Kontakta din förening

Här nedanför hittar du länkar till samtliga Friskis&Svettis-föreningars hemsidor.

Tinas blogg

Alltså, nä, jag tror inte på det här

Mmm, här håller jag faktiskt med mig själv Aftonbladet. Skönt att vara överens med sig själv :-).

Det är klart att det kan finnas nyanser i det här och specifika behov av att komma åt träningseffekter i de fall där rörelse/träning inte funkar. Men om man kan vara i rörelse så tror jag att det är där framgången ligger. Inte i att fixa processer i kroppen i ett fysiskt passivt läge.

Jag tror stenhårt på att inspirera så många sinnen som möjligt när du tränar. Att du gillar känslan i miljön med synintryck, hörsel, lukt, smak, känsel, balans och annat. Titta på något du gillar - kanske dig själv, andra som tränar eller kanske havet. Lyssna på träden eller Emergency med Icona Pop. Känn hur det luktar nypressad svett eller yogiska doftljus. Låt dina skönaste löpartights peppa huden på dina ben eller känn hur händerna taggas när du greppar kettlebellen. Imponeras över hur dina system fixar uppgiften att vara uppochner när du står på händer.

Det där, i kombination, med att hela din rörelseapparat, ämnesomsättning och cirkulation vill att du ska vara i rörelse, det är DET som gör att man blir lycklig av träning. Inte elektricitet. Det kanske är en bra idé när det gäller att ladda bilar. Kroppar laddas mer njutningsfullt än så.

 

 

Läs hela inlägget ››

Innan hösten tar oss

Idag var vi några på Friskis&Svettis Riks som smög igång höstsäsongen. Några av oss lite försiktigt och mjukt, andra brakade upp mejlen och öppnade telefonlinjen på volley. Oavsett strategi kände vi nog alla oss glada över att har varit på ett par veckors ledighet och nu få möjlighet att göra en bra start på nästa kapitel.

För visst blir det liksom som ett nytt kapitel när man kommer tillbaka efter en längre ledighet? Det kanske har hunnit hända en del under tiden. Med en själv eller med andra. Eller just bara att man fått lite distans.

Jag tänker att det här startkapitlet är en himla bra möjlighet till att profilera sina idéer om hur man önskar ta sig an sin livsstil, t ex med träning. Här några tips:

  • Kommer din höst bli en hel del "sitta inne på kontoret vid datorn"? Kanske är du då i behov av få rensa systemen, få ljus och luft så att du inte blir trött och grå redan i september? Börja redan nu med att hitta träning utomhus som passar just dig. Kör extra mycket nu i början av augusti och se till att träningen binder upp dig en bit in på hösten. Kanske cykling (har sett att det finns flera nybörjar-MTB-kurser nu), traillöpning, hiking a la Hollywood? Eller kanske ladda för ett löplopp? Finns platser kvar till Lidingöloppet 15k i slutet av september.
  • Är du sugen på att ge mer utrymme för yoga i ditt liv? En grej då kan ju vara att fixa en plats hemma som du kan yoga på. Finns flera bra möjligheter via dvd eller streamingtjänster med pass man kan följa. Flera yogastudios och friskisföreningar har också yogakurser i sommar/höst, om du vill fördjupa dig. Tex Friskis&Svettis Göteborg, kolla här. Kanske vill du få in yoga regelbundet i ditt veckoschema? Börja nu och etablera vanan.
  • Känner du på dig att du behöver pepp? Fundera på om du har någon runt om dig som skulle kunna bli din träningskompis, det är en stark dragkraft om man är två som peppar o taggar tillsammans. Kanske kan ni också satsa på några timmar med en PT tillsammans? Boka och kör redan nu innan det är fullt schema med allt möjligt.
  • Är du less på att fixa och arrangera själv? Att det blir för mycket DIY i din träning? Skippa det då och tänk istället att din uppgift "bara" är att komma till Friskis. Sen kan du åka med i träningen. Vi kommer ha massa träning i höst som vi just nu håller på att ladda igång för. Vi fixar träning, upplägg och pepp!
  • Är du istället sugen på tvärtom, att satsa mer tid till träningen? Kanske bli ledare/tränare? Flera föreningar rekryterar nu, t ex Friskis&Svettis Stockholm. Läs mer här.

En skön, bra plan kan kännas så himla inspirerande att starta med. Snart kommer hösten och tar oss så det gäller att vara skottsäker och beredd.

 

Läs hela inlägget ››

Bikinis, badbraller och träning

Nu blir det sommarlov för många av oss. Råkade överhöra lite snack i omklädningsrummet när jag var och tränade i tisdags. Det handlade om sommaren, träning och bikinis :-). En bra kombo, tycker jag. Men dom här tjejerna kände sig inte laddade. "Å, nu är det sommar. Hade jag inte blivit förkyld och missat så mycket träning då hade jag varit i bra form nu. Då hade det varit så mycket skönare känsla att sätta på sig bikinin."

Typ så var diskussionen. Jag tänkte på det där efter träningen. Och då kände jag så himla starkt att jag ville vända bilen och åka tillbaka till omklädningsrum och vara med i snacket. Jag tänker att sommaren är så himla kort så det är TUSAN i MIG INTE OKEJ att missa någonting av det som går att njutas av bara för att man inte hunnit träna sig i form. Det är klart att det är skön känsla att kännas sig på topp fysiskt och att det på många sätt är peppande att vara vältränad. Men är man inte där just nu med sig själv (för att man blev sjuk, inte hann, inte orkade .... eller nåt) så strunt samma. PÅ MED BIKININ/BADBRAXERNA OCH KÄNN DIG SUPERSKÖN - OAVSETT FORM!! Det gäller ju att njuta av livet, inte begränsa sig. 

Jag tänker också att en del i att njuta av livet är göra träning man gillar. För att den väcker kropp och sinne. Och en bra grej med mycket av den här känslan är att den kommer momentant i stunden. Så mitt tips, om du känner dig ur form; Kör ett träningspass du gillar, det kommer trigga dina system och peppa dig att ta för dig av sommaren!

Vi ses igen i augusti. Önskar Dig en njutningsfull sommar. 

.... sist en i!!

Läs hela inlägget ››

Sportlycka

Alltså, jag tänker att lyckokänslan när man tar sig över en fysisk utmaning är så extremt värdefull att den borde höjas, och upplevas, ännu mer - av fler. Jag är säker på att det är primalt och intuitivt, det handlar om vår överlevnad. Vi får en stark här&nu-upplevelse och blir så himla nöjda. En lyckodusch.

Så om jag kunde ge en sommarpresent till alla, då vill jag ge en stor dos sportlycka. Man kan få välja om man vill ha den i individuell form eller lag. Och lag, ja, det kan ju vara en träningsgrupp där man kanske inte känner varandra men ändå får feelingen av att nu är vi ett gäng som fixar det här, samtidigt. Och definitionen av sport, den får man välja själv. Men jag tror att det behövs en fysisk utmaning, en spännning och en vinst - på valfritt sätt.

 

 

Jag tror vi behöver det här genom livet, inte bara när vi är unga och är med i fotbollsklubben. Det är färskvara, vi behöver lyckoduschas ofta för att vara på topp.

En del kanske tycker att det här är det samma som rörelseglädje. Och det är ju något vi pratar om varje dag i Friskis&Svettis. Vi tycker liksom att vi är rörelseglädje. Och det känns ju bra - och lite snällt inkluderande. Jag tänker mig att sportlycka är något mer. När det eldar till i både kropp och själ. Jag tror vi behöver ännu mer av just det i vår träning.

Läs hela inlägget ››

Spännande intryck i Köpenhamn

I veckan var vi några dagar på omvärldsspaning i Köpenhamn. Fick med oss spännande intryck, hann både med att träffa våra kompisar i Friskis&Svettis Köpenham och att kolla in lite kollegor. Att vara i ny miljö är verkligen bra, man luftar sinnena och spirar igång kreativiteten.

      

Kändes lite som att vara på skolresa. Vi samlades förväntasfulla och hoppade på tåget. Väl där sattes halva gänget i en uppgift medan vi andra slappade och hejade på. Också som det brukar vara på skolresa.


     

Ingrid från Friskis Köpenhamn gjorde en bra presentation av deras nuläge med utmaningar och möjligheter. Vi fick också vara med på utejympan i Fælledparken.


     

Möte med representanter för danska breddidrottsförbundet (DGI) och test av vinterträning i sommarversion (eller vad var det egentligen vi gjorde??).

 

      

      

Inspirerande att se andras lösningar, ibland är det avancerat och snyggt. Ibland är det simpelt och ändå himla bra. En påtaglig reflektion är ändå att utbudet är påfallande lika hos många (det vi gör i träningen). Och vi säger (nästan) alla att målgruppen är bred, alla är  välkomna att träna hos oss. Undra om detta kommer kvarstå eller om några kommer välja (våga?) att specificera sin målgrupp mer?

Läs hela inlägget ››

Imponerande i Sollentuna

I torsdags var kollegan Magnus och jag en sväng hos Friskis&Svettis Sollentuna. Numer huserar man i lokaler i köpcentrat Stinsen. Man har vuxit rejält, både i medlemsantal (drygt 7000 medlemmar) och även i träningsyta.

Nyligen gjorde man en ombyggnad och fick tillgång till ytterligare golvyta. I samband med detta gjordes satsningar även på utrustning. Och Magnus och jag blev verkligen imponerade, det här är 3000 kvm träningslyx!

      

       

Gymmiljön innehåller träningsinspiration med en mängd olika inriktningar. De vanliga klassiska gymmaskinerna finns där, stationer med skivstänger mm, cardio, lugnt rum och, i mitten av allt, en maffig "bur" med obegränsade möjligheter till kreativ träning.

Utöver detta finns stort Cirkelgym, Indoor walking, Spinning och ytterligare två gruppträningssalar.

I föreningen finns ungefär 200 funktionärer som tillsammans ser till att det här inte bara är yta och utrustning utan också massa levande, utvecklande och oemotståndlig träning. Magnus och jag träffade Mattias Egnell och Anna Finnborg som är gymansvariga och PT:s i föreningen. Vi hann också snacka lite med Sama Mielig som är verksamhetschef.

      

     

Sama (överst till vänster) är en inspirerande kille. "- Jag började på Friskis i receptionen för att lära mig svenska. Nu är jag verksamhetschef." Med stort engagemang och spännande visioner tror han starkt på möjligheterna för både Sollentuna-föreningen och Friskis som helhet. "- Det är viktigt att vi på ett tydligt sätt berättar om vad vi har för utbud och vad vi står för, för dom som inte är medlemmar. Vill vi bli fler och satsa på mångfald måste vi kommunicera på nya sätt, idag har vi ett alltför internt sätt."

Mattias (överst till höger) och Anna (nederst till vänster) har många bra och kloka idéer på hur man vill utveckla träningen tillsammans med tränare och medlemmar i föreningen. Kändes verkligen som det finns massa potential i det här gänget!Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
"Women of all sizes deserve to be praised for good health and have a presence in the media." Vi håller med. http://t.co/wo4Y8A0hAO
624108215781990400
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
@crustoffer kontakta din förening. Riks äger inte appen utan det är ett antal föreningar som administrerar och underhåller den.
624100436555997184
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @CSWahlin: Träna med himlen som tak & gräset som golv med @FriskisSvettisR @eim_a55 @Hanna_Bata @winberg_ http://t.co/1LRiV3qVoO http://…
622475046313963520
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @maratonpetra: Säger bara: TACK för att Friskis & Svettis finns! Världens bästa träning och stämning! http://t.co/SdSkGzYmG2 @FriskisSve…
619397906995519488
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR