Bästa träningen är den som blir av, oavsett om du är minus eller 55 plus

Smak och intressen är lika olika vare sig det gäller tonåringar eller 55-plussare. Sök det du mår bra av, det som intresserar dig… ja, det du kan längta efter! Det kan låta som en klyscha, men för de allra flesta är det så det funkar. Trivs du inte med träningen är chansen liten att den blir av och då ger den ju inte mycket. Bästa träningen är den som blir en del av din vardag, din livsstil.

Du som redan är igång

Är du redan aktiv med något som du gillar? Härligt, håll kvar vid det, men var lyhörd och kompis med din kropp så du kan fortsätta länge. Kroppen älskar rörelse och aktivitet och ju äldre man blir desto mer märker man det. Leder behöver smörjas och muskler hållas starka och smidiga annars “rostar man ihop”.

Men träningen ska vara anpassad till dina förutsättningar. Ganska ofta börjar lederna säga ifrån lite, speciellt knäna. Så börjar du känna av någon rörelse eller aktivitet som funkat bra i alla år, respektera det och pröva att anpassa träningen. Kanske upptäcker du t o m nya områden? Har du till exempel jympat i många år och älskar de tuffare passen, testa att snäppa ned belastningen och jympa på en lägre nivå, kanske ett pass utan hopp. Hopp är ofta en sådan sak som lite äldre knän inte gillar. Vill du ändå köra tyngre styrketräning kan du istället göra det under lugna och kontrollerade former i gymmet. Då kan du dessutom extra stärka de muskler som stabiliserar och stärker knäna. Kanske är du efter tag tillbaks i en form du nästan glömt bort hur den kändes! Ett exempel på hur man kan resonera.

Samma sak om du gillar att springa mycket, kanske börjar det slita. Slå ner lite på löpningen och komplettera med styrka, stabilitet och rörlighet. En funktionellt tränad kropp klarar belastningar bättre.

I det stora hela är det fantastiskt att se hur kroppen strävar efter att anpassa sig och det gäller oavsett ålder. Uttrycket “If you don´t use it you loose it” innehåller mycket sanning. Så länge vi utför något regelbundet är möjligheten stor att vi kommer att kunna fortsätta länge, länge. Jag ser Birgit Cullberg i 70 - 80 årsåldern framför mig… fantastisk hållning och smidighet. Så vackert!

Du som ska börja

Har du inte varit aktiv på länge och vill komma igång - starta mjukt! När man är lite äldre är kroppen inte lika snabb på att anpassa sig. Starta hellre med något lätt varje dag än ett tufft pass i veckan. Vad du ska välja beror än en gång helt på vad du trivs med.

Ett bra upplägg är att “grunda” med en slags vardagsmotion som du utövar så gott som dagligen. Det kan vara rejäla kvällspromenader, cykla till och från jobbet och liknande och minst en halvtimme om dagen. Till detta lägger du sen träning 2-3 gånger per vecka. De flesta pass och träningsupplägg bygger på 30-60 minuter. Ju mer allsidig och funktionell träningen är desto mer får du av det du behöver av styrka, kondition och rörlighet. Ja, även balans och stabilitet.

Träna i grupp eller individuellt? Hemma, på en anläggning eller kanske ute?

Att träna i grupp ger ofta extra energi och motivation och det finns ett stort utbud av pass med olika karaktär, musik och inriktning.

Träna individuellt i ett gym har fördelarna att du kan gå när du vill, ha ett eget skräddarsytt program som kan utvecklas i takt med att du tränar upp dig. Idag handlar träning i gymmet heller inte enbart om styrka utan om helheten.

Att träna individuellt behöver inte innebära att man måste träna ensam. I många gruppträningspass kan man träna betydligt mer individuellt än man kanske tror. I till exempel ett Skivstångspass anpassar man vikterna individuellt. I ett Jympapass finns stort spelrum för hur mycket eller lite man vill ta och i Spinning ställer man helt in belastningen själv.

Träna hemma kan vara ett bra alternativ om det är svårt att komma iväg. Det finns dvd:s med inriktning på allt från yoga till styrketräning. Friskis&Svettis egna två träningsdvd:s rymmer flera olika och väldigt bra träningsalternativ. Stark&Stabil med styrka och hållning i fokus har ett kortare och ett längre program och Kraft&Känsla har ett varierat jympapass samt ett kort bonuspass för smidighet och balans. Väljer man att träna hemma ska man se till att ge det en riktig chans! Inte bara klämma ned sig på en handduk framför tv:n. Byt om så du kan röra dig. Använd en s k yoga- eller jympamatta. Tränar du jympa så använd träningsskor.

Att träna ute är enkelt, “gratis” och kan göras alltid. Och många hämtar både energi och balans i naturen. Promenera, stavgång, jogga, cykla är enkla aktiviteter och samtidigt fantastiskt effektiva. Håller vi en intensitet så vi får upp puls och jobbar oss varma så bygger vi den för hälsan så viktiga grundkonditionen.

Om jag skulle sätta ihop ett bra träningsprogram för 55 plussare?

Ja, till att börja med behöver alla, oavsett ålder, smak och intressen, träna sin grundkondition. Det handlar om hälsan och det handlar om att må bra överhuvudtaget. Vi fungerar bäst när vi varvar fysisk aktivitet med vila. Ämnesomsättningen, blodtrycket, sömnen, självkänslan - ja allt påverkas positivt.

Träna kondition gör vi när stora delar av kroppen aktiveras. Hjärtat arbetar hårdare, pulsen går upp och vi blir varma och svettiga. Enklaste aktiviteten är att gå och gå raskt. Vill man öka på kan man välja lite backig terräng eller gå aktivt med stavar. Vill man öka ytterligare så småjoggar man delar av sträckan, eller så småningom hela sträckan. Gå och jogga är enkelt och enormt lättillgängligt. Men även om du bara tänkt ge dig ut på en rask promenad, ägna några minuter åt att klä dig för att “jobba”. Bekväma och inte alltför varma kläder och walk- eller joggingskor.

Så i mitt 55 plus-program skulle jag lägga in gång eller jogging som en grund. Efter årstid och tillgång på fin snö eller varma badsjöar kan man gärna byta ut eller lägga till längdskidåkning, simning och cykling - väldigt bra konditionsträning. Men det behöver förstås inte vara en “sportig” aktivitet, allt där man aktiverar sig och där hjärtat får jobba är träning. Röja och städa, pulsa i blåbärsriset, fixa trädgården. Bra att veta är att aktiviteter där “benen är med” är både skonsammare och effektivare.

Till grunden skulle jag sedan lägga träning 2 - 3 gånger per vecka där styrka och rörlighet ingår. Styrka och stabilitet behöver vi bl a för ryggen och hållningen och för att kroppen ska fungera på ett bra sätt. Rörlighet och smidighet är något många behöver träna, inte minst när vi blir äldre. Vi sjunker ihop och får svårare att sträcka på höften, ryggen, nacken och kan vi inte sträcka på oss så kan vi heller inte vrida på oss. Och då är det knepigt att backa bilen eller slå en snygg golfsving.

De här 2-3 gångerna ser väldigt olika ut beroende på vad man gillar. Populärast bland våra gruppträningspass inom Friskis&Svettis är utan tvekan jympa. Man får väldigt mycket träning på en timme. Styrka, kondition, rörlighet men också balans och koordination. Musiken ger lusten att röra på sig och ledaren visar hela tiden övningarna. Det är bara att härma och hänga på direkt. Dessutom finns passen på start, bas, medel och intensiv nivå. Start är för den som vill ta det riktigt lugnt i början. Bas är för den som vill träna enkelt och rejält, men hoppfritt. Medel för den som är van att röra sig och Intensiv är tufft även för den väldigt vältränade.

Den som inte trivs med jympa har mycket annat att välja på. Mer styrkeinriktade pass med och utan redskap, spinning, dansiga pass, lugna pass. Idag ser vi också en tydlig trend att många prövar sig runt och kombinerar olika typer av träning. De tränar “cross” helt enkelt. Kompletterar gruppträning med gym, varvar danspass med skivstångspass, spinning med yoga, till exempel. Vill man träna ute så finns möjligheten att träna kondition, styrka och rörlighet i ett och samma pass, Crosstraining.

Till sist. Träna med öppna sinnen. Var här och nu i det du gör. Gör du sit ups på jympan så pytsa in en portion medvetenhet i magmusklerna. Känn hur de jobbar och blir trötta och nöjda. Är du ute och går, lyssna på vinden i träden eller ljudet när dina fötter trampar fram, känn doften av hav eller löv och fuktig jord.

Känn att du är aktiv på dina egna villkor, att det känns bra i kroppen. För kroppen “minns” och är upplevelsen positiv kommer den att längta till nästa gång. Så småningom är det inte du som bestämmer att du ska ut och gå. Fötterna hoppar ner i skorna själva?

Annika Gärderud
Utvecklingsansvarig Friskis&Svettis Riks


Annika Gärderud

Tinas blogg

Utvecklingsträff

I fredags hade vi utvecklingsträff inom träningsområdet "Dans och koreografi". Ett 30-tal föreningsrepresentanter samlades hos oss på Friskis&Svettis Riks och tillsammans gick vi loss i diskussioner kring nuläge och framtidsplaner för dans- och step/aerobicspass.

Under året kommer vi fördjupa jobbet med utvecklingen, ska bli spännande och kul. Kändes så bra att vi har så proffsiga och engagerade personer i Friskis, när vi samlas spirar det igång så mycket bra.

 

Träffen inleddes självklart med dans-akt, trots att vi var 30 pers i ett mötesrum för 10. Vårt gäng fixar allt.

Läs hela inlägget ››

Pepp eller holiday blues?

Är du supertaggad på att dra igång 2017? Eller har du, som jag, en släng av holiday blues? För mig känns det som att jag vill gömma mig in i jullovet och vara kvar där till påsk. Eller i alla fall tills energin rinner till. Just januari är alltid en utmaning för mig, det känns  mörkt, kallt och sömnigt.

Jag imponeras, och inspireras, av alla som liksom eldar igång året. Dom planerar jobb, ledigheter, fester och träning med full entusiasm. Och inte bara planerar, dom kör igång också! I morse, när jag var och tränade så var det helt fullt på gymmet. Alla var glada och peppiga. Utom jag. Jag var trött och seg, faktiskt lite arg på alla glada.

Och grejen är att jag måste erkänna att ett träningspass var bästa medicinen mot min blues. Efter passet gled jag iväg till jobbet, började planera aktiviteter och kände mig... glad.. och pigg...! Skit också, det innebär att jag inte kan stanna under jul-filten och vänta in våren. Kommer i så fall missa massa kul grejer. Å det vill jag ju inte. Får kliva över trötthetströskeln, träna och leva livet istället!

Läs hela inlägget ››

Att göra övningar på rätt sätt

På många av våra tränarutbildningar i Friskis har vi workshops med teknikträning. Vi diskuterar övningarnas syfte och utförande. Många tränare är verkligen ambitiösa och vill fördjupa sig kring detaljer.

Så kan det nog vara som medlem också. I alla fall för vissa. Man vill förstå, det gör träningen mer meningsfull.

Ibland när jag står och väntar på mitt pass brukar jag kolla på den grupp som tränar före mig. Jag har då och då reflekterat över att "hmm, här finns ett och annat att förbättra i rörelsetekniken"  för att i nästa stund tänkt "generell träning är så himla effektfullt". Fritt översatt: Egentligen spelar det inte så stor hur övningarna utförs, det är rörelse i kroppen som ger signaler till uppbyggnad - det är faktiskt inte så himla viktigt med tekniken om man resonerar utifrån ett hälsoperspektiv för vanligt folk.

Härom dagen kom några ur gruppen och berättade för mig att dom var så otroligt nöjda. Dom hade varit på en föreläsning med efterföljande teknikträning. Det hade handlat om hur övningarna skulle utföras och varför övningarna fanns med i passet. "Nu får jag till det mycket bättre." "Nu känns passet så effektivt, jag gör det med kvalité".

Wow, tänkte jag! Vad kul. Och spännande! När passet började kollade jag förväntansfullt in rörelsetekniken. Jag såg... ingen skillnad. Först kände jag mig lite besviken. Sen tänkte jag "Wow" igen. Grejen är ju att dom kände övningarna på ett annat sätt. Ett mer medvetet sätt och med en fördjupad känsla av syftet. Det tror jag är rätt sätt; när man känner att det känns bra och man gillar det. Det är mer det som det handlar om, än den perfekta rörelsebanan.

Läs hela inlägget ››

Energipiller

I måndags var jag och kollegan Max iväg till Karlstad för att filma inspirationsmaterial till de ledare som kör danspass i Friskis&Svettis. En alldeles fantastisk kvartett av fyra dansledare i Karlstadföreningen har satt samman ett Dans fusion med mycket lekfullhet, kontraster och känsla. Bara att stå och titta på passet, som vi gjorde när vi filmade, kändes som ett energipiller! Behövs ingen sol i Karlstad längre, det här gänget lyser upp hela Värmland!

 

Eva, Anna och Jessica. Med i teamet är också Emil som inte syns inte i bild.

Läs hela inlägget ››

Sluta gnäll

I vanliga fall gillar jag när folk tycker. Hellre att man engagerar sig och tycker till än att det blir tyst och ingen bryr sig.

Men ibland blir tyckandet istället ett gnäll. Känns som det kommer som i en kanal för att lätta på lite obehag, frustration och rastlöshet. Får man gnälla en stund så lättar det lite, det känns lite bättre. Samtidig finns baksidan att då har nån stackare, plus man själv, fått lyssna till, och känna på, en del skräp.

Idag tänkte jag på att det faktiskt är stor skillnad på engagerat tyckande och gnäll. Tyckandet kan så ofta smitta av sig i  inspiration och energi. Gnället... Nä, det gör verkligen inte världen bättre. Inte heller den egna, inre känslan på sikt. Bara kort lättnad, man har fått frigöra sig lite (kan behövas ibland).

Har ett förslag: Behöver du gnälla - stick och träna istället! Extremt bra metod för att rensa ut irritation och istället ladda in bra pepp i kropp och själ. Sluta gnäll, träna å bli snäll =)

Läs hela inlägget ››

Träning som medicin

Härom veckan var jag på en heldagskonferens på GIH med temat "Fysisk aktivitet som behandling och prevention av olika sjukdomar". Arrangör var Svensk förening för Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin.

Under dagen fick vi lyssna till välmeriterade föreläsare och forskare som radade upp statistik på hur potent träning är som friskfaktor. Tror vi alla som var där tänkte oss riva av ett extra träningspass närmaste dagarna efter, i ren respekt för alla tunga fakta. Kroppen vill vara i rörelse, annars tappar den i kapacitet och motståndskraft, det var alla eniga om. Vi fick exempel från olika sjukdomsgrupper, t ex vid mild till måttlig depression där effekten av träning är lika bra som KBT (kognitiv beteende terapi) och antidepressiva läkemedel. Likaså är träning/fysisk aktivitet en viktig del i behandlingen vid bland annat stress, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, rygg- och nackbesvär.

Mmmm. Det här är ju väldigt intressant. Och också en utmaning. För det är ju en sak att vi vet hur förträfflig träningen är som medicin. Men det är en annan grej hur vi lyckas med träningen, när vi är i vardagen utanför engagerande forskningsprojekt. Var går gränsen mellan sjukvårdens uppdrag och vad vi i Friskis&Svettis kan göra? Hur inspirerar vi en  person med depression på bästa sätt? Och kan/ska vi vara ett träningsalternativ för den som haft en hjärtinfarkt? Många tankar flaxade runt i huvudet den här fredagen, det känns ju väldigt spännande om fler sjuka skulle kunna träna i "friska miljöer". Vad skulle behövas för att det skulle kunna bli riktigt bra?

Kände mig helt stressad i alla dessa tankar när jag svischade hem. La mig på soffan och slappade. Två timmar senare var jag fortfarande stressad. Lever inte som jag lär, skulle väl ha sprungit en sväng istället. Fick insikten om att den pegagogiska utmaningen är riktigt stor.

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram