Kontakta din förening

Här nedanför hittar du länkar till samtliga Friskis&Svettis-föreningars hemsidor.

Peter och Tinas bloggar

Träningens dag på lördag!

Nu till helgen, på lördag 18 oktober är det Träningens dag. Eller egentligen är det ju Din dag. Gör vad du vill med den. Vi har massa kul grejer på gång i många föreningar. Och Du är extremt välkommen. Eller ta en vilodag. Det ingår också i träningen.
Läs hela inlägget ››

Tisdag, lunchtid, Kungsgatan i Stockholm

Jag har just varit på ett möte och steppar ut mitt på Kungsgatan i Stockholm. Tar några steg och ser sedan att det rör sig orytmiskt en bit bort. Det är lunchtid, det är lite regnigt och rätt mycket folk i farten. Massa paraplyer och hungriga stockholmare. En och annan söt pensionär också.

Det orytmiska visar sig vara två killar som springer. Först tror jag det är två bovar. Eller kanske iaf två som kört springnota från lunchen. Sen ser jag att det är två träningsklädda som löptränar. Jättefort. Dom får liksom röja sig fram på trottoaren bland alla paraplyer. Oj, tänker, jag intervaller. Här? Känns lite komiskt. Dom race:ar förbi mig och ser glada men rätt ansträngda ut. Jag får trycka mig mot väggen för att bana väg för dom. Vid sidan av mig tar två äldre damer också lite skydd för löparduon. Den ena säger: - Oj, vad bråttom folk har nu för tiden. Den andra håller med: - Ja, men dom tränar säkert. Den första kontrar: - Ja, men varför har dom så bråttom när dom tränar? Det kan aldrig vara nyttigt att hetsa på så där. Man blir bara stressad.

Jag skrattade lite åt det där när jag stod där. Tyckte det var lite gulligt. Men sen när jag gick till kontoret så tänkte jag att det där var nog rätt smart tänkt. Även om vi till viss del behöver utmana kroppen för att den ska få signaler till att utvecklas så tror jag ibland att vi behöver en större känsla av lugn för träningen ska landa skönt i kropp och själ. Även om vi kör tuff träning så behövs luft. Kanske extra mycket då. Gärna mycket pepp och power men ingen stress och hets.

Läs hela inlägget ››

Att vilja men ändå inte få till det

I måndags började vi en Börja träna-kurs i Friskis&Svettis Uppsala. 27 härliga deltagare, en hög med taggade tränare och 11 gemensamma träningspass. Där mellan ytterligare träningspass på egen hand, pepp, energi och kanske även oro, våndan och sofflängtan.

Kursen går ut på att få in träningen som en regelbundenhet - via gruppen, träning på lagom nivå, variation i typer av pass och de fasta tiderna. Deltagarna fick berätta lite om sig själva och deras förväntningar på kursen. "jag har tränat jättemycket tidigare i livet, men nu bara börjar jag - och slutar", "jag får ingen inspiration och vet inte vad jag ska träna", "jag är en träningsperiodare" "jag vill prova nya grejer men vågar inte på egen hand". 

Jag tycker det är så spännande att fundera på varför saker som vi vill göra, ibland inte blir av. Trots att det är så himla mycket vinning av att göra det. Som med träning. Alla vet att det är superbra, på massa sätt. Ändå så kanske man inte gör det. Då tänker jag; finns det för lite dragkraft, inspiration, lust... Känns det mest jobbigt, tråkigt, obekvämt? Så kan det nog vara för en del. Och då tänker jag spontant (utifrån att jag är en äkta hurtbulle) att man ännu inte hittat sin grej. Typ som när man söker efter en partner. Det finns nån för just Dig, fortsätt söka. Är nån träning taskig eller tråkig pekar du den finger och så står dig tusen åter.

Men i måndags fick jag lite av en insikt. För många av oss rullar livet på med ganska många måsten. Typ jobbet/skolan, handla mat, fixa med barn/släktingar, sova, äta. Även om veckan består av 336 halvtimmar som vi hurtbullar snabbt påpekar så krävs det ju faktiskt en hel del engagemang och energi för att dra igång en träning. Inte helt lätt i höstrusket när det både regnar, blåser och är becksvart.

Grejen är ju att man inte måste träna. Det tror jag är bra att tänka på. Man ska träna för att man vill. Vill man inte kan man se till att göra andra bra saker för kroppen. Men om man vill då är Börja träna-kursen så himla bra. Här finns energin, lusten och peppen färdigpackad i en grupp, bara att ta för sig.

Läs hela inlägget ››

Konferensernas glada tid

Den ena avlöser den andra. Igår Träningskonferens, idag Föreningskonferens. Nu är vi på Quality hotel vid Friends arena. Programmet har inriktningen boost camp, ett träningsläger för föreningsfrågor. Ingen bull shit, utan riktigt köttiga ämnen. Idag är det tunga artilleriet på plats; styrelser, verksamhetschefer och andra med funktioner i föreningsledning.

Just nu pågår utbildningar kring t ex arbetsgivarrollen, medlemsfrågor och valberedningsjobb. Ett stort gäng håller också på med en kreativ workshop i strategiskt tänkande. Kikade in där innan lunch och såg en klok grej på power pointen: "Man bör tända många eldar om man vill slippa släcka bränder". 

  

Läs hela inlägget ››

Träningsfredag igen

Idag har vi haft Träningskonferens igen. Denna gång i Stockholm. Drygt 60 tränings- och utbildningsansvariga från olika föreningar var med och öste på hela dagen genom. En riktigt bra urblåsning, vi tränade tre olika pass, snackade om dessa och lite annat nytt.


 

  

 

Läs hela inlägget ››

Planera framtiden

I fredags hade vi Träningskonferens. Ett stort gäng tränings- och utbildningsansvariga från olika föreningar träffades i Göteborg för att samla ihop oss inför planering av 2015. Planera framtiden alltså. Kan man göra det? Hur ska vi veta vad vi vill träna nästa år och längre fram? Hur mycket kan vi sätta trender egentligen eller är det så att vi mest åker med i det som händer? Spännande funderingar. Inte så lätt att naila svaren.

Temat för dagen var våra nyheter till nästa år, både helt nya lanseringar och utveckling av det befintliga utbudet.

    

     

    

      

Dagen gav mig mycket. Fick lyssna till kloka reflektioner och bra idéer. Vi som var på plats i fredags är ju gänget som håller ihop utvecklingen av Friskis&Svettis träning. Och jag kände mig trygg och inspirerad - finns så mycket bra folk hos oss!! Vi kommer göra massa bra grejer både nu och i framtiden. Nästa fredag träffar kör vi Träningskonferens igen, denna gång i Stockholm med ett nytt gäng.

Läs hela inlägget ››

Peter på Twitter

Till Twitter »
@_sh0ck_ Nej inga renodlade styrkeövningar på dans street. Lycka till med dansandet!
524183753867157504
Peter Wigert
peterwigert
RT @Halsamera: spännande att se hur många som kommer att #älskaträning efter det @peterwigert Bra initiativ :-)
524107149085917185
Peter Wigert
peterwigert
Många tränar inte, för att de hatar träning. Därför har #Friskis tagit fram träning för just Dig som hatar träning. http://t.co/1W0EM00UVS
524106307519799296
Peter Wigert
peterwigert
@UlrikaLiljeberg 👍
523780251219136512
Peter Wigert
peterwigert