Lust har ingen gräns 2
Lust har ingen gräns 2
Lust har ingen gräns 1
Lust har ingen gräns 1
HIT35
HIT 35
Nya upplägg på våra Indoor walking-pass

Röris-turnén har varit i Piteå 

Tack vare ekonomiskt stöd från Kronprinsessparets stiftelse har vi fått möjlighet att sprida Röris till kommuner där det inte finns någon Friskis&Svettis-förening. Nu genomför vi en Röris-turné för att sprida rörelseglädje i hela landet och ett stopp på resan är Piteå.

Läs mer ››

Skolgårdstävlingen avgjord 

Vi har under våren och sommaren sökt efter Sveriges bästa skolgård och Sveriges bästa rastvärd. Vi har gjort det för att vi vet att skolgården och rasten är viktiga för barns förutsättningar till rörelse i vardagen. Nu är tävlingen avgjord och vinnarna utsedda.

Läs mer ››
kettlebell

Höstens häftigaste HIT 

Att Friskis&Svettis erbjuder lättillgänglig träning för alla innebär inte att alla träningsformer passar alla medlemmar alltid. Högintensiv träning, eller HIT som det heter på schemat, är en sådan träningsform. Till hösten kommer HIT i en kortare och mer intensiv 35 minuters version.

Läs mer ››

Sund viktigare än snygg  

Att få en snygg kropp är inte det viktigaste skälet att träna. Åtta av tio svenskar uppger i vår senaste Träningsbarometer att det främst är för hälsans skull som de motionerar. Och ju äldre man blir desto viktigare blir hälsan som skäl för att träna.

Läs mer ››

Bättre löpkvalitet åt folket!

Friskis&Svettis kvalitetspass handlar om så mycket mer än att springa. För att förstå hur stort det egentligen är med ett gäng löpare som drar ut på en kvällstur måste vi backa många år, minst 15, troligen hela 36. Häng med när Friskis&Svettis Riks copywriter springer, analyserar och socialiserar en klar och kall vårdag i trakterna av kronprinsessparets vackra hemmamiljöer.

 

Läs mer ››

Mega-Röris i Haninge 

Över 700 barn deltog när Friskis&Svettis Haninge tillsammans med Haninge kommun arrangerade Mega-Röris i Rudans friluftsområde i slutet av maj. I strålande solsken fick barnen i kommunens skolor uppleva rörelseglädje tillsammans.

Läs mer ››

Pressklipp

onsdag, 01 okt 2014
Sveriges Radio Kalmar
tisdag, 30 sep 2014
Skaraborgs Läns Tidning
tisdag, 30 sep 2014
Allehanda.se
onsdag, 24 sep 2014
Sveriges Radio Kalmar
Till arkivet »
Alla barnen

Peter och Tinas bloggar

Planera framtiden

I fredags hade vi Träningskonferens. Ett stort gäng tränings- och utbildningsansvariga från olika föreningar träffades i Göteborg för att samla ihop oss inför planering av 2015. Planera framtiden alltså. Kan man göra det? Hur ska vi veta vad vi vill träna nästa år och längre fram? Hur mycket kan vi sätta trender egentligen eller är det så att vi mest åker med i det som händer? Spännande funderingar. Inte så lätt att naila svaren.

Temat för dagen var våra nyheter till nästa år, både helt nya lanseringar och utveckling av det befintliga utbudet.

    

     

    

      

Dagen gav mig mycket. Fick lyssna till kloka reflektioner och bra idéer. Vi som var på plats i fredags är ju gänget som håller ihop utvecklingen av Friskis&Svettis träning. Och jag kände mig trygg och inspirerad - finns så mycket bra folk hos oss!! Vi kommer göra massa bra grejer både nu och i framtiden. Nästa fredag träffar kör vi Träningskonferens igen, denna gång i Stockholm med ett nytt gäng.

Läs hela inlägget ››

Så jäkla arg

"I morse blev jag så jäkla arg så det brände i fötterna. Sen gick och tränade. Och nu är jag ju helt snäll. Värdelöst! Jag skulle ju ringa tillbaka nu på eftermiddagen och säga sanningen. Nu vet jag förresten inte ens vad sanningen är. Känner mig bara snäll och nöjd. Fan också."

Den sköna kommentaren fick jag höra på lunchträningen idag. Klockren. Ibland är dom positiva effekterna av träning för bra.

Läs hela inlägget ››

Efteråt-grejen

Ibland när man pratar om träning så lyfts drivkraften "tänk på vad skönt det kommer kännas efteråt". Jag brukar vara motståndare till det där. Mitt mission är att det ska vara njutningsfullt under tiden. Njutningen kan iofs vara på olika sätt. Men jag tror att det är viktigt att du får peppande signaler till din kropp och din själ medan du tränar, i stunden. Ett direkt anslag som träffar dig på djupet. Som en gonggong som väcker och vibrerar igång dina system.

Så brukar jag tänka. Och missionera. Men igår fick jag en efteråt-upplevelse som var så stark att jag nästan är beredd att tänka om. Eller iaf vidga min syn.

På onsdagkvällar går jag en löpkurs nu i höst. SuperGunnar är tränare. Peppande och entusiastisk som få. Igår på eftermiddagen hade jag en svacka. Lite för mycket i huvudet, lite träningsvärk och en enorm längtan efter att slappa i soffan. Men tänkte på SuperGunnar och försökte få lite träningsenergi, mumsade en stor laddning köttgryta och tänkte att en kvällsträning i elljusspåret borde ju vara skönt. Motvilligt masade jag mig sen i väg till träningen och hoppades det skulle vara lite teknikträning på schemat. Eller kanske några korta intervaller. Nåt lite lättsamt och trevligt.

Väl på plats började SuperGunnar dra igång träningen, glad och pigg som vanligt. Jag kände mig ännu tröttare. Sen kom presentationen av dagens pass.... 8 km PÅ TID!!! Typ det jobbigaste jag kunde tänka mig. 8 km är ju så pass kort att man ska kunna speeda på, samtidigt är det så långt så att det är jobbigt jättelänge. Jättejobbigt i typ 40 min.

Jag ville gå hem. Men det gjorde jag inte. Tack vare SuperGunnar. Istället pinade jag mig. Det var inte någon njutning. Inte nån stans. Inte i kroppen. Den var trött och mätt av köttgrytan. Inte i själen. Den var också trött. Och lite rädd. Rädd för att det skulle bli ännu jobbigare när som helst. Men jag sprang. Och längtade till det skulle vara över. Peppade mig tom att springa lite fortare för att det skulle ta slut snabbare.

Sen tog det slut. Och det var den skönaste stunden på hela dagen! Jäklar vad skönt!! Efteråt-känslan var på topp. Och den hängde i hela kvällen. Jag bastade, fikade och var extremt nöjd. Faktiskt så nöjd att jag längtade lite efter att pina mig igen för att få efteråt-känsla igen.

Så, jag erkänner. Det finns något i efteråt-känslan som faktiskt är en magisk drivkraft. Men jag kommer fortsätta missionera för njutningsfull träning. För jag tror fortfarande mångas succé och träningsinspiration kommer i dom sammanhangen.

Läs hela inlägget ››

En spännande grej

Vi håller på med en ny grej. Träning i ett, för oss, nytt format. Väldigt spännande. Undrar hur det kommer bli?

Läs hela inlägget ››

Rekordkonferens

Den här veckan känns som en ända lång PB i konferens. Eller inte bara PB utan något slags kollektivt rekord. Jag och mina superkollegor är på konferens tillsammans med  nästan alla utbildare i Friskis&Svettis (typ 70 pers). Dvs dom som håller alla våra kurser i träning och föreningskunskap. Det här är en mycket speciell grupp. Nån slags supermänniskor. Dom har sin vanliga tillvaro med sig själva, sina sysselsättningar osv. Utöver det så är dom ledare, eller instruktörer i Friskis&Svettis. Och håller kurser för vår räkning. Dessutom är dom i särklass bäst. På alllt. Och trevligast. (Alltsom oftast. :-) Kan bli en svacka om dom blir hungriga eller trötta. Botas lätt med massa mat och en najsigt träningspass. Sen eldar dom på igen.)

Den här veckan kan ses som en uppladding och sammanfogning. Få koll på läget, inspireras och fylla på. Och ha kul tillsammans. En grej som är rätt speciell med att vara utbildare är relationen med kollegorna. Man kanske inte känner varandra särskilt bra, eller umgås privat men sen när man håller kurs ihop är man extremt tighta. Som ett slags kurspartners. Partners in crime. Lite så är det. Man får vara beredd på att lösa det mesta. Vi har rätt mycket kurser, de flesta på internat. Så det är klart att det är en del situationer som utmanar... Man får vara både lärare, tränare, kursmamma, tekniker och vaktmästare. Ibland också kock, låssmed, läkare, sömmerska och flyttkarl. Allt kan hända.

Så det är klart att det är bra att peppa sig. Och ladda på sig energi coh rekord. Vi har en del rekord hittills på denna konferens. T ex längsta cykelsightseeinggruppen, lägst ljud på ett jympapass, högst ljud i middagsmatsal (WR), grönaste t-shirts, flest yes-utrop/timme, flest kramar/pass och saltaste dykning på morgondopp (= nässköj).

  

     

Anna och jag persade i bagagevikt. 100 kg. Det är rätt kaxigt.  Väl på plats har det handlat om träning, pedagoik och grejen med att vara utbildare i Friskis&Svettis.

Läs hela inlägget ››

Utbildningen är vår kärna

Det är häftigt att få befinna sig i gruppen av kompetens som har som uppdrag att utbilda nya ledare och instruktörer i Friskis&Svettis. 75 personer som med ett glödande engagemang och enorm kompetens lotsar ca 800 nya personer att leda träning i Friskis, varje år. Ytterligare 500 av våra nuvarande ledare väljer att utbilda sig till en ny träningsform. Gåshud.

Vi har alla ett engagemang för det vi gör, och det bygger på våra drivkrafter. När vi frågar denna grupp om vad som driver dem handlar det nästan uteslutande om lusten att utveckla andra människor. Jag är övertygad om att den grundläggande filosofin i Friskis att tro på människans kraft att utvecklas är vår framgångsfaktor nr 1. Vi tror att du har förutsättningarna och att du vill, och utbildningarnas pedagogik är byggd för att ta fram det bästa hos dig.

Jag är övertygad om att du som kommer att gå Friskis&Svettis ledarutbildningar i höst kommer att känna ännu mer glöd, kunskap och engagemang, och då ska du vet att det är superbra redan idag. Så grattis!

 

Givetvis både teoretiska och praktiska moment - här jobbar vi med stabilitet
 

Läs hela inlägget ››

Peter på Twitter

Till Twitter »
@carnicula Jodå, jag kommer :-)
517294369599410176
Peter Wigert
peterwigert
RT @FriskisSvettisR: Friskis Röris-turné sprider rörelseglädje över landet http://t.co/eHFEYgf8Dj
517294204775837696
Peter Wigert
peterwigert
RT @alsoderlund2: #Friskis o Svettis pratar om att det är bra att åldras i Sverige. Guldläge fast vi har en silverplats. Norge nr 1. http:…
517294128208805888
Peter Wigert
peterwigert
Ett underbart reportage om starka äldre: För gammal för träning? Glöm det! - DN.SE http://t.co/EauIkQtfZZ
516830656090099712
Peter Wigert
peterwigert