Alla barnen

Alla barnen - finalåret 2015

Alla barnen
 

2012 startade Friskis&Svettis satsningen Alla barnen för att uppmärksamma och sätta fokus på den barnverksamhet som pågår i de lokala föreningarna. Ett mål med den treåriga satsningen är att så många som möjligt av landets barn upp till tio år ska ha provat på Röris eller Mini-Röris i skolan eller på förskolan. Vi vill också påverka samhällsdebatten så att beslutsfattare främjar barns rörelse i vardagen. Hela Friskis&Svettis-organisationen som består av över en halv miljon medlemmar mobiliseras för att nå ut med vårt kvalitetssäkrade koncept till alla barn och bidrar till att göra det till en etablerad verksamhet.

 

En halv miljon barn har provat Röris

2003 utvecklade Friskis&Svettis Röris för barn mellan sex och nio år. 25 000 lärare har sedan dess gått en endagsutbildning i Röris hos någon av Friskis&Svettis 156 föreningar. Röris blev snabbt efterfrågat av skolor i hela landet och i dag har en halv miljon barn någon gång provat Röris. Mini-Röris är en utveckling av Röris för barn mellan tre och sex år. Både Mini-Röris och Röris bygger på Friskis&Svettis erfarenhet och kunskap om lekfull träning.

Allt att vinna

Ju tidigare barn får möjlighet att uppleva rörelseglädje, desto större är chanserna att etablera en aktiv livsstil som vuxen. Vi är övertygade om att det är bra både för det egna välmåendet och för den samlade hälsan hos framtida generationer. Sverige har allt att vinna på att barn rör på sig mer än vad de gör i dag.

Kronprinsessparets stiftelse och Postkodlotteriet stöder Alla barnen

Alla barnen ekonomiskt stöd av Kronprinsessparets stiftelse. Det betyder att vi kan erbjuda Röris till skolor i kommuner där Friskis&Svettis idag inte finns. Under hösten 2014 och första kvartalet 2015 kommer vi att genomföra en Röristurné tillsammans med nio utvalda Friskis&Svettis-föreningar runt om i landet. Kronprinsessparets stiftelse bildades i samband med bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Stiftelsens syfte är att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och unga i Sverige. 

Vi får också stöd av Postkodlotteriet och har tack vare det kunnat bilda en fond. Alla Friskis&Svettis-föreningar kan söka medel ur fonden för ett delprojekt inom Alla Barnen-satsningen som har fått namnet Mer rörelse för utvalda grupper. Projekten som kan få stöd ska vara riktade mot barn upp till 10 år i någon av tre utvalda målgrupper. Det handlar om barn med funktionsnedsättningar, barn som är flyktingar i mottagningsboende eller liknande samt barn som bor i socioekonomiskt utsatta områden.

Finalåret

2015 är finalåret för Alla Barnen. Just nu pågår planeringen för en spännande höst. Så snart detaljerna är klara kommer vi att berätta mer om kommande aktiviteter på hemsidan.   

Tinas blogg

Energipiller

I måndags var jag och kollegan Max iväg till Karlstad för att filma inspirationsmaterial till de ledare som kör danspass i Friskis&Svettis. En alldeles fantastisk kvartett av fyra dansledare i Karlstadföreningen har satt samman ett Dans fusion med mycket lekfullhet, kontraster och känsla. Bara att stå och titta på passet, som vi gjorde när vi filmade, kändes som ett energipiller! Behövs ingen sol i Karlstad längre, det här gänget lyser upp hela Värmland!

 

Eva, Anna och Jessica. Med i teamet är också Emil som inte syns inte i bild.

Läs hela inlägget ››

Sluta gnäll

I vanliga fall gillar jag när folk tycker. Hellre att man engagerar sig och tycker till än att det blir tyst och ingen bryr sig.

Men ibland blir tyckandet istället ett gnäll. Känns som det kommer som i en kanal för att lätta på lite obehag, frustration och rastlöshet. Får man gnälla en stund så lättar det lite, det känns lite bättre. Samtidig finns baksidan att då har nån stackare, plus man själv, fått lyssna till, och känna på, en del skräp.

Idag tänkte jag på att det faktiskt är stor skillnad på engagerat tyckande och gnäll. Tyckandet kan så ofta smitta av sig i  inspiration och energi. Gnället... Nä, det gör verkligen inte världen bättre. Inte heller den egna, inre känslan på sikt. Bara kort lättnad, man har fått frigöra sig lite (kan behövas ibland).

Har ett förslag: Behöver du gnälla - stick och träna istället! Extremt bra metod för att rensa ut irritation och istället ladda in bra pepp i kropp och själ. Sluta gnäll, träna å bli snäll =)

Läs hela inlägget ››

Träning som medicin

Härom veckan var jag på en heldagskonferens på GIH med temat "Fysisk aktivitet som behandling och prevention av olika sjukdomar". Arrangör var Svensk förening för Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin.

Under dagen fick vi lyssna till välmeriterade föreläsare och forskare som radade upp statistik på hur potent träning är som friskfaktor. Tror vi alla som var där tänkte oss riva av ett extra träningspass närmaste dagarna efter, i ren respekt för alla tunga fakta. Kroppen vill vara i rörelse, annars tappar den i kapacitet och motståndskraft, det var alla eniga om. Vi fick exempel från olika sjukdomsgrupper, t ex vid mild till måttlig depression där effekten av träning är lika bra som KBT (kognitiv beteende terapi) och antidepressiva läkemedel. Likaså är träning/fysisk aktivitet en viktig del i behandlingen vid bland annat stress, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, rygg- och nackbesvär.

Mmmm. Det här är ju väldigt intressant. Och också en utmaning. För det är ju en sak att vi vet hur förträfflig träningen är som medicin. Men det är en annan grej hur vi lyckas med träningen, när vi är i vardagen utanför engagerande forskningsprojekt. Var går gränsen mellan sjukvårdens uppdrag och vad vi i Friskis&Svettis kan göra? Hur inspirerar vi en  person med depression på bästa sätt? Och kan/ska vi vara ett träningsalternativ för den som haft en hjärtinfarkt? Många tankar flaxade runt i huvudet den här fredagen, det känns ju väldigt spännande om fler sjuka skulle kunna träna i "friska miljöer". Vad skulle behövas för att det skulle kunna bli riktigt bra?

Kände mig helt stressad i alla dessa tankar när jag svischade hem. La mig på soffan och slappade. Två timmar senare var jag fortfarande stressad. Lever inte som jag lär, skulle väl ha sprungit en sväng istället. Fick insikten om att den pegagogiska utmaningen är riktigt stor.

 

Läs hela inlägget ››

Turnéstopp i Örnsköldsvik

Friskistouren brummade vidare i helgen med stopp i Kristianstad och Örnsköldsvik. Två lyckade eventdagar med massor tränande energiknippen och fantastiska funktionärsgäng som roddade hela härligheten. Här några bilder från Ö-vik.

Läs hela inlägget ››

Friskistouren i Norrköping

En heldag med träning på temat kreativitet, lekfullhet & hållbarhet. Massa härligt friskisfolk och en å annan gäst. Proffsigt värdskap från norrköpingsföreningen. Kan det bli bättre en ruggig lördag i oktober? Jag tolkade temat på eget sätt. Drog ihop en programpunkt med temat återhämtning. Vi låg under filtar, såg på film, åt popcorn och avslutade med en sovstund. Extremt välbehövligt. Och lite komiskt. 200 snarkande människor i en träningshall. I helgen är det turnéstopp i Örnsköldsvik och Kristianstad. I november snarkar vi  (och gör allt annat träningsgottigt) i Borås.

 

 

Läs hela inlägget ››

Existentiell träning

Det är så himla häftigt när en upplevelse blir till någonting större än summan av de ingående delarna. När det händer i träningssammanhang blir det liksom extra magiskt. När övningarna, kroppen, själen, svetten och hela alltet fyller på varandra i en helhet, det är då träningen blir existentiell. Då spelar tekniken, upplägget, stylen på löpartightsen eller något sådant inte någon som helst roll. Man är stark, oslagbar och ... lycklig.

Härom dagen stod jag och tittade på ett gruppträningspass och såg några deltagare som verkligen var i den där känslan. Jäklar, alltså! Dom klev flög över stepbrädorna, jobbade högt och lågt, tog ut rörelserna med full kraft. Kändes som dom kunde ha lyst upp hela höstmörka Kungsholmen med sin energi.

Så häftigt att se. Samtidigt blev jag lite avundsjuk. Själv hade jag suttit stilla i två dagar på konferens. Stel och trött. Att fara runt så där kändes väldigt långt från min egen status. Det kändes närmare till hands att dra nåt gammalt över sig. Eller i alla fall en skön filt.

Men dagen efter fick jag också uppleva det. På tredje dagen av konferens tog Nina och Annika ut oss på en "Flexiwalk", en skön power-prommis i krispig luft varvat med stopp för flex-rörelser. Massor med ny luft i lungorna och öppnaden, utsträckande rörelser - sådana som inspirerar våra sinnen att komma i exictensiell feeling. Jäklar, alltså!

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram