Bästa träningen är den som blir av, oavsett om du är minus eller 55 plus

Smak och intressen är lika olika vare sig det gäller tonåringar eller 55-plussare. Sök det du mår bra av, det som intresserar dig… ja, det du kan längta efter! Det kan låta som en klyscha, men för de allra flesta är det så det funkar. Trivs du inte med träningen är chansen liten att den blir av och då ger den ju inte mycket. Bästa träningen är den som blir en del av din vardag, din livsstil.

Du som redan är igång

Är du redan aktiv med något som du gillar? Härligt, håll kvar vid det, men var lyhörd och kompis med din kropp så du kan fortsätta länge. Kroppen älskar rörelse och aktivitet och ju äldre man blir desto mer märker man det. Leder behöver smörjas och muskler hållas starka och smidiga annars “rostar man ihop”.

Men träningen ska vara anpassad till dina förutsättningar. Ganska ofta börjar lederna säga ifrån lite, speciellt knäna. Så börjar du känna av någon rörelse eller aktivitet som funkat bra i alla år, respektera det och pröva att anpassa träningen. Kanske upptäcker du t o m nya områden? Har du till exempel jympat i många år och älskar de tuffare passen, testa att snäppa ned belastningen och jympa på en lägre nivå, kanske ett pass utan hopp. Hopp är ofta en sådan sak som lite äldre knän inte gillar. Vill du ändå köra tyngre styrketräning kan du istället göra det under lugna och kontrollerade former i gymmet. Då kan du dessutom extra stärka de muskler som stabiliserar och stärker knäna. Kanske är du efter tag tillbaks i en form du nästan glömt bort hur den kändes! Ett exempel på hur man kan resonera.

Samma sak om du gillar att springa mycket, kanske börjar det slita. Slå ner lite på löpningen och komplettera med styrka, stabilitet och rörlighet. En funktionellt tränad kropp klarar belastningar bättre.

I det stora hela är det fantastiskt att se hur kroppen strävar efter att anpassa sig och det gäller oavsett ålder. Uttrycket “If you don´t use it you loose it” innehåller mycket sanning. Så länge vi utför något regelbundet är möjligheten stor att vi kommer att kunna fortsätta länge, länge. Jag ser Birgit Cullberg i 70 - 80 årsåldern framför mig… fantastisk hållning och smidighet. Så vackert!

Du som ska börja

Har du inte varit aktiv på länge och vill komma igång - starta mjukt! När man är lite äldre är kroppen inte lika snabb på att anpassa sig. Starta hellre med något lätt varje dag än ett tufft pass i veckan. Vad du ska välja beror än en gång helt på vad du trivs med.

Ett bra upplägg är att “grunda” med en slags vardagsmotion som du utövar så gott som dagligen. Det kan vara rejäla kvällspromenader, cykla till och från jobbet och liknande och minst en halvtimme om dagen. Till detta lägger du sen träning 2-3 gånger per vecka. De flesta pass och träningsupplägg bygger på 30-60 minuter. Ju mer allsidig och funktionell träningen är desto mer får du av det du behöver av styrka, kondition och rörlighet. Ja, även balans och stabilitet.

Träna i grupp eller individuellt? Hemma, på en anläggning eller kanske ute?

Att träna i grupp ger ofta extra energi och motivation och det finns ett stort utbud av pass med olika karaktär, musik och inriktning.

Träna individuellt i ett gym har fördelarna att du kan gå när du vill, ha ett eget skräddarsytt program som kan utvecklas i takt med att du tränar upp dig. Idag handlar träning i gymmet heller inte enbart om styrka utan om helheten.

Att träna individuellt behöver inte innebära att man måste träna ensam. I många gruppträningspass kan man träna betydligt mer individuellt än man kanske tror. I till exempel ett Skivstångspass anpassar man vikterna individuellt. I ett Jympapass finns stort spelrum för hur mycket eller lite man vill ta och i Spinning ställer man helt in belastningen själv.

Träna hemma kan vara ett bra alternativ om det är svårt att komma iväg. Det finns dvd:s med inriktning på allt från yoga till styrketräning. Friskis&Svettis egna två träningsdvd:s rymmer flera olika och väldigt bra träningsalternativ. Stark&Stabil med styrka och hållning i fokus har ett kortare och ett längre program och Kraft&Känsla har ett varierat jympapass samt ett kort bonuspass för smidighet och balans. Väljer man att träna hemma ska man se till att ge det en riktig chans! Inte bara klämma ned sig på en handduk framför tv:n. Byt om så du kan röra dig. Använd en s k yoga- eller jympamatta. Tränar du jympa så använd träningsskor.

Att träna ute är enkelt, “gratis” och kan göras alltid. Och många hämtar både energi och balans i naturen. Promenera, stavgång, jogga, cykla är enkla aktiviteter och samtidigt fantastiskt effektiva. Håller vi en intensitet så vi får upp puls och jobbar oss varma så bygger vi den för hälsan så viktiga grundkonditionen.

Om jag skulle sätta ihop ett bra träningsprogram för 55 plussare?

Ja, till att börja med behöver alla, oavsett ålder, smak och intressen, träna sin grundkondition. Det handlar om hälsan och det handlar om att må bra överhuvudtaget. Vi fungerar bäst när vi varvar fysisk aktivitet med vila. Ämnesomsättningen, blodtrycket, sömnen, självkänslan - ja allt påverkas positivt.

Träna kondition gör vi när stora delar av kroppen aktiveras. Hjärtat arbetar hårdare, pulsen går upp och vi blir varma och svettiga. Enklaste aktiviteten är att gå och gå raskt. Vill man öka på kan man välja lite backig terräng eller gå aktivt med stavar. Vill man öka ytterligare så småjoggar man delar av sträckan, eller så småningom hela sträckan. Gå och jogga är enkelt och enormt lättillgängligt. Men även om du bara tänkt ge dig ut på en rask promenad, ägna några minuter åt att klä dig för att “jobba”. Bekväma och inte alltför varma kläder och walk- eller joggingskor.

Så i mitt 55 plus-program skulle jag lägga in gång eller jogging som en grund. Efter årstid och tillgång på fin snö eller varma badsjöar kan man gärna byta ut eller lägga till längdskidåkning, simning och cykling - väldigt bra konditionsträning. Men det behöver förstås inte vara en “sportig” aktivitet, allt där man aktiverar sig och där hjärtat får jobba är träning. Röja och städa, pulsa i blåbärsriset, fixa trädgården. Bra att veta är att aktiviteter där “benen är med” är både skonsammare och effektivare.

Till grunden skulle jag sedan lägga träning 2 - 3 gånger per vecka där styrka och rörlighet ingår. Styrka och stabilitet behöver vi bl a för ryggen och hållningen och för att kroppen ska fungera på ett bra sätt. Rörlighet och smidighet är något många behöver träna, inte minst när vi blir äldre. Vi sjunker ihop och får svårare att sträcka på höften, ryggen, nacken och kan vi inte sträcka på oss så kan vi heller inte vrida på oss. Och då är det knepigt att backa bilen eller slå en snygg golfsving.

De här 2-3 gångerna ser väldigt olika ut beroende på vad man gillar. Populärast bland våra gruppträningspass inom Friskis&Svettis är utan tvekan jympa. Man får väldigt mycket träning på en timme. Styrka, kondition, rörlighet men också balans och koordination. Musiken ger lusten att röra på sig och ledaren visar hela tiden övningarna. Det är bara att härma och hänga på direkt. Dessutom finns passen på start, bas, medel och intensiv nivå. Start är för den som vill ta det riktigt lugnt i början. Bas är för den som vill träna enkelt och rejält, men hoppfritt. Medel för den som är van att röra sig och Intensiv är tufft även för den väldigt vältränade.

Den som inte trivs med jympa har mycket annat att välja på. Mer styrkeinriktade pass med och utan redskap, spinning, dansiga pass, lugna pass. Idag ser vi också en tydlig trend att många prövar sig runt och kombinerar olika typer av träning. De tränar “cross” helt enkelt. Kompletterar gruppträning med gym, varvar danspass med skivstångspass, spinning med yoga, till exempel. Vill man träna ute så finns möjligheten att träna kondition, styrka och rörlighet i ett och samma pass, Crosstraining.

Till sist. Träna med öppna sinnen. Var här och nu i det du gör. Gör du sit ups på jympan så pytsa in en portion medvetenhet i magmusklerna. Känn hur de jobbar och blir trötta och nöjda. Är du ute och går, lyssna på vinden i träden eller ljudet när dina fötter trampar fram, känn doften av hav eller löv och fuktig jord.

Känn att du är aktiv på dina egna villkor, att det känns bra i kroppen. För kroppen “minns” och är upplevelsen positiv kommer den att längta till nästa gång. Så småningom är det inte du som bestämmer att du ska ut och gå. Fötterna hoppar ner i skorna själva?

Annika Gärderud
Utvecklingsansvarig Friskis&Svettis Riks


Annika Gärderud

Tinas blogg

Semester och sommarträning

Semestertider och passar på att hetta upp sommaren med några träningstips.

1. Träning innan grillning. Det är en sommarregel som funkar fin-fint. Det är  som en inverterad variant av att man inte fick" simma direkt efter man ätit" förr i tiden. NU, 2017, handlar det om att fixa ett schyst pass innan man tänder grillen. Kanske ett kortpass, typ 30 min med några favoritövningar. Sen är man i skönt mood för grillning.

2. Jogga eller Power walk i sommarregn. Skrev det som ett tips på Instagram här om dagen men vill gärna få ut det i alla kanaler. Känns lite ruggigt innan man sticker ut men sen... fantastiskt!! Syre, fukt och endorfiner! Spa-löpning. Missa inte det.

3. Träning vid, eller i, vatten. Vatten känns som ett uppfriskande och helande element. Träna ute på en brygga, på en strand eller gå i vattenbrynet... Eller iofs i vattnet; kanske simning, vattenlöpning eller lite egen vattenjympa (underskattat).

4. Morgonprommis. En skön sväng och kanske stanna upp och köpa en kaffe på vägen hem. Sen blir det en bra dag.

5. Prova en träningsapp. Finns många nya ute nu. Många med övningar utan redskap så man kan träna på egen hand, utan att gå till träningslokalen. Prova!

Skön sommar!

 

Läs hela inlägget ››

Instagramtajm!

Nu i juni är det jag som är @friskissvettis på Instagram. Det blir träningsutveckling, sköna människor och smaskiga pass. Träning med Tina, helt enkelt. Häng på så tränar vi in sommaren! Bloggen får lite ledigt, tills vidare.

 

 

Läs hela inlägget ››

Högtryck

I dessa tider är det högtryck på många sätt och vis, bland annat i tränarfabriken. Just nu går hundratals friskisledare på kurs. Några är helt nya, andra ska börja med ett nytt uppdrag.

I Friskis har vi haft vår egen utbildning ända sedan starten, för snart 40 år sedan. Kurserna blir en slags utvecklings-mötesplats, där möts ett gäng sköna människor med en gemensam uppgift; inspirera andra till träning med schyst feeling. Ofta uppstår också en unik kursjargong, det är så pass intensivt, man jobbar tight och är på internat, så alla grupprocesser sker med faciliterad fart. Det är liksom som att gå hela gymnasiet på en helg. Man kommer lite ny och nyfiken till kursstarten och sprintar sedan ut några dagar senare och tar träningsstudenten på söndagen.

 

 

Från förra helgens Core-kurs.

Läs hela inlägget ››

Den fantastiska kroppen

I fredags samlades ett stort gäng PT:s för en inspirationsdag. Härliga personligheter, stort engagemang och vilja till utveckling. Under förmiddagen fick vi lyssna till, och träna tillsammans med, Linus Johansson. Linus är en stor inspirationskälla inom funktionell träning och en grym entreprenör - skapar nya grejer hela tiden men utifrån samma grundtankar. Hans tema för dagen var "den fantastiska kroppen".

På eftermiddagen grottade vi in oss i vår egen funktionella rörelsetest. Det är en screeningtest som vi haft med oss sedan starten med PT, syftet är att få en bild av personens naturliga rörelsemönster och att samtidigt initiera ett  synsätt på funktionell träning. Eftersom vi gjort några uppdateringar så kändes det värdefullt att kolla genom dessa och diskutera kring testens syfte och funktion. För att få lite praktisk tillämpling så genomförde vi också en test praktiskt på ett case. Jag fick vara dagens case... Förmiddagens snack om "den fantastiska kroppen" fick sig en vändning när mina utvecklingsområden (läs grymt stela fotleder) lyste fram i alla stående testövningar. Tur att jag var omgiven av 40 PT:s. Skulle vilja boka tid hos hela högen.

  

 

Friskis hög med PT:s samlade runt Linus Johansson.

Läs hela inlägget ››

Så jäkla proffsiga

Vi är igång i flera spännande projekt. Ett är "Grapevine 2018" som handlar om utvecklingen inom dans och step/aerobics. Att på ett kreativt, showigt och lekfull sätt träna via att dansa är ju en given grej för oss i Friskis. Men vi har sedan en tid känt ett behov av att göra det på nya sätt, former och uttryck.

I januari inledde vi med en utvecklingsträff med representanter från olika föreningar. Då fick vi med oss nuläge och önskemål om utveckling. Därefter skapades projektgrupp och referensgrupp. Under mars och april har nu projektgruppen jobbat vidare och skissat på ett förslag på hur ett framtida utbud skulle kunna se ut. För en dryg vecka sedan involverades referensgruppen för att reflektera och återkoppla på idéer samt förslag.

Och jäklar, vad bra det är att ha engagerade och proffsiga personer i en organisation. Olika infallsvinklar, breddade perspektiv, detaljer och helhet. Och känslor. Det är nog det sistnämnda som gör det så kul och berörande. Träningen i Friskis är ingen pappersprodukt. Den skapas med sköna, inspirerande idéer, peppiga känslor, mod och en vilja att få händerna i taket.

 

 

Projektgruppen in action på möte i helgen.

Läs hela inlägget ››

Fibo-mässan

Förra veckan var Magnus, Jossan och jag på Fibo-mässan i Tyskland. Det är världens största tränings/fitnessmässa. I år samlade den 150 000 besökare, 1 000 utställare från 50 länder, det är alltså ett extremt stort event. Helhetsupplevelsen är någon slags kombination av show-branschutveckling-produktinnovation och så klart sälj-sälj-sälj. Det är en mötesplats för tillverkare, återförsäljare och inköpare.

Precis som förra året  slås jag över att vi åker dit med bilden av "träning är roligt" och åker hem med bilden "träning är business". Det behöver ju inte vara någon motsättning i detta. Men som representant för en ideell idrottsförening är det lätt att känna sig som att man är på bortaplan i detta sammanhang. Fokus är på säljstrategier, omsättning och retention. Nästan inget snack om kultur, värderingar, budskap eller mjukvaran i träningen. Hur som helst känns det värdefullt att vara med, branschen växer och det är intressant att se vilka som tar täten. Över 56 miljoner européer är medlemmar i någon träningsklubb och antalet har ökat med 4,4 % från förra året. Den europeiska tränings/fitnessmarknaden är nu störst i världen, tom före USA.

Vad såg vi då mest av?

  • Mycket teknisk utveckling där det digitala givetvis är mest påtagligt. Att träna och mäta det du gör, eller att få vägledning via digitala stöd, finns nu i en mängd varianter. Utmaningen verkar handla om det pedagogiska, hur ska vi ta hand om, och använda, all data vi får in?
  • Varianter av varianter, finns det en uppsjö av på mässan. Inte så mycket helt nya grejer. Mer uppdateringar av befintliga. I år var det cardioutrustning, ffa löpband, som fanns i en mängd nya upplagor.
  • Mässan hade en ny del "Fibo med", tänkt att bli en mötesplats för gränslandet mellan sjuk- och friskvård. Ett spännande område förhoppningsvis växer ännu mer framöver. 

 

 

Emma Barry från Equinox (hon var tidigare på Les Mills) föreläste och pratade om att sälja upplevelser, skapa sociala utrymmen och interagera med medlemmarna. Känns ju väldigt spännande att tänka sig att länka ihop dessa idéer med tankarna kring "Fibo med" så att "träningen/handväskan" blir tillgänglig för många.
Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram