Rörispaus
Rörispaus Pigg & Långsam
Träning handlar om dig
Träning handlar om dig
Vilken musik lyfter dig?

Vilken musik lyfter dig?

De flesta människor har en låt eller en spellista som gör det svårt att sitta still. Musik som gör att du plockar fram det lilla extra, ställer dig och dansar i köket, springer lite fortare eller tar dig ut på en rask promenad. Musik som blir till rörelseenergi. Hos Friskis blir det många favoritlåtar och låtlistor när drygt 7000 tränare planerar träning för dig.

Läs mer ››
Yoga

Nyfiken på träningstrenderna 2016?

Vill du få koll på trenderna inom träning kan du spana in Tinas blogg där Tina Uppfeldt, utvecklingsanvarig för träningen på Friskis&Svettis, reder ut vad som är på gång just nu. Det handlar om hållbart, fokuserat och utmanande. 

Läs mer ››

Danspasset EDM

Nyheter 2016

Tillspetsad träning och mer träning åt fler kan sammanfatta träningstrenderna och nyheterna 2016. Cyklistpasset Giro 4, danspasset EDM, och mindfulnesspasset Mind är några av de nyheterna

Läs mer ››
Spinning

Bryt dina träningsmönster 

Många tränar gärna samma typ av träning under hela året. Genom att försäsongsträna eller variera träningen under olika perioder kan du få bättre möjlighet att vara skadefri och ökad fysisk kapacitet.

Läs mer ››
Årets rastvärd 2015

Årets Rastvärd 2015

En enig jury har utsett Edin Kahrimanovic på Pilevallskolan i Trelleborg till vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa rastvärd för sitt engagemang för barns rörelse i skolmiljö.

Läs mer ››
Högintensiv träning

Unga väljer högintensiv träning

Intresset för högintensiv intervallträning är stort. Och det är framför allt unga som upptäckt träningsformen. 6 av 10 svenskar under 30 år tränar eller har provat på högintensiv träning enligt Friskis&Svettis Träningsbarometer. Men alla oavsett ålder har mycket att vinna på att utmana sig själva.

Läs mer ››

Pressklipp

tisdag, 11 feb 2016
Sveriges Radio Örebro
måndag, 08 feb 2016
Vi i Väsby
fredag, 29 jan 2016
Cision Wire
måndag, 25 jan 2016
SVT Nyheter Värmland
Till arkivet »

Tinas blogg

Toppa upp dig NU!

Vi hade en intressant diskussion på jobbet igår. Den började med att en i gänget poängterade hur viktigt det är att uppmärksamma ideella krafter, t ex när någon slutar sitt uppdrag, fyller år eller motsvarande. Sedan fortsatte snacket med att det på något vis är ett omättligt, och på ett sätt också omöjligt, i vår organisation där vi har 16 000 ideella funktionärer. Hur gör man det på ett bra sätt när det är så många som gör ett så jäkla bra jobb? Hur gör man det rättvis? Alltid glömmer man nån stackare. Bäst att säga "Tack som fan allihopa, ni är världens grymmaste gäng. Ingen nämnd ingen glömd"?

Nä alltså, det gillar inte jag. Men jag är inte heller så förtjust i avtackningar, det blir för pretto på något vis. Jag gillar det om den som blir avtackad själv gillar det. Annars tycker jag det är obehagligt. Då gillar jag bättre att uppmärksamma i stunden, när det händer. Typ när vi är och tränar "Shit, vad bra DU är NU när du leder passet." "Vad härligt att få mötas av dig i repan, det gör mig peppad att gå in och träna." "Vad inspirerande att du är här och tränar, jag blir så taggad med dig."

Jag tror det handlar om att vara mer engagerad i det som händer här och nu, att känna in det och gärna dela upplevelsen. Jag tror också på att ta det till sig själv. Att inte bara tänka före eller efter ett träningspass. Det är lätt att det blir så. Före tänker man "idag ska jag köra hårt som tusan". Efter tänker man "Attans, jag slappade. Igen." Då är det bättre att i stunden tänka "NU, KÖR! Nämen, jag slappar - det är ok. Eller: Nämen jag slappar, det är dags att jag toppar upp NU".

Det kanske kan kallas powerMindfulness? Jag tror stenhårt på att peppa och uppmärksamma sig själv, och andra, i stunden, både som deltagare och som tränare/ledare. Det ger mycket skönare payback än en blomsterkvast när man slutar. (Men blommorna när vi slutar kan också kännas bra och värdefulla. Kanske på ett annat sätt?)

 

 

En tjej som är grym på att peppa i stunden och få många att toppa sin prestation: Friskistränaren och utbildaren Jonna Rosenkranz! (Foto: Per Lindahl)

Läs hela inlägget ››

Indoor walking... är du seriös?

Indoor walking... är du seriös? Den frågan fick jag på ett möte på Friskis&Svettis Riks för ungefär åtta år sedan. Jag hade just presenterat en idé som kom från två föreningar.

Representanter från Göteborg och Malmö hade varit på Mallorca och provat en ny träningsform som dom nu ville att vi skulle ta in i Friskis. Den skulle vara helt fantastisk, konditionsträning på allra bästa sätt. Jag blev själv misstänksam när jag hörde att det handlade om träning på crosstrainers i grupp. Mina associationer gick till lågkvalitetsprodukter som såldes via tv-program. Det kändes som att det skulle vara fånigt, på något vis. Låtsasjogga inomhus?? Är det nåt för Friskis det? Men de här nyfrälsta föreningsrepresentanterna var så extremt entusiastiska så jag kände att "det kanske värt att prova i alla fall".

Jag skrev en projektplan på ett pilotprojekt och det var sen jag kom till mötet där jag fick frågan om jag var seriös. Och grejen är att det mötet faktiskt var skitbra, jag minns det tydligt. Vi snackade om vikten av att ge idéer en chans. Varken jag, eller min chef, trodde att det här med Indoor walking skulle blir något stort. Men vi trodde på att lyssna till entusiasterna. Och skippa att tänka på om vi själva var säkra på slutresultatet. Vi själva var inte tillräcklig referensram.

Det var ju tur att vi satsade på entusiasterna. Idag är Indoor walking en av våra största träningsformer! Och en av de tre som växer allra mest. Varje vecka går över 10 000 pers på Iw-pass hos oss.

Till och med jag är helt såld på Iw-känslan. Kraftfullt, rytmiskt, skön andning och hela kroppen i bra flöde, utan slitagekänslan som ibland kommer vid löpning utomhus där impacten blir större. Det är verkligen jäkligt bra träning.

 

  

 

Nu känns Indoor wakling självklart. Seriöst som tusan och man kan skratta åt att vi tvekade. Breddar vi resonemanget lite, vem trodde 2008 att Tyngdlyftning, Triathlon och Yoga skulle vara träningstrender 2016? Jag tror en del utveckling och trender kommer organiskt och naturligt ur den tid vi är i. Andra bärs fram av entusiaster.

Läs hela inlägget ››

Vi kompletterar mat-mediaflödet med Manges muskelmüsli

I Friskis&Svettis har vi gjort ett vägval i att rikta in oss på träning. Andra livsstilsparametrarna som t ex mat och sömn gillar vi också. Men vårt fokus ligger på träningen.

Men efter senaste dagarnas mediaflöde kring mat, t ex kring tv-program med specifik matinriktning så känner jag ett behov av att komplettera med nedanstående recept.

Det är min kollega Mange som i samband med julavslutningen bjöd hela gänget på denna härlighet. Vi mumsade gott hela jullovet och nu, äntligen, delade han med sig av receptet. Håll till godo och mumsa på.

Manges muskelmüsli

Med den här i magen kommer du både ha energi för att klara en hel arbetsdag och ett stenhårt träningspass.

Varning: Müslin är starkt beroendeframkallande och kan ge effekter som extrem kapacitetshöjning, förhöjd energinivå och minskat sömnbehov. Rekommenderad mängd är max 1.5 dl för alla över 30 kg.

Ingredienser

Till 1 plåt kärlek behöver du:

 • 8 dl havregryn
 • 2 dl kokosflingor
 • 2 dl grovhackade cashewnötter (eller mandel/hasselnötter)
 • 1 dl pumpakärnor
 • 2 dl grovhackade mandlar
 • 1 dl linfrön
 • 0.5 dl sesamfrön
 • 0.5 dl solrosfrön
 • 1.5-2 dl kallpressad kokosolja
 • 1 dl flytande honung/ agave sirap
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma

Så här snurrar du ihop världens godaste müsli

 • Musik är viktigt för att komma i rätt stämning när du gör denna succé, Sätt på musik som du gör att du känner dig kreativ. Eller varför inte Diana Ross Muscles?!
 • Dunka på ugnen till 150-ish grader.
 • Blanda hela fadderullan: Havregryn, kokosflingor, cashewnötter, pumpakärnor, mandlar, linfrön, sesamfrön, solrosfrön, kanel och kardemumma
 • Ringla lite snajdigt på kokosolja och honung/agave sirap.
 • Försök blanda runt allt så grynblandningen är täckt av oljan och honungen. (Ibland är det lite lurigt. Mankans tips är då att ta stoppa in plåten ändå men att ta ut den efter 5 min för att blanda runt allt gottigt).
 • Bred ut ett tunt lager på bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Kom ihåg att röra om blandningen med 10 minuters mellanrum för att få den där jämna, gyllenbruna och oemotståndliga färgen.
 • Ta ut plåten och låt härligheten svalna. Vill du att muslin ska vara lite klumpig, vilket kan vara smarrigt, rör inte om muslin efter du tagit ut den.
 • Om du är en liten gottegris och vill ha lite extra tryck i biccarna är det nu läge att slänga i tex torkade grovhackade dadlar eller gojibär.
 • Risken är nu att resten i familjen inte kommer att få nog av muslin. Göm därför undan den i en glas- eller plåtburk långt in i skafferiet.
 • Se till att någon annan i familjen diskar undan efter dig! Hota med att de inte får smaka annars..
 • Njut och invänta resultat!
Läs hela inlägget ››

En buljong och lite träningssnack

Ja, med en mugg trendriktig buljong och lite träningssnack inledde vi vårsäsongens teamjobb.  Gillar när alla är på plats igen. Det ger liksom energi i stugan.

Jag tänkte igår på vad beteenden förstärks självgenererande. Typ en dag när man är hemma, sitter stilla och jobbar. Kanske bara skriver. Pratar inte ens med någon. Efter en sådan arbetsdag känns det liksom helt naturligt att ta filten, vara helt tyst och kolla på tv hela kvällen. Som i en tyst, stillasittande koja.

Jämfört med en energifull, sprallig, fysisk dag på jobbet. Positiva möten, snack, ett träningspass på lunchen, en svinkall men uppfriskande promenad på väg hem. Då är det bara att åka på i feelingen på kvällen. Lätt att sticka iväg och göra något kul, man är igång.

Det krävs liksom mer att bryta en feeling än att åka på i den man är i. Sen behövs det ju  variation, så klart. Finns ju inget som är rätt. Jag tänkte på det igår, mina bästa kreativa stunder kommer när jag är igång i en virvlande miljö. Jag blir mer associativ, nytänkande och skapande. Blir t ex sugen på att dra igång nya projekt och att vara igång fysiskt.

Ska jag byta mood behövs en liten katalysator för det. En liten inspiration för att byta sinnesstämning. En övergångsaktivitet, preparation. Ska komma ihåg det när jag planerar mina dagar.

 


 

Gänget på plats igen!

Läs hela inlägget ››

Träna löpning utan att springa

- Jäklar vad skönt, nu kan jag träna löpning men slippa springa! Så sa en tjej när hon kom ut från gruppträningssalen på Fyrishov, Friskis&Svettis Uppsalas nyaste träningsanläggning.

Jag var där och tränade igår i de fina och fräscha lokalerna. Känns kul med miljön, det är massa sport som pågår samtidigt på Fyrishov. Friskis&Svettis är sedan i december en av aktörerna på denna stora anläggning där det sedan tidigare finns bland annat äventyrsbad, bowling, fäktning, judo, gymnastik och eventlokaler.

Igår kväll var det fullt ös på Fyrishov. Uppe i A-hallen mötte Storvreta tabelltvåan Falun i innebandys superliga. Det mullrade i hela anläggningen när Storvreta slutligen vann med 6-4. Nere i Friskislokalen kändes det också som Game Day, massor med taggat folk som tränade både i gymmet och i gruppträningssalen.

Jag kikade in på "Cirkelfys för löpare". Det är ett av våra Limited edition-pass nu under 2016. Ett perfekt uppbyggnadspass för löpare, blivande löpare och skadade löpare. Vi lägger de första pusselbitarna inför en bra säsong. Det handlar om grundstyrka, stabilitet, snabbhet och rörlighet. Senare i vår kan man sedan gå vidare, bygga på träningen och kanske på egen hand (eller i någon löpgrupp) köra distans och intervallträning i löpningen.

Tills dess.... precis som hon sa... träna löpning utan att springa!

Läs hela inlägget ››

Ta vintern

Min farfar sa alltid att man måste "ta vintern". Han menade typ att man skulle ut och bli van vid kylan. Ut och röja runt. Sen skulle det kännas bättre. Jo, tjena... När jag var liten kändes det så jobbigt. Särskilt i tonåren. Shit, vad jag frös då. Försökte liksom vara ute så lite som möjligt. Tunn jacka, ingen mössa och sommarskor. Minns att jag hatade att stå och vänta på bussen, försökte liksom krypa ihop inuti mig själv.

Senare, i 25-årsåldern, bodde jag några år i Luleå. Det var som att bo i ett kylskåp. Mörkt och kallt. Men iofs ett väldigt trevligt kylskåp, många fina människor bor där. Och dom är ju smarta. Där är det överdragsbyxor, lurviga stövlar, mössa ner över öronen och storvantar som gäller. Inte bara när man åker skidor utan också när man är på stan. Smart! Och skönt.

Nu är jag tillbaka i Uppsala igen. Är inte tonåring längre. Men fryser igen. Fast idag tänkte jag på farfar. Drog på mig bra vinterträningskläder och körde löpintervaller i snöyran. Och kom på att farfar har rätt. Jag frös inte. Gillade tom att det bet lite i kinderna. Nu har jag tagit vintern. I morgon tar jag vintern med egen storm.

(ps... Kändes så fram till jag kollade prognosen och såg att det ska bli typ -20... Verkar som vintern "strikes back"...)

 


 

Har ännu inte lyckats förmedla det här med bra kläder till min tonårsdotter. Det här var hennes outfit på väg till fysträningen i kväll.

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
@RFidrotten tycker att dopingarbetet i Sverige behöver bättre samordning. https://t.co/ahN9R3kunI
664710781364248576
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Gratulerar @RFidrotten till rekrytering av ny generalsekreterare https://t.co/Tr7u0CNcsv
659718316949438465
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @lindblom_hanna: Nationell uppmärksamhetsvecka mot dopning. Bra initiativ! @renhardtraning @FriskisSvettisR http://t.co/fShzNYpIhs
652008321805905920
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
"Riktig styrketräning handlar inte om vad du tar, utan om vad du ger" http://t.co/edR6Ld1isK #doping #prodis
652008226012139520
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR