Robert 

Robert Granat
Projektledare SVDA14

robert@friskissvettis.se

NO FILTER

Välkommen till Svettisdagsbloggen. Här får du veta allt du behöver om SVDA14, en helg utan tingeltangel, späckad med riktigt bra träning, laddad med rörelseglädje, förhöjd av tusentals härliga möten.

 • The end - för denna gången

  nov 09 2014
  by Robert Granat

   

  Ja, då var det över. Det är nästan lite galet hur man ena sekunden står och bygger upp alla miljöer och i nästa ögonblick så står man och lastar ner vikter i trälådor. I hallen du ser på bilden så pågick för någon timme sedan värsta härliga mega-jympapasset med 500 deltagare. När man ser bilden har man svårt att förstå det. Jag var där men har ändå svårt att förstå det. 

  Jag vill säga ett stort tack till dig som har varit här och förgyllt helgen med din närvaro. Jag blir så extra mallig över oss när de externa inspiratörerna som varit här i helgen berättar hur imponerade de över hur hängivna, positiva och engagerade alla är. Går man på ett pass, oavsett hur långt ifrån eller nära det är det man vanligtvis leder, ger man 100 % och ger så mycket fin energi tillbaka. Det gör mig extra stolt över F&S. Ni är bäst!

  Nu skall vi smälta alla härliga intryck och senare i veckan kommer en utvärdering där vi är sugna på att få reda på mer om hur du har upplevt helgen. Men nu slappar vi lite och njuter av alla möten, träningar och upplevelser.

  Hoppas resan hem gick prima och att vi ses snart igen!

  /Robert

 • Stadium och Wackes

  nov 07 2014
  by Robert Granat

   

  Våra kläder som vi har på oss när vi leder pass och instruerar hemma i våra föreningar kommer från ett företag som Wackes. Tidigare hette de Stadium Promotion men de har skiljt sig från Stadium. Dock har de fortfarande ett väldigt nära och fint samarbete. Det är väldigt bra för din del denna helg. För vad det innebär är att Stadium i Kista Entré (Köpcentret som ligger ett stenkast från Kistamässan och Scandic Hotell Victoria Tower) erbjuder alla deltagare på konventet 20 % rabatt i butiken. Så är du sugen på att ladda upp med något ur Stadiums sortiment, missa inte chansen denna helgen att kika in där på väg till eller från mässan.

  Vi ses!

  /Robert


 • Är gränsen passerad?

  nov 07 2014
  by Robert Granat

   

  Vi brukar slå oss själva för bröstet och säga att alla är välkomna till oss på Friskis&Svettis. Vi vill att alla skall känna sig inkluderade. När man ordnar ett event av denna storlek där det skall serveras mat kan du kanske tänka dig hur lång listan för specialkost är. Inte heller i detta sammanhang vill vi exkludera någon eller snarare deras typ av kostkrav. Vet inte om vi har gått för långt denna gången dock. Nu har vi nämligen fixat käk för kannibaler också.

  Vi ses!

  /Robert (japp, det stämmer! Jag är från Göteborg)


 • Magnus och Ansi, F&S och Eleiko

  nov 07 2014
  by Robert Granat

   

  Nu kanske du tycker jag är tjatig med Eleiko och hur fantastiska vi tycker de är men här kommer en kärleksförklaring till. Du som har varit på SVDA förut vet hur mycket saker det är som snurrar runt här (för att inte tala om människor, men det är en annan femma). När leveranserna kommer i samband med upprigg har man nästan svårt att förstå hur allt skall få plats och vad allt skall användas till. Alla dessa prylar kommer från vår kära samarbetspartner Eleiko. De kämpar och sliter här i flera dagar innan eventet och också efter för att plocka ner allt. Vi är så tacksamma för att vi har dem här på plats då det annars hade blivit väldigt tomt här inne utan alla deras fantastiska prylar. 

  På bilden ser du min kollega Magnus och härliga Ansi från just Eleiko. Först höll de inte om varandra så då såg det lite stelt ut. Men efter lite tjat från mig fick jag dem att visa precis hur nära varandra F&S och Eleiko arbetar denna helgen. Ser inte Magnus lite generad ut...? 

  Detta blir bra!

  /Robert

 • Tomteverkstaden är öppen

  nov 06 2014
  by Robert Granat

   

  Såhär ser det ut just nu ute på Kistamässan. Du behöver inte vara rädd! Det kommer att blir klart i tid. Lagom till att dörrarna öppnar på lördag kommer det vara hur fint som helst. Just wait and see!

  Det som pågår nu är att Eleiko är i full gång med att lasta in alla redskap. Det är spincyklar, indoor walkers, kettlebells och allt möjligt spännande. Samtidigt roddar gänget från Nightline med ljud, ljus och teknik med de från Workman bygger scener, lägger ut mattor, hänger skyltar och kör snabbt med sina truckar. Inte nog med det! Vi har KM Restauranger som ställer ut bord och gör i ordning matbufféer för fullt. En riktig tomteverkstad, helt enkelt.

  I morgon kommer det hetta till ännu mer. Då kommer säljarna och bygger montrar, en hel del av våra inspiratörer som skall träna med dig kommer för att genrepa och känna in miljön samt att roddandet fortsätter. När allt det hårda är på plats måste det pyntas lite också. Nog för att temat är #nofilter men det måste ändå se någorlunda snyggt ut. Det får ju inte gå till överdrift, eller hur!?

  Dags att gå tillbaka till pallyftaren.

  Vi ses SNART!

  /R

 • Träning vs Shopping

  nov 06 2014
  by Robert Granat

   

  Vi kommer att ha en hel del intressanta försäljare på plats under helgen. Som jag har skrivit om tidigare kommer du kunna shoppa som en galning hos Röhnisch, MXDC, Wacke's samt Gå- & Löpkliniken. Sedan har vi vår kära samarbetspartner Eleiko som är de som levererar alla redskap vi behöver för en helg som denna. Och tro mig, det är en del... Utöver de ovan kommer också Activio att vara på plats. Activio är det många av er som säkert har stött på, då deras pulssystem finns på en hel del av våra anläggningar runtom. Du kommer att finna dem vid spinningen och indoor walkingen och de kommer kunna svara på alla dina frågor om pulsträning. Activio har bett om vår hjälp att sprida info om deras Movemberkampanj. Här kan du läsa mer:

  Movember med Activio på Svettisdagarna
  Under Svettisdagarna erbjuder vi Dig som Friskis&Svettis-funktionär en exklusiv möjlighet att köpa ditt egna personliga Activio Smart Belt, vilket ger dig tillgång till Activios pulssystem var du än tränar. 

  Så missa inte möjligheten att köpa ditt eget Smart Belt och visa ditt stöd för forskningen kring Prostatacancer. Kampanjpris Mustaschen 595:- (ord.pris 795:-)
  100:- av varje sålt Smart Belt går till forskningen.

  Ja, som sagt. Det kan vara läge att ta med den stora plånboken i helgen om man är sugen på shopping vid sidan av all träning, alla föreläsningar och möten.

   Vi ses!

  /Robert

 • Först på plats

  nov 05 2014
  by Robert Granat

   

  Så var man här. Tillbaka på brottsplatsen. Jag tror bestämt att jag är först på plats inför årets Svettisdagar. Det är häftigt att vara här såhär innan allt brakar loss. Innan det kommer att välla in över 2000 träningssugna härlingar (det är knappast ett ord men det kändes ändå rätt att använda. Kanske skall tipsa SAOL om detta som ett nytt ord. Ett annat ord som jag har tänkt länge att jag skulle vilja lansera är ”framma”. Det är motsatsen till backa. Som när du skall fickparkera så kanske någon som hjälper dig att kila in bilen säger: ”backa, backa, backa!” Men sen blir det: ”Kör framåt, kör framåt!”. Helt ologiskt! Det borde finnas motsvarande ord för att ta sig framåt. Voilá! Där kommer framma in i bilden. Inte så dumt om du frågar mig.) till Scandic och Kistamässan. Nu går vi in i slutfasen av förberedelsearbetet inför helgen. Nu gasar vi upp en växel och frammar (där fick jag till det!). Nu skall allt material levereras, scener byggas, ljud sättas och mat lagas. Tomtens nissar skulle vara gröna av avund om de fick se effektiviteten bakom kulisserna på Kistamässan. Allt för att du skall få en så fantastisk upplevelse som möjligt. Hoppas vi kan leva upp till dina förväntningar. Du skall veta att vi gör vårt bästa.

  En helt annan sak. Om du har varit inne på Funknet idag eller ramlar in där någon av de kommande dagarna fram till SVDA startar så kommer du se att du inte kan se dina passval. Precis som vi skrev i den info som gick ut till alla anmälda deltagare förra veckan så var det bara möjligt att se sina pass fram till och med den 4 november. Sen stängdes den funktionen. Anledningen är att det idag har printats utav bara den på kontoret. Själva innehållet som skall sitta i de lanyards (vad betydde det där konstiga ordet nu igen!? Se tidigare blogginlägg genom att klicka här) som delas ut till samtliga i samband med incheckningen. Där står alla dina passval listade då denna också fungerar som din biljett till de olika passen du har valt. Så om du inte minns vad du har valt så kommer du snart ha informationen om din hals. 

  Vi ses SNART!

  /Robert

 • #svda14nofilter

  nov 04 2014
  by Robert Granat

   

  Nu vill vi se dina förberedelser inför Svettisdagarna. Har du börjat packa? Vad lägger du ner? Tränar du på lite extra för att orka med en sportig helg? Är det kanske magsäcken du tränar för att den skall kunna hantera en stor mängd kaffe medan du sitter och snackar med alla dina F&S-kompisar? Vaxar du mustaschen? Letar du hundvakt? Hur dina förberedelser än kan tänkas se ut, visa oss och alla andra på Instagram! Lägg bilderna under #svda14nofilter så vi kan frossa i varandras uppladdningar. Det har börjat dyka upp en del bilder där. Hur kul som helst!

   Och du! Kom ihåg att lägga ut bilderna utan filter.

  Vi ses!

  /R

   P.S. På fotot ser du armbandet som du får i samband med inteckningen till mässan. Så snyggt att man nästan skulle vilja behålla det som armband även efter konventet. D.S.

 • In i dimman...

  nov 03 2014
  by Robert Granat

   

   

  Ja, alltså kanske inte den typen av dimma som några av er mina läsare tänker på (festdimma är det inte dags för nu) utan snarare in i dimman jobbmässigt. Nu kastar vi oss in i den grötigt, grå massan för att forma, fixa och dona med allt det sista. Alla detaljer skall på plats, den sista infon skall ut, alla inspiratörer skall stämmas av med att de känner sig redo, allt material skall fraktas till rätt plats och allt skall bli sådär grymt bra så att dimman är upplöst lagom till lördagsmorgon när du och alla andra 2000 deltagare står där och knackar på dörren, ivriga att komma in  (kom ihåg att lämna filtret vid dörren) och komma loss i årets stora träningsfest. Åh som jag längtar till helgen! Hoppas du känner samma!

  Vi ses (måste ut och försöka hitta en stor jäkla monsterfläkt som kan blåsa bort dimman på rekordtid. Kanske skall kontakta Carola Häggkvist. Hon verkar ha bra ingångar på fläktfronten)!

  /Robert

 • Ordnung muß sein!

  okt 31 2014
  by Robert Granat

   

  Helt plötsligt börjar jag framstå som något slags strukturgalning som bara håller på att tjata om regler och grejer. Och nu börjar jag skriva uppfordrande på tyska. Det blir lätt så (för mig) när det börjar handla om att skapa ordning. Att jag börjar dra mig åt det tyska hållet. Det är som att jag helt plötsligt börjar prata som Drottning Silvia. Säger "o" istället för "u" (Kongen! Kongen!) och "t" som hamnar långt back i svalget. Anledningen är att det inte finns några som är så bra på struktur som tyskarna. Eller förresten, schweizarna är nog snäppet värre (googla bara "schweizisk tågförsening" så får du se). Undrar om jag kanske har schweiziskt påbrå eftersom jag verkar ha en så stark dragning åt struktur och ordning. Kanske måste ta ett snack med mamma om hennes tid som au-pair i Schweiz…

  Eventuellt finns det fler pseudo-schweizare därute som skall på Svettisdagarna. Sådana som jag som vill ha koll. Då skall du få ett litet tips av mig. I detta inlägg har jag bifogat ett övergripande schema som du kan printa ut och ta med om du vill ha koll på helheten, dvs. vad som pågår utöver de programpunkter du själva har bokat. Klicka här: schema SVDA14

  Wir sehen uns bald!

  /Dieter

 • 5-minutersregeln

  okt 30 2014
  by Robert Granat

   

  Regler. Skall vi verkligen behöva hålla på med det på SVDA? Är det no filter med regler? I don’t think so, my child! (Åh, jag måste bara berätta en sak som jag kom att tänka på nu. När man är i USA och är inne i typ en butik så får man ofta kommentaren när man pratar med valfri person i personalen: ”Wow! You’re not from around here, are you!?”. Då brukar jag svara: ”No, ajm fråm Sviiieden!” varpå jag brukar få kommentaren: ”Wow! That’s awesome!” Där brukar det ta stopp för mig. Vad svarar man på det? Sist vi var ”over there” la jag ut den frågan på Facebook. Då fick jag ett ljuvligt svar av min kompis Stina där hon tyckte jag skulle svara: ”God bless you, my child!” Oerhört kul tycker jag. Av en annan kompis Sara fick jag ett annat tips. Hon tyckte att jag skulle göra som följer: att lite coolt svara ”Yeah, I know” sen vänta tyst i 10 sekunder varpå jag skulle halvskrika ”No, just kidding! I’m from Finland!!”, boxa till personen på axeln och skratta högt åt min egen tokighet. Stört roligt! Jag vågade dock inte testa något av förslagen. Chicken!).

  Tillbaka till 5-minutersregeln. På SVDA så är det platsbegränsning på en del av programpunkterna. Det kan vara beroende på storleken på salen, mängden redskap eller liknande. Då vi vet att det brukar vara en del personer som kroknar under helgen (oftast på grund av att man har lagt upp ett för ambitiöst schema) samt att det finns de som ändrar sig på plats. Man kanske har varit på ett pass med en instruktör som man diggar så hårt att man vill gå på dennes nästa pass också. Oavsett anledning så har vi inrättat de sk. Stand-byköerna som jag har skrivit om här tidigare. Där kan du stå om du vill chansa dig in på en programpunkt som du inte har valt. För att vi skall se till att dessa kommer in lagom till att programpunkten startar och inte dräller in mitt i samt att de som kanske inte kommer in från stand-bykön skall hinna till någon annan programpunkt i tid så har vi inrättat denna regel. Den innebär att man måste vara på sin bokade programpunkt senast fem minuter innan den börjar. Därefter så börjar värdarna i respektive sal att släppa in från stand-bykön tills salen är full. Detta är ett upplägg vi har kört med under flera år och som vi har fått bra feedback på. Därför väljer vi att köra på ett beprövat knep i år också.

  That’s awesome!

  /Robert

 • Valet 2014

  okt 29 2014
  by Robert Granat

   

  Lugn i stormen! Jag skall inte börja skriva något slags politisk krönika om valet 2014, dvs det val som skedde mot mitten av september. Detta inlägg handlar om det val som skedde i början av september och som till viss del fortfarande pågår, dvs. valet av programpunkter till SVDA14. Visst var det svårt!? Jag är på ett vis glad att jag inte är deltagare till årets konvent för det finns FÖR mycket jag skulle vilja gå på. Då är det nästan lika bra att man inte får gå på något (du inser säkert att detta är ett slags självbedrägeri jag håller på med nu. Jag skulle mer än något vilja glida runt och träna och inspireras av proffsiga ledare under helgen men det är som min saliga farmor alltid brukade säga: Olika fall livets lott! Min lott är tydligen att springa runt som ett skållat troll under helgen för att se till att allt och alla är på rätt plats vid rätta tillfälle. Ok, inser att jag håller på att skriva världens längsta parantes. Japp, den är inte avslutad än, men snart. Det är alltså inget synd om mig. Jag älskar att fixa och dona och bli skållad, alltså bildligt. Inte bokstavligt! Nu slutar parantesen!).

  Tillbaka till valet. Du kan fortfarande gå in på Funknet där du kan se och hantera dina val. Du kan ändra dig, flytta runt och byta hur mycket som helst. Ibland kan det vara så att det öppnar upp sig platser på tidigare fulla programpunkter när någon ändrar sig och bokar in sig på något annat. Här kan du kika in fram till den 4:e november. Därefter stänger den funktionen. Detta för att vi skall printa allas val och förbereda allas ”läääänjuards” (lanyard) innan helgen. Ja, det heter så. Det där snöret man hänger runt halsen med en plastficka fasthakad som du kan stoppa saker i. Detta får du när du checkar in på mässan (eller om du checkar in redan på fredagskvällen då Hilda & Co. från Riks etablerar en temporär incheckningsdisk inne vid receptionen på Scandic Victoria som är bemannad mellan kl. 19:00-22:00) tillsammans med en snajsigt armband. Både armbandet och lanyarden vill vi att du har på dig hela helgen. Armbandet för att det ger dig tillträde till mässan både lördagen och söndagen och lanyarden för att i den har du dina passval för båda dagarna. Där kan du samt de som ansvara för insläppen se vilka pass/föreläsningar du har första tjing på.

  Puh! Är fortfarande utmattad efter den långa parantesen… Måste ta en kaffe!

  Vi ses snart!

  /Robert

  P.S. På bilden ser du årets lanyard som min grymma kollega Tobbe har tagit fram. Han har känsla den killen. D.S.


 • Svettchock

  okt 28 2014
  by Robert Granat

   

  Ja, det kanske är lite märkligt att lägga ut en bild på Tina Uppfeldt, fullt påklädd i en dusch och dessutom skriva "svettchock" som överskrift men det finns en riktigt bra anledning till detta. Du som läst bloggen ett tag börjar säkert bli van vid mina (oftast) långsökta bildkopplingar till det jag skriver som i sin tur direkt eller indirekt har koppling till Svettisdagarna.

  Här kommer anledningarna till Tina i dusch utan någon inbördes ordning:

  • Tina har haft det svettigt. Det är hon som har projektlett arbetet med att skapa innehållet, köttet till årets konvent. Närmare bestämt programmet som du som deltagare kommer få ta del om inom ca 1,5 vecka. Tina har haft superhjälp av våra kollegor som arbetar med träningsutveckling här på Riks. De är Magnus, Annika, Erik och Nina. Tillsammans har de pusslat, tänkt och skapat för att få till ett attraktiv innehållsrikt program med #nofilter-tema. Visst har de gjort ett bra jobb. Men det har varit svettigt. Därför har vi skickat Tina på tvångsdusch emellanåt.
  • Tina älskar att duscha. Jag vet ingen som gillar att duscha så mycket som Tina. Och som kan duscha så länge. Och det där med tvångsdusch är lur. Jag vill ju inte det skall framstå som att Tina springer runt här som en illaluktande svetthärd här på kontoret. Hon är alltid fräsch. Kanske är det för att hon gillar att duscha så mycket.
  • Tina kommer inte att få duscha på Svettisdagarna så då kommer hennes naturliga fräschhet att sättas på prov. Därför tar hon alla chanser hon kan få att duscha nu.

  Och det här med att inte duscha på SVDA gäller inte bara Tina.Det finns nämligen inga duschar på Kistamässan. Därför skall du här få ytterligare några heta tips:

  • Duscha på morgonen så du börjar dagen fräsch som en nyponros.
  • Ha med torra kläder i en liten ryggsäck eller liknande som du kan bära med dig runt och snabbt byta från en blöt, svettig topp till en sprillans ny, fräsch. Glöm inte att ha med dig en plastpåse att stoppa ner den svettiga i.
  • Ha en liten handduk med dig så du kan skölja av dig och göra en variant av en raggardusch på någon av toaletterna.
  • Och kom ihåg, alla går igenom samma prövning och en delad prövning blir lättare att ta sig igenom. Samt att man alltid kan skylla på att det är någon annan som luktar. 

  Och vet du. Vi har testat detta förr och det gick hur bra som helst. Fanns inga duschar vid förra SVDA heller och det var ingen som svimmade av svettchock då och jag hoppas det inte sker denna gången heller. Skulle det ske har vi ett superteam från Röda Korset på plats. Redo att vifta med en fräsch, lindblomsdoftande handduk framför ditt avsvimmade ansikte så svettchocken snart är ett minne blott.

  Vi ses snart!

  /Robert

 • Att stå i kö

  okt 22 2014
  by Robert Granat

   

  Jag veeeet! Det finns inte många saker som är tristare. Så är det i varje fall för mig. Den värsta sortens köer är två. Den ena är krogköer. Alltså snacka om att man tappar eventuell partyfeeling på direkten när man skall så i iskyla och hällregn och köa för att komma in på ett svettigt ställe med vattniga drinkar. Som tur är så är jag aldrig ute. Är en riktig hemmaråtta. Den andra sortens kö som står högt på min ogilla-lista är bilköer. Jag kan nästan (bara nästan) känna lust att börja gråta när jag sitter på Autobahn i en 15 km kö som står heeeelt still. I det läget har jag nästan (bara nästan!) förståelse för Michael Douglas rollfigur i Falling Down som blir smått galen efter sina köupplevelser i Los Angeles. När vi ses på SVDA så blir det en del köande. Som tur är inga utav mina ogillaköer utan köerna hos oss känns mer lustfyllda. Det kan bero på all ni som står i de där köerna. Att ni är så fina och glada och håller uppe stämningen. En sorts kö som du kan undvika om det funkar för dig är den jag skrev om i mitt förra inlägg, nämligen den till incheckningen på lördagsmorgon. Vi kommer att sitta och checka in inne i lobbyn till Scandic Hotel Victoria hela kvällen på fredagen för att försöka minimera köandet morgonen därpå. Mer info om detta kommer som sagt. 

  En annan kö som är bra att ha koll på under helgen är den som kallas Stand by-kön. Denna kön är extra viktig för dig som kanske inte har fått plats på just den programpunkten du i första hand skulle vilja gå på. Ibland är det en bra sak för det är just vid de tillfällena som du får en möjlighet att utsätta dig för något annorlunda. Något som kanske ligger två steg utanför din trygghetsbox. Jag har träffat flera SVDA-deltagare under åren som har vittnat om att det är just de programpunkterna de har hamnat på då som har blivit deras höjdpunkt på helgen. Att utsätta sig för sådant utvecklar och det gillar ju vi i Friskis&Svettis, eller hur!? Men ibland kan det vara så att man verkligen, verkligen, verkligen vill vara med på en speciell programpunkt. Då finns dessa stand by-köer som en räddande livlina. De står uppställda vid alla de salar där det finns ett begränsat antal deltagare (i Hall 2, som är vår största mega-super-duper-hall finns det alltid plats då den rymmer drygt 700 personer). I denna kö kan du ställa dig och hoppas på att det är någon som har bokat ett för ambitiöst schema med för mycket träning som kanske väljer att stå över just den programpunkten du vill vara med på. Det finns ingen garanti att du kommer in när du står i stand by-kön men det finns i stort sett alltid några platser lediga. Ju större sal, desto fler lediga platser brukar finnas. Men som sagt, det är ingen garanti. Fem minuter innan starttiden på programpunkten så börjar funkisarna på plats att börja släppa in från stand by-kön så det är viktigt för dig som är bokad och vill in på din programpunkt att vara där senast fem minuter innan utsatt starttid för sen kan det vara så tufft att din plats går till någon annan. Här kan du vara lugn för pauserna mellan programpunkterna är väl tilltagna så du gott och väl skall hinna sätta på dig en fräsch tröja och ta dig till salen för din nästa träning/föreläsning.

  Over and out!

  /Robert 

  P.S. Såhär sur ser jag ut när jag står/sitter i kö. Dvs. köer som inte är på SVDA för då är jag glad. Det är ju gladköer. Som du kanske ser så är sur inte mitt naturliga tillstånd. Man ser att jag är falsk-sur. D.S.

  P.S.2. Så fick jag in en bild på mig i träningskläder så jag framstår sådär sportig. Inte dumt alls. :-) D.S.

 • Hett!

  okt 20 2014
  by Robert Granat

   

  Jag vill gärna dela med mig av lite heta tips såhär när det börjar närma sig helgen med stort H. Det finns nämligen lite smarta saker man kan göra för att helgen skall bli så smidig och skön som möjligt. Håll i dig, här kommer några av mina hetaste:

  • Packa smart! Se till att ha med en liten tygpåse/sportväska eller liknande som du kan ha med dig runt under dagarna. Lämna in din stora väska i garderoben och bär med dig det du behöver under dagen så slipper du jaga runt som en skållad iller i pauserna för att få fatt på en fräsch tröja. Då kan du istället glida runt, morsa lite på någon gammal kurskompis eller shoppa lite nya, fräscha träningskläder.
  • Checka in till konventet dagen före! För dig som har möjlighet, dvs. om du bor på Scandic Viktoria Tower eller har vägarna förbi på fredagskvällen så kommer det finnas en för-incheckning i lobbyn. Mer information om detta med tider och liknande kommer i det utskick som går ut till alla deltagare under nästa vecka.  Om du checkar in (till Svettisdagarna alltså, inte hotellet) dagen före så slipper du det på lördagsmorgonen och kan kanske hinna med en extra kopp morgonkaffe eller en extra snooze-sekvens.
  • Två plastpåsar. Ta med två plastpåsar. Den ena stoppar du dina smutsiga uteskor i när du byter till dina fräscha innepjuck. Den andra lägger du ner svettiga träningskläder i så du inte behöver förvara dem bland dina fräscha, rena. 
  • Vattenflaska. Jag är 100 % säker på att du har ett gäng sådana hemma. Ta med en av dem så du inte behöver skaffa en ny. Både ekonomiskt- och klimatsmart!
  • En liten anteckningsbok och penna. Du kommer säkerligen att vara med om mycket intressant under helgen. Saker som du hör på en föreläsning, någon smart träningsövning eller mejladressen till en spännande person du springer på. Då kan det vara smart att ha någonstans att skriva/rita upp sådant. Eller så är du så modern att du använder din smarta telefon eller surfplatta. Det funkar också. 

  Tja, det var detta jag ville dela med mig av nu. Det kommer fler heta tips längre fram. Jag vill ju att du skall ha det så gött som möjligt under helgen.

  Vi ses, träningskompisar!

  /Robert

 • Instagram

  okt 16 2014
  by Robert Granat

   

  Vi har ju hämtat vårt tema från det sociala nätverket Instagram. Jag syftar på NO FILTER om det är någon som har missat det. Jag är vrålpartisk men jag älskar temat. Tycker det ligger så rätt i tiden för oss. På tal om NO FILTER så är bilden på mig på denna bloggen avsiktligen taget för att det skall se riktigt dassigt ut. Min kollega Tobias som är master på bland annat inramning, färg & form och kommunikation är den som bestämde att jag skulle ta ett foto där jag såg lite vissen, blek och gärna lite trött ut. Så att jag skulle levandegöra NO FILTER. Tycker jag lyckades ganska bra eller vad säger du.

  Tillbaka till Instagram. Vi tänkte att vi skall försöka samla alla häftiga bilder som tas under helgen under en gemensam hashtag på Instagram. Den som vi kör på är #svda14nofilter. Börja gärna redan nu och foto, lägg ut på Insta och hashtagga. Så kan fler få ta del av din upplevelse innan, under och efter SVDA.

  Full fart framåt! 

  /Robert

  P.S. På fotot ovan ser du en motsatt bild till blogg-bilden. På denna bilden är jag på semester i Buenos Aires, sitter på en takbar i kvällssolen och försöker se sådär avslappnad men ändå lite svår ut. Precis som att ”Oj! Råkade du just ta ett foto på mig nu!?” även om jag mycket väl visste att så var fallet. Det är en konst att se avslappnad och svår ut på beställning. Tro mig! Jag har övat i många år. Och när jag väl får en blogg så skall jag på order ha en bild när jag ser risig ut. Ja, världen är hård och tuff! (OBS! Ironi! Ville bara klargöra det. Man vill ju inte framstå som en komplett dåre. Bara lite lagom). D.S.


 • Störst!

  okt 14 2014
  by Robert Granat

   

  Mannen på bilden är min kollega och kompis Magnus. Du undrar kanske varför jag väljer att lägga upp en bild på honom på denna SVDA-blogg förutom det faktum att han i högsta grad är involverad i arbetet med konventet. Magnus ansvarar för en stor bit av programmet tillsammans med våra övriga kollegor som arbetar med träningsutveckling på Riks. Men det är inte därför han föräras med en bild på denna mycket exklusiva blogg. Nej! Nope! Njet! Nein! Non! Det är för att han är störst på kontoret. Som i biffigast (och ja! Han har mutat mig för att jag skall skriva detta inlägg. Det kanske jag inte ens behöver berätta). Om du fortfarande inte förstår kopplingen mellan krallige Mange och SVDA så kan jag avslöja den nu. Årets SVDA är det biffigaste någonsin. Aldrig tidigare har vi varit så många. Det är 1798 personer bokade nu. Spännande att se om vi får in två till så vi kommer upp i runda, snygga 1800 deltagare. 

  Det kommer dessutom komma till ytterligare personer. Det är ett stort antal utbildare, funkisar, Riks styrelse, musikrecenscenter, licenisierare, utställare och andra spännande människor som kommer. Så totalt kommer vi att bli en bra bit över 2000 som hänger, tränar och träffas på Kistamässan den andra helgen i november. Förstå hur många människor det är! Det är så man baxnar. Och längtar...

  Vi ses!

  /R

  P.S. Magnus tyckte själv han såg lite seg ut på bilden och ville jag skulle lägga på ett filter för att fräscha till honom i kanterna. Gissa om jag sa ok till det när temat är NO FILTER? Det kan han glömma! D.S.


 • Fatta att det bara är fyra...

  okt 13 2014
  by Robert Granat

   

  …eller i ärlighetens namn mindre än fyra veckor kvar till höstens stora träningshändelse. Hur härligt är inte det!? Ibland tänker man (alltså jag) som så att: ”hmmm… är det egentligen så smart att lägga ett konvent i början av november, mitt i en höst som alltid känns så fullspäckad av arbete, aktiviteter, terminsstarter, höstlov och stormar!?” och varenda gång det är dags så känner jag: ”YEEEEEEEEEES!” Det finns ingen annan tid (ok då, kanske februari också skulle kunna vara ett alternativ. Jag får snacka skit om februari för det är min månad. Alltså, jag är född då. Jag äger inte februari. Bara så ingen tror jag har fått storhetsvansinne och går runt och tror att jag äger månader till höger och vänster) där en energi-injektion såsom SVDA är så efterlängtad och vältajmad. Man gasar på för fullt så snart sommarsemestern är över ända fram till tomten knackar på och i samma takt blir det mörkare ute och träden tappar sina löv.  Att mitt i allt detta få träffa 2000 (!!!) F&S-kompisar och bara träna, prata, bubbla och svettas tillsammans måste vara det mest effektiva medlet mot eventuell höstdepression och vardagstristess som finns. Även för en sådan som mig som älskar hösten (jag vet att det är såååå provocerande att säga så men det är faktiskt sant. Jag gillar allt med den. Till och med när det regnar underifrån som det kan göra i Göteborg där jag är från) så lyfter SVDA mig fler nivåer. Hur skall det då inte vara för alla hösthatare därute. Eller de kanske inte finns så många sådana i våra led. Man mår ju så bra av träning (oftast. Ingen kan med gott samvete säga att man mår bra av intervaller. Alltså under intervallerna. Efter håller jag med om men inte under. Då tänker man snarare att man skulle vilja att intervallträning gjordes olagligt).

  Vet du, i detta inlägg tror jag att jag har tagit något slags rekord i sidospår. Vet inte om det är något att sträva efter i och för sig så kanske inte skall låta så nöjd med det…

  Så med det sagt, hoppas att du redan nu börjar peppa igång. Kanske laddar upp med lite fräsiga träningskläder och en ny träningsvänliga frilla för nu känns det som att den första nedräkningen är igång. 

  Full fart framåt!

  /Robert


 • Full koll, full fokus och fullt ös!

  sep 16 2014
  by Robert Granat

   

  Ja, det hettar till häruppe på Riks. Det är full fokus som gäller i kombination med fullt ös. Det som är utmaningen är att skapa full koll. Det har vi (nästan) hela tiden. Ibland kan det kännas som att försöka ordna reda i ett datorskåp (kallar man ens det för detta) som på fotot ovan. För en oteknisk sate som jag är det ett "mission impossible". Ett annat mission impossible (nja... kanske snarare ett "mission almost impossible" är att få ordning på kostbehoven till SVDA. Utav alla er som kommer är det 355 personer som har någon form av specialkostönskemål. Det känns som en kul och spännande utmaning att få ordning på alla dessa behov. Som tur är har vi ett supergäng på Kistamässan som är bra på att göra om alla utmaningar till "mission possible". I korta ordalag, alla kommer att få mat. 

  Just i skrivande stund är det redan över 1500 av er som har gjort sina önskemål på nätet gällande vilka programpunkter ni vill gå på. Detta trots att bokningen bara har varit öppen i ca en vecka. Det är underbart hur på ni är! 

  Vi hörs och ses!

  /Robert

   

 • Att vänta är värdelöst

  sep 05 2014
  by Robert Granat

   

  Det är det verkligen. Värdelöst att vänta. Jag vet att det finns många käcka talesätt som på olika sätt försöker förhöja väntandet till något slags dygd men det är bluff. Vänta är värdelöst - så är det bara.

  Därför känns det bra att jag nu kan råda bot på ett slags väntan, närmare bestämt den på Svettisdagarprogrammet. Det är helt klart nu. Helt färskt! Så färskt att det nästan droppar färg från sidorna trots att det är ett digitalt material (hur det nu skulle vara möjligt...). Visst är du nyfiken? Du hittar programmet i menyn till vänster.

  Om du kikar närmare i programmet kan du se att du kan välja mellan 135 programpunkter och mer än 80 ledare och inspiratörer. Du får möjlighet att uppleva tre helt nya träningspass som är signerade av träningsutvecklarna på Riks och lanseras 2015. Det finns också fyra så kallade Limited edtion-pass som kommer att finnas en begränsad tid. Till det kommer uppdateringar av befintliga pass och inte minst massor med spännande träning som leds av funkisar och inbjudna gäster.

  Det kommer att bli svårt att välja. Du kan till exempel börja lördagen med Jympa Mashup och avsluta den med helt nya Kampfys som lanseras nästa år. På söndagen kan du utmana dig själv med norska intervaller och sedan belöna dig med ett core soft pass innan det är dags att packa ner dina svettiga träningskläder återvända till vardagen. Eller så gör du helgen till en dansfest. Dancehall, Broadway, Happy Feet och Dans Fusion Allstars är några av programpunkterna som utlovar skönt gung. Föredrar du att hålla dig på mattan finns flera yoga-klasser att välja mellan. Och om orken tar slut finns det intressanta och inspirerande föreläsare att lyssna på.

  Nu har du helgen på dig att djupdyka, fundera och planera din optimala helg. På förmiddagen måndagen den 8:e kommer det att att vara möjligt att gå igång och boka. 

  Så, nu ändrar vi fokus från väntan till val. Det kan vara nästan lika jobbigt.

   Vi ses!

  /Robert

Tinas blogg

Semester och sommarträning

Semestertider och passar på att hetta upp sommaren med några träningstips.

1. Träning innan grillning. Det är en sommarregel som funkar fin-fint. Det är  som en inverterad variant av att man inte fick" simma direkt efter man ätit" förr i tiden. NU, 2017, handlar det om att fixa ett schyst pass innan man tänder grillen. Kanske ett kortpass, typ 30 min med några favoritövningar. Sen är man i skönt mood för grillning.

2. Jogga eller Power walk i sommarregn. Skrev det som ett tips på Instagram här om dagen men vill gärna få ut det i alla kanaler. Känns lite ruggigt innan man sticker ut men sen... fantastiskt!! Syre, fukt och endorfiner! Spa-löpning. Missa inte det.

3. Träning vid, eller i, vatten. Vatten känns som ett uppfriskande och helande element. Träna ute på en brygga, på en strand eller gå i vattenbrynet... Eller iofs i vattnet; kanske simning, vattenlöpning eller lite egen vattenjympa (underskattat).

4. Morgonprommis. En skön sväng och kanske stanna upp och köpa en kaffe på vägen hem. Sen blir det en bra dag.

5. Prova en träningsapp. Finns många nya ute nu. Många med övningar utan redskap så man kan träna på egen hand, utan att gå till träningslokalen. Prova!

Skön sommar!

 

Läs hela inlägget ››

Instagramtajm!

Nu i juni är det jag som är @friskissvettis på Instagram. Det blir träningsutveckling, sköna människor och smaskiga pass. Träning med Tina, helt enkelt. Häng på så tränar vi in sommaren! Bloggen får lite ledigt, tills vidare.

 

 

Läs hela inlägget ››

Högtryck

I dessa tider är det högtryck på många sätt och vis, bland annat i tränarfabriken. Just nu går hundratals friskisledare på kurs. Några är helt nya, andra ska börja med ett nytt uppdrag.

I Friskis har vi haft vår egen utbildning ända sedan starten, för snart 40 år sedan. Kurserna blir en slags utvecklings-mötesplats, där möts ett gäng sköna människor med en gemensam uppgift; inspirera andra till träning med schyst feeling. Ofta uppstår också en unik kursjargong, det är så pass intensivt, man jobbar tight och är på internat, så alla grupprocesser sker med faciliterad fart. Det är liksom som att gå hela gymnasiet på en helg. Man kommer lite ny och nyfiken till kursstarten och sprintar sedan ut några dagar senare och tar träningsstudenten på söndagen.

 

 

Från förra helgens Core-kurs.

Läs hela inlägget ››

Den fantastiska kroppen

I fredags samlades ett stort gäng PT:s för en inspirationsdag. Härliga personligheter, stort engagemang och vilja till utveckling. Under förmiddagen fick vi lyssna till, och träna tillsammans med, Linus Johansson. Linus är en stor inspirationskälla inom funktionell träning och en grym entreprenör - skapar nya grejer hela tiden men utifrån samma grundtankar. Hans tema för dagen var "den fantastiska kroppen".

På eftermiddagen grottade vi in oss i vår egen funktionella rörelsetest. Det är en screeningtest som vi haft med oss sedan starten med PT, syftet är att få en bild av personens naturliga rörelsemönster och att samtidigt initiera ett  synsätt på funktionell träning. Eftersom vi gjort några uppdateringar så kändes det värdefullt att kolla genom dessa och diskutera kring testens syfte och funktion. För att få lite praktisk tillämpling så genomförde vi också en test praktiskt på ett case. Jag fick vara dagens case... Förmiddagens snack om "den fantastiska kroppen" fick sig en vändning när mina utvecklingsområden (läs grymt stela fotleder) lyste fram i alla stående testövningar. Tur att jag var omgiven av 40 PT:s. Skulle vilja boka tid hos hela högen.

  

 

Friskis hög med PT:s samlade runt Linus Johansson.

Läs hela inlägget ››

Så jäkla proffsiga

Vi är igång i flera spännande projekt. Ett är "Grapevine 2018" som handlar om utvecklingen inom dans och step/aerobics. Att på ett kreativt, showigt och lekfull sätt träna via att dansa är ju en given grej för oss i Friskis. Men vi har sedan en tid känt ett behov av att göra det på nya sätt, former och uttryck.

I januari inledde vi med en utvecklingsträff med representanter från olika föreningar. Då fick vi med oss nuläge och önskemål om utveckling. Därefter skapades projektgrupp och referensgrupp. Under mars och april har nu projektgruppen jobbat vidare och skissat på ett förslag på hur ett framtida utbud skulle kunna se ut. För en dryg vecka sedan involverades referensgruppen för att reflektera och återkoppla på idéer samt förslag.

Och jäklar, vad bra det är att ha engagerade och proffsiga personer i en organisation. Olika infallsvinklar, breddade perspektiv, detaljer och helhet. Och känslor. Det är nog det sistnämnda som gör det så kul och berörande. Träningen i Friskis är ingen pappersprodukt. Den skapas med sköna, inspirerande idéer, peppiga känslor, mod och en vilja att få händerna i taket.

 

 

Projektgruppen in action på möte i helgen.

Läs hela inlägget ››

Fibo-mässan

Förra veckan var Magnus, Jossan och jag på Fibo-mässan i Tyskland. Det är världens största tränings/fitnessmässa. I år samlade den 150 000 besökare, 1 000 utställare från 50 länder, det är alltså ett extremt stort event. Helhetsupplevelsen är någon slags kombination av show-branschutveckling-produktinnovation och så klart sälj-sälj-sälj. Det är en mötesplats för tillverkare, återförsäljare och inköpare.

Precis som förra året  slås jag över att vi åker dit med bilden av "träning är roligt" och åker hem med bilden "träning är business". Det behöver ju inte vara någon motsättning i detta. Men som representant för en ideell idrottsförening är det lätt att känna sig som att man är på bortaplan i detta sammanhang. Fokus är på säljstrategier, omsättning och retention. Nästan inget snack om kultur, värderingar, budskap eller mjukvaran i träningen. Hur som helst känns det värdefullt att vara med, branschen växer och det är intressant att se vilka som tar täten. Över 56 miljoner européer är medlemmar i någon träningsklubb och antalet har ökat med 4,4 % från förra året. Den europeiska tränings/fitnessmarknaden är nu störst i världen, tom före USA.

Vad såg vi då mest av?

 • Mycket teknisk utveckling där det digitala givetvis är mest påtagligt. Att träna och mäta det du gör, eller att få vägledning via digitala stöd, finns nu i en mängd varianter. Utmaningen verkar handla om det pedagogiska, hur ska vi ta hand om, och använda, all data vi får in?
 • Varianter av varianter, finns det en uppsjö av på mässan. Inte så mycket helt nya grejer. Mer uppdateringar av befintliga. I år var det cardioutrustning, ffa löpband, som fanns i en mängd nya upplagor.
 • Mässan hade en ny del "Fibo med", tänkt att bli en mötesplats för gränslandet mellan sjuk- och friskvård. Ett spännande område förhoppningsvis växer ännu mer framöver. 

 

 

Emma Barry från Equinox (hon var tidigare på Les Mills) föreläste och pratade om att sälja upplevelser, skapa sociala utrymmen och interagera med medlemmarna. Känns ju väldigt spännande att tänka sig att länka ihop dessa idéer med tankarna kring "Fibo med" så att "träningen/handväskan" blir tillgänglig för många.
Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram