För dig som hatar träning
Musikexperimentet
Musikexperimentet
Prova något nytt i höst
Prova något nytt i höst
Är det du?

Nu söker vi två nya chefer

Friskis&Svettis Riks söker nu en kommunikationschef samt en chef för ekonomi och administration. Är det kanske dig vi är ute efter?

Kommunikationschef ››

Ekonomi- och administrativ chef ››

Alla barnen

Musik och rörelse bryter språkbarriärer 

På Kumilen, en F-6 skola i Vänersborg, går ett 40-tal barn som bor på asylboendet på Restad Gård. En gång i veckan kommer Friskis&Svettis till skolan och håller pass med barnen som då får uppleva rörelseglädje på ett språk som förstås av alla.

Läs mer ››
Barn som dansar

Ideellt engagemang gör skillnad 

Den pågående flyktingkatastrofen lämnar ingen oberörd. När vi ser människor i nöd är det självklart att fråga sig; hur kan jag hjälpa till? Det finns många svar på den frågan. Här är vårt. 

Läs mer ››
Bästa rastvärd 2015

Skolgårdstävling för rörligare och roligare raster 

Upp till en femtedel av skoldagen består av rast. För att rasten ska innehålla mycket rörelse måste det finnas såväl roliga skolgårdar som engagerade vuxna. Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening som vill sprida rörelseglädje till så många som möjligt. Därför arrangerar vi för andra året i rad en skolgårdstävling där vi utser Sveriges bästa rastvärd.

Läs mer ››

House bättre än rock

Musik maxar motivationen

Har du svårt att komma igång med träningen? Med rätt musik i hörlurarna ökar motivationen. Vid konditionsträning ökar motivationen med 19 procent om låtlistan består av house istället för rock. Det visar ett musikexperiment som vi genomfört. Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, har medverkat som rådgivande konsult.

Läs mer ››

Välkommen till en dag om barn och rörelseglädje 

2012 drog vi igång satsningen Alla Barnen för att sätta fokus på barn och rörelse. Under de snart tre år som gått har vi träffat många spännande och kunniga människor. Den 20 november 2015 bjuder vi in till ett seminarium där flera av dem vi mött delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Läs mer ››

Pressklipp

söndag, 27 sep 2015
Östersunds-Posten
söndag, 27 sep 2015
Skånska Dagbladet
onsdag, 23 sep 2015
Sportguiden
onsdag, 16 sep 2015
Enköpings-Posten
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Det här med tydlighet

Den här veckan har jag varit på flera möten där den här sägning varit återkommande:"-Ja, bara det är tydligt så är det inga problem". Det har varit i olika sammanhang, olika personer och olika situationer. Jag har funderat en del på det här, att vi söker så mycket tydlighet. Vad beror det på egentligen? Kanske är det skönt, tryggt och bra med tydlighet. Man vet vad som gäller, vad man ska göra och vad målet är. Då går det att jobba effektivt och man kan leva upp till sina egna och andras uttalade förväntningar.

Men på något vis så funkar det inte riktigt. Kanske är det för att vår tillvaro är långt från tydlig? Att verkligheten faktiskt är rumlig. Det är massa brus, massa intryck, massa av allt. Kanske orkar inte hjärnan sortera, välja och prioritera, det som den egentligen kan och har till uppgift att göra. Men den orkar inte så allt bara känns som en höstvind som stormar runt. Kan det vara så att behovet av tydlighet egentligen står för att vi är så himla trötta?

Och kanske är det därför det ibland känns så himla skönt att träna? Träningen kan ju bli extremt tydlig. "- Gör 10 armhävningar! Tänk inte på något annat, bara kämpa och ta i. När du är färdig är du godkänd. Punkt, slut." Simpel uppgift för vår fantastiska hjärna. Kroppen tar hand om jobbet. Sen fixar parasympatiska nervsystemet frisättning av sköna hormoner. Skönt. Frid & fröjd i systemen.

Men på senaste tiden så har jag börjat hoppas att vi inte ska söka så mycket tydlighet. Jag tror det kan begränsa oss i kreativitet och skapande, i ansvar och möjligheter. Vår hjärna och våra kroppar fixar ju egentligen att skapa tydlighet i en rumlig tillvaro. På olika nivå, så klart. Vi är ju olika. Med lite bra val i livsstilen kanske vi orkar bättre? Najsiga träningspass och skön återladdning kanske kan få oss att fixa den otydliga (= mångfacetterade) tillvaro vi är i?

 

 

Träna rumligt eller tydligt?

Läs hela inlägget ››

Med ett träningsminne i kroppen

Den här veckan har jag hasat mig fram, det är liksom som att hälarna inte vill få luft. Dom är i markkontakt hela tiden. Har faktiskt stött på ett par kompisar i samma position och vi har lett till varandra i djupt samförstånd. Post-lidingöloppet-syndromet. Det är när man hasar fram och ler samtidigt. Hasar för att vaderna minns sträckan 15-20 km in i loppet när det är 11 backar på dessa fem km, följt av sista milen med bland annat Aborrbacken och Karins backe...!  Och leenden kommer för att man är ändå tycker att loppet är fantastiskt trots att det är galet på något vis.

Jag har sprungit några gånger tidigare men tyckte det var extra kul i lördags. Det var så kul att vara där med mina löparkompisar. Vi har tränat en hel del tillsammans i sommar; intervaller, backar och trail. Mumsat nötter, bullar, snickers och testat sportdryck. Stretchat och kört after run. Alltså, jag gillar dom där grejerna lika mycket som löppassen. (minst)

  

 

 

 

Efter målgången hann jag kuta tillbaka en liten bit och stå och heja in medlöpare på upploppet. Magisk känsla att se hundratals löpare komma i sista nedförslutet och se MÅLET. Efter att ha krigat sig fram så är dom äntligen i mål, det är över, det är färdigt, man har fixat loppet! Så himla skön känsla. Var så häftigt att se/dela den upplevelsen om-och-om-igen när jag stod där och kollade. Jag blev så engagerad och hejade på som en galning. Jag sa till en tjej som stod brevid mig i pubilken "- Det här är ju otroligt". Hon svarade: "-Ja, det är nästan som på jobbet, för mig. Jag är barnmorska." Skön liknelse. Det är verkligen förlösande med målgång.

Jag gillar verkligen att ha träningsminnen i kroppen. Det är en skön känsla på kvällen när kroppen är trött efter ett bra fyspass. Likaså är det schyst att vakna på morgonen, sträcka på sig och påminnas om ... Lidingöloppet... för fjärde morgonen i rad? (När blir vaderna sig själva igen? Jag kommer köra klackar till jul, känns det som)

Läs hela inlägget ››

Träningskonferens... igen!

I fredags körde vi Träningskonferens igen. Denna gång i Göteborg och med ett 60-tal deltagare. Samma innehåll som förra fredagen men med ett nytt gäng. De flesta är anställda medarbetare i sin förening, som tränings- eller utbildningsansvarig. Eller som verksamhetschef. Några är helt ideella och har sitt uppdrag på sin fritid. Tillsammans har vi uppgiften att koordinera ihop vilka inriktningar vi ska satsa på i Friskis&Svettis träningsutveckling. Nu har vi pratat mycket om att vi behöver både stabilitet och flexibilitet i vårt utbud. Det känns helt rätt. En stabil kärna och samtidigt möjligheterna att göra nya, kreativa och inspirerande träningspass.

Vi hade en fråga till gänget i fredags. "Tränar du samma pass idag som för tio år sedan?" Svaret för nästan alla blev "- Ja, jag tränar samma men jag har lagt till nya grejer." Intressant! Skulle vara spännande att fråga våra medlemmar samma sak. Jag tänkte tillbaka på 2005 för min egen del. Jo, det var ju gruppträning, lite gym och ett och annat löppass. Samma som nu ungefär... Gick också en kundaliniyogakurs och var så fascinerad över yogaläraren som var så extremt inlevelsefull att han var liksom ett event i sig. Kommer ihåg att han sa åt oss att "hitta kroppen för att träna sinnet". Kändes som en ny approach för mig då men är ju lika aktuellt idag. Och kommer nog alltid att vara. Men kanske vi ännu mer fokuserat och medvetet kommer träna sinnet framöver? Kanske passen kommer designas utifrån önskad sinnesstämning? (I så fall skulle jag önska ett "älska- Abborbacken-pass framåt helgen")

   

 

Läs hela inlägget ››

Som ett renande vattenfall

Senaste dagarna har inte känts på topp. Typ när grejer inte faller på plats, tankar och känslor inte kommer i harmoni och frustration ligger och bubblar under skinnet. Gissar att vi alla är i sånt ibland. Ofas. I vanliga fall när jag kommer i sådana lägen brukar jag köra ett djupt snack med mig själv. Vrida och vända på situationen, resonera mig fram till några bra tankar. Men nu var det liksom som att jag blev arg på mig själv när jag började bena i det hela. Inre konflikt :-)

Så jag körde taktik nummer två. Träna ett monsterpass. Principen är "ta i riktigt mycket en lite för lång stund". Det blev ett långt svettigt spinningpass. Så där svettigt så att det pulserar ut svett och man inte vet om det är svett eller snor som rinner i ansiktet. Och när man tränar lite för länge (vilket egentligen inte är smart men nån gång kan det ha sin poäng) blir man liksom spak, lite avväpnad.

Och, attans, det var som ett renande vattenfall! Som att jag sköljdes genom och rensades.

Alltså, inget hade kanske löst sig. Men känslan i kroppen och tankarna var så annorlunda efter passet. Tänk vad man kan åstadkomma med lite träning :-). Nu är jag på gång igen.

Läs hela inlägget ››

Träningskonferens

I fredags körde vi Träningskonferens i Stockholm. Tränings- och utbildningsansvariga från olika föreningar samlades, som en start på verksamhetsplanering inför 2016. Vi provade två nya Limited edition-pass och där mellan snackade vi om utvecklingstempo och aktiviteter inför nästa år. En bra dag som fick mig på peppad av alla kloka och härligt sprudlande personer vi har i Friskis&Svettis. Nästa fredag kör vi motsvarande upplägg med ett nytt gäng, denna gång i Göteborg.

 

 

Läs hela inlägget ››

Laddar för event!

Nu i dagarna är det full körning, i träningsteamet på Friskis&Svettis Riks laddar vi för de två största gemensamma grejerna i höst. Det handlar om Träningskonferensen och Svettisdagarna.

Träningskonferensen är ingen vanlig konferens med stillasittande i sköna stolar. Det är typ tvärtom. En rumlig tillställning i olika kroppspositioner och vi har inte en enda stol. Konferensen är som en mötesplats mitt i vår utvecklingsverkstad. Vi kastar oss in i träningslabbet tillsammans, tränar, diskuterar och delar idéer. På fredag är första tillfället, då kör vi i Stockholm med ett gäng. Nästa fredag är det ett annat gäng och då är vi i Göteborg. Till dom här dagarna är det tränings- och utbildningsansvariga i respektive förening som kommer. Tillsammans är vi som en hel armé med starka muskler, pumpande hjärtan och massa skön energi till att utveckla träningen i Friskis.

Svettisdagarna är vårt stora träningskonvent som vi kör 7-8 november på Kistamässan i Stockholm. Detta event riktar sig ffa till funktionärer i Friskis. Grejen är att fylla sig med massa inspiration. Till träning och till sitt uppdrag. Nu på på fredag ska vi lägga upp schemat/ programpunkterna på webben. Det är över 130 programpunkter!! Jag har senaste dagarna försökt korrläsa allt material. Har typ träningsvärk i ögonen nu. Men längtar redan, det kommer bli en superhelg!

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
@peterwigert finns roliga och rörliga raster, rörelsepauser på lektionerna och storleken på skolgården med i checklistan?
649159043009912832
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Nu söker en av Sveriges största idrottsföreningar ekonomichef och administrativ dito som även ska jobba med HR http://t.co/lXM1NZNvXT
648794182748884992
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Ett av Sveriges starkaste varumärke (läs Friskis) söker kommunikationschef. http://t.co/oDBr0GbyIV
648793349999169537
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @GI_SISU: Idrottsdistrikten viktig länk i integrationsarbetet - Riksidrottsförbundet http://t.co/3GVNQQ1PQx
648498858654363649
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR