Kontakta din förening

Här nedanför hittar du länkar till samtliga Friskis&Svettis-föreningars hemsidor.

Tinas blogg

Bikinis, badbraller och träning

Nu blir det sommarlov för många av oss. Råkade överhöra lite snack i omklädningsrummet när jag var och tränade i tisdags. Det handlade om sommaren, träning och bikinis :-). En bra kombo, tycker jag. Men dom här tjejerna kände sig inte laddade. "Å, nu är det sommar. Hade jag inte blivit förkyld och missat så mycket träning då hade jag varit i bra form nu. Då hade det varit så mycket skönare känsla att sätta på sig bikinin."

Typ så var diskussionen. Jag tänkte på det där efter träningen. Och då kände jag så himla starkt att jag ville vända bilen och åka tillbaka till omklädningsrum och vara med i snacket. Jag tänker att sommaren är så himla kort så det är TUSAN i MIG INTE OKEJ att missa någonting av det som går att njutas av bara för att man inte hunnit träna sig i form. Det är klart att det är skön känsla att kännas sig på topp fysiskt och att det på många sätt är peppande att vara vältränad. Men är man inte där just nu med sig själv (för att man blev sjuk, inte hann, inte orkade .... eller nåt) så strunt samma. PÅ MED BIKININ/BADBRAXERNA OCH KÄNN DIG SUPERSKÖN - OAVSETT FORM!! Det gäller ju att njuta av livet, inte begränsa sig. 

Jag tänker också att en del i att njuta av livet är göra träning man gillar. För att den väcker kropp och sinne. Och en bra grej med mycket av den här känslan är att den kommer momentant i stunden. Så mitt tips, om du känner dig ur form; Kör ett träningspass du gillar, det kommer trigga dina system och peppa dig att ta för dig av sommaren!

Vi ses igen i augusti. Önskar Dig en njutningsfull sommar. 

.... sist en i!!

Läs hela inlägget ››

Sportlycka

Alltså, jag tänker att lyckokänslan när man tar sig över en fysisk utmaning är så extremt värdefull att den borde höjas, och upplevas, ännu mer - av fler. Jag är säker på att det är primalt och intuitivt, det handlar om vår överlevnad. Vi får en stark här&nu-upplevelse och blir så himla nöjda. En lyckodusch.

Så om jag kunde ge en sommarpresent till alla, då vill jag ge en stor dos sportlycka. Man kan få välja om man vill ha den i individuell form eller lag. Och lag, ja, det kan ju vara en träningsgrupp där man kanske inte känner varandra men ändå får feelingen av att nu är vi ett gäng som fixar det här, samtidigt. Och definitionen av sport, den får man välja själv. Men jag tror att det behövs en fysisk utmaning, en spännning och en vinst - på valfritt sätt.

 

 

Jag tror vi behöver det här genom livet, inte bara när vi är unga och är med i fotbollsklubben. Det är färskvara, vi behöver lyckoduschas ofta för att vara på topp.

En del kanske tycker att det här är det samma som rörelseglädje. Och det är ju något vi pratar om varje dag i Friskis&Svettis. Vi tycker liksom att vi är rörelseglädje. Och det känns ju bra - och lite snällt inkluderande. Jag tänker mig att sportlycka är något mer. När det eldar till i både kropp och själ. Jag tror vi behöver ännu mer av just det i vår träning.

Läs hela inlägget ››

Spännande intryck i Köpenhamn

I veckan var vi några dagar på omvärldsspaning i Köpenhamn. Fick med oss spännande intryck, hann både med att träffa våra kompisar i Friskis&Svettis Köpenham och att kolla in lite kollegor. Att vara i ny miljö är verkligen bra, man luftar sinnena och spirar igång kreativiteten.

      

Kändes lite som att vara på skolresa. Vi samlades förväntasfulla och hoppade på tåget. Väl där sattes halva gänget i en uppgift medan vi andra slappade och hejade på. Också som det brukar vara på skolresa.


     

Ingrid från Friskis Köpenhamn gjorde en bra presentation av deras nuläge med utmaningar och möjligheter. Vi fick också vara med på utejympan i Fælledparken.


     

Möte med representanter för danska breddidrottsförbundet (DGI) och test av vinterträning i sommarversion (eller vad var det egentligen vi gjorde??).

 

      

      

Inspirerande att se andras lösningar, ibland är det avancerat och snyggt. Ibland är det simpelt och ändå himla bra. En påtaglig reflektion är ändå att utbudet är påfallande lika hos många (det vi gör i träningen). Och vi säger (nästan) alla att målgruppen är bred, alla är  välkomna att träna hos oss. Undra om detta kommer kvarstå eller om några kommer välja (våga?) att specificera sin målgrupp mer?

Läs hela inlägget ››

Imponerande i Sollentuna

I torsdags var kollegan Magnus och jag en sväng hos Friskis&Svettis Sollentuna. Numer huserar man i lokaler i köpcentrat Stinsen. Man har vuxit rejält, både i medlemsantal (drygt 7000 medlemmar) och även i träningsyta.

Nyligen gjorde man en ombyggnad och fick tillgång till ytterligare golvyta. I samband med detta gjordes satsningar även på utrustning. Och Magnus och jag blev verkligen imponerade, det här är 3000 kvm träningslyx!

      

       

Gymmiljön innehåller träningsinspiration med en mängd olika inriktningar. De vanliga klassiska gymmaskinerna finns där, stationer med skivstänger mm, cardio, lugnt rum och, i mitten av allt, en maffig "bur" med obegränsade möjligheter till kreativ träning.

Utöver detta finns stort Cirkelgym, Indoor walking, Spinning och ytterligare två gruppträningssalar.

I föreningen finns ungefär 200 funktionärer som tillsammans ser till att det här inte bara är yta och utrustning utan också massa levande, utvecklande och oemotståndlig träning. Magnus och jag träffade Mattias Egnell och Anna Finnborg som är gymansvariga och PT:s i föreningen. Vi hann också snacka lite med Sama Mielig som är verksamhetschef.

      

     

Sama (överst till vänster) är en inspirerande kille. "- Jag började på Friskis i receptionen för att lära mig svenska. Nu är jag verksamhetschef." Med stort engagemang och spännande visioner tror han starkt på möjligheterna för både Sollentuna-föreningen och Friskis som helhet. "- Det är viktigt att vi på ett tydligt sätt berättar om vad vi har för utbud och vad vi står för, för dom som inte är medlemmar. Vill vi bli fler och satsa på mångfald måste vi kommunicera på nya sätt, idag har vi ett alltför internt sätt."

Mattias (överst till höger) och Anna (nederst till vänster) har många bra och kloka idéer på hur man vill utveckla träningen tillsammans med tränare och medlemmar i föreningen. Kändes verkligen som det finns massa potential i det här gänget!Läs hela inlägget ››

Hoppsan så blev det juni

Ja, nu rullar fina sommarmånaderna in och i bästa snart-är-det-semester-och-det-vore-bra-om-det-här-var-klart-farten så händer massa bra grejer. Ja, alltså, jag ska inte ta äran av allt för mycket är det andra härliga personer som står för. Några axplock:

  • Vi jobbar med programmet till Friskis stora träningskonvent "Svettisdagarna" som är 7-8 nov på Kistamässan i höst. Innan semestrarna ska vi vara färdiga. Vi jobbar bra. Stabila som klippor och kreativa som vattenfall. Det kommer bli ett superkonvent!
  • Vi har ett utvecklingsprojekt som handlar om träning för äldre. Det innehåller nya arbetssätt och träningsupplägg. I fredags var det träff för några utvalda testföreningar som ska dra igång till hösten. Mina kollegor Nina och Annika har jobbat ambitiöst med projektet. Känns kanon så här långt och kommer säkert växa på sig ännu mer under testperioden.
  • Höstens konceptpass Flex, Flex soft och IntervallFlex är färdigproducerade och kommer inom några veckor skickas till alla ledare. Det är tionde säsongen av Flex och IntervallFlex! En nyhet blir att IntervallFlex från hösten kommer finnas även i 75 min-variant. Finns chans till formtopp, alltså.

Sen händer det ju en hel del annat också, t ex har Friskis nya Generalsekreterare Karin Nolke Grubbström har börjat. Idag, 1 juni, tillträdde hon sitt uppdrag. Härligt med en ny person i vårt gäng. Alltså, jag gillar oss gamla rävar också men det är liksom uppfriskande med en ny.

Friskis tidigare GS Anna Iwarsson valdes igår på Riksidrottsmötet in som styrelseledamot i Riksidrottsstyrelsen och SISU:s Förbundsstyrelse. Wow, grattis till Anna och svensk idrott!!

Åsså har det ju varit Stockholm Marathon. Vilket fantastiskt arrangemang det är, superordnat på alla sätt och vis. Det var rätt komiskt att precis på sekunden när starten gick så började det regna och sen regnade det som attan hela loppet genom. Jag tror dom flesta av oss tyckte det funkade bra ändå. Det var mest efter målgång som vi alla huttrade och skakade i en slags lycklig kollektiv djupfrysning. Lopp är förenande på något vis, även om det är extremt fokus på den individuella prestationen så är det ett (regn)moln av samförstånd som binder ihop eventet. Det bästa är målgångskänslan "jag är så himla glad över att det är över, att loppet är slut". Det är konstigt att vi satsar så mycket på något för att uppnå känslan när det är slut :-)

Läs hela inlägget ››

Snack om träningstrender i Östersund

I helgen var jag en sväng till Friskis&Svettis Östersund. Man hade funkisvårfest med lite olika programpunkter. 2014 var ett tufft år för föreningen, man fick brottas med ekonomiska utmaningar under årets tre första kvartal men med ett kraftfullt agerande och medlemstillväxt i slutet av året blev summering och bokslut ändå bra. Nu siktar man energifullt framåt.

Jag möttes av ett mysigt gäng med härligt engagemang och inspirerande resonemang om hur vi utvecklar Friskis&Svettis framåt. Vi snackade träningstrender och hur vi tar oss an de utmaningar som knackar på från omvärlden. Jag fick med mig spännande reflektioner och synpunkter. Fascinerades återigen över hur många bra personer vi har i Friskis!

   

      

Gänget fick ställa upp sig gruppvis utifrån sina uppdrag. Överst är delar av styrelsen och anställda medarbetare. Nere till vänster värdgänget och till höger är ledare/tränare.

      

    

Inspirerande lokal med bland annat smart disponerad yta i gymmiljön, en stor rymlig sal i sporthalls-style (det inspirerar mig till träning!) och välkomnande repa. Tycker teckningen på dörren till salen är helt suverän.

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
RT @RFidrotten: "Idrotten blir mycket bättre när mångfalden ökar." Patrik Karlsson Skåneidrotten #Almedalen http://t.co/ZWMyT7CUQT
616887256155058177
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Enighet om att fysisk aktivitet och rörelse borde vara en naturlig del av skoldagen på @GIHealth seminarium.
616226473695924224
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Det är viktigare att röra på sig än att gå ner i vikt - Örjan Ekblom @GIHealth
616221490233638912
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Örjan Ekblom @GIHealth om fysisk aktivitet och hälsa. Det goda effekterna är många. #Almedalen2015 http://t.co/vvbkJaTzgP
616217973565558784
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR