Vilka lyllosar som får vara med och dansa genom livet!

Friskis&Svettis Riks copywriter Mats Janson kliver in på Dans senior. Det visar sig bli en omtumlande upplevelse för vår 50-plussare. De nästan onödigt skickliga ledarna Anna Iwarsson och Annika Gärderud tar Janson på en hisnande resa mellan liv och död, fakta och visioner, trender och utbud. Läs på egen risk.

Det är Annika Gärderud som inleder passet. Hon kör igång med discodängan Young Hearts Run Free med Candi Staton från 1976. Annika tar några uppmjukande steg och gör rörelser som väcker kroppen behagligt. Det svänger om Annika. Hon vickar på huvudet, gungar hela hon. Hon ler mot mig och resten av gruppen. Vi ler tillbaka. Hon är snart 60 och inte vad vi i Friskis&Svettis kallar en senior. Och banne mig inte jag heller, tänker jag nästan skräckslaget. Inte än. (Läs även “Jag är inte senior, jag är ju bara 63!”)

Att bli senior

Jag tittar på människorna runt omkring mig. De är minsann seniorer allihop. Och jag undrar hur väl de accepterar detta faktum. De ser ut att trivas just nu i alla fall. De kanske inte är riktigt lika mjuka i rörelsemönstret som Annika där framme, men de härmar hennes inlevelse i rörelsen och musiken.

Flera har samma njutningsfulla leende som Annika och ett kaxigt uttryck som jag först tolkar som “Här är jag och jag är jävligt nöjd med mig själv.” Men som nog egentligen är en bild av en större acceptans och ett återerövrat barnasinne. “Jag iakttar mig inte. Jag bara är.”

Anna och Annika leder passet i en sal utan väggspeglar, så jag har ingen möjlighet att kolla hur kaxig jag själv ser ut. När jag går på andra pass där vi använder speglarna för att kontrollera hållningen i utfallssteg, kettlebellsvingar och marklyft händer det att jag tycker att jag ser lite snygg och manlig ut.

Hur länge får man tycka det? Jag som 50-plussare har definitivt passerat den gränsen i många ungas ögon, det fattar jag ju. Men ändå, hur känner man sig när man är 80?

Tänk inte för mycket

Annika Gärderud har varit med sedan starten, hängde med Friskis&Svettis grundare Johan Holmsäter och var med och formulerade mycket av det som i dag är klassiskt Friskis&Svettis-språk, typ “Människan är byggd för rörelse och när hon rör sig mår hon bra. Men ska hon vilja röra på sig regelbundet måste det vara kul.”

Här inne i hallen har människor absolut kul. Annika tar över med en blandning av nytt och gammalt från tv-succén Så mycket bättre: Lill-Babs-klassikern En tuff brud i lyxförpackning, fast med rapparen Petter.

Annika strålar, flirtar gulligt med oss i gruppen och rör sig ungt. Annika har all sin flickighet intakt. Ändå kan jag inte stoppa en sådan där tanke som man helst inte vill ha: “Och här dansar vi glatt vidare mot sjukdom och död.” Fy fan!

Oväntade kompisar

Anna och Annika kör låtar från mina danskompisars ungdomstid och jag tänker på vad jag kommer att få höra när jag är här på riktigt. Kanske Prince-låten Let’s Go Crazy. “Dearly beloved, We have gathered here today to get through this thing called life”, inleder Prince. Åh, om det ändå var så! Att vi tillsammans och med förståelse för livets realiteter och möjligheter var snälla mot varandra och hjälptes åt att ta oss igenom den här saken som kallas livet. Kanske är det vad vi allihop faktiskt försöker göra (när vi inte försöker förgöra varandra). Men vi når aldrig varandra helt och fullt. Vi delar upp oss och gör inte tillräckligt många saker tillsammans på allvar. Släktkalas räknas inte.

Men vänta nu. Friskis&Svettis är faktiskt en plats där vi träffas över åldersgränser och i bästa fall inte bara träffas, utan också upptäcker varandra. Just seniorpassen är visserligen äldrereservat, men inte gymmen, och inte många andra pass där man enkelt kan anpassa ansträngningen efter förmåga. Själva föreningsarbetet är också åldersgränsöverskridande.

Att Friskis&Svettis är en förening ökar möjligheterna att jobba tillsammans: unga, medelålders och seniorer. I arbetet upptäcker vi att vi kan olika saker, men kan skratta åt samma. Då kan det hända att man får en kompis som är 50 år yngre eller äldre än en själv.

Den nya fritidsgården

Anna Iwarsson tar över ledarskapet med Frank Sinatra och That’s Life. Anna är bara 40 plus och har varit generalsekreterare för hela Friskis&Svettis i tolv år. Fast nu ska hon sluta som chef och bara leda pass på det hon kallar den nya fritidsgården.

– Det är Rolling Stones-generationen som nu intar Friskis&Svettis. Här river vi den traditionella ålderstrappan. Människor börjar inte klättra neråt vid 50. Man fortsätter att vara aktiv, leva och uppleva och Friskis&Svettis är en av få platser i samhället där människor över gör saker tillsammans över generationsgränserna.

– Oavsett ålder behöver jag känna att jag är del av ett sammanhang, gärna en träningsgemenskap, säger Anna.

Högst på önskelistan

I diverse studier, så även i den senaste (Framtiden äldre, Kairos Future) konstateras föga överraskande att vad äldre människor sätter högst på sin livsönskelista är hälsa. Men man tar den verkligen inte för given. För hälsan är man beredd att jobba. Om detta pratar gärna Annika, det rör nämligen vid Friskis&Svettis själ, den som hon en gång var med och födde:

– Vi är inte så jobbigt hälsofreakiga. Det vi erbjuder är kul. Folkhälsa blir en bonus av de fysiska aktiviteter vi lyckas inspirera varje människa till.

Just nu inspirerar Annika till dans med Richard Gere och Razzle Dazzle från filmmusikalen Chicago. Hon tar fyra steg åt höger, stannar upp och tittar uppsökande och charmigt ut över gruppen, tar fyra steg åt vänster. Och det är inte bara steg, som i steg när man är ute och promenerar. Det är attityd i de här stegen och gruppen härmar.

In i musiken

Annika visar och får med sig deltagarna in i musiken. Musikens huvudsakliga uppgift är inte att hjälpa folk att röra sig i takt. Annika filosoferar:

– Musiken har vi i oss. Den kommer inte ur ingenting. Vi människor skapar den. På vissa språk är musik ett verb, något man gör, att musika.

Ibland, berättar Annika, brukar hon försöka berätta för deltagarna om träningseffekten på ett Dans senior-pass. Hon pratar om konditions-, balans- och rörlighetsträningen, men brukar inte få någon större respons på den fysiologiska diskursen på de här dansiga sammankomsterna. Folk brukar bara kommentera med: “Ja, men det är ju så roligt.”

Kämpa emot

Jag förstår precis vad de menar nu när jag dansar med Anna till Michael Bublés version av Mack The Knife. I dansen når vi fram till en naturlig glädje. För mig kan det ta emot att börja dansa, mycket mer än inför en traditionell uppvärmning, men när jag väl hållit på ett tag kommer rörelseglädjen och den syns utanpå. Jag ser den nu på mina kompisar på passet.

– De nya kan se lite nervösa ut i början av passet, säger Annika, men efter fem-tio minuter slappnar de av. De märker att det inte är så noga. Det är bara att hänga på.

Fler borde göra det här, tänker jag, och komplettera med styrketräning. Forskning visar dessutom att man inte ska vara rädd för att ta i när man är äldre.

Muskelmassan minskar och det är bra att kämpa emot den där minskningen med smarta träningsutmaningar. Det hjälper en att fortsätta klara av de vanliga sysslorna i livet. Så enkla saker som att böja sig ned och sträcka sig efter saker, lyfta och vrida. Sådant vill man ju kunna göra länge, länge, länge. (Läs mer om styrketräning för äldre.)

– Det du gör i dag har du stora möjligheter att kunna göra i morgon om du fortsätter att göra det.

På liv och död

Det är verkligen kul att träna, tänker jag, och det är kul att dansa och träna samtidigt, men nog sjutton är det en dans på liv och död.

Det är kanske då det blir som bäst. När jag vet att jag är en lyllos just nu och att ingenting är givet för evigt. Då dansar jag som mest intensivt och uttrycksfullt. Jag undrar om mina danskompisar fattar vilka lyllosar de är som får dansa med just fantastiska Anna och Annika.

Vi är 40 stycken lyllosar på det här passet. Det är ju ingenting om man tänker på hur många seniorer det finns och kommer att bli. I dag är 1,7 miljoner svenskar över 65 år. År 2020 är vi 2,1 miljoner. Hur ska alla få plats?

– Vi förbereder oss, säger Anna. Friskis&Svettis har utvecklat och breddat träningsutbudet. Nyheterna Station senior och Dans senior kompletterar Jympa senior, Spin senior, Cirkelgym senior, IW senior samt individuell träning i gymmet. (Läs mer om vårt utbud för äldre)

Vi vill ha kul

I höst kommer en ny tränings-dvd med träning för äldre och så ska Friskis&Svettis bjuda på träningstips på hemsidorna. Att träna när du är 60 skiljer sig från när du är 70, 80 och 90. Men något som inte alls skiljer sig är att träningen måste vara kul.

– Våra äldre utnyttjar hela utbudet, inte alls bara seniorpasset, säger Annika. De är nyfikna och vågar ofta mer än de yngre. Fuck tveksamhet, liksom. Vi har inget att förlora. Vi vill bli starka och ha kul.

Vi närmar oss slutet på det här Dans senior-passet. Anna varvar ner oss med Claes Jansson och Har du kvar din röda cykel.

Jag överdriver inte när jag säger att precis alla härinne har ett leende på läpparna nu. Det är inte det där påfrestande tillgjorda leendet man ser i reklam för seniorer, utan ett smil som liksom är vänt inåt. Visst har Claes Jansson en underbart varm och fyllig röst och visst smittar Annas och Annikas glada nunor men nu kommer leendena inifrån.

Som nyförälskad

Om du är ung som läser det här, typ under 50. Tänk nu inte att jag romantiserar. Se inte framför dig ett gäng gamla tanter och farbröder som det egentligen är synd om för att de är så jäkla skruttiga. Tänk nu inte med tacksamhet över att de stackars pensionärerna har slagit ihjäl ännu en timme av sin meningslösa tillvaro.

Tänk att det inte är någon skillnad på dig nu och dig sen. Inuti. Bara klokare, får vi hoppas. Tänk r-e-s-p-e-k-t för viljan att leva aktivt och med så mycket glädje det bara går tillsammans i den här saken vi kallar livet. Tänk att det snart är du, om du vågar.

När deltagarna lämnar lokalen kommer Annika fram till mig:

– Nu har jag tittat på 40 lyckliga människor i en timme. Det känns som om det lyser om mig, som om jag är nyförälskad.

Mm, jag ser det. Lyllosar är Anna, Annika och allihopa.

Mats Janson Copywriter Friskis&Svettis Riks

Några röster efter passet

Ingvor Irebring, 77 år


Fantastiskt! Musiken! Ledarna! Mera sånt! Jag har en dotter som är Friskis&Svettis-ledare.

Lars Ejermark, 72 år


Det här är bra för hjärtat. Efter operation och hjärtgympa prövade jag jympa på Friskis&Svettis men Danspasset passar mig bättre. Och det är inte viktigt att man gör rörelserna exakt. Man rör sig efter sin egen förmåga.

Gunnel Svensson, 71 år


Jag har artros i många leder. Om jag inte gick på Danspasset skulle jag inte kunna röra mig som jag gör. Jag känner mig lycklig av det här.

Sonja Kamrén, 78 år

Jag älskar att vi dansar och rör oss fritt. Vill inte hålla på med upp och ned på golvet på grund av en opererad höft.

Gunilla Rosén, 71 år


Det här jätteroligt. Finns det något kuligare än att röra sig till musik? Jag tänker inte på att jag tränar fast det är mycket svettigare än man tror.

K-G Hagström, 74 år


Thank god it´s Monday. De här ledarna är fantastiska. Jag blir glad. Det håller i sig hela veckan, åtminstone till onsdag då jag går på cirkelgym.

Tinas blogg

Semester och sommarträning

Semestertider och passar på att hetta upp sommaren med några träningstips.

1. Träning innan grillning. Det är en sommarregel som funkar fin-fint. Det är  som en inverterad variant av att man inte fick" simma direkt efter man ätit" förr i tiden. NU, 2017, handlar det om att fixa ett schyst pass innan man tänder grillen. Kanske ett kortpass, typ 30 min med några favoritövningar. Sen är man i skönt mood för grillning.

2. Jogga eller Power walk i sommarregn. Skrev det som ett tips på Instagram här om dagen men vill gärna få ut det i alla kanaler. Känns lite ruggigt innan man sticker ut men sen... fantastiskt!! Syre, fukt och endorfiner! Spa-löpning. Missa inte det.

3. Träning vid, eller i, vatten. Vatten känns som ett uppfriskande och helande element. Träna ute på en brygga, på en strand eller gå i vattenbrynet... Eller iofs i vattnet; kanske simning, vattenlöpning eller lite egen vattenjympa (underskattat).

4. Morgonprommis. En skön sväng och kanske stanna upp och köpa en kaffe på vägen hem. Sen blir det en bra dag.

5. Prova en träningsapp. Finns många nya ute nu. Många med övningar utan redskap så man kan träna på egen hand, utan att gå till träningslokalen. Prova!

Skön sommar!

 

Läs hela inlägget ››

Instagramtajm!

Nu i juni är det jag som är @friskissvettis på Instagram. Det blir träningsutveckling, sköna människor och smaskiga pass. Träning med Tina, helt enkelt. Häng på så tränar vi in sommaren! Bloggen får lite ledigt, tills vidare.

 

 

Läs hela inlägget ››

Högtryck

I dessa tider är det högtryck på många sätt och vis, bland annat i tränarfabriken. Just nu går hundratals friskisledare på kurs. Några är helt nya, andra ska börja med ett nytt uppdrag.

I Friskis har vi haft vår egen utbildning ända sedan starten, för snart 40 år sedan. Kurserna blir en slags utvecklings-mötesplats, där möts ett gäng sköna människor med en gemensam uppgift; inspirera andra till träning med schyst feeling. Ofta uppstår också en unik kursjargong, det är så pass intensivt, man jobbar tight och är på internat, så alla grupprocesser sker med faciliterad fart. Det är liksom som att gå hela gymnasiet på en helg. Man kommer lite ny och nyfiken till kursstarten och sprintar sedan ut några dagar senare och tar träningsstudenten på söndagen.

 

 

Från förra helgens Core-kurs.

Läs hela inlägget ››

Den fantastiska kroppen

I fredags samlades ett stort gäng PT:s för en inspirationsdag. Härliga personligheter, stort engagemang och vilja till utveckling. Under förmiddagen fick vi lyssna till, och träna tillsammans med, Linus Johansson. Linus är en stor inspirationskälla inom funktionell träning och en grym entreprenör - skapar nya grejer hela tiden men utifrån samma grundtankar. Hans tema för dagen var "den fantastiska kroppen".

På eftermiddagen grottade vi in oss i vår egen funktionella rörelsetest. Det är en screeningtest som vi haft med oss sedan starten med PT, syftet är att få en bild av personens naturliga rörelsemönster och att samtidigt initiera ett  synsätt på funktionell träning. Eftersom vi gjort några uppdateringar så kändes det värdefullt att kolla genom dessa och diskutera kring testens syfte och funktion. För att få lite praktisk tillämpling så genomförde vi också en test praktiskt på ett case. Jag fick vara dagens case... Förmiddagens snack om "den fantastiska kroppen" fick sig en vändning när mina utvecklingsområden (läs grymt stela fotleder) lyste fram i alla stående testövningar. Tur att jag var omgiven av 40 PT:s. Skulle vilja boka tid hos hela högen.

  

 

Friskis hög med PT:s samlade runt Linus Johansson.

Läs hela inlägget ››

Så jäkla proffsiga

Vi är igång i flera spännande projekt. Ett är "Grapevine 2018" som handlar om utvecklingen inom dans och step/aerobics. Att på ett kreativt, showigt och lekfull sätt träna via att dansa är ju en given grej för oss i Friskis. Men vi har sedan en tid känt ett behov av att göra det på nya sätt, former och uttryck.

I januari inledde vi med en utvecklingsträff med representanter från olika föreningar. Då fick vi med oss nuläge och önskemål om utveckling. Därefter skapades projektgrupp och referensgrupp. Under mars och april har nu projektgruppen jobbat vidare och skissat på ett förslag på hur ett framtida utbud skulle kunna se ut. För en dryg vecka sedan involverades referensgruppen för att reflektera och återkoppla på idéer samt förslag.

Och jäklar, vad bra det är att ha engagerade och proffsiga personer i en organisation. Olika infallsvinklar, breddade perspektiv, detaljer och helhet. Och känslor. Det är nog det sistnämnda som gör det så kul och berörande. Träningen i Friskis är ingen pappersprodukt. Den skapas med sköna, inspirerande idéer, peppiga känslor, mod och en vilja att få händerna i taket.

 

 

Projektgruppen in action på möte i helgen.

Läs hela inlägget ››

Fibo-mässan

Förra veckan var Magnus, Jossan och jag på Fibo-mässan i Tyskland. Det är världens största tränings/fitnessmässa. I år samlade den 150 000 besökare, 1 000 utställare från 50 länder, det är alltså ett extremt stort event. Helhetsupplevelsen är någon slags kombination av show-branschutveckling-produktinnovation och så klart sälj-sälj-sälj. Det är en mötesplats för tillverkare, återförsäljare och inköpare.

Precis som förra året  slås jag över att vi åker dit med bilden av "träning är roligt" och åker hem med bilden "träning är business". Det behöver ju inte vara någon motsättning i detta. Men som representant för en ideell idrottsförening är det lätt att känna sig som att man är på bortaplan i detta sammanhang. Fokus är på säljstrategier, omsättning och retention. Nästan inget snack om kultur, värderingar, budskap eller mjukvaran i träningen. Hur som helst känns det värdefullt att vara med, branschen växer och det är intressant att se vilka som tar täten. Över 56 miljoner européer är medlemmar i någon träningsklubb och antalet har ökat med 4,4 % från förra året. Den europeiska tränings/fitnessmarknaden är nu störst i världen, tom före USA.

Vad såg vi då mest av?

  • Mycket teknisk utveckling där det digitala givetvis är mest påtagligt. Att träna och mäta det du gör, eller att få vägledning via digitala stöd, finns nu i en mängd varianter. Utmaningen verkar handla om det pedagogiska, hur ska vi ta hand om, och använda, all data vi får in?
  • Varianter av varianter, finns det en uppsjö av på mässan. Inte så mycket helt nya grejer. Mer uppdateringar av befintliga. I år var det cardioutrustning, ffa löpband, som fanns i en mängd nya upplagor.
  • Mässan hade en ny del "Fibo med", tänkt att bli en mötesplats för gränslandet mellan sjuk- och friskvård. Ett spännande område förhoppningsvis växer ännu mer framöver. 

 

 

Emma Barry från Equinox (hon var tidigare på Les Mills) föreläste och pratade om att sälja upplevelser, skapa sociala utrymmen och interagera med medlemmarna. Känns ju väldigt spännande att tänka sig att länka ihop dessa idéer med tankarna kring "Fibo med" så att "träningen/handväskan" blir tillgänglig för många.
Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram