängtan.

Kursen går ut på att få in träningen som en regelbundenhet - via gruppen, träning på lagom nivå, variation i typer av pass och de fasta tiderna. Deltagarna fick berätta lite om sig själva och deras förväntningar på kursen. "jag har tränat jättemycket tidigare i livet, men nu bara börjar jag - och slutar", "jag får ingen inspiration och vet inte vad jag ska träna", "jag är en träningsperiodare" "jag vill prova nya grejer men vågar inte på egen hand". 

Jag tycker det är så spännande att fundera på varför saker som vi vill göra, ibland inte blir av. Trots att det är så himla mycket vinning av att göra det. Som med träning. Alla vet att det är superbra, på massa sätt. Ändå så kanske man inte gör det. Då tänker jag; finns det för lite dragkraft, inspiration, lust... Känns det mest jobbigt, tråkigt, obekvämt? Så kan det nog vara för en del. Och då tänker jag spontant (utifrån att jag är en äkta hurtbulle) att man ännu inte hittat sin grej. Typ som när man söker efter en partner. Det finns nån för just Dig, fortsätt söka. Är nån träning taskig eller tråkig pekar du den finger och så står dig tusen åter.

Men i måndags fick jag lite av en insikt. För många av oss rullar livet på med ganska många måsten. Typ jobbet/skolan, handla mat, fixa med barn/släktingar, sova, äta. Även om veckan består av 336 halvtimmar som vi hurtbullar snabbt påpekar så krävs det ju faktiskt en hel del engagemang och energi för att dra igång en träning. Inte helt lätt i höstrusket när det både regnar, blåser och är becksvart.

Grejen är ju att man inte måste träna. Det tror jag är bra att tänka på. Man ska träna för att man vill. Vill man inte kan man se till att göra andra bra saker för kroppen. Men om man vill då är Börja träna-kursen så himla bra. Här finns energin, lusten och peppen färdigpackad i en grupp, bara att ta för sig.

Läs hela inlägget ››

Konferensernas glada tid

Den ena avlöser den andra. Igår Träningskonferens, idag Föreningskonferens. Nu är vi på Quality hotel vid Friends arena. Programmet har inriktningen boost camp, ett träningsläger för föreningsfrågor. Ingen bull shit, utan riktigt köttiga ämnen. Idag är det tunga artilleriet på plats; styrelser, verksamhetschefer och andra med funktioner i föreningsledning.

Just nu pågår utbildningar kring t ex arbetsgivarrollen, medlemsfrågor och valberedningsjobb. Ett stort gäng håller också på med en kreativ workshop i strategiskt tänkande. Kikade in där innan lunch och såg en klok grej på power pointen: "Man bör tända många eldar om man vill slippa släcka bränder". 

  

Läs hela inlägget ››

Peter på Twitter

Till Twitter »
RT @renhardtraning: Står du för ren hårdträning? Tycker du att PRODIS gör ett bra jobb? Gå då in och rösta på oss som… http://t.co/V1RXkHt2…
525538516147916800
Peter Wigert
peterwigert
RT @FriskisSvettisR: Stora gröna skolgårdsytor bidrar till att öka skolbarnens hälsostatus http://t.co/nRvsnLLkcN skriver @barnverket i rap…
525202582730735616
Peter Wigert
peterwigert
RT @asalind72: @edgren77 @GretaRSchibbye @SVTOpinion Satsningar som lockar barn till spontanidrott behövs. Skolgårdarna behöver utvecklas!
525163557303123968
Peter Wigert
peterwigert
Bra att fler driver frågan @asalind72 @edgren77 @GretaRSchibbye @SVTOpinion. @FriskisSvettisR har precis delat ut pris till bästa skolgård!
525163488713654272
Peter Wigert
peterwigert