Vägen till jobbet kommer att förändras 1
Vägen till jobbet kommer att förändras 2
Vägen till jobbet kommer att förändras 3

Pass på tillfälligt besök

2015 presenterar vi fyra av våra befintliga pass i en ny skön form. Vi gör det under en begränsad period och det ska kännas lite exklusivt. Därför kallar vi det för Limited Edition-pass. Syftet är att ge nytändning och inspiration i träningen. De fyra första passen som kommer på tillfälligt besök är Flow, Norska intervaller, Mashup och Brodway.

Läs mer ››

Målet med träningen 2015 är bättre kondition och vardagsork 

Nytt år innebär nya träningsmål för många. En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av oss visar att bättre kondition och att orka mer i vardagen ligger i topp när svenska folket listar målen med sin träning för 2015.

Läs mer ››

Från gatudans i
Dar es Salam till skoldans i Skellefteå 

Dansen förändrade Mass Athuman Mkumbulas liv. Kärleken tog honom till Sverige och nu sprider han dansen vidare på skolor i Skellefteå. Tack vare ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet kan vi sprida rörelseglädje till fler barn och unga runt om i landet.

Läs mer ››

Träningsnyheter och trender 2015 

2015 lanserar Friskis&Svettis tre stora träningsnyheter. Ett kampsportinspirerat fyspass, ett teknikenkelt styrkepass med mycket energi samt ett konditionspass med teamkänsla där gymmets olika cardiomaskiner används.

Läs mer ››

Från landsvägscykling till norska intervaller

Spinningen i Friskis&Svettis berättar mycket om hur träningen i Sveriges största idrottsförening utvecklats under de senaste 20 åren. Efter snart två decennier på schemat är spinning en av de mest uppskattade gruppträningsfor-
merna. Och den fortsätter att växa och utvecklas. 2015 lanseras två helt nya pass – ett distans och ett intervall.

Läs mer ››

Rörelseglädje för alla 

Friskis&Svettis Sollentuna ligger mitt i Stinsens köpcentrum i Häggvik. Bland de tusentals familjer som på helgerna åker dit för att shoppa har det under hösten funnits några som haft ett helt annat ärende. De har varit på väg till jympan för familjer med barn som har intellektuella funktionsnedsättningar.

Läs mer ››

Tinas blogg

Framtidens sport och sportupplevelser

Igår var Anna och jag på en spännande workshop hos Swedish ICT. Man är igång med att skapa en agenda för framtidens sport och sportupplevelser. Syftet är att samla aktörer som verkar inom "sportens ekosystem" och där tillsammans jobba gränsöverskridande. Att på sikt skapa förutsättningar för att detta ska bli ett konkurrenskraftigt eget forsknings-, utvecklings- och innovationsområde.

 

 

Vi var ett gäng samlade representanter från näringsliv, akademi och idrottsrörelsen som försökte slå våra kloka huvuden ihop. Spännande nätverk och en del tuffa frågeställningar utmanade oss. Vi var nästan mest nyfikna på varandras verksamheter. På plats fanns t ex IBM som (bl a) jobbar med mycket teknik till Vasaloppet, Sture från Nationellt vintersportcentrum i Östersund som använder massa spännande testutrustning i sitt lab (t ex ett system där man kunde träna OS-banorna till Sotji ett år innan tävlingarna), Annika som är  professor på Uppsala Universitet och bland annat forskar på hur man kan använda lekfullheten i dataspel till överföringar i andra sammanhang i livet, t ex inspirera till träning/fysisk aktivitet. Med var också representanter från bl a andra universitet, utvecklingsbolag inom sports technology, RF, GIH, Friidrottsförbundet, och SISU.

Summan av det hela? En spännande dag, nya kontakter i vårt nätverk - och en inspirerande känsla av att det finns mycket kompetens och utvecklingsenergi. Och att det krävs rätt mycket kreativ processledning för att få ihop det hela. Krävs en hel del innovatiov förmåga i sig...

 

Läs hela inlägget ››

En av dom coolaste i Friskis

Ja... Med över en halv miljon människor i potten så finns det himla många sköna och coola personer. Eller egentligen är vi ju allihop ett gäng supersköningar. I olika situationer är det ändå vissa som lyser igenom extra mycket. En sån person är Luisa Bicho Steenie. Superkvinnan som är mjuk och snäll som en nallebjörn och samtidigt var första tjejen att ta svart bälte i karate på 80-talet. "- Det är när man har svart bälte som Karate blir riktigt roligt" säger hon med glimten i ögat. I Friskis har hon varit med länge, som jympaledare och som ledare  och utbildare för pass inriktade med inspiration av boxning och kampsport. Nu är hon en av ledarna som kör vårt nya pass Kamp. Idag har hon med på en pressfrukost och bjöd på ett pass med en perfekt mix av fight-feeling och charm. Wow, Luisa är min idol!

 

Luisa introducerade passet. Vi, deltagare, var förväntasfulla men stod lite långt bak i salen. "- Kom närmare, jag bits inte. Jag slåss bara." sa Luisa.

       

På plats på pressträffen fanns också Mikael Wallsbeck som pratade om boken "Träna tanken" som han skrivit tillsammans med kollegan Fredrik Weibull. Mikael och Fredrik är mycket inspirerande i prestationspsykologi; hur man får självförtroendet att växa, hitta fokus och hanterar stress, nervositet. Vi har haft äran att jobba med dessa killar när vi utvecklade träningsappen "Hatar träning". Deras idéer känns lika aktuella och peppande  för elitidrottare som för oss vanliga.

Även våra Magnus Strömberg var med på pressträffen, han berättade om tankarna bakom passet Kamp.

Läs hela inlägget ››

Härligt nätvärk

Att vara verksamhetschef i en Friskis&Svettis-förening är mångas drömjobb.Tänk att få hålla ihop en fantastisk verksamhet och synka massa härliga människor! Så är det nog, till mångt och mycket. Men så klart finns det också utmaningar; få ett bra samarbete med styrelsen, personalfrågor, hur bäst använda ideella krafter, lokalfrågor, pengar o prioriteringar. Mm, mm. Det är många frågor på bordet.

I Friskis finns ett gäng fantastiska verksamhetschefer, här är några av dom:

 

Lotta (Linköping), Malin (Norrköping), Helena (Örebro), Gerd (Eskilstuna), Ewa (Katrineholm), Marie (Västerås), Kristina (Karlstad) och Maggan (Borlänge).

Tillsammans har dom bildat ett nätverk för att inspirera varandra och utbyta erfarenheter. I veckan var dom på plats hos oss på Riks och konfererade. Blev en härlig stämning på kontoret när dom var här, deras energi smittade!

Läs hela inlägget ››

Flygande start

Igår öppnade Friskis&Svettis Stockholm en ny anläggning. Västerortsfolket får nu möjlighet att träna i Bromma på 1700 kvm med gymmiljö, spinning och en sal för gruppträning.

Jag och kollegorna passade på att ta en vända dit på eftermiddagen för att kolla in läget. Den officiella invigningen  är först på lördag och ännu återstår lite fix. Men det var helt fantastiskt att se att träningen omedelbart hade etablerat sig. Klockan 7 på morgonen när dörrarna hade öppnats var det över 40 pers på plats för att träna core. Och när vi kom vid 14 var det fullt med folk i lokalerna som tränade lite allt möjligt. Alla verkade liksom hemma i miljön med det samma.

Peter Andersson som är utvecklingsansvarig för bland annat gymträningen i Stockholmsföreningen berättade att ledorden för upplevelsen i lokalen är "att se och att synas", att de olika träningsmiljöerna ska integreras med varandra. Och det har man verkligen lyckats med. Gruppträningssalen och en del av gymmiljön sitter ihop och avskiljs bara av en glasvägg. I ett annat plan är spinningsalen och cardiomaskinerna i gymmiljön integrerade med varandra. Superbra!

     

Massa med folk på plats från start. Supergänget på Abrahamsberg; Martin Psilander (områdeschef), Rebecka Brantsberg (träningsansvarig) och Johan Kedhammar (receptionist)

      

Gruppträningssalen som man får fart in i via en löparbana från gymmiljön. (Mattan på löparbanan kommer från uppvärmningsarenan på London-OS!)

 

      

Spinninghall och annan cardioträning i direkt anslutning till varandra.

Läs hela inlägget ››

Massa siffror

Man kanske tror att vi träningsutvecklare joggar runt i löpartights och provar smaskiga styrkeövningar och salta intervaller. Det gör vi också! Men inte idag. Idag är det sifferfredag, vi sammanställer statistik på träningen i Friskis. Hur många pass i veckan det finns av respektive typ, hur många procent av alla medlemmar som har tillgång till gymmet, hur många kurser som körs. Ingen lek! Men himla intressant. Vi har statistik sedan 2008 att jämföra med.

 

  

Varje vecka körs typ 9 000 gruppträningspass i veckan! Det är jäkligt många. Och det är verklingen inte bara pinnar i ett exceldokumnet utan det är ju massa människor med härliga kroppar, känslor, svett - i nöd och lust. Mest lust, hoppas jag. Tänk en måndagskväll i friskisvärlden. Då pågår kanske 2000 pass. Om varje pass snittar på 30 deltagare så grupptränar 60 000 pers. Utöver det så är ett stort gäng i gymmet. Kanske 70 000. Då blir det att typ 130 000 fina medlemmar är igång och tränar. Bara på en liten, vanlig, måndag!

När vi satt och utvärderade och räknande idag blossade vår kreativitet igång ordentligt.  Det var tom så att min kollega Annika sa nu på eftermiddagen: - Oj, vad mycket bra idéer, jag blir helt stressad av hur bra det blir! Positiv stress. Det blev en bra final på veckan.

Läs hela inlägget ››

Den träning vi gör mest...

... i Friskis&Svettis idag är individuell träning i gymmiljöerna. Låter kanske inte så konstigt. Men det är det faktiskt. Eller kanske inte konstigt, men i alla fall nytt för oss. Sedan starten 1978 har vi varit (och gjort) gruppträning, med jympa som vår kärna. Det är fortfarande jympa på medelnivå som är de oslagbart största gruppträningspasset hos oss. Men tittar vi på inpasseringar i Friskis så sker nu uppskattningsvis 60% till den individuella träningen. En ny epok i vår historia har alltså börjat. 

Idag har vi funderat kring utvecklingsstrategier för det här träningsområdet. Hur ser det ut idag, håller vår vision och vad ser vi i framtiden?

 

Så här såg det ut nytt i konferensrummet. Nu har 60% av gänget stuckigt ned till gymmet för att träna. Vi vill ju hänga med i trenderna.

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
RT @ImaginethatTwit: Frukostseminarium 5 mars "Träna tanken och föreställ dig din väg till framgång" http://t.co/uak41jszGs #tränatanken #I…
560185746083307520
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @StellaRiad: Mhm, norska intervaller med mig! “@FriskisSvettisR: Fler träningsnyheter 2015. Fyra pass på tillfälligt besök. http://t.co/…
560150042116640769
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
Fler träningsnyheter 2015. Fyra pass på tillfälligt besök. http://t.co/EbhSYf7awE
560102508623040512
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @maratonpetra: Jag kommer att springa för dom som inte kan i Wings for Life World Run. Delta! #wingsforlife #worldrun http://t.co/uTbb…
560025408549421056
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR