För dig som hatar träning
Prova något nytt i höst
Prova något nytt i höst
Årets rastvärd 2015

Årets Rastvärd 2015

En enig jury har utsett Edin Kahrimanovic på Pilevallskolan i Trelleborg till vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa rastvärd för sitt engagemang för barns rörelse i skolmiljö.

Läs mer ››
Högintensiv träning

Unga väljer högintensiv träning

Intresset för högintensiv intervallträning är stort. Och det är framför allt unga som upptäckt träningsformen. 6 av 10 svenskar under 30 år tränar eller har provat på högintensiv träning enligt Friskis&Svettis Träningsbarometer. Men alla oavsett ålder har mycket att vinna på att utmana sig själva.

Läs mer ››
Alla barnen

Musik och rörelse bryter språkbarriärer 

På Kumilen, en F-6 skola i Vänersborg, går ett 40-tal barn som bor på asylboendet på Restad Gård. En gång i veckan kommer Friskis&Svettis till skolan och håller pass med barnen som då får uppleva rörelseglädje på ett språk som förstås av alla.

Läs mer ››
Barn som dansar

Ideellt engagemang gör skillnad 

Den pågående flyktingkatastrofen lämnar ingen oberörd. När vi ser människor i nöd är det självklart att fråga sig; hur kan jag hjälpa till? Det finns många svar på den frågan. Här är vårt. 

Läs mer ››
House bättre än rock

Musik maxar motivationen

Har du svårt att komma igång med träningen? Med rätt musik i hörlurarna ökar motivationen. Vid konditionsträning ökar motivationen med 19 procent om låtlistan består av house istället för rock. Det visar ett musikexperiment som vi genomfört. Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, har medverkat som rådgivande konsult.

Läs mer ››

Välkommen till en dag om barn och rörelseglädje 

2012 drog vi igång satsningen Alla Barnen för att sätta fokus på barn och rörelse. Under de snart tre år som gått har vi träffat många spännande och kunniga människor. Den 20 november 2015 bjuder vi in till ett seminarium där flera av dem vi mött delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Läs mer ››

Pressklipp

fredag, 20 nov 2015
Sveriges Radio Kalmar
tisdag, 19 nov 2015
Presskontakt.se
tisdag, 19 nov 2015
Cision Wire
onsdag, 18 nov 2015
Strömstads Tidning
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Bottenträning

Häromveckan var jag på en så himla bra föreläsning. Det var Ingela Högerås som berättade om bäckenbottenträning. Ingela är cool. Leder core, jympa och spinning i Friskis&Svettis Hudiksvall till vardags. Hon är också gynekolog till vardags. Det tycker jag är så inspirerande - när man är helt naturlig i olika roller. Och himla proffsig i båda.

När jag gjorde mitt examensarbete på sjukgymnastutbildningen så fördjupade jag mig i just bäckenbottenträning. "Bäckenbotten - vilken tur annars ramlar allting ur" stod det på alla min anteckningsblock. Jag kollade på elitgymnaster som tävlade i trampolin. Många av dom hade problem med inkontinens. Inte till vardags men just när dom tränade. Vi körde ett specifikt träningsprogram i typ 8 veckor för att se om det blev bättre. Det blev det inte. Dom fick knipa som galningar i åtta veckor. Långa knip och korta knip. Ingen effekt. Men vi hade väldigt kul. Det blev liksom komiskt att ropa kniiiip till någon som kör en dubbelvolt med skruv. Dom hade ju en del annat att tänka på just då...

När Ingela pratar om bäckenbottenträning så har hon ingången att man kan välja två sätt att träna  på. Antingen specifikt - och då kan man tänka precis som med annan muskulatur, den behöver tränas uthålligt och styrkemässigt. Knip på olika sätt kan var bra övningar då.

Man kan också träna mer generellt. Alltså träna bra rörelsetekniker, t ex coreträning, med bra teknik och med en successiv progression. Då inspireras kroppen till att vara stabil och effektiv och i detta ingår att aktivera bäckenbotten på ett naturligt sätt. 

Läs hela inlägget ››

Uppladdning inför årets stora träningsfest

Nästa helg, den 7-8 november, är det dags för vårt stora träningskonvent Svettisdagarna. Då samlas drygt 1700 av Friskis&Svettis funktionärer (ledare, tränare, värdar, receptionister osv) på Kistamässan i Stockholm. Där fyller vi på med inspiration och energi, kollar in nyheter inför 2016, lyssnar på föreläsningar och snackar runt.

Vi har kört detta event, i lite olika former, sedan 1995. Det brukar vara en riktig höjdarhelg, det blir liksom så när en hel hög med härliga människor möts i ett stort träningsvimmel. Kolla in den här videobloggen för att se lite om programpunkterna och våra förberedelser:videoblogg Svettisdagarna

Läs hela inlägget ››

Träningsläger

Denna vecka är jag på träningsläger tillsammans med Friskispressen och Springtime. Dagarna fylls med massa träning, prat om träning och slappning. Väldans härligt och påfyllande, jag gillar att vara på läger. Och för mig är det så intressant att i en sådan här koncentrerad form få se hur Friskis&Svettis träning tas emot. Den feedback som jag tycker är extra spännande är den som kommer från personer som provar för första gången  och som kanske inte har någon uttalad förväntan eller förutfattad mening, utan som bara kommer och upplever utifrån "ett blankt blad".

Fick igår höra om att jympa kändes som en lekfull träningsdans, IntervallFlex var som fotbollsfys till musik och att Kamp borde ingå i skolplikten. Klockrena reflektioner allihop!

 

Jag körde ett blottarpass på morgonen.

Läs hela inlägget ››

Träningens dag

I morgon är det Träningens dag. Finns ju många olika dagar nu för tiden. Mina två favoriter är ändå träning och kanelbulls. Dom borde egentligen vara på samma dag, som en sammanförning av två härligheter. Och som passar väldigt bra ihop.

Många föreningar firar i morgon med gratisträning och extra mycket aktiviteter. Det peppas att man ska ta men en vän som inte är igång och tränar, och liksom vara lite mentor. Det tror jag är himla bra idé, att ha en träningsmentor. En som visar hur det funkar med rutiner, berättar lite om träningen och framför allt  - en som man kan hänga med i samband med träningen.

Träningshänga är ju en väldigt bra aktivitet. Typ bland det bästa som finns. Före träningen är det pepphäng, man laddar och taggar (eller suckar och ångrar sig - men även det är bättre om man är två :-)). Efter passet kommer det bästa, efter-träning-chill. När man är trött, nöjd och glad. Detta njuter man bäst med en vän. Och en kanelbulle.

 

Läs hela inlägget ››

Att vara en i gänget

Ibland är det så himla skönt att höra till någonting bra. Att känna att man är i ett sammanhang man mår bra i och som är för en bra sak. Det finns ju en hel del sådana situationer i stor och smått. Men jag tänker att träning är ett sånt sätt.

Man behöver inte vara tight med dom man hör ihop med. Inte ens känna dom andra. Det kan vara en helt anonym grupp. Ändå hör vi ihop, vi tränar tillsammans, eller iaf samtidigt. Det ger en bindning, en sammanslutning. Det gillar jag. Det är vi mot trötthet, mot motstånd, mot ge-upp-känslan. Vi tar våra skivstänger, krigar och brottas runt med övningar. För en stund är det är vi mot allt tungt i världen. Och sen vinner vi. Det är så himla bra med träning på Friskis&Svettis, man vinner alltid. Världens bästa lag.

 

Idag på kontoret pratade vi om de flesta idrottsföreningar har en tävlingsverksamhet och att det är härligt att vi mer står för det lustfyllda utan krav på prestation. Så är det nog. Och det behövs sådana föreningar. Samtidigt blev jag lite sugen på att vi skulle börja tävla i något. Undra vad?

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
@RFidrotten tycker att dopingarbetet i Sverige behöver bättre samordning. https://t.co/ahN9R3kunI
664710781364248576
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Gratulerar @RFidrotten till rekrytering av ny generalsekreterare https://t.co/Tr7u0CNcsv
659718316949438465
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @lindblom_hanna: Nationell uppmärksamhetsvecka mot dopning. Bra initiativ! @renhardtraning @FriskisSvettisR http://t.co/fShzNYpIhs
652008321805905920
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
"Riktig styrketräning handlar inte om vad du tar, utan om vad du ger" http://t.co/edR6Ld1isK #doping #prodis
652008226012139520
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR