Aktuellt

 • jan 19, 2017

  Åtta trender för träning 2017

  Trender 2017
  Tuffare, hållbart, nischat och upplevelsestarkt. Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks, har sammanställt fyra huvudtrender inom träning för 2017.

   

  – Jag och mina träningsutvecklarkollegor försöker hitta och testa så många olika ingångar till träning vi bara kan, vi läser forskningsrapporter och tar del av statistik, dessutom har vi vidgat våra vyer utanför Sverige och besökt både Los Angeles och världens största träningsmässa i Tyskland. Allt detta ligger till grund våra trendspaningar, säger Tina Uppfeldt.

   

  Fyra huvudtrender inom träning

  1. Tuffare träning. Den som är aktiv med sin träning vill ha ÄNNU mer utmaning och tuffare pass.
  2. Hållbar träning. Vi vill vara starka och friska hela livet. Träning som fokuserar på långsiktig hälsa är på uppgång.
  3. Nischad träning. Nördig och specifik träning växer, vi vill veta att det funkar och utforska nya nischar.
  4. Upplevelsestark träning. Vi vill bryta vardagskänslan, träning ska ge oss en upplevelse utöver det vanliga.

  Friskis&Svettis fyra huvudtrender ligger till grund för utvecklingen av sex nya träningspass som Friskis&Svettis föreningar kan addera till sitt utbud under 2017.
  – Vi vill ge dig som är igång med träning en utmaning utan att tappa vår grundläggande idé att träning ska bygga upp dig, inte bryta ner dig. Bland nyheterna hittar du bland annat både tuffa och upplevelsestarka pass, säger Tina Uppfeldt.

  Läs allt om Limited Edition 2017 ››

  Fyra bonustrender

  – I vårt trendspaningsarbete ser vi även fyra omkringliggande träningstrender som alla visar på hur hett träning är på olika sätt just nu, säger Tina Uppfeldt.

  1. Träningens positiva effekter på hjärnan kommer allt mer i fokus
  2. Träning syns i fler sammanhang, samarbeten uppstår och fler vill erbjuda träning
  3. Aktivitet blir en del av fler spel och tjänster
  4. Allt fler äldre tränar mer och längre i livet

  – Tydligt är att hälsoklyftan ökar, när träning är inne blir den som redan tränar mer peppad och den som inte tränar känner mer distans till träning. Friskis idé är att motverka den utvecklingen. Två av pusselbitarna för att lyckas med det är våra Börja träna-kurser och vår träningsklubb för äldre seniorer, säger Tina Uppfeldt.

  Läs mer om Börja träna ››
  Läs mer om Seniorklubben ››

 • jan 05, 2017

  Sex nya pass på tillfälligt besök

   

  Är du den som gärna testar ny träning med specifika teman eller inriktningar? Vill du vara först med det senare? I så fall är Limited Edition för dig! Nu är det dags för ett gäng helt nya träningspass, här kan du läsa allt om våra sex träningsnyheter: FlowRide, Sports Athletics, IW Spurt, Cirkelgym Go, Kettlebell Strong och Kettlebell Move.

   
  Limited Edition är träning på tillfälligt besök. Ett pass som finns ett år, sedan försvinner det. Det gör att träningen kan vara mer inriktad och bryta ny mark. Ibland är det teman utifrån befintligt träningsutbud, ibland helt ny typ av träning.
  – Limited Edition är träning som kommer in en stund, kickar igång, brötar runt och sen åker ut igen. Som en virvelvind, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

  Nu är 2017 års Limited Edition-pass här. Vilka pass finns hos din förening?
  – Limited Edition kompletterar vårt ordinarie utbud. Inom Limited Edition kan vi snabbt haka på utvalda trender, ta ut svängarna och inspirera våra ledare och medlemmar, säger Magnus Strömberg, som varit med och tagit fram Limited Edition 2017.

  Passa på att testa våra Limited Edition-pass, snart är det något nytt vi vill testa. Här kan du läsa om alla sex nya pass, för att veta vilka som finns i din förening.
  Kika in på respektive förenings hemsida ››

   

  FlowRide: Jympaupplevelse med en twist

  FlowRide bygger på Jympans lekfullhet och funktionella träning för hela kroppen: styrka, kondition och rörlighet, allt i ett.
  – Vi har utgått från vår klassiska Jympa medel och bakat in både twistar och överraskningar under hela åkturen, berättar Josefina Kihlström, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks och en av personerna bakom FlowRide.

  Karaktäristiskt för FlowRide är sömlösa växlingar och kontraster i både musik och rörelser.
  – Du inleder i en rörelse som stegvis förändras i takt med musiken, helt plötsligt finner du dig själv i en helt ny rörelse. Eller kanske på golvet i en armhävning! Musiken speglar känslan av flöde men också kontraster. Musiken i FlowRide är både riktigt bra och lite oväntad, säger Josefina.

  På FlowRide försöker ledaren inspirera till att orka lite mer med hög tillsammanskänsla och nära till leendet.
  – FlowRide måste upplevas. Ta dig till Friskis och testa, det är bara att åka med! säger Josefina.

   

  Sports Athletics: Fysträna som en idrottare

  Inspirerat av idrottens fysträning liknar inte Sports Athletics något annat i Friskis&Svettis utbud.
  – Fyspassen från fotbollsträningen eller liknande är riktigt bra träning för koordination, spänst och snabbhet i olika rörelseriktningar. Den typen av träning är också upplevelsestark med massor av pepp för att bygga och stärka lagkänslan. Detta är vår utgångspunkt som vi sedan förädlat till ett pass, säger Magnus Strömberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks och en av personerna bakom Sports Athletics.

  Sports Athletics är kvalitativ träning för hela kroppen och knoppen, du lär dig mer om träning och dina rörelser under passets gång. Som redskap kan du vänta dig koner, små häckar och snabbhetsstegar.
  – Det här är passet för dig som är igång med träning och vill vidareutvecklas i din övriga Friskis-träning eller din idrott, med våra duktiga ledare i spetsen vill vi inspirera dig, säger Magnus.

   

  IW Spurt: Konditionsträning från två världar

  Indoor Walking är konditionsträning på crosstrainers.
  – Känslan liknar skidåkning eller en skön löptur utan den hårda belastningen från underlaget, säger Josefina Kihlström, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks och en av personerna bakom IW spurt.

  Indoor Walking Spurt blandar vi distanspassens sköna koppling till musiken med intervallpassets utmanande driv och flås. Första halvan av passet körs i distanskaraktär och efter en tydlig övergång växlar passet till intervaller.
  – Upplägget för IW Spurt är inte helt olikt så som vi många gånger lägger upp en skön löprunda: först distans sedan några snabbare intervaller för att avsluta med en spurt hela vägen in i mål, säger Josefina.
  – Indoor Walking Spurt kommer träna dig centralt (hjärtat) och lokalt (benmuskler och hållning).

  – På IW Spurt får du både lite distans och lite intervall. Det bästa från två världar! säger Josefina.

  Cirkelgym Go: 3-2-1 kör!

  En yta med ett antal lättinställda gymmaskiner som tränar olika delar av din kropp. En ledare som guidar och peppar dig. Musik som driver på. Och en grupp där alla kör efter sin egen förmåga. Det är Cirkelgym.
  – Tänk dig Cirkelgym extra allt. Ungefär så känns vårt nya Cirkelgym Go, säger Magnus Strömberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks och en av personerna bakom Cirkelgym Go.

  Med fullt ös och glimten i ögat är Cirkelgym Go rejäl träning utan krusiduller. Passet körs ett varv i två cirklar. En cirkel med tunga, långsamma styrkeövningar i maskinerna. En inre cirkeln består av konditionsövningar i högt tempo utan redskap.

  På Cirkelgym Go får du alltså varannan station köra extra tung styrka och varannan station köra konditionsträning i högt tempo. Gruppen delas in i två team som taggar varandra till max.
  – Våra ledare hjälper till med peppkänslan för att få alla att orka lite till. Cirkelgym Go är rak träning, lika skön som jobbig, säger Magnus.

   

  Kettlebell Strong och Move, två inspirerande och utmanande pass

  Friskis&Svettis har länge gillat träningsklotet kettlebell och lyft in det i både gym och som del i några pass. Nu är det dags för två alldeles egna pass med 100% kettlebell.
  – Kettlebell Strong passar dig som är igång med träning, känner till kettlebells och vill utvecklas i din styrketräning, säger Magnus Strömberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks och en av personerna bakom kettlebell-passen.

  Kettlebell Strong är ett pass med fokus på tung styrka. Stabiliserande, uthålliga och asymmetriska moment finns med för att skapa förutsättningar för att kunna belasta tungt.
  – Det här är ett pass för dig som vill bli stark. Våra asymetriska moment, till exempel sving med en tung och en lätt kettlebell, hjälper dig också att träna din stabilitet, säger Magnus.

  Kettlebell Move passar dig som är igång med träning och vill träna din rörlighet på ett lite annorlunda sätt. På Kettlebell Move använder vi lite lättare kettlebells till att skapa flödande rörelser med närvaro. Du tränar din flexibilitet, stabilitet och muskeluthållighet.
  – Trots att inte kettlebellen inte väger så mycket utmanar Kettlebell Move dig ganska rejält med ytterlägen och uthållighetsmoment. Träningskänslan är hög, säger Magnus.

  Rörlighet och stabilitet är grundläggande för att vi ska fungera i vardagen. Ibland är det lätt att glömma den typen av träning eller prioritera styrka eller kondition.
  – Med Kettlebell Move vill vi inspirera dig till en ny känsla i rörlighetsträningen. Hitta rätt, sträck ut och håll, säger Magnus.

  Båda passen är 45 minuter har deras guidande och peppande ledarskap är signifikativt.
  – Kettlebell Strong sammanfattar jag med ladda, fokusera, kör. Kettlebell Move med hitta rätt, sträck ut och håll, säger Magnus.

   

 • jan 05, 2017

  Friskis stories - upplevelser från träningen

  Träning leder till nya upplevelser och oanade krafter. Det får vi på Friskis bevittna varje dag. Människor som tar sina första stapplande träningssteg, tar träningen till en ny nivå, hittar en ny kompis, känner en ny känsla eller vågar testa något nytt. Upplevelser från träningen kan vara små, enkla och roliga. Upplevelserna kan också vara stora, livsförändrande och gripande.

    

  I september 2016 frågade vi vad du upplevt i samband med träningen. Totalt fick vi in 250 svar. Glada, rörande och oväntade berättelser från träningsgolven. Tack så mycket för alla fina bidrag! I vår tävling var vi dock tvungna att välja en ensam vinnare. Det blev Martinas historia som handlar om när träning går från att vara ångest och smärta till att vara glädje och motivation. Hur träningen kan förändra och utveckla.
  Läs Martinas berättelse här ››

  Med alla 250 berättelser insamlade ville vi inte sluta där tävlingen var avgjord. Vi vill sprida fler av era historier. Därför har vi under hösten återberättat några favoriter på vår facebooksida under #friskisstories

  Läs bidragen här

  Caroline om första hälsningen från sitt barn
  Annelie om när hon testade Yoga med oväntat resultat
  Sofia om träningens effekter på attityden
  Catarina om träning som tillflyktsort i svåra tider
  När dansstegen ger dig en egen fanclub

   

   

  Friskis stories

 • dec 16, 2016

  Tonåring: Så gör du din träningspepp till verklighet

  Har du fått motivation och lust att träna men vet inte riktigt vet hur du ska göra? Tycker du att det är svårt att välja bland alla möjligheter och sätt att göra det på? Eller tycker du inte att det finns något som passar dig? Här kommer 8 tips som du kan börja med för att ta din träningslust till träningsverklighet.


  KÖR IGÅNG!

  Sitt inte och vänta in den perfekta tiden att börja, ta dig till träningen och bara kör! Den bästa träningen är den som blir av. Ett knep är att packa en färdig träningsväska kvällen innan, bara att rycka med sig i språnget på morgonen. Gör en påminnelse i telefonen.


  GÅ BARA GÅ

  Glöm inte bort det allra enklaste och kanske mest kravlösa: Promenaden. Långsamt eller snabbt, kort eller långt, ensam eller med kompisarna. Sätt på skön musik i lurarna och hitta rätt walking feeling. Gå gå gå!


  VÄNJ KROPPEN ÖVER TID

  Hitta en träningsform som känns okej och kör den flera gånger. Efter några omgångar har du fått ordning på ork, armar och ben. Då får du ut mer, både glädje och träningseffekt! Utmana dig successivt både i antal träningspass och träningstid men också med tyngre och tuffare belastningar. Kroppen behöver tid för att bygga upp sig och bli starkare. På så sätt undviker du skador.


  KULFAKTOR

  Vad lockar fram ett leende hos dig? Är det påhittiga danssteg eller stillsamma yogapositioner? Armhävningar eller skivstång? Cykel inomhus eller löpning utomhus? Glada poplåtar eller tung hiphop? Om du inte riktigt vet: Testa dig fram och leta efter leendet. Se till att du blir guidad om vilka möjligheter som finns att välja på. Det du inte visste fanns kanske blir det roligaste. Hur du än väljer att röra på dig är det viktigaste att din träning inte bara blir något kravfyllt eller jobbigt. Gör det du känner för och tycker är kul.

  Jympa 

  TA FÖR DIG

  Utgå från din känsla och dina förutsättningar istället för att snegla på andra eller rådande kroppsidéal. Vilket kan vara en utmaning. Både i gymmet och på passen är vissa vana medan andra testar för första gången. Lyssna på din kropp och sätt dina egna mål för din träning. Hela utbudet är där för dig att utforska vidare.


  HAKA PÅ NÅN ANNAN

  Ta med din kompis. Svettas, fnissa och ta i tillsammans! Passa på att snacka mellan seten i gymmet eller efter passet. Eller kombinera med en fika och snack efter träningen. Träning är ett kul sätt att umgås som lätt blir en vana.


  HITTA DIN GUIDE

  Vem kan guida till dig genom träningen? På gruppträning finns en ledare som är din guide. I ett gym finns tränare. Kör du hellre hemma finns det träningsappar som ofta är gratis och kan ge dig ett kul sätt att köra både löpning och styrka. Det finns även en träningsapp för dig som egentligen hatar träning.


  DU ÄR REDAN EN VINNARE

  Redan under första träningspasset kommer du känna hur kroppen svarar. Ta åt dig av känslan, njut av endorfinerna redan direkt efter och även en mer pigg känsla när du ska plugga på kvällen. Hur det än gick på träningen är du en vinnare!

 • dec 16, 2016

  Nio tips: Så får du din tonåring att röra på sig

  En hel del tonåringar är idag fysiskt aktiva eller igång med träning på olika sätt. Några tränar så mycket att det kanske är mer tid för återhämtning som behövs. Men det är inaktivitet som är det stora problemet. Hur stöttar och motiverar du din tonåring att hitta träning eller bara röra på sig för att orka uppleva mer? Här kommer några tips:

  TJATA LAGOM
  Att tjata brukar sällan vara framgångsrikt metod för förändring bland tonåringarna men däremot behövs en viss uthållighet i att påminna, lyfta fram det positiva effekterna som träning ger och positiv pepp till regelbunden rörelse. Din tonåring behöver få lite hjälp att orka ta sina första träningssteg.

  KOLLA LÄGET
  Hur ser utbudet av träningsaktiviteter ut i er närhet? Innan du tjatar, se till att skaffa mer kunskap och spana in olika och kanske nya sporter och aktiviteter. Utbudet är idag enormt och möjligheterna är förmodligen fler än du anar.  GODA VANOR I NY FÖRPACKNING
  En hel del ungdomar väljer att sluta med sin idrott och tävlande i tonåren av olika anledningar. För att ändå behålla en god träningsvana, försök att stötta aktivt till spontanfys, ny sportaktivitet eller till alternativa träningsställen. Suget efter att utmanas och lära sig nytt finns säkert kvar men det som behövs kan vara ett nytt uttryck, format, intensitet eller frekvens. Allt är ok.

  NYFIKET, TILLÅTANDE OCH LUSTFYLLT
  Huvudsaken är att lusten till träning behålls. Dina tonåringar måste få testa övningar och använda redskap som de själva tycker är roliga. En helhet med allsidig och balanserad träning som stärker kroppens grundfunktioner är det bästa. Men kanske inte det som lockar. Låt lusten visa vägen, att göra något är alltid bättre än att göra inget.

  MUTA FÖR STARTBRÄNSLE
  Precis som för oss vuxna kan startsträckan vara det jobbigaste. Det samma gäller din tonåring. Kan ni sätta upp mål som motiverar till det första stegen? Låt det bara inte bli målgång med för kort träningsperiod; det behövs tid för att hinna etablera, uppleva nytt och upptäcka de positiva effekterna som träning kan ge.

  PINSAMMA FRÅGOR
  Hur går det till? Är det inte farligt? Vilken hjälp får min tonåring vid träningen? Finns det vuxna som stöttar och leder? Har de någon utbildning? Våga fråga och ta reda på det som din tonåring inte vill eller tycker är för pinsamt att ta redan på själv.

  ATT LYCKAS FÖRSTA GÅNGEN
  Att det är roligare när man orkar och tråkigare när man inte gör det gäller alla, ungdomar som vuxna. Om du guidar tonåringar i träning, se till att börja på en lagom nivå i intensitet eller peppa till att köra ganska korta pass i gymmet eller i gruppträningen. Efter hand kan ni bygga på eller prova på högre intensitet, längre pass eller ökad svårighetsgrad.

  VISA VÄGEN
  Som förälder är du en förebild även om ditt barn inte alltid kanske erkänner det. Dina egna träningsvanor smittar av sig. Kanske inte direkt men imorgon eller längre fram.
  Vilka vanor vill du smitta av dig?

  TESTA OCH UTVECKLAS TILLSAMMANS
  Varför inte börja träna tillsammans? Hitta en idrottsförening som erbjuder prova på-aktiviteter med nybörjargrupper tillsammans. Eller träna på Friskis&Svettis på samma pass med egna kapacitet eller på samma ställe med olika träningsaktiviteter. Med en bra buddy är det lättare att träningen blir av.

 • nov 30, 2016

  Så här gör Friskis för att öka innanförskapet

  Öka innanförskapet 

  Friskis är för alla. Det är en idé vi har med oss i hela verksamheten, överallt, varje dag. Med satsningen Öka innanförskapet vill vi ta ”för alla” till ungdomar i utanförskap. Först fokuserat under två års tid. Sedan vidare mot framtiden. Med satsningen vill vi inkludera och aktivera. Vi vill sprida rörelseglädje till nya grupper. Vi vill vi öka innanförskapet.

   

  Öka innanförskapet är en satsning med syfte att inkludera och inspirera tonåringar som löper risk att hamna i utanförskap när det kommer till att röra på sig, uppleva rörelseglädje och ha en aktiv fritid.
  - Det är redan många ungdomar som är igång med träning hos oss men det känns väldigt bra att kunna arbeta fokuserat för att nå ännu fler med den här satsningen, säger Nina Forsberg, projektledare för Öka innanförskapet.

  Projektet är finansierat av Svenska Postkodlotteriet och deras idrottsstiftelse. Tanken är att under två år ge projektstöd till ett gäng lokala projektidéer som alla tillsammans strävar mot samma mål. När satsningen avslutas vill vi:

  • Ha mött och inspirerat 2 500 ungdomar med träning där 30 Friskis&Svettis-föreningar genomfört lokala projekt
  • Ha spritt rörelseglädje med aktiviteterna
  • Inkluderat fler i en ideell roll
  • Hittat nya arbetssätt som utvecklar verksamheten

  Just nu är 10 Friskis&Svettis-föreningar igång med lokala projektidéer, från Lomma/Burlöv i söder till Östersund i norr. Från kompisträning till träningsskola via fritidsgård med tema träning. Här kan du läsa mer om ett av höstens lokala projekt: 

  Öka innanförskapetTräning utan undantag

  Friskis&Svettis Lomma/Burlöv har bjudit in ungdomarna som bor på kommunens HVB (hem för vård eller boende) till träning under hösten. Ungdomarna har med stor entusiasm deltagit i allt från Cirkelgym till Yoga. Lollo Törnell och Jörgen Persson, ledare i föreningen, är ansvariga och de som ofta leder träningen.
  - Jag ville bidra, det här är ett fantastiskt sätt som ger så mycket glädje. Jag känner att jag bidrar med såväl hjälp in i samhället som hjälp in i föreningen och den kultur som finns på Friskis, säger Lollo Törnell.

  Responsen från föreningens medlemmar och funktionärer är enbart positiv. En stor del i framgångarna med projektet är engagemanget från faddrarna Moghim och Ekram. De är bröder och kom ensamma till Sverige från Afghanistan för 6 år sedan. Nu bor de i en familj i Lomma. De fungerar som funktionärer och hjälper till med språket.
  - Det är kul att hjälpa andra. Jag önskar att jag hade fått den hjälpen när jag kom hit. Nu kan jag vara ett stöd för de som är nyanlända, säger Moghim Hashemi.

  Vad händer när projektet är slut?

  - Vi hoppas att killarna ska fortsätta träna hos oss och känna sig hemma här i föreningen.
  Vi tror att Moghim och Ekram är sugna på nya uppdrag i föreningen, säger Mariana Fleischer, verksamhetsledare i föreningen.

   

  Satsningen fortsätter

  Öka innanförskapet fortsätter under 2017.
  - Vi vill berätta om projekten och lärdomarna, vi vill inspirera fler Friskis-föreningar att haka på det som faktiskt fungerar, det som ökar innanförskapet, säger Nina Forsberg.
  10 nya föreningar är på gång in i satsningen med nya projekt. Håll utkik, snart berättar vi mer om fler projekt inom Öka innanförskapet.

   

  Vill du få kontakt, hör av dig till Nina Forsberg. Till kontakt ››

   

  Öka innanförskapetPIS

Träningstrender 2017

Åtta trender för träning 2017

Tuffare, hållbart, nischat och upplevelsestarkt. Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks, har sammanställt fyra huvudtrender inom träning för 2017.

Läs mer ››
Nyheter 2017

Sex nya pass på tillfälligt besök

Är du den som gärna testar ny träning med specifika teman eller inriktningar? Vill du vara först med det senare? I så fall är Limited Edition för dig! Nu är det dags för ett gäng helt nya träningspass, här kan du läsa allt om våra sex träningsnyheter: FlowRide, Sports Athletics, IW Spurt, Cirkelgym Go, Kettlebell Strong och Kettlebell Move.

Läs mer ››
Friskis stories

Friskis stories - upplevelser från träningen

Träning leder till nya upplevelser och oanade krafter. Det får vi på Friskis bevittna varje dag. Människor som tar sina första stapplande träningssteg, tar träningen till en ny nivå, hittar en ny kompis, känner en ny känsla eller vågar testa något nytt. Upplevelser från träningen kan vara små, enkla och roliga. Upplevelserna kan också vara stora, livsförändrande och gripande. 

Läs mer ››

Tinas blogg

Utvecklingsträff

I fredags hade vi utvecklingsträff inom träningsområdet "Dans och koreografi". Ett 30-tal föreningsrepresentanter samlades hos oss på Friskis&Svettis Riks och tillsammans gick vi loss i diskussioner kring nuläge och framtidsplaner för dans- och step/aerobicspass.

Under året kommer vi fördjupa jobbet med utvecklingen, ska bli spännande och kul. Kändes så bra att vi har så proffsiga och engagerade personer i Friskis, när vi samlas spirar det igång så mycket bra.

 

Träffen inleddes självklart med dans-akt, trots att vi var 30 pers i ett mötesrum för 10. Vårt gäng fixar allt.

Läs hela inlägget ››

Pepp eller holiday blues?

Är du supertaggad på att dra igång 2017? Eller har du, som jag, en släng av holiday blues? För mig känns det som att jag vill gömma mig in i jullovet och vara kvar där till påsk. Eller i alla fall tills energin rinner till. Just januari är alltid en utmaning för mig, det känns  mörkt, kallt och sömnigt.

Jag imponeras, och inspireras, av alla som liksom eldar igång året. Dom planerar jobb, ledigheter, fester och träning med full entusiasm. Och inte bara planerar, dom kör igång också! I morse, när jag var och tränade så var det helt fullt på gymmet. Alla var glada och peppiga. Utom jag. Jag var trött och seg, faktiskt lite arg på alla glada.

Och grejen är att jag måste erkänna att ett träningspass var bästa medicinen mot min blues. Efter passet gled jag iväg till jobbet, började planera aktiviteter och kände mig... glad.. och pigg...! Skit också, det innebär att jag inte kan stanna under jul-filten och vänta in våren. Kommer i så fall missa massa kul grejer. Å det vill jag ju inte. Får kliva över trötthetströskeln, träna och leva livet istället!

Läs hela inlägget ››

Att göra övningar på rätt sätt

På många av våra tränarutbildningar i Friskis har vi workshops med teknikträning. Vi diskuterar övningarnas syfte och utförande. Många tränare är verkligen ambitiösa och vill fördjupa sig kring detaljer.

Så kan det nog vara som medlem också. I alla fall för vissa. Man vill förstå, det gör träningen mer meningsfull.

Ibland när jag står och väntar på mitt pass brukar jag kolla på den grupp som tränar före mig. Jag har då och då reflekterat över att "hmm, här finns ett och annat att förbättra i rörelsetekniken"  för att i nästa stund tänkt "generell träning är så himla effektfullt". Fritt översatt: Egentligen spelar det inte så stor hur övningarna utförs, det är rörelse i kroppen som ger signaler till uppbyggnad - det är faktiskt inte så himla viktigt med tekniken om man resonerar utifrån ett hälsoperspektiv för vanligt folk.

Härom dagen kom några ur gruppen och berättade för mig att dom var så otroligt nöjda. Dom hade varit på en föreläsning med efterföljande teknikträning. Det hade handlat om hur övningarna skulle utföras och varför övningarna fanns med i passet. "Nu får jag till det mycket bättre." "Nu känns passet så effektivt, jag gör det med kvalité".

Wow, tänkte jag! Vad kul. Och spännande! När passet började kollade jag förväntansfullt in rörelsetekniken. Jag såg... ingen skillnad. Först kände jag mig lite besviken. Sen tänkte jag "Wow" igen. Grejen är ju att dom kände övningarna på ett annat sätt. Ett mer medvetet sätt och med en fördjupad känsla av syftet. Det tror jag är rätt sätt; när man känner att det känns bra och man gillar det. Det är mer det som det handlar om, än den perfekta rörelsebanan.

Läs hela inlägget ››

Energipiller

I måndags var jag och kollegan Max iväg till Karlstad för att filma inspirationsmaterial till de ledare som kör danspass i Friskis&Svettis. En alldeles fantastisk kvartett av fyra dansledare i Karlstadföreningen har satt samman ett Dans fusion med mycket lekfullhet, kontraster och känsla. Bara att stå och titta på passet, som vi gjorde när vi filmade, kändes som ett energipiller! Behövs ingen sol i Karlstad längre, det här gänget lyser upp hela Värmland!

 

Eva, Anna och Jessica. Med i teamet är också Emil som inte syns inte i bild.

Läs hela inlägget ››

Sluta gnäll

I vanliga fall gillar jag när folk tycker. Hellre att man engagerar sig och tycker till än att det blir tyst och ingen bryr sig.

Men ibland blir tyckandet istället ett gnäll. Känns som det kommer som i en kanal för att lätta på lite obehag, frustration och rastlöshet. Får man gnälla en stund så lättar det lite, det känns lite bättre. Samtidig finns baksidan att då har nån stackare, plus man själv, fått lyssna till, och känna på, en del skräp.

Idag tänkte jag på att det faktiskt är stor skillnad på engagerat tyckande och gnäll. Tyckandet kan så ofta smitta av sig i  inspiration och energi. Gnället... Nä, det gör verkligen inte världen bättre. Inte heller den egna, inre känslan på sikt. Bara kort lättnad, man har fått frigöra sig lite (kan behövas ibland).

Har ett förslag: Behöver du gnälla - stick och träna istället! Extremt bra metod för att rensa ut irritation och istället ladda in bra pepp i kropp och själ. Sluta gnäll, träna å bli snäll =)

Läs hela inlägget ››

Träning som medicin

Härom veckan var jag på en heldagskonferens på GIH med temat "Fysisk aktivitet som behandling och prevention av olika sjukdomar". Arrangör var Svensk förening för Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin.

Under dagen fick vi lyssna till välmeriterade föreläsare och forskare som radade upp statistik på hur potent träning är som friskfaktor. Tror vi alla som var där tänkte oss riva av ett extra träningspass närmaste dagarna efter, i ren respekt för alla tunga fakta. Kroppen vill vara i rörelse, annars tappar den i kapacitet och motståndskraft, det var alla eniga om. Vi fick exempel från olika sjukdomsgrupper, t ex vid mild till måttlig depression där effekten av träning är lika bra som KBT (kognitiv beteende terapi) och antidepressiva läkemedel. Likaså är träning/fysisk aktivitet en viktig del i behandlingen vid bland annat stress, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, rygg- och nackbesvär.

Mmmm. Det här är ju väldigt intressant. Och också en utmaning. För det är ju en sak att vi vet hur förträfflig träningen är som medicin. Men det är en annan grej hur vi lyckas med träningen, när vi är i vardagen utanför engagerande forskningsprojekt. Var går gränsen mellan sjukvårdens uppdrag och vad vi i Friskis&Svettis kan göra? Hur inspirerar vi en  person med depression på bästa sätt? Och kan/ska vi vara ett träningsalternativ för den som haft en hjärtinfarkt? Många tankar flaxade runt i huvudet den här fredagen, det känns ju väldigt spännande om fler sjuka skulle kunna träna i "friska miljöer". Vad skulle behövas för att det skulle kunna bli riktigt bra?

Kände mig helt stressad i alla dessa tankar när jag svischade hem. La mig på soffan och slappade. Två timmar senare var jag fortfarande stressad. Lever inte som jag lär, skulle väl ha sprungit en sväng istället. Fick insikten om att den pegagogiska utmaningen är riktigt stor.

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram