Pass A-Ö

 

Akroyoga (123)

Akroyoga är en fysiskt och mentalt utmanande yogaform som kombinerar element från yogan med par-akrobatik. Vi jobbar två och två eller i ännu större grupper där du får utmana din rörlighet och styrka, men också din tillit till andra.

Lars Gustavsson

Andning och meditation (20, 35)

Passet inleds med lugna yogarörelser för att skapa utrymme och öppna upp för andetaget. Sedan följer avslappning och en kort, enkel meditation med syfte att släppa taget om negativa tankar och känslor. Förhoppningsvis går du från passet med en känsla av lätthet.

Helena Ståhl

Barre Move (18)

Barre Move består av basövningar från balett, funktionell träning och yoga. Du använder en stång som redskap i delar av passet. Du tränar din balans, inre styrka, kroppskontroll och flexibilitet - på ett lite annorlunda sätt.

Maria Olofsson

Basket (76, 91)

Här har du som är nybörjare eller gammalt proffs möjlighet testa dina skills på planen. Passet består av basketfys, teknikdrillar och matchlika moment. Coacher för dagen är Odin Lindell och Anton Gaddefors.

Odin Lindell och Anton Gaddefors

Body Balance (71)

Les Mills BODYBALANCE är en perfekt blandning av Yoga, Tai Chi och Pilates som bygger upp din styrka, ökar din rörlighet och lämnar dig i harmoni och balans.

Anna Paringer

Bra för hjärtat, bra för hjärnan (125)

Fysisk aktivitet och demenssjukdomar? Miia Kivipelto, professor vid Karolinska Institutet, har med sin forskning visat att fysisk aktivitet och hälsosam livsstil kan förebygga minnesproblem. Hon presenterar de nyaste forskningsresultaten och ger tips om hur man kan hålla hjärnan i trim.

Miia Kivipelto

Brasiliansk Jiu Jitsu (8, 23)

Brasiliansk Jiu Jitsu, BJJ, är en snabbt växande kampsport som består av nedtagningar och markkamp.Teknik, rörlighet och balans vinner över styrka. BJJ är allsidig träning med mycket närkontakt och rörelseglädje.

Tränare från Nacka Dojo

Bubben tycker (84)

Bubben är fystränaren som ofta använder metoder och principer från tyngdlyftningen oavsett om han tränar elitidrottare, barn eller skådespelare. Han har starka åsikter om det mesta. Här har du möjlighet att höra honom ge sin syn på träning och ledarskap. Vi kommer nog också få höra en och annan skön historia.

Stefan "Bubben" Reijer

Cardio mix: tbt, thorax, rodd (78, 93, 107)

Cardio Mix är gruppträning där olika cardiomaskiner används i ett konditionspass med mycket teamkänsla, flås, svett och energi. Vi kommer att använda nyheten ThoraxTrainer (stakmaskin), Total body trainer och roddmaskin.

Andreas Dahlkvist och ledare från Friskis&Svettis Borås.

Cirkelfys (21, 36)

Cirkelfys är ett av våra största och mest uppskattade pass. Träningen innehåller kvalitativa, funktionella och utvalda övningar. Det är mycket fokus och energi i träningen samtidigt som det är lätt att anpassa utifrån den egna formen. På Svettisdagarna leds passet av starka Jennie från Göteborgsföreningen, hon är under hösten med i Atleterna på SVT. Med som sidekick till coachen finns också Jonna Coleman, vår Friskis&Svettis- utbildare

Jennie Glarbjerg

Cirkelfys för löpare (88, 103)

Cirkelfys är ett av vårat mest växande pass i Friskis&Svettis. Nu kommer en Limited edition-upplaga för dig som vill preppa dig för att börja löpträna - och för dig som är löpare och vill boosta din kapacitet.

Maria Olrog och Stefan Haag

Cirkelfys soft (47)

Cirkelfys soft är ett av de nya softpassen. Här lägger vi ännu större vikt vid att ha ett tillåtande, och inkluderande, förhållningssätt. Det ger möjlighet för en breddad målgrupp för teknikfokuserad träning.

Nora Mlik

Core (33)

Core har tioårsjubileum i Friskis&Svettis i år och träningen är hetare än någonsin. Core är uppbyggande och kvalitativt teknikträning som skapar hållbarhet. En given del i allas grundträning.

Tina Uppfeldt

Danceaerobics (59)

En aerobicklass inspirerad av olika dansstilar. Spännande och utmanande koreografi förmedlas pedagogiskt till den senaste musiken. Just Dance!

Robert Sörensen

EDM (86)

Dansens Limited Edition-pass 2016 blir en svettig och härligt ösig dansfest. Det kanske blir vårt koreografiskt enklaste pass någonsin och definitivt det mest fysiskt utmanande. Musiktemat är electronic dance music (EDM). En bredare genre än du tror?

Ellen Wennerström, Jakob Fugeläng, Emma Fjellström mfl

Effektivisera din konditionsträning (56)

Mattias kommer att prata om konditionsträning i allmänhet, men med lite extra fokus på inomhuscykling med anledning av det nya initiativet inom spinning - Giro4. Du kommer att få nycklar till hur du ska tänka kring planering, träningsmetoder och hur man kan styra träning. Just detta med träningsstyrning (borgskala, puls, effekt) återkommer sen också under spinningpasset/workshopen, som kommer strax efter föredraget.

Mattias Reck

Fit2Run (11, 26)

FIT2Run är ett pass som Urban Tribes ligger bakom. Passet utmanar både hjärta, kärl och muskler samt just de egenskaper som en löpare behöver utveckla; snabbhet, uthållighet, styrka, spänst och löpteknik. Träningen innehåller förflyttningar och du bör kunna springa i cirka 6.30-tempo.

Sirpa Felhendler - Urban Tribes

Flow (Iw) (10, 95)

Flow är ett skönt distanspass med inre fokus. Genom att jobba med långa sekvenser och jämn belastning strävar vi efter att hamna i flow, där rörelsen nästan går av sig själv och deltagarna får möjlighet att bara vara i kroppen och musiken.

Susanne Samuelsson

Fria flöden (42)

Utmana och utforska mobilitet och stabilitet i kroppens alla rörelseriktningar. Ett pass där vi tränar för att utveckla våra funktionella rörelser till fria starka rörelseflöden.

Magnus Ringberg

Friskis&Svettis tankesmedja (70)

I dag måste en organisation hela tiden ompröva vad den gör och varför den finns till. På tankesmedjan får du vara med och staka ut Friskis&Svettis framtid. Hur ser Friskis&Svettis ut om fem år, vilka är våra medlemmar och vad erbjuder vi?

Friskis&Svettis Riks

FRT (13, 28)

Friskis&Svettis PT:s använder ett screeningtest (FRT) för att bedöma rörlighet, stabilitet och rörelseteknik på sina "adepter". I den här workshopen får vi veta mer om testet och prova delar därifrån.

Jessika Törnblom Drangert och Sebastian Wollbrin

Fäktning (117, 132)

Har du inte testat fäktning förut? Ta chansen att få känna dig som Zorro för en stund. Workshopen innehåller grundläggande fäktteknik och avslutas med tävlingslika moment.

Ledare från SAF

För stel för yoga? (53, 67)

Yoga kan definitivt vara något för tajta muskler oavsett om du tränat dig stel med löpning eller suttit många timmar framför datorn. Testa övningar som kan komplettera träning eller vardag. Du behöver inte ha yogat tidigare.

Åsa Åhman

Giro4 puls (spinning) (94)

Giro4 plan är ett tufft spinningpass i säsongsupplägg för inbitna cykelentusiaster. Passet körs som Limited edition från november till april. Upplägget är utformat av Torbjörn Olsén, spinningledare i Göteborg, och den internationellt erkända cykeltränaren Mattias Reck.

Torbjörn Olsén

Gong bad (75, 90, 105)

I ett gongbad ligger du ner, slappnar av och låter gongens vibrationer skölja igenom dig. Gongen är effektiv mot ett rastlöst sinne och hjälper oss att släppa stress och tankar. Kort yoga förbereder för gongar, klangskålar och andra instrument.

Linda Israelsson och Anna Eklöv

Gymnastik - Handstående (118, 133)

Det är någonting häftigt med att befinna sig upp och ner. Workshopen kommmer ha en grund i gymnastik, men med fokus på handstående. Du kommer att få lära dig progressioner och tekniker för att på ett säkert sätt se världen ur ett helt nytt perspektiv!

Björk Odinsdottir

Hinderbana (43, 58)

Konstantin är en av de bästa i världen på att ta sig över, under och runt hinder. Här kommer vi bygga upp en hinderbana kring utegymmet som Konstantin drillar oss i att forcera så snabbt det går.

Konstantin Avramidis

HIT 35 team (119, 134)

HIT står för högintensiv träning och är Friskis&Svettis tuffaste pass. Under helgen lanserar vi ett nytt pass inom HIT-familjen, HIT 35 team. Här jobbar vi i lag och peppar varandra till att ta i det lilla extra.

Stefan Björk

Hjärnkaos, stress och mindfulness (41)

Vad händer i hjärnan och kroppen när vi är under stress en längre tid? Hur märker man att man närmar sig utmattning? Ny forskning visar att mindfulness kan vara ett verktyg för att förebygga och behandla stress och annan psykisk ohälsa. 10-20 minuter mindfulness per dag gör skillnad.

Ola Schenström

Iw intervall korta (66, 135)

Intervall korta är en passform som innehåller intervaller i längder mellan 30 sekunder upp till 2 minuter. Generellt är intervaller i den längden rejält ansträngande och återhämtningarna har vanligtvis samma längd som intervallen.

Chatrine Walfridsson

Iw intervall långa (80)

Intervall långa är en passform som i huvudsak innehåller intervaller i längder mellan 3 och 5 minuter. Generellt är långa intervaller något mer behagliga i ansträngning än de kortare, framförallt om återhämtningarna är förhållandevis korta.

Ledare från Friskis&Svettis

Iw workshop pulssystem (25)

En workshop där du får chansen att lära dig mer om hur pulssytem fungerar och om pulsträning. Indoor walking är i huvudsak konditionsträning och då är hjärtfrekvensen, pulsen, ett bra redaskap att använda sig av.

Activio

Jazzfunk (114)

Här mixas de markerade linjerna från jazzdansen med gunget från streetdance. Det blir då en tuffare jazzdans med musik från pop till hiphop!

Helene Nilsson

Jump for fun (31)

Återupptäck din hopprepslust. Upplev, testa och lär dig speedhopp, dubbelhopprep och lååååååång hopprep tillsammans med proffs. Det blir lekfull, hoppig och svettig träning. Introduction in English.

Ann-Sofie Berg med vänner

Jympa bas (112)

Vår klassiska Jympa på basnivå! Den har fått en ny position i utbudet nu när softpasset etablerats och är så där perfekt lagom - rejält, starkt och byggande i sitt hoppfria upplägg. En charmigt skön genomkörare.

Nina Forsberg

Jympa medel (16)

Klassisk Jympa på medelnivå. Häng på fullt ut med energi i den häftiga kombon av musik, ledarskap och rörelse så blir här-och-nu-känslan total. Allroundträning för hela kroppen får du på köpet.

Nick Atkinson

Jympa station (89)

Jympavarianten med styrkekaraktär. Passet har under 2015 utvecklats i just stationsdelen. Mer styrkekänsla och energi varit målet. Här får du uppleva det aktuella 55-minuters upplägget.

Ledare från Friskis&Svettis

Kampsport MMA (49, 64)

Mixed Martial Art, MMA, är en kombination av olika boxnings- och brottningsstilar samt Brasiliansk Jiu Jitsu. En sport för dig som gillar svettig närkamp, kan ta en smäll och efter träningen kramar om din motståndare. Här går vi "all in" med handskar, benskydd - rubbet!

Tränare från Nacka Dojo

Knäbålskuldra (110, 124)

Allt hänger ihop i kroppen. När vi ska träna rörelseteknik gäller det att vi ser sammanhang och rörelsekedjor för

att utvecklas funktionellt. På den här workshopen provar, och diskuterar, vi stabilitetsövningar som involverar både knä, bål och skulderparti.

Sara Schönbeck

Kompletteringsträning för löpare (122)

Allt fler löpare har insett vikten av en bra fysisk grundträning. Det ger förutsättningar att kunna springa snabbt, långt och effektivt. Numera finns "kompletteringsträning" som en del i vår ledarutbildning och i denna workshop där vi får med oss en rad olika exempel på hur träningen kan se ut.

Maria Olrog och Stefan Haag

Kronbee Train like an athlete (6)

Passet utgår från friidrottens träningslära. Det är uppbyggt på fyra block där du får utveckla explosivitet, snabbhet, styrka, spänst och mjölksyratålighet. Du kommer både jobba enskilt och i grupp på ett roligt och inspirerande sätt.

Robert Kronberg

Löpintervaller (38)

Ett utmanande pass för både löpstyrka och syreupptag. Efter en teknikuppvärming kommer du få testa olika fomer av intervaller. Allt från 30 sekunder till 4 minuter långa.

Simon Forsberg

Löpning med Kronberg (81, 96)

Här kommer du att tillsammans med Robert Kronberg få testa hur du kan använda explosiv träning och sprint för att förbättra löpsteg, löpstyrka och teknik.

Robert Kronberg

Medball (19)

Här får vi tillsammans med Mikael möjlighet att bli inspirerade i hur man kan använda medicinboll på ett effektivt och lekfullt sätt. Många av övningar görs två och två. Mycket skratt och mycket energi.

Mikael Durenius

Meditative yoga flow (97)

Kreativ yoga med meditativ träning för kroppen och vila för sinnet. Passar både dig som vill ha en mjuk och personligt anpassad yoga och dig som vill fördjupa din yoga, öka din medvetenhet och kroppskännedom.

Klaus Surya Kontis

Mind (5, 116, 131)

Ett avstressande pass för återhämtning av kropp och sinne med fokus, stillhet, andning och medveten närvaro. En lugn yoga med mycket inspiration från mindfulness. Ett Limited edition-pass inom Friskis&Svettis yoga för 2016.

Katha Tufvesson och Cilla Wiberg

Musiken och människan (85, 100)

Vi vet alla att musik fungerar som motivator för träning men den kan också hjälpa till vid sjukdom och smärta. Hur kan musiken vara så kraftfull jämfört med andra konstformer? Hör senaste forskningsrönen, fördjupa dig och ta del av svängets gåta.

Guy Madison

Myterna och sanningen om styrketräning (30)

En föreläsning för dig som älskar styrketräning eller bara vill veta mer om ämnet. Jacob kommer att reda ut begreppen. Vad finns det för olika typer av styrka och hur tränas de på bästa sätt utifrån den senaste forskningen. Så vässa pennan och ta fram anteckningsblocket. Missa inte workshopen Olika styrkekvalitéer.

Jacob Gudiol

Natural movement (87, 113)

Workshopen handlar om att kunna använda kroppen så effektivt och smidigt som möjligt. Fokus ligger på grundläggande och naturliga rörelser som kroppen är gjord för, som att gå, klättra, krypa och balansera. Denna programpunkt genomförs på engelska.

Matt Peppar

Norska intervaller (Iw) (51, 121)

Norska intervaller är en passform som innehåller 4 stycken intervaller på vardera 4 minuter med 4 eller 3 minuters återhämtning. Intervallerna ska vara mycket, mycket ansträngande och återhämtningarna behöver därför vara långa.

Patrik Järnek

Olika styrkekvalitéer (48, 63)

Många tragglar på i gymmet och jobbar med samma övningar, repsantal och vikter. Här kommer vi att få testa olika sätt att träna styrkekvalitéerna. Vi kommer att använda maskiner, kroppen och fria vikter.

Jacob Gudiol

Omval (111, 138)

Tar du tillvara dina förmågor på ett hållbart och hälsosamt sätt? Omval är metoden som kan inspirera dig till att styra upp ditt liv, så att det du väljer känns angeläget och meningsfullt. Kanske är du på rätt plats i livet. Då fortsätter du där du är, stärkt av den vetskapen. Å andra sidan kan omvalet bli foten i baken som utlöser en önskad förbättring.

Anna Iwarsson

Optimera rörelselänkar med foamroller (83, 98, 137)

Dynamisk rörlighetsträning/mobilitet med foamroller. Träna dina rörlighetskedjor/länkar runt skuldra, rygg, höft. Detta är en workshop där du får testa och uppleva vad du kan göra med rullen för att skapa fler möjligheter för vad du kan göra med din kropp.

Magnus Ringberg

Petter (55, 69)

Det hårda turnélivet fick rapparen Petter att börja träna på allvar. Förutom gymmet, cykling och löparspåret så ingår nu även simning i träningsprogrammet. Nu kommer han till SVDA och delar med sig av erfarenheterna.

Petter

Pompe (14, 29)

Annelie Pompe är en av Sveriges största äventyrare med bland annat världsrekord i fridykning till 126 meters djup och den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest från nordsidan. Hon berättar om hur till synes oövervinneliga hinder vänds till möjliga utmaningar och hur nedbrytande rädsla ändras till kontrollerad respekt. Tankar och tips som fungerar lika bra för vardagliga mål och drömmar.

Annelie Pompe

Power hour (34, 101)

Sällan har ett nytt pass fått en sådan start som Power Hour. Fulla salar och stor succé i föreningarna. Kom och upplev träning med mycket power, partykänsla, ledarskap och lättillgänglig träning. More power to the people!

Ledare från Friskis&Svettis

Pulshöjande lek och allvar (3, 44)

Träningsallvar i fet benstyrka och explosivitet som tillsammans med lekfull dynamik i musikuttryck och ledarskap ger schysst träning för konditionen. Här labbar vi med olika pulshöjande teman och exempel på lösningar. Perfekt för dig som är jympaledare.

Ledare från Friskis&Svettis

Replay 78-98 (57)

Ett pass som hyllar musiken från förr. Kända, eller ökända, jympalåtar får en andra chans i en ny tid med 2016 års rörelseuttryck och träningskänsla. Ett par orginalrörelser kan förekomma och kondition får lite mer utrymme i passet. Hög partykänsla utlovas.

Ledare från Friskis&Svettis

Robert & co (127)

En av våra mest mångsidiga utbildare, Robert Granat, har fått fria händer att bjuda på sina favoritlåtar, bästa rörelser och mest inspirerande pepp tillsammans med sina träningskompisar. Det blir effektfullt, lekfullt och utrycksfullt.

Robert Granat

Rörlighet med kettlebells (37, 62)

Kettlebells är ett fantastiskt redskap med många möjligheter. Under denna flödande workshop kommer vi att fokusera på hur man kan jobba med sin rörlighet genom att använda kettlebells.

Mattias Davidsson

Skivstång (4, 130)

I det nya upplägget som har funnits i ett år ligger övningar i bättre ordning och flödet är smidigare. Kom och upplev ösig styrketräning i grupp där du får jobba med din uthålliga styrka, ditt fokus och din teknik.

Sandra Bäckman

SkivstångIntervall (60)

Enkel, rak och ösig styrketräning följs av rejäla och högintensiva intervaller med tryck i musiken som hjälper oss att orka. SkivstångIntervall håller formen och Adnan ger dig en tuff träningsupplevelsen med lagom mycket allvar.

Adnan Ciric

SneakPeek (115)

I novembermörkret får vi vårkänslor när vi testkör delar av nästa säsongs Flex- och IntervallFlex-pass.

Ledare från Friskis&Svettis

Soft och stark (74)

Soft träning etablerar sig starkt i Friskis&Svettis! Både medlemmar och ledare/tränare hittar denna inriktning och uppskattar den på olika sätt. Här visar vi ett smakprov på hur Skivstång och Core blir med soft inriktning.

Anna Fellström och Tina Uppfeldt

Spin kortpass (24, 120)

Det här kortpasset är 30 minuter totalt i salen inklusive rörlighet. Utgångspunkten är ett distansupplägg med stigande ansträngning, mycket energi och rejält med driv. Som avslutning används en kortare dynamisk rörlighet.

Cecilia Baldh och Anna Kjellsten

Spin soft (50)

Ett distanspass med en tydlig lågintensiv karaktär. Träningen bygger på distanspassens upplägg med musiken som röd tråd, och kan gå åt både det mer jämna och flowiga hållet eller åt det mer lekfulla och varierande. Låt dagsformen avgöra hur soft du vill köra.

Radha Maini

Spin workshop (65)

Mattias och Torbjörn tar dig med på en resa genom alla intensitetszoner. Här får du hjälp att hitta rätt i din konditionsträning uitfrån dina fysiska förutsättningar.

Mattias Reck och Torbjörn Olsén

Spontanfys (32, 102)

Kom och chilla, snacka och lek i utegymmet och runt basketkorgarna. Upplev den sköna känslan som uppstår när miljön inbjuder till rörelse och häng. Samma känsla som i en amerikansk film där många bra snack sker under basketkorgen. Trevliga coacher finns på plats.

Ledare från Friskis&Svettis.

Spurt (spinning) (9, 79)

Spurt blandar distanspassens sköna musikalitet med intervallspinningens utmanande driv. Passets inleds i distanskaraktär och efter en tydlig övergång växlar passet över i intervaller där deltagarna kan ta ut sig och spurta i mål.

Ellinor Lindahl

Stavgång (52, 108)

Ann och Tove har stor rutin av träning med stavar. De har nyss givit ut boken "Stava rätt". Här har du chans att bli inspirerad både kring hur du själv kan träna med stavar eller leda stavgrupper. Under passet fåt du smaka på olika sätt att träna med stavar för att få rejäl träning och utmana dig själv Haka på. Alla kan vara med.

Ann Fredriksen och Tove Wiklander

Step (104)

Här får vi möta tre stepgalna ledare från Göteborg som visar hur man kan använda sig av lagerpedagogiken och att den inte alls behöver vara krånglig. Med en massa härlig koreografi visar trion att step är världens bästa träning.

Karin Albinsson, Linda Milkéwitz och Marit Englund

Step Move (45)

En step-pass där vi skapar en härlig energi genom att jobba med flyt i stegen och rörelser med mycket glädje.

Maria Olofsson

Styrkelyft - knäböj (7)

En workshop där du får med dig generella råd om knäböj. Du kommer även att få förståelse för indivduell anpassning och tips till din egen träning. Ta chansen att bli tränad av Angelica Brage - en av de bästa i världen!

Angelica Brage

Styrkelyft - knäböj/marklyft (77)

I denna workshop har du möjlighet att få grotta in dig i styrkelyftmomenten knäböj och marklyft. Du kommer att få med dig generella riktlinjer, men även förståelse för individuell anpassning. Ta chansen att träna med Angelica Brage - en av de starkaste.

Angelica Brage

Styrkelyft - marklyft (22)

Marklyft. En klassik övning som är så otroligt funkitonell. Här går Angelica igenom generella råd som går att applicera på de flesta i marklyft. Men även förståelse för indivduell anspassning och tips till din egen träning.

Angelica Brage

Sunday Morning Jam (73)

Här får du chansen att starta söndagsmorgonen på allra bästa sätt. Ett danspass för att väcka din kropp med en mix av olika sköna stilar. Det blir en blandning av latino, ragga och lite house. Let´s Jam!

Patric Ekström

Tema hjärtchakra (82)

Hatha-yoga med lugnt och stabilt flöde och fokus på hjärtchakrat. Att medvetandegöra hjärtat i ditt yogautövande kan öppna för en vänligare och mer kärleksfull syn på dig själv och på människor i din omgivning.

Eva Skoglund

The Heart of Yin yoga (46, 61)

Meditativ och stilla yinyoga med inslag av restorative yoga. Positionerna är få och enkla och hålls under en längre tid vilket både gör kroppen rörligare och sinnet lugnare. Passar även dig som inte är van vid yoga.

Klaus Surya Kontis

Trippel soft (129)

Soft träning växer sig starkare inom Friskis&Svettis. Både medlemmar och ledare/tränare upptäcker soft-passen och uppskattar dem på olika sätt. I det här Kinderägget har vi bakat in Jympa, Dans och Flex i soft-tappning.

Ledare från Friskis&Svettis

Träning, trender och motivation (15)

En föreläsning som inte handlar om träning utan om hur våra målsättningar kring träning och hälsa påverkas av omgivningen? Hur kan vi göra för att i större utsträckning sätta mål som grundar sig i självvalda motiv och inte i omgivningens förväntningar? Simon tar ett sociologiskt grepp om träning, trender och motivation.

Simon Forsberg

Tyngdlyftning - ryck (106)

Här kommer vi att fokusera på ryck som är ett av momenten inom olympiska lyft. Att få till ett riktigt bra ryck med rätt teknik och tajming är en otroligt häftig känsla. Här kommer coach Bubben att ge dig några nycklar och metoder för hur du ska ta dig till det perfekta lyftet.

Stefan "Bubben" Reijer

Tyngdlyftning - stöt (92)

Här kommer vi att fokusera på stöt som är ett av momenten inom olympiska lyft. Kanske blir detta din första upplevelse av tyngdlyftning, kanske är du en gammal tyngdlyftningsräv. Det spelar ingen roll vilket. Workshopen leds av profilen Bubben från Bosön.

Stefan "Bubben" Reijer

Utegym inne (2, 128)

Träning utomhus är populärt. Allt fler föreningar bygger träningsytor utanför lokalen. Här vill vi inspirera dig och din förening till att göra mer. Kom och testa hur "utegymträning" kan gå till. På SVDA provar vi utemiljön inomhus!

Zdravko Ilic och Thomas Wirenbark

Utegym inne för nybörjare (17, 72)

Träning utomhus är populärt. Allt fler föreningar bygger träningsytor utanför lokalen. Här vill vi inspirera dig och din förening till att göra mer. Kom och testa hur "utegymträning" kan gå till. På SVDA provar vi utemiljön inomhus!

Elisabeth Gerdle och Ann-Sofie Hallonlöf

What a Feeling! (1)

Äntligen! Nu får du chansen att vara med i uppsättningen alla stjärnor drömmer om. Flashdance!!! Tillsammans med Hanna von Spreti (fd Lindblad) som hade huvudrollen som Alex i musikalsuccén, får du uppleva känslan i det explosiva, romantiska och musikaliska - det som gjort Flashdance till något alldeles speciellt. Ps hann du inte se musikalen? Kolla in det här klippet https://www.youtube.com/watch?v=-kDpAEvv__8

Hanna von Spreti (fd Lindblad)

Yoga (12)

Vårt stora pass inom yoga bjuder på en lugn, fokuserad och dynamisk yoga. Precis som i våra övriga yogapass, bygger den på Hatha-yogans grunder. Du yogar med säkra och funktionella yogaövningar (asanas) och medveten andning.

Ledare från Friskis&Svettis

Yoga element eld (39)

Lekfull och utmanande yoga som sägs ge god cirkulation, balanserad matsmältning och kraft att följa vår passion och glädje. Element Yoga bygger på de fem elementen från kinesisk och japansk medicin. Positioner (asanas) vävs samman i kombinationer för att stimulera och balansera olika funktioner.

Åsa Engman

Yoga element vatten (27)

Kraftfull yoga som sägs ge fysiskt god reningsförmåga, starka smärtfria leder och stimulera vår livslust, vilja och mod! Element Yoga bygger på de fem elementen från kinesisk och japansk medicin. Positioner (asanas) vävs samman i kombinationer för att stimulera och balansera olika funktioner.

Åsa Engman

Yoga energy (136)

Yoga energy är vår mer kraftfulla yoga. Med ett naturligt flöde av asanas och dynamiska rörelseserier skapas flow och energi. Yoga energy vänder sig till dig med yogavana.

Katja Jennekvist

Yoga soft (109)

Känner du dig stel eller ovan att yoga? Yoga soft är en varsam yoga med mjuka tänjningar, yogapositioner, medveten andning och stark närvaro. En extra hänsynsfull och lugn yoga.

Kicki Åhs

Yogalådan - Yoga för barn (40)

I den här workshopen får du både en presentation och möljlighet att prova på vårt yoga för barn-material. Yogalådan är nyheten inom Friskis&Svettis barnträning 2015. Den passar extra bra för dig som leder Yoga eller barnträning.

Katha Tufvesson

Återhämtning med rulle och kavel (54, 68)

Alla vill väl ha en bra återhämtning efter träning? Det är ju den optimala prepen inför nästa träningspass! Vi fortsätter att inspireras av möjligheterna att hjälpa muskler och fascia till en bra återhämtning och prep med hjälp av rullar, bollar och en och annan brödkavel. Testa, upplev och få koll på syftet med övningarna.

Stefan Björk och Sebastian Wollbrin

Återladda (99, 126)

För något år sedan uppdaterades de nordiska näringsrekommendationerna. Samtidigt pågår en diskussion om vad vi på Friskis&Svettis ska erbjuda och kunna inom området. Vi är bra på träning och då måste vi även vara bra på återhämtning och uppbyggnad.

Friskis&Svettis ledare

Tinas blogg

Fibo-mässan

Förra veckan var Magnus, Jossan och jag på Fibo-mässan i Tyskland. Det är världens största tränings/fitnessmässa. I år samlade den 150 000 besökare, 1 000 utställare från 50 länder, det är alltså ett extremt stort event. Helhetsupplevelsen är någon slags kombination av show-branschutveckling-produktinnovation och så klart sälj-sälj-sälj. Det är en mötesplats för tillverkare, återförsäljare och inköpare.

Precis som förra året  slås jag över att vi åker dit med bilden av "träning är roligt" och åker hem med bilden "träning är business". Det behöver ju inte vara någon motsättning i detta. Men som representant för en ideell idrottsförening är det lätt att känna sig som att man är på bortaplan i detta sammanhang. Fokus är på säljstrategier, omsättning och retention. Nästan inget snack om kultur, värderingar, budskap eller mjukvaran i träningen. Hur som helst känns det värdefullt att vara med, branschen växer och det är intressant att se vilka som tar täten. Över 56 miljoner européer är medlemmar i någon träningsklubb och antalet har ökat med 4,4 % från förra året. Den europeiska tränings/fitnessmarknaden är nu störst i världen, tom före USA.

Vad såg vi då mest av?

  • Mycket teknisk utveckling där det digitala givetvis är mest påtagligt. Att träna och mäta det du gör, eller att få vägledning via digitala stöd, finns nu i en mängd varianter. Utmaningen verkar handla om det pedagogiska, hur ska vi ta hand om, och använda, all data vi får in?
  • Varianter av varianter, finns det en uppsjö av på mässan. Inte så mycket helt nya grejer. Mer uppdateringar av befintliga. I år var det cardioutrustning, ffa löpband, som fanns i en mängd nya upplagor.
  • Mässan hade en ny del "Fibo med", tänkt att bli en mötesplats för gränslandet mellan sjuk- och friskvård. Ett spännande område förhoppningsvis växer ännu mer framöver. 

 

 

Emma Barry från Equinox (hon var tidigare på Les Mills) föreläste och pratade om att sälja upplevelser, skapa sociala utrymmen och interagera med medlemmarna. Känns ju väldigt spännande att tänka sig att länka ihop dessa idéer med tankarna kring "Fibo med" så att "träningen/handväskan" blir tillgänglig för många.
Läs hela inlägget ››

Pinsamt stel

Att känna sig stel är ingen bra känsla. När det stretar till i baklåren och ryggen när man ska knyta skorna eller att det liksom kränger till i nacke och axlar när man tar av sig tröjan, det är ingen bra feeling. Det gör ju att man nästa gång det är dags för skorna så lägger man upp foten på någon förhöjning och fiffigt kommer undan stret:et.

Att vara stel är liksom lite skämmigt. Det är som att det på något vis är dåligt och självförvållat. Typ är man stel är man slarvig, har man inte gjort läxan (stretchat). Är man rörlig är man duktig och beundransvärd. Nu raljerar jag, så klart. Men jag tror många känner igen sig i känslan.

Grejen är att de flesta av oss känner av stelhet. Och att vi blir stelare med åldern. Det kan också vara när vi tränar för mycket, för lite eller har haft en skada. Med en stel känsla tror jag att vi blir mindre motiverade till att röra på oss. För att det är obekvämt.

Här är det lätt att komma in i en sämre cirkel; stel-rör sig mindre i dessa rörelseriktningar-blir ännu stelare. För kroppen anpassar sig ju till det vi gör. Rör vi oss inte i en viss riktning så minskar den funktionen. Vill vi underhålla, eller utveckla, våra rörelseomfång så behöver vi bjussa kroppen på dessa rörelser.

Här finns potential. Kör vi rörlighetsträning så finns det massa sköna rörelsekänslor att frigöra, både när man tränar och när man sen ska sätta på sig skorna. Rörlighetsträning kan göras på massa olika sätt, t ex stretching, moment i yogan, flex, andra former av dynamisk rörlighetsträning, att man tar ut stora rörelsemönster när man styrketränar osv.

Nu är vi igång och producerar höstsäsongens konceptpass till Flex, IntervallFlex och Flex soft. Vill inte avslöja för mycket, men det kommer lösa upp all världens pinsamma stelheter.

 

 

  

Liten tjuvkik in på Anna Fellström och Marie Löfgren i flexproduktionen.

 

Läs hela inlägget ››

Osköna vilodagar

Att vila är extremt viktigt, det blir allt mer uppenbart för många av oss. Lugn i kropp och själ behövs. Det är då uppbyggnad sker och upplevelser får falla på plats. Missar vi det blir det nedbrytning, slitage och skador istället. T ex inom fotbollen har man sett att om matcherna ligger för tätt är det tydligt att skadefrekvensen ökar. Så är det säkert för oss vanliga också, anstränger vi oss rejält behövs en stor dos återhämtning. Och det kan gälla alla områden vi anstränger oss inom; jobb, relationer, träning osv. 

Men det är ju inte alltid man får till det där så där bra och klokt som det låter. Jag tar mig själv och träningen som exempel. Vanligen så tränar jag varierat. Det blir gruppträningspass med rörlighet, styrka och stabilitet, någon kompletterande styrka i gymmet och en del löpning. Jag kör inte så hårt men eftersom jag jobbar med träning så blir det pass många dagar i veckan, i olika former. Som princip har jag alltid haft att 1-2 dagar/vecka ska vara riktiga vilodagar utan träning. Och så har jag nog alltid gjort. Det har varit i en idé om att få återhämtning och att inte bygga in träning för strikt i livsstilen. Jag vill vara skön i mitt förhållningssätt till träning.

Och det känns det som jag är. Grejen är att vilodagarna inte är lika sköna. Träningsdagarna är jag i mycket bättre känsla; piggare, gladare och lugnare. Vilodagarna är jag i det motsatta; tröttare, långsammare och lite småirriterad. Kanske är det en del av att vara i viloläge? Jag kanske får köpa läget, det är ju ingen stor grej. Och jag vill ju inte hålla på och träna varje dag. En målsättning nu under våren är att hitta formerna för riktigt sköna vilodagar. Förr sa vi i Friskis&Svettis att soffan var vår största konkurrent. Känner mig beredd att omvärdera det där. Till hösten är målet att blivit en lagom skön soffpotatis.

 

Läs hela inlägget ››

Duktig som tränar

Ganska ofta när det är träningssnack förekommer sägningen "vad duktiga vi har varit som tränat". Det där berör mig, på något sätt.

Jag tror att det handlar om en reaktion på att jag verkligen inte tycker att man är dålig om man inte tränar och att det inte vara någon skuldkänsla kopplat till det. Plus att jag tycker man inte ska träna av plikt för att vara duktig. Typ bocka av på listan "nu har jag gjort det man ska, jag har tränat, det är att vara duktig". För mig tar skuld & plikt bort passionen med träning.

Men jag fattar att man inte alltid menar så. Man kan säga att man varit duktig med en betydelse av typ "nu har jag gjort något riktigt bra, jag känner mig jäkligt glad och nöjd". Och då tycker jag att det är en annan grej. Och då blir något jag tror himla starkt på. Träning med positiva drivkrafter. Strunt samma om man är duktig eller inte, bara man mår bra av den träning man gör.

  

 

 

Läs hela inlägget ››

En spikmatta måste ingå

Sportlovstider! Och vad är egentligen det bästa med sportlovet? Kanske att vara ute, få frisk luft i lungorna, ljus in i hjärnan och massa härlig blodcirkulation i hela den sportiga kroppen? Jaaa, kanske. Men jag tycker nog det är bäst att få komma in i värmen, dricka choklad och äta kanelbullar. Att slappa en stund. Det är som allra bäst när sportlovet övergår i ett slapplov.

Kanske är det grejen? Att vi fysiologiskt och kemiskt drivs till att bli så himla nöjda när något jobbigt är över. En slags överlevnadsglädje. Ren och skär lycka över att slippa en pina. Pinan behöver ju inte vara fruktansvärd för att den här effekten ska uppstå. Men ett visst mått av obehag behövs. Jobbigt, smärta, kyla... Något som vi vill komma ifrån.

När vi jobbar med träningsutveckling så säger vi ibland att "en spikmatta måste alltid ingå". Det är nog inte sant egentligen, vi kan säkerligen njuta av saker fullt ut ändå. Men kanske är det så, som en del trendspanare säger, att vi idag börjar bli lite trötta på att den sömlösa tillvaron, där vi har det lite för lätt så att vi faktiskt längtar efter att uppleva saker "på riktigt". Och att det då behövs ett hinderbanelopp eller utförsåkning i  trånga pjäxor med svinkall vind i ansiktet. Kanske väcker det igång våra sinnen så att vi blir mer öppna för att sen njuta?

 

Läs hela inlägget ››

Wabi-sabi

Wabi-sabi, "de små skavankernas charm" är väl det japanska synsättet för estetik där skönheten uppstår i det lite ofullständiga (och ibland bristfälliga).

Kom på häromdagen att det ju är precis så jag tycker rörelser är, när de är som mest spännande. Läste på om wabi-sabi och såg att det utmärkande är asymmetri, skrovlighet, enkelhet och uppskattning av det helt naturliga. 

Det är ju precis så vi ska tänka när vi använder våra kroppar. De är som bäst och vackrast när rörelserna blir lite ofullständiga, lite skeva, lite skrovliga - det är där den äkta feelingen finns!

Försökte tänka så igår när jag körde intervaller på löpbanden. Gick sådär. Fick ont i  framfoten (gammal skada som gör sig påmind ibland, grymt retsamt). "De små skavankernas charm"... bullshit..!

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram