Konditionsträning i gymmet
Motion ger nya perspektiv
Motion ger nya perspektiv
Power Hour
Power Hour

Ny generalsekreterare för Friskis&Svettis

Karin Nolke Grubbström har utsetts till ny generalsekreterare för Friskis&Svettis Riksorganisation. Karin är idag kansli- och verksamhetschef på Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) som representerar 300 000 studenter via 51 olika studentkårer.

Läs mer ››
F&S Cardio

Konditionsträning i gymmet 

Cardio Mix är konditionspasset du inte visste att du saknat. Genom att kombinera löpband, crosstrainer, rodd- och stakmaskin har vi skapat ett pass för de som vill träna kondition tillsammans med andra i en mindre grupp.

Läs mer ››
Barn i ring

Friskis välkomnar flyktingar med träning

Knappt två mil från Östersund ligger Grytans flyktingförläggning. Tack vare satsningen Alla Barnen får barnen som bor på förläggningen uppleva rörelseglädje. Friskis i Östersund samarbetar också med Röda Korset för att kunna erbjuda träning för vuxna. Ett bra exempel på hur en idrottsförening kan göra skillnad och bidra till integration.

 
Läs mer ››
Battleropes

Gymmet en inspirerande mötesplats  

Hos Friskis&Svettis finns lokalerna, redskapen och människorna som gör din träning varierad, utmanande och rolig. Tre faktorer som är viktiga för att du ska utvecklas och för att kroppen ska hålla hela livet. Våra gym och multihallar ska vara inspirerande mötesplatser för alla som tycker att träning handlar om rörelseglädje.

Läs mer ››
Kamp

Kamp tar dig ur komfortzonen

Intresset för kampsport i Sverige ökar stadigt. Många är nyfikna på kampsportarnas allsidiga träning men kan inte tänka sig att sparras eller att bli medlemmar i en kampsportklubb. För dem och alla andra som vill testa något nytt inom träning har vi utvecklat Kamp.

Läs mer ››
Yoga

10 år med yoga i Friskis&Svettis

Efter ett decennium med yoga på schemat är Friskis&Svettis idag Sveriges största yogastudio. Yogan har gjorts lättillgänglig och varje vecka hålls drygt 300 pass runt om i landet. Förutom den ”vanliga” yogan finns en mer utmanande form som heter Yoga energy och en mer skonsam soft-variant.

Läs mer ››

Pressklipp

lördag, 18 apr 2015
Länstidningen Östersund
lördag, 18 apr 2015
Idrottens Affärer
onsdag, 15 apr 2015
Jönköpings-Posten
måndag, 13 apr 2015
Idrottens Affärer
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Organiska och strategiska diskussioner i Norge

I veckan var jag över en sväng till Friskis&Svettis i Norge. Ett gäng representanter från olika föreningar samlades och utbytte tankar och erfarenheter inför schemaläggning/planering av utbudet till hösten. Det var en bra diskussioner. Vi pratade om en klassiker i friskissammanhang; balansgången mellan organiskt och strategiskt. För oss känns det ju alltid superrelevant att tänka organiskt, med definitionen att det handlar om att bygga verksamheten på vad funktionärer och medlemmar vill. Vi är en medlemsförening så det är givet att ta tillvara på det som finns hos oss. Samtidigt, för att utvecklas, behövs en spänstiga, utmanande och ibland rebelliska strategiska planer - både för att få ihop oss alla på ett bra sätt men också för att vi ska "spränga ny mark".

Min känsla från kvällen i Oslo var att många i föreningsledningarna skulle vilja vara mer strategiska men att det "organiska tar över". När det gäller att få ihop ett schema så slutar det alltid med att alla vill leda på måndagskvällar och ingen tar sena torsdagstiden... Jag tänkte ut en ny satsning när jag åkte hem; #tbt med ny betydelse: Throwback training on Thursdays.

   

Läs hela inlägget ››

Fibo

Fibo är världens största tränings/fitnessmässa och genomfördes för 30:e gången den 9-12 april i Köln, Tyskland. I år, 2015, deltog 116 00 besökare från 100 olika länder. På plats på mässytan, som är stor som 18 fotbollsplaner, fanns utställare från 40 olika länder.

Fibomässan täcker upp olika områden; fitness/träning, wellness och skönhet, ”sport nutrition” (kosttillskott), inredning, konsultation/service, gruppträning, funktionell träning och försäljning.

Jag och kollegorna Magnus och Robert var på plats och häpnades över den enorma mässan, alla utställare, de maffiga montrarna och alla besökare. Vi åkte dit med vår träningsidé "att träning är på skoj" och hem med erfarenheten att träning är business :-)

      

       

Nya träningsredskap visades, mässan är en stor mötesplats för inköpare och tillverkare/leverantörer. I princip alla stora är på plats, både när det gäller köp och sälj. Montrarna var maffiga med ovanvåningar, bildskärmar och caféer.

Läs hela inlägget ››

Träning är så obekvämt

Pratade med en vän idag, vi pratade om träning. Som man så ofta gör nu för tiden. Träning är det nya vädersnacket. (Det är ju himla bra men nästan så man blir lite less, särskilt när man jobbar med träning...). Min vän försöker komma igång med träning. Det går så där. Hon kör några pass och sen slutar det. En klassisk periodare.

Hon beskrev sin situation så bra. Efter en lång dag på jobbet kommer hon hem och längtar efter återhämtning, att få varva ned och känna sig lite skön. Då är det inte träning hon tänker på i första hand. Hennes känsla för träning beskrev hon typ så här; "Allt känns obekvämt! Kläderna är så himla tajta, dom tom komprimerar mig. Jag har nya löparskor men jag måste ta mina gamla fula urslitna för det är så lerigt ute. Vill inte förstöra dom nya. När jag sticker ut och börjar springa kommer det kännas stelt och tungt rätt länge innan jag kommer igång. Det är värst i början. Sen, om jag har tur, känns det bra en bit innan jag kommer börja känna av hälsenan. Antagligen kommer jag ändå vara rätt nöjd när jag kommer hem och det är skönt att duscha. Men sen kommer jag vakna med träningsvärk imorgon. Träningssugen?? Knappast..."

Jag förstår henne. Känner igen det mesta :-). Jag försökte ändå peppa henne med det gamla vanliga; "ta sköna kläder, gör något mjukt&skönt hemma, lite yoga, eller gå en skön power walk, träning ska vara härligt". Hon hummade mest och såg less ut.

Sen träffade jag henne dagen efter och frågade hur kvällen varit. "Bra, svarade hon, jag körde två varv i spåret. Kändes skitbra. Obekvämt men skitbra, precis det jag gillar med träning."

Jag fascinerades över hennes synsätt, jag tror verkligen att en del av oss behöver göra träningen bekväm för att vi ska vilja göra den. Men andra kanske vill brotta sig fram till träningen och även i träningen, man vill liksom ta sig an hinder.

Mmm, undrar hur jag trivs bäst egentligen? 52 dagar kvar till Sthlm marathon, det känns rätt obekvämt :-). Får börja gilla läget "obekvämt men skitbra" om jag ska fixa det där himla loppet igen.

Läs hela inlägget ››

Spänn knäna!

Spänn knäna! Och spänn vristerna! Ja, efter mina år inom olika grenar inom gymnastiksporten så är det här instruktioner som jag hört massa gånger. Tränare som peppar sina adepter att lyckas med övningarna. Så klart finns det en bra intention och säkert funkar det ganska ofta. Gymnasterna får till sträckta, fina, linjer med en stabil kropp. För oftast tror jag att det har varit idén. Alltså att sträcka benen. Och visst behövs då en muskelaktivering, en spänning. Men egentligen är instruktionen "spänna" inte så adekvat. För många av oss blir reaktionen av "spänn" att vi aktiverar alla möjliga muskler - t ex både böjar- och sträckarmuskler vid en led. Vi får en kompakt, komprimerad, position. Ibland är det rätt, oftast inte. Särskilt inte om vi är i följsamma rörelsemönster, t ex som i gymnastiken eller i vanliga funktionella röresler. "Sträck benen",  tror jag är en mer relevant instruktion.

 

Det här tänker jag på en del när vi tränar rörelseteknik i vår träning på Friskis. Att det handlar om att bana in bra rörelsemönster på ett naturligt sätt, att stimulera kroppen att koppla på rätt muskler, oftast utan att vi tänker på vilka muskler det handlar om. Vi ska tänka rörelsen, kroppen fixar muskelaktiveringen.

Det är ju vanligt att vi som leder träning peppar för bra hållning och av bara farten säger "spänn magen" eller "lätt anspänning i bålen". Jag tror vi ska tänka om här. Den där magspänningen tror jag bättre aktiveras, och tränas, om vi tränar på att ha en kontrollerad rygg i de rörelsemönster som är i dagens pass. Då kommer kroppen fixa adekvat muskelaktivering på ett naturligt sätt. Typ med instruktioner som "behåll längden i ryggen under hela övningen", "tryck ifrån med foten i golvet och känn att du får med dig kraften hela vägen upp i bröstkorgen i upphoppet".

När det handlar om rehab, där kanske den naturliga neuromuskulära aktiveringen inte fungerar kanske man behöver jobba på andra sätt och mer medvetet tänka "spänn". Men i vanlig träning tror jag mer vi ska fokusera på att instruera i att förstärka rörelsemönstret.

Generellt tror jag mer på att inte spänna magen medvetet utan istället att slappna av. Med avslappnad mage ger vi större möjligheter för en naturligt skön andning, en harmonisk känsla i hela bålen. Så mitt tips är att inte gå och tänka på att spänna magen i vardagen eller i träningen. Tänk hellre på att röra dig skönt, kroppen kommer spänna till där det behövs, när det behövs.

Läs hela inlägget ››

Vår träning i nya format

Jag tycker det är så härligt att se att människor idag integrerar träning i sin vardag på nya sätt. Och jag hoppas, och tror, att vi kommer göra så ännu mer framöver. På sätt som verkligen inspirerar oss. Inte som gamla tipsen typ "gå av bussen en hållplats tidigare och promenera hem". Inte för att det är något fel på dom, tvärtom, men alltså, det känns ju sååå tråååkigt.

Då känns det roligare, tycker jag, att köra ett utvecklingssamtal walk&talk, ta en skön yoga i samband med lunchrasten, en löprunda med jobbarkompisarna på fredagseftermiddagen innan AW:n. Eller kanske nu i påsk, cykla runt på konstrunda. (bra tips :-))

I Friskis märker vi att efterfrågan, efterfrågan på tillgänglighet, ökar. Både integrerat i jobbdagen och på fritiden. Man vill kunna komma till oss och träna allt möjligt, alla möjliga tider. Det är kul! Och också en utmaning för oss. Våra ledare och tränare är ju ideella och leder träningen på sin fritid. Det är inte så lätt att få ihop gruppträningstider och tillgängliga tränare i gymmet.

Här finns potential, vi vill utveckla nya sätt att komma nära människor och att vara tillgängliga. Kanske både i live-format och i digitala former. I Göteborg har man gått igång med ett pilotprojekt och provat spinningpass där man använder förinspelade pass som projiceras på filmduk inne i salen. Detta som ett komplement till det övriga schemat, med live-ledarledda pass.

Igår var kollegan Erik och jag i Göteborg, på nyöppnade superfina lokalen Kvillebäcken och provade Spin play, som man kallar spinningträningen via film. När vi kom in i salen och hoppade upp på cyklarna och det preppades för filmen så tänkte jag först att jag saknade mina filmpopcorn. Men när filmen kom igång var jag snabbt i träningsfokus. Marie, som var ledare på filmen, ledde oss rutinerat och proffsigt genom ett bra distanspass.

Hur det kändes? Jo, Erik och jag som båda provade detta för första gången, tyckte att det var riktigt bra. Vi fick en bra träningsstund, upplägget kändes välavvägt och naturligt för formatet - som ett komplement till de vanliga passen. Barbro Gårdelöv som är träningschef i Göteborg har tillsammans med sitt gäng, bland andra Ansi Lindh och Daniel Buller, gjort en välarbetad och spännande start på något som kan utvecklas ännu mer framöver.

 

      

Från känslan innan passet var-är-mina-popcorn till efterkänslan vilken-skön-tillgänglig-träning. Erik, jag och på bildskärmen Hollywood-Marie.

    

Fräscha, ljusa och öppna ytor på Kvillebäcken. Öppnades i början av året och är nu i full gång. Precis under buren (vänstra bilden) ska på våningen under öppnas ett bibliotek som kommer ha sitt tysta läsrum där :-). Blir läge för göteborgarna att träna softa nedläggningar av vikterna.

Läs hela inlägget ››

Turnéstopp i Kristianstad

Jag, kollegorna Magnus och Anna har en vårturné där vi är runt och träffar träningsansvariga och verksamhetschefer i olika grupperingar. I torsdags var det dags för andra stoppet och denna gång damp vi ned i Kristianstad.

Friskis&Svettis Kristianstad har drygt 6 000 medlemmar och en ytterst trevlig lokal som man nu är redo att utveckla. Det är dags att ta de första spadtagen på ytterligare en om/utbyggnad. Det är intressant, i vissa föreningar blir det liksom "trängre ju mer man bygger ut", mer yta - mer träning - mer folk. Kristianstadgänget har nu en riktigt bra plan för hur man ska utöka och unyttja sin lokal med salar och fria ytor.

      

     Det krävs finess att både göra det hemtrevligt och träningsinspirerande på samma gång. Men det har man lyckats med i Kristianstad. Längst ned till höger Simon (gymansvarig och PT) och Andreas (tf verksamhetschef).

På eftermiddagen hade vi vårt möte och då kom gänget från skåneregionen. Härligt engagerade både i att titta bakåt i tiden och att hitta nya lösningar i framtidsdiskussioner. Vi pratade om vår individuella träning i gymmen/multihallarna och om vidareutbildningsprogrammen för tränare/ledare.

     

      

Att leda kreativa diskussioner, processleda, är en utmaning. Magnus och jag försökte oss på lite olika grepp under eftermiddagen. Utmanade oss i att inte vara i digtalt format utan körde järnet med ritade spännpapper, post it-lappar och utskrivna foton. Rätt skönt att inte titta på bildskärm.

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
RT @TranaStyrka: Bra inslag i P1 medierna! Falsk debattbalans i SVT debatt http://t.co/hQw0D95iyc Kristina Hedberg visar även varför SVT…
589809022271889408
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @annaiwarsson: Stort GRATTIS Susanne Jidesten! Omvald ordförande för Friskis&Svettis Stockholm @RFidrotten @FriskisSvettisR #ideellt htt…
589410064882081792
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @annaiwarsson: Fler vill träna! Stabil medlemsutveckling i Sveriges största idrottsförening, Friskis&Svettis Stockholm #ideellt http://t…
589382315735916544
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @annaiwarsson: Kul att du och ditt team tränar med Sveriges största idrottsförening Friskis&Svettis Stockholm PING @gabrielwikstrom http…
589381540838244353
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR