Var med i vårt musikexperiment!
Var med i vårt musikexperiment!
Motion ger nya perspektiv
Motion ger nya perspektiv
Power Hour
Power Hour
Battleropes

Gymmet en inspirerande mötesplats  

Hos Friskis&Svettis finns lokalerna, redskapen och människorna som gör din träning varierad, utmanande och rolig. Tre faktorer som är viktiga för att du ska utvecklas och för att kroppen ska hålla hela livet. Våra gym och multihallar ska vara inspirerande mötesplatser för alla som tycker att träning handlar om rörelseglädje.

Läs mer ››
Kamp

Kamp tar dig ur komfortzonen

Intresset för kampsport i Sverige ökar stadigt. Många är nyfikna på kampsportarnas allsidiga träning men kan inte tänka sig att sparras eller att bli medlemmar i en kampsportklubb. För dem och alla andra som vill testa något nytt inom träning har vi utvecklat Kamp.

Läs mer ››
Yoga

10 år med yoga i Friskis&Svettis

Efter ett decennium med yoga på schemat är Friskis&Svettis idag Sveriges största yogastudio. Yogan har gjorts lättillgänglig och varje vecka hålls drygt 300 pass runt om i landet. Förutom den ”vanliga” yogan finns en mer utmanande form som heter Yoga energy och en mer skonsam soft-variant.

Läs mer ››

Pass på tillfälligt besök

2015 presenterar vi fyra av våra befintliga pass i en ny skön form. Vi gör det under en begränsad period och det ska kännas lite exklusivt. Därför kallar vi det för Limited Edition-pass. Syftet är att ge nytändning och inspiration i träningen. De fyra första passen som kommer på tillfälligt besök är Flow, Norska intervaller, Mashup och Brodway.

Läs mer ››

Målet med träningen 2015 är bättre kondition och vardagsork 

Nytt år innebär nya träningsmål för många. En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av oss visar att bättre kondition och att orka mer i vardagen ligger i topp när svenska folket listar målen med sin träning för 2015.

Läs mer ››

Från gatudans i
Dar es Salam till skoldans i Skellefteå 

Dansen förändrade Mass Athuman Mkumbulas liv. Kärleken tog honom till Sverige och nu sprider han dansen vidare på skolor i Skellefteå. Tack vare ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet kan vi sprida rörelseglädje till fler barn och unga runt om i landet.

Läs mer ››

Pressklipp

fredag, 27 mar 2015
MyNewsdesk
tisdag, 26 mar 2015
Sveriges Radio Blekinge
tisdag, 26 mar 2015
Cision Wire
tisdag, 24 mar 2015
Sundsvalls Tidning
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Heja Jeanette!

Det finns många härliga eldsjälar i Friskis. I stort och smått. I stora föreningar och i små. En fantastisk tjej är Jeanette i Friskis&Svettis Östhammar. Hon har varit med länge men har inte vissnat utan är (i alla fall utåt sett) pigg och glad som en tussilago med massa träningsengagemang till både det som är nytt och i att utveckla det som finns.

Nu är hon med och laddar folket med passet Power hour. Eftersom föreningen inte har någon egen lokal utan kör i flera hallar i kommunen så får hon helt enkelt frakta runt redskapen, typ som en fotbollstränare. Respect! Heja PowerJeanette!

Läs hela inlägget ››

Han är inte friskis

En sägning vi använder oss ganska ofta är "han är inte friskis" eller "hon kommer ju utifrån, hon är inte friskis". Jag säger också så ibland. Oftast tror jag vi pratar så i sammanhang av att det handlar om rekrytering av nya personer. Och då, framför allt, till föreningsledningsuppdrag. T ex när det rekryteras en ny person till ett uppdrag och personen i fråga kommer med erfarenhet från t ex näringslivet men inte har varit med i Friskis tidigare. Ofta är vi då oroliga för att den här personen inte ska fatta vår idé, värderingar, organisationsform, drivkrafter - typ grejen med Friskis.

Jag har funderat en del på det här. Och från nu tänker jag sluta säga att någon är, eller inte är, friskis. Vår idé är ju egentligen skitenkel - det är ju det som är grejen med Friskis. Och hur det funkar hos oss, det måste vi som är med enkelt kunna berätta, annars har VI ett jobb att göra. Rätt personer fattar. Dom fattar vår idé och hur vi funkar. Det viktiga är att dom gillar Friskis och vill vara med i Friskis. Inte att dom är friskis. Det är vi tillsammans.

Läs hela inlägget ››

Träning, viktiga frågor och formalia

I helgen har vi haft Årsstämma i Friskis. Denna gång i Borlänge. Årsstämman är friskisföreningarnas årsmöte, representanter för alla föreningar välkomnas, de gemensamma frågorna ska knådas runt och få en riktning. Friskis&Svettis Riks styrelse ska väljas.

För mig som älskar människor i rörelse, svett och träningskläder så är den här helgen en utmaning. 250 personer, stillasittande, i kavajer... Hmm... Är det Friskis?

Okej, jag hade också kavaj. Okej, det är rätt bra att stilla sig ibland. Och att sitta ned, fundera, diskutera. Okej, de här 250 personerna - dom är ju faktiskt himla sköna, kloka och kunniga. Tur att dom är med. Så det är klart att det är Friskis. En annan del av Friskis än den jag vanligtvis ser mest av. Och faktiskt är ju denna del en förutsättning för det jag fokuserar på; träningen och tränarna/ledarna.

Viktiga frågor var uppe i motioner och propositioner, vad ska vi göra gemensamt - och på vilket sätt? T ex i kommunikation (gemensamma kampanjer och annan marknadsföring) och i ett övergripande träningskort gällande alla föreningar.

Borlängeföreningen hade gjort ett fantastiskt fint jobb i att rama in helgen. På fredagen fick vi faktiskt en hel del träning, i deras extremt fina lokal. Jag blev nästan sugen på att flytta till Borlänge, wow superinspirerande! Jag hade velat att vi var kvar där hela helgen istället för att sitta i möteslokal. Borlängegänget fixade också trevlig underhållning och fest.

 

         

Omröstning i salen, Borlängefunkisarna inleder helgen med att energifullt göra entré med röda soffan, härliga ledare på fredagens pass och den skitsnygga träningsväggen i multihallen.

 

Läs hela inlägget ››

Arg och trög

Så här på fredagseftermiddagen känns det bra att summera veckan. Det har varit en konstig vecka. Jag kom i otakt med lite av mina vanliga veckorutiner vilket egentligen är helt ok men denna gång kom jag i obalans. Har resten av veckan fått brottats med att kunna prestera, har liksom varit arg och trög. Inte så bra känsla :-). Som tur är har vi haft en hel del spännande möten och det har givit inspiration och energi. Skönt att få inhämta power från härliga människor runt omkring. Passionerade människor är verkligen fantastiska, det är lätt att låta sig smittas av dom.

Ska komma ihåg det nästa gång jag blir arg och trög - bästa medicinen är att omge sig med ett härligt gäng. Eller kanske att gå och träna. I helgen säkrar jag upp det hela med köra både och. Träning o skönt gäng. Nästa vecka kommer jag tillbaka i toppform.

     

Bilder från ett kreativt möte i tisdags, vi var och träffade träningscheferna för de största friskisföreningarna.  Diskussioner om innehållet i vår individuella träning stod på agendan.

Läs hela inlägget ››

Härligt firande

Alltså, jag gillar att fira! Tycker det är skönt att ge utrymme, fokus och uppmärksamhet på grejer och till människor som är så där extra bra. Vill liksom gotta mig i det härliga. Lyfta ut det och inspireras av det. Dåliga grejer får ju utrymme ändå och ibland kan det behövas en ihopbrytning. Men det som är bra, det blir extra bra med uppmärksamhet.

Igår var vi och firade Ingrid Hovstadius som är verksamhetschef i Friskis&Svettis Uppsala, hon fyllde år nyligen. Och dessutom firar uppsalaföreningen 30 år i dagarna.

Ingrid har varit med sedan starten. Då, 1985, var hon dagmamma och med i friskisstyrelsen på fritiden. 185 medlemmar, jympa i Sverkerskolan och Ingrid förvarade ljudanläggningen i sin bil mellan passen. Idag har föreningen över 28 000 medlemmar, tre egna lokaler och massor med funkisar. Sedan många år är Ingrid anställd med uppgiften att hålla ihop, och utveckla, verksamheten.

Igår när vi satt och pratade om den här tiden, från 1985 fram till idag, så sa Anna Iwarsson (fd Generalsekreterare i Friskis&Svettis) nåt så himla bra: "- Det finns dom som är förebilder för det dom gör och det finns dom som är förbilder för det dom är. Och du, Ingrid, du är en förebild för både vad du gör och den du är."

Jag håller verkligen med Anna. Ingrid är unik. Vi är många under årens lopp som har fått vara med i hennes sfär. Och där händer det alltid grejer!! Det är alltid energi, det är skratt, det är känslosamt, det är fest och mycket kärlek. Saker sitter inte långt inne, från magkänsla och idé - till handling går det på två röda. "Äsch, jag gillar inte att tjafsa, vi gör det vi tror på, det är inte så mycket att fundera på."

Dessutom är hon envis. Oftast på ett gulligt sätt. Särskilt om man själv är av samma åsikt. När jag lärde känna Ingrid för 20 år sedan tjatade hon envist på mig att jag skulle dejta en kille på Friskis. Efter ett tag gav jag med mig. Idag är vi gifta. Ingrid vet bäst.

Läs mer om Friskis&Svettis Uppsala i artikeln i dagens UNT


 

Här är vi, kvällens firargäng: Anna Iwarsson, Erik Nordlund, Annika Gärderud, Anna Fellström, Ingrid Hovstadius och jag.

Läs hela inlägget ››

Träning med Ministern, del 1

Ibland är det bra att få perspektiv. Den reflektionen slog an på mig under fredagsförmiddagen, mina egna klurigheter på jobbet minskade i proportion när jag träffade dagens gäster. Jag, och min kollega Magnus, hade uppgiften att träna tillsammans med Gabriel Wikström (Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister) och några från hans stab.

Mitt när vi var igång och tränade med explosiva sumoknäböj, upptryck från magliggande och upprull från ryggliggande till stående så kände jag en stor ödmjukhet. Alltså, vår träningsenergi i all ära, men när Gabriel sackade lite efter en stund så kunde jag inte hålla mig från att tänka på att det är ingen lätt uppgift han har. Och då tänker jag inte på Manges och mitt tuffa program utan på de frågor han får brottas med dagligen (och kanske nattligen också...). Att få folket pigga, friska och starka - och gärna fixa ett par VM guld i Falun. Ja, målen är kanske ganska givna. Men, attans, vad många svårigheter det är på vägen... Segregerad folkhälsa, inga stålar i sjukvården och utmaningarna inom idrott/föreningsliv.

Det krävs så klart massor för att hantera de här frågorna. Och för att kunna göra det med en bra energi behövs bra prestationsförmåga, både psykiskt och fysiskt. Under våren ska Mange och jag få peppa och inspirera Gabriel och hans crew till att bli i toppform. Så klart ska det här gänget från Socialdepartementet bli riktigt vältränade! Heja Gabriel & co!!

 

     

  

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
Allt fler Friskis-föreningar vaccineras mot doping. Studio Ett om doping ivj med F&S Sthlm @renhardtraning http://t.co/0Gi4SnjukN
581365116979036160
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
@marielen74 Ja, det ser inte bra ut. Lägg en motion om icke-rökning-policy till din förening. Det är medlemmarna som bestämmer i Friskis.
580635785159929857
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
@annaiwarsson ja självklart. Tänkte på formuleringen i krönikan där F&S och Korpen lyfts fram.
580423195188166657
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @anellpar: Det som forskare efter forskare nu säger, har vi hävdat länge. Det är dags att lyssna på @skolidrott nu! #idrottföralla
580113080677490688
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR