Kontakta din förening

Här nedanför hittar du länkar till samtliga Friskis&Svettis-föreningars hemsidor.

Peter och Tinas bloggar

En spännande grej

Vi håller på med en ny grej. Träning i ett, för oss, nytt format. Väldigt spännande. Undrar hur det kommer bli?

Läs hela inlägget ››

Rekordkonferens

Den här veckan känns som en ända lång PB i konferens. Eller inte bara PB utan något slags kollektivt rekord. Jag och mina superkollegor är på konferens tillsammans med  nästan alla utbildare i Friskis&Svettis (typ 70 pers). Dvs dom som håller alla våra kurser i träning och föreningskunskap. Det här är en mycket speciell grupp. Nån slags supermänniskor. Dom har sin vanliga tillvaro med sig själva, sina sysselsättningar osv. Utöver det så är dom ledare, eller instruktörer i Friskis&Svettis. Och håller kurser för vår räkning. Dessutom är dom i särklass bäst. På alllt. Och trevligast. (Alltsom oftast. :-) Kan bli en svacka om dom blir hungriga eller trötta. Botas lätt med massa mat och en najsigt träningspass. Sen eldar dom på igen.)

Den här veckan kan ses som en uppladding och sammanfogning. Få koll på läget, inspireras och fylla på. Och ha kul tillsammans. En grej som är rätt speciell med att vara utbildare är relationen med kollegorna. Man kanske inte känner varandra särskilt bra, eller umgås privat men sen när man håller kurs ihop är man extremt tighta. Som ett slags kurspartners. Partners in crime. Lite så är det. Man får vara beredd på att lösa det mesta. Vi har rätt mycket kurser, de flesta på internat. Så det är klart att det är en del situationer som utmanar... Man får vara både lärare, tränare, kursmamma, tekniker och vaktmästare. Ibland också kock, låssmed, läkare, sömmerska och flyttkarl. Allt kan hända.

Så det är klart att det är bra att peppa sig. Och ladda på sig energi coh rekord. Vi har en del rekord hittills på denna konferens. T ex längsta cykelsightseeinggruppen, lägst ljud på ett jympapass, högst ljud i middagsmatsal (WR), grönaste t-shirts, flest yes-utrop/timme, flest kramar/pass och saltaste dykning på morgondopp (= nässköj).

  

     

Anna och jag persade i bagagevikt. 100 kg. Det är rätt kaxigt.  Väl på plats har det handlat om träning, pedagoik och grejen med att vara utbildare i Friskis&Svettis.

Läs hela inlägget ››

Utbildningen är vår kärna

Det är häftigt att få befinna sig i gruppen av kompetens som har som uppdrag att utbilda nya ledare och instruktörer i Friskis&Svettis. 75 personer som med ett glödande engagemang och enorm kompetens lotsar ca 800 nya personer att leda träning i Friskis, varje år. Ytterligare 500 av våra nuvarande ledare väljer att utbilda sig till en ny träningsform. Gåshud.

Vi har alla ett engagemang för det vi gör, och det bygger på våra drivkrafter. När vi frågar denna grupp om vad som driver dem handlar det nästan uteslutande om lusten att utveckla andra människor. Jag är övertygad om att den grundläggande filosofin i Friskis att tro på människans kraft att utvecklas är vår framgångsfaktor nr 1. Vi tror att du har förutsättningarna och att du vill, och utbildningarnas pedagogik är byggd för att ta fram det bästa hos dig.

Jag är övertygad om att du som kommer att gå Friskis&Svettis ledarutbildningar i höst kommer att känna ännu mer glöd, kunskap och engagemang, och då ska du vet att det är superbra redan idag. Så grattis!

 

Givetvis både teoretiska och praktiska moment - här jobbar vi med stabilitet
 

Läs hela inlägget ››

Träna med känslor

Förra helgen var jag på Gröna Lund. Stod och tittade på några attraktioner när det plötsligt kom springandes en söt, liten kille i typ 10 års åldern. Med uppspärrade ögon ropade han till sina föräldrar (eller var det kanske morföräldrar, alla ser ju så unga ut nu för tiden). "- Åhhh, jag vet inte om jag skrattade eller grät!!! Hela magen svämmade över av känslor. Det var jättehärligt!"

Han var jättesöt och jättelycklig. Tror att han just åkt Katapulten, den där grejen som är som fritt fall fast tvärtom - full sula rakt upp i luften. Helt galen. Jag gissar att hans tankar dansade lyckligt för att han vågat åka den där superläskiga. Och att hans fysiologi var översvämmad av hot om extrem fara och sedan lycka för överlevnad.

Igår när jag tränade var jag lite, lite i samma läge. Ingen extrem fara men ändå ett utmanande pass där jag både var nervös, jättetrött, glad och rätt glad att jag överlevde.

Jag tänker att det här är något vi skulle kunna bjuda fler på. Iofs behöver man ju inte alltid träna med hela känsloregistret, ibland är det skönt att bara åka med i något och vara lite halvengagerad. Men t ex när jag tittar in i gymmiljöer och ser konditionsavdelningen så skulle jag vilja ge dom som tränar där en present. En present av träningsskänslor. För ibland ser det ut som att dom längtar efter energi, pepp och utmaning. Kanske lite skräck och träningslycka också. En cardiokatapult. Det är vad som behövs.

Läs hela inlägget ››

Träningsstenografi

Att beskriva sitt träningspass med ritade streckgubbar är en väl rotad tradition. Jag tror att många ledare liksom ser sitt träningspass i dessa gubbar. Härligt glada streckisar som jympar runt, ibland med tofs i håret. För mig är de här gubbarna en brottningsmatch. Jag har liksom inte förmågan, saknar både hantverket och på något sätt den tredimensionella bilden. Gubbarna blir jättefula. Och konstiga. Ibland tom lite perversa. I alla fall helt klart avvikande. En egen slags minoritet.

Halsen brukar jag oftast missa så dom blir lite ihoptryckta. Näsan brukar jag ta med. En stor en så man ska se vilket håll kroppen är åt (på min gubbe är det typ bara på näsan man kan se skillnad på bak och fram). Proportionerna på kroppsdelarna kan variera men ofta är benen jättelånga. Och fötterna är lite som små bollar.

Har inte våga visa dom för någon bildterapeut. Gissar att man skulle oroa sig för en rad psykatriska symtom som skulle kunna ligga bakom mina bilder. Förvirring, desorientering, perceptionsstörning, viljelöshet, vanföreställning, aggression...?

Jag ser liksom rörelser som filmer inne i mitt huvud. En typ av hallucination? Eller bara en härlig dagdröm? Sak samma, känner mig rätt frisk så länge jag slipper rita gubbarna.

 

 

Det här är mina finaste. Vågar inte visa hur det oftast ser ut. Obs gubbarna på övre raden sitter på en stepbräda. I fall ni undrar.

Läs hela inlägget ››

Proffs på engagemang

I fredags hade vi en utvecklingsträff på kontoret. Till oss kom fem superproffs. Alla ledare i Friskis&Svettis. Ambitiösa, kloka och engagerade i sin uppgift och i grejen. Alltså grejen med träningen i Friskis&Svettis. Jag började fundera på om vi kanske skulle starta ett parti. Våra idéer och värderingar känns ju klockrena för att fixa framgång i alla möjliga sammanhang.

Jag skulle i alla fall rösta benhårt på dom här:

    

      

 

Liselotte (Kalmar), Anne (Landskrona), Pia (Falkenberg), Therese (Södertälje) och Eva (Ängelholm)!

Läs hela inlägget ››

Peter på Twitter

Till Twitter »
I tider av rasism känns det extra bra att #Friskis idé är att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. ALLA.
511842908820217856
Peter Wigert
peterwigert
@yoacimd Ta en paus, och krya på dig! Du är alltid välkommen tillbaka.
511842465515843584
Peter Wigert
peterwigert
Utbildning av nya ledare och instruktörer i #Friskis&Svettis-75 personer som gör det. http://t.co/WSyK5tzHlR
509680222703472640
Peter Wigert
peterwigert
@KajsaAspJonson Ja det kan man undra. Vi får fortsätta att prata om träning byggd på lust, för livet och för känslan efteråt. Kämpa!
508640951410380800
Peter Wigert
peterwigert