Aktuellt

 • apr 28, 2017

  Skön, fri och lekfull träning i Friskis utegym

  Utegym - hinderbana

  Utegym finns hos allt fler Friskis&Svettis-föreningar. Utformningen varierar men den luftfyllda upplevelsen är alltid i fokus. För att ge en smak av bredden och inspirera dig som vill komma igång med utegymträning har vi besökt tre olika Friskis-utegym.

   

  Blommorna slår ut, pollenallergin slår till och träningen flyttar ut - våren är här! Löpning är i all ära ett skönt sätt att träna ute. Men det finns mer. Bland annat utegym. Eller som vi på Friskis brukar kallar det: En skön lekplats för alla åldrar.

  Det finns lika många sätt att träna i ett utegym som i ett vanligt gym - det är fantasin som sätter gränserna. Om fantasin tryter finns hos vissa föreningar inspiration att få genom tränare och ledarledda aktiviteter i utegymmet. Nog om det, nu till utegymmen!

  Lekfull strongman hos F&S Karlstad

  Vägg i vägg med Friskis Karlstads lokal finns en konstgräsyta stor som ett par tennisbanor. Den här ytan används ibland till att flytta ut inomhusträningen, allt från Jympa till Cirkelfys. Men den fungerar också som ett flexibelt utegym.
  – Utrustningen består av ett antal mobila strongman-inspirerade prylar som utegymmare kan använda på valfritt sätt, säger Tim Karlsson, gymansvarig hos Friskis&Svettis Karlstad.

  Strongman handlar om att kunna dra, släpa, bära, putta och pressa. Träning som liknar verklighetens utmaningar helt enkelt. I strongman finns ofta stora och otympliga prylar som träningsredskap för att skapa extra utmaning.

  Prylarna som finns hos Karlstad är bland annat en rigg att klättra runt i, stockar med handtag att bära runt på, en släde att skjuta omkring, ett rör till hälften fyllt med vatten att bära på och ett tjockt rep.
  – I vårt utegym strävar jag efter en rough känsla, delvis för att prylarna ligger ute för användning hela tiden. Jag ser hur våra medlemmar bygger olika träningsstationer som ett helt pass eller komplement till vanliga gym-rundan. Här ute är det lika mycket kreativitet och uppfinningsrikedom vi tränar som våra muskler, säger Tim.

  Vuxna och barn möts hos F&S Stockholm

  Utanför Friskis Stockholms lokal i Sundbyberg finns föreningens första utegym. Här kan du träna tillsammans med hela familjen, när du vill. I detta utegym kan du klänga, klättra och testa kroppen precis som du vill. Det finns traktordäck att välta eller rulla, bildäck att hoppa mellan och romerska ringar att hänga i.
  – Nästan all träning du brukar göra under tak kan du hos oss också göra med himlen som tak, säger Peter Anderson, utvecklingsansvarig för gym hos Friskis&Svettis Stockholm.

  Under hela ytan ligger en stor mjuk, dämpande gummimatta. Det gör att du kan testa fritt att klättra omkring bland olika ställningar och redskap utan att vara rädd för att ramla ner på en hård yta. För att förstärka känslan av en lekplats för alla åldrar har också en gunghäst, lianer och hoppsvampar placeras ut.
  – Vårt utegym har fokus på funktionell och lustfylld träning. Perfekt för alla som vill locka fram barnet i sig, både vuxna och barn, säger Peter.

  Spännande och utmanande hinderbana hos F&S Tyresö

  Precis utanför Friskis Tyresös träningslokal har föreningen en stor yta som huserar deras utegym. På ett lager grus finns det mesta du behöver för ett skönt träningspass.
  – Här kan du styrketräna utomhus med olika redskap, köra hinderbana eller något helt annat, det är upp till dig, säger Jonna Rosenkranz, gymansvarig i Tyresöföreningen.

  Det som drar ögonen till sig i detta utegym är hinderbanan. Den består av en vägg med rep, över-/underhinder och en monkeybar att gå armgång i. Det finns också däck för snabba fötter. Här kan du köra hinderbaneträning, ett pass där du ska ta dig igenom alla hinder så snabbt som möjligt. Det är träning som kräver styrka, koordination, snabbhet, smidighet och mod.
  – Att träna ute är sportigt, kul och passar alla, säger Jonna.

   

  Fler utegym hos Friskis&Svettis finns i exempelvis Halmstad, Simrishamn och Ängelholm. Men det finns fler. Fråga din Friskis&Svettis-förening vilka möjligheter som finns hos dig! Och fråga också utegymmet är öppet för alla eller reserverat för medlemmar.

  Lycka till med uteträningen!

 • apr 21, 2017

  Kurs peppar ungdomar till träning i Simrishamn

  Öka innanförskapet 

  Engagemanget inom satsningen Öka innanförskapet fortsätter att inspirera. Nu är det 23 lokala projekt som är igång eller har genomförts sedan starten. Ett av projekten, i Simrishamn, handlar om inspirera ungdomar från socioekonomiskt svaga områden till rörelse genom en kurs. Vi åkte dit för att kolla läget.

   

  Veronica Lövall och Emil Svensson är båda tränare i Friskis&Svettis Simrishamn och leder projektet som heter Teenpower. Deras deras entusiasm är påtaglig.
  - Teenpower är upplagt som en träningsskola på 12 veckor, de första 8 veckorna är det gemensamma bestämda gruppträningspass, därefter får deltagarna träna valfritt i 4 veckor. Vi finns på plats vissa tider för att guida och hjälpa, säger Veronica.

  Deltagarna börjar droppa in för dagens pass. Det är FlowRide som står på schemat. Ledaren inleder med att berätta lite om Jympa och lägger vikt vid att det bara är att följa henne efter egen förmåga, var och en på sitt sätt.

  Passet kör igång och det är fullt drag direkt, alla hänger på, koncentrerat och målmedvetet. Fler och fler börjar att le och snart har alla hämningar släppt. Det ser riktigt kul ut!

  Passet är nu genomfört. Många dröjer sig kvar och vill fråga ledarna olika frågor, det är en skön och avspänd stämning i gruppen. Vi samlar några för en pratstund.

  Varför hakade ni på det här projektet?

  - Träning är bra och det är kul
  - Det är mycket roligare att träna i grupp än att göra det själv
  - Det är häftigt att se hur mycket min kropp orkar
  - Jag får bättre styrka, rörlighet och självkänsla
  - För att få nya vänner

  Vad har varit roligast hittills?

  - Cirkelfys och Buren i gymmet, fast FlowRide var svettigare
  - Roligaste passet var det vi körde idag
  - Det mesta är kul, men jag gillade Cirkelgym mycket

  Vi fortsätter pratstunden med Veronica och Emil.

  Hur ser gruppen i Teenpower ut?

  - Det är 32 ungdomar med i gruppen, åldern är mellan 13 och 18. Åldersspridningen är bara positiv, vi märker att de yngre ser lite upp till de äldre som förvaltar det på ett bra sätt, säger Veronica.

  Hur har ni nått ut?

  - Det har varit ett hårt arbete, vi har bland annat varit ute på skolorna och annonserat på olika sätt för att nå vår utvalda målgrupp, säger Emil.

  Vad händer när projektet är slut?

  - Vi hoppas ju såklart att deltagarna vill fortsätta träna hos oss, kanske kan vi engagera några som funktionärer eller som ambassadörer som kan peppa andra ungdomar att träna, säger Emil.

  Vi lämnar Simrishamn med känslan av att det finns gott om idéer, engagemang och lust för nya satsningar som riktar sig till ungdomar. Och känslan av att det är tillsammans vi ökar innanförskapet.

   

  Läs även

   

   

  Öka innanförskapet

  Friskis är för alla. Det är en idé vi har med oss i hela verksamheten, överallt, varje dag. Med satsningen Öka innanförskapet vill vi ta ”för alla” till ungdomar i olika typer av utanförskap. Först fokuserat under två års tid. Sedan vidare mot framtiden. Med satsningen vill vi inkludera och aktivera. Vi vill sprida rörelseglädje till nya grupper. Projektet är finansierat av Svenska Postkodlotteriet och deras idrottsstiftelse. Tanken är att under två år ge projektstöd till ett gäng lokala projektidéer som alla tillsammans strävar mot samma mål. Vi vill vi öka innanförskapet.


  Öka innanförskapetPIS
 • apr 19, 2017

  Gratis rörelseprogram som hjälper äldre att hålla igång

  Träna mjukt 

  Ålder spelar ingen roll; det är aldrig för sent att börja träna. Har du en mormor, pappa eller någon annan äldre i din närhet som hävdar motsatsen? Upp till motbevis. Köp hem Friskis kostnadsfria rörelseprogram Träna mjukt och ge bort till din senior. Med denna dvd får mottagaren ett skönt och skonsamt sätt att hitta rörelse.

   

  Rörelse för äldre är avgörande

  Att röra på sig är ett grundläggande behov hos oss människor, oavsett ålder. När vi håller igång underhåller vi våra fysiska förmågor. Som äldre är det främst rörlighet, hållning, styrka och balans vi behöver träna. Men att komma iväg till gymmet eller gruppträning kan vara svårt. Därför har vi gjort vårt rörelseprogram Träna mjukt, anpassat för dig som är äldre, som en dvd att köra hemma.

  Träna mjukt tar extra hänsyn till rygg, leder och muskler. I de flesta övningar används en stol. Ibland för att sitta på, men oftast som ett stöd som ger dig bättre träningskvalitet. Med stolen blir träningen effektiv men ändå mjuk. Träna mjukt innehåller även ett golvprogram som utmanar du musklerna på ett annat sätt. Utöver de två träningspassen innehåller Träna mjukt också träningstips och instruktioner till rörelserna.

  Genom Träna mjukt kommer din vardag att bli lite enklare och din kropp lite gladare. Och att röra sig är kul, kanske det viktigaste av allt! Träna mjukt passar inte bara dig som är äldre utan också dig som vill ha extra mjuk, skonsam och anpassad träning.

  Beställ gratis, ge bort, förändra

  Du får beställa hem hur många Träna mjukt du vill, varför inte dela ut ett gäng till nära och kära? Vårt enda motkrav är att den kommer till användning. Vi vill inte se några dvd:er stå och samla damm. Vi vill se människor i rörelse.

  Träna mjukt är gratis (förutom fraktkostnad) så länge lagret räcker. Det finns inget att vänta på.
  Beställ Träna mjukt här och nu via vår webbutik ››  Vill du inte köpa men ändå hjälpa äldre komma igång? Berätta på Facebook att vi delar ut ett gratis träningsprogram för äldre, sprid ordet!

 • mar 13, 2017

  Både träning och möjlighet att motionera

  Yoga

  Motion ger nya perspektiv. Som medlem i Friskis&Svettis erbjuds du inte bara träning utan också möjligheten att motionera. 

   

  Föreningarnas årsmöten närmar sig och styrelserna väntar på förslag från medlemmarna. Nästa gång du tränar, passa på att fråga när årsmötet äger rum och hur du gör för att motionera, alltså skriva förslag. Du behöver inte vända upp och ner på föreningen men ditt perspektiv är viktigt.

  Ett säkert vårtecken är inbjudningarna till årsmötena i Friskis&Svettis föreningarna runt om i landet. När vintern övergår i senvinter i Kiruna och vårvinter i Ystad skriver medlemmarna i de 159 föreningar som ingår i Friskisvärlden motioner medan styrelserna filar på verksamhetsberättelserna. Därefter möts medlemmarna och styrelserna på årsmötena för att diskutera och fatta beslut om verksamheten och framtiden.

  På samma sätt är det i Friskis&Svettis Riks som är föreningarnas förening. Den 18-19 mars håller vi årsstämma i Lund och Lomma. Då samlas representanter för alla föreningarna som är medlemmar i Riks för att under helgen diskutera och fatta beslut om viktiga framtidsfrågor för Sveriges största idrottsförening.

  Så, är du inte träningssugen just idag, kan du ju alltid motionera.

 • mar 01, 2017

  Motverka ungas psykiska ohälsa med yoga

  Engagemanget för vår satsning Öka innanförskapet är stort. Totalt är det nu 22 Friskis&Svettis-föreningar som har startat projekt, från Simrishamn i söder till Skellefteå i norr. Ett av projekten, i Göteborg, handlar om att stävja psykisk ohälsa och använder sig av vår Yoga.

   

  Yoga för unga med psykisk ohälsa

  Fler och fler ungdomar vittnar om en tillvaro med höga krav på prestation. Det leder ofta till spänningar, trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och i värsta fall ångest och depressioner.
  - Friskis&Svettis Göteborg har ett riktigt bra projekt med en yogagrupp för unga med fokus på närvaro och trygghet, säger Nina Forsberg, projektledare för Öka innanförskapet.

  Att våga ta plats, att lita på sin kropp och få självförtroende. De positiva effekterna av yoga är många. Yogan lägger grunden för kroppskännedom, rörlighet, balans, styrka och koncentration. Yoga är en process som börjar med att utveckla dig själv och en strävan efter att upptäcka din egen potential, vilket också kommer att påverka andra.
  - Yoga ger effekter kroppsligt och mentalt som är värdefullt att ta med sig in i vuxenlivet, därför är detta projekt med unga som målgrupp jätteviktigt, säger Nina.
  Kursen är, tack vare stödet från Poskodstiftelsen, gratis och anmälan sker via skolsköterskorna på skolor i Göteborg.

  Att mötas är viktigt

  Möten - mellan individer, kulturer och över gränser - går som en röd tråd i de olika projekten i Öka innanförskapet. I många lokala projekt har idén varit att engagera befintliga medlemmar och andra ungdomar som träningskompisar, en form av fadderskap. Det resulterar ofta i möten och vänskap som sträcker sig även utanför träningslokalen.
  - I de projekt där dessa möten involverar nyanlända blir mötet ofta en väg in i det svenska samhället. Det skapar nyfikenhet och nytänkande åt båda håll, säger Nina.

  Öka innanförskapet fortsätter

  - Intresset för satsningen ökar och fler Friskis&Svettis-föreningar är på väg in med projektansökningar, säger Nina.
  Aktiviteter inom satsningen kommer fortsätta hela 2017. Håll ögonen öppna för vad som händer i just din förening.

   

  Läs tidigare artikel om Öka innanförskapet där vi besöker Lomma/Burlöv och deras projekt Träning utan undantag ››

   

  Öka innanförskapet

  Friskis är för alla. Det är en idé vi har med oss i hela verksamheten, överallt, varje dag. Med satsningen Öka innanförskapet vill vi ta ”för alla” till ungdomar i olika typer av utanförskap. Först fokuserat under två års tid. Sedan vidare mot framtiden. Med satsningen vill vi inkludera och aktivera. Vi vill sprida rörelseglädje till nya grupper. Projektet är finansierat av Svenska Postkodlotteriet och deras idrottsstiftelse. Tanken är att under två år ge projektstöd till ett gäng lokala projektidéer som alla tillsammans strävar mot samma mål. Vi vill vi öka innanförskapet.  Öka innanförskapetPIS
 • jan 26, 2017

  Nu är Friskispodden här

Friskis utegym

Skön, fri och lekfull träning i Friskis utegym

Utegym finns hos allt fler Friskis&Svettis-föreningar. Utformningen varierar men den luftfyllda upplevelsen är alltid i fokus. För att ge en smak av bredden och inspirera dig som vill komma igång med utegymträning har vi besökt tre olika Friskis-utegym.

Läs mer ››

Kurs peppar ungdomar till träning i Simrishamn 

Engagemanget inom satsningen Öka innanförskapet fortsätter att inspirera. Nu är det 23 lokala projekt som är igång eller har genomförts sedan starten. Ett av projekten, i Simrishamn, handlar om inspirera ungdomar från socioekonomiskt svaga områden till rörelse genom en kurs. Vi åkte dit för att kolla läget.

Läs mer ››
Yoga - man som står på huvudet

Både träning och möjlighet att motionera

Föreningarnas årsmöten närmar sig och styrelserna väntar på förslag från medlemmarna. Nästa gång du tränar, passa på att fråga när årsmötet äger rum och hur du gör för att motionera, alltså skriva förslag. Du behöver inte vända upp och ner på föreningen men ditt perspektiv är viktigt.

Läs mer »

Tinas blogg

Den fantastiska kroppen

I fredags samlades ett stort gäng PT:s för en inspirationsdag. Härliga personligheter, stort engagemang och vilja till utveckling. Under förmiddagen fick vi lyssna till, och träna tillsammans med, Linus Johansson. Linus är en stor inspirationskälla inom funktionell träning och en grym entreprenör - skapar nya grejer hela tiden men utifrån samma grundtankar. Hans tema för dagen var "den fantastiska kroppen".

På eftermiddagen grottade vi in oss i vår egen funktionella rörelsetest. Det är en screeningtest som vi haft med oss sedan starten med PT, syftet är att få en bild av personens naturliga rörelsemönster och att samtidigt initiera ett  synsätt på funktionell träning. Eftersom vi gjort några uppdateringar så kändes det värdefullt att kolla genom dessa och diskutera kring testens syfte och funktion. För att få lite praktisk tillämpling så genomförde vi också en test praktiskt på ett case. Jag fick vara dagens case... Förmiddagens snack om "den fantastiska kroppen" fick sig en vändning när mina utvecklingsområden (läs grymt stela fotleder) lyste fram i alla stående testövningar. Tur att jag var omgiven av 40 PT:s. Skulle vilja boka tid hos hela högen.

  

 

Friskis hög med PT:s samlade runt Linus Johansson.

Läs hela inlägget ››

Så jäkla proffsiga

Vi är igång i flera spännande projekt. Ett är "Grapevine 2018" som handlar om utvecklingen inom dans och step/aerobics. Att på ett kreativt, showigt och lekfull sätt träna via att dansa är ju en given grej för oss i Friskis. Men vi har sedan en tid känt ett behov av att göra det på nya sätt, former och uttryck.

I januari inledde vi med en utvecklingsträff med representanter från olika föreningar. Då fick vi med oss nuläge och önskemål om utveckling. Därefter skapades projektgrupp och referensgrupp. Under mars och april har nu projektgruppen jobbat vidare och skissat på ett förslag på hur ett framtida utbud skulle kunna se ut. För en dryg vecka sedan involverades referensgruppen för att reflektera och återkoppla på idéer samt förslag.

Och jäklar, vad bra det är att ha engagerade och proffsiga personer i en organisation. Olika infallsvinklar, breddade perspektiv, detaljer och helhet. Och känslor. Det är nog det sistnämnda som gör det så kul och berörande. Träningen i Friskis är ingen pappersprodukt. Den skapas med sköna, inspirerande idéer, peppiga känslor, mod och en vilja att få händerna i taket.

 

 

Projektgruppen in action på möte i helgen.

Läs hela inlägget ››

Fibo-mässan

Förra veckan var Magnus, Jossan och jag på Fibo-mässan i Tyskland. Det är världens största tränings/fitnessmässa. I år samlade den 150 000 besökare, 1 000 utställare från 50 länder, det är alltså ett extremt stort event. Helhetsupplevelsen är någon slags kombination av show-branschutveckling-produktinnovation och så klart sälj-sälj-sälj. Det är en mötesplats för tillverkare, återförsäljare och inköpare.

Precis som förra året  slås jag över att vi åker dit med bilden av "träning är roligt" och åker hem med bilden "träning är business". Det behöver ju inte vara någon motsättning i detta. Men som representant för en ideell idrottsförening är det lätt att känna sig som att man är på bortaplan i detta sammanhang. Fokus är på säljstrategier, omsättning och retention. Nästan inget snack om kultur, värderingar, budskap eller mjukvaran i träningen. Hur som helst känns det värdefullt att vara med, branschen växer och det är intressant att se vilka som tar täten. Över 56 miljoner européer är medlemmar i någon träningsklubb och antalet har ökat med 4,4 % från förra året. Den europeiska tränings/fitnessmarknaden är nu störst i världen, tom före USA.

Vad såg vi då mest av?

 • Mycket teknisk utveckling där det digitala givetvis är mest påtagligt. Att träna och mäta det du gör, eller att få vägledning via digitala stöd, finns nu i en mängd varianter. Utmaningen verkar handla om det pedagogiska, hur ska vi ta hand om, och använda, all data vi får in?
 • Varianter av varianter, finns det en uppsjö av på mässan. Inte så mycket helt nya grejer. Mer uppdateringar av befintliga. I år var det cardioutrustning, ffa löpband, som fanns i en mängd nya upplagor.
 • Mässan hade en ny del "Fibo med", tänkt att bli en mötesplats för gränslandet mellan sjuk- och friskvård. Ett spännande område förhoppningsvis växer ännu mer framöver. 

 

 

Emma Barry från Equinox (hon var tidigare på Les Mills) föreläste och pratade om att sälja upplevelser, skapa sociala utrymmen och interagera med medlemmarna. Känns ju väldigt spännande att tänka sig att länka ihop dessa idéer med tankarna kring "Fibo med" så att "träningen/handväskan" blir tillgänglig för många.
Läs hela inlägget ››

Pinsamt stel

Att känna sig stel är ingen bra känsla. När det stretar till i baklåren och ryggen när man ska knyta skorna eller att det liksom kränger till i nacke och axlar när man tar av sig tröjan, det är ingen bra feeling. Det gör ju att man nästa gång det är dags för skorna så lägger man upp foten på någon förhöjning och fiffigt kommer undan stret:et.

Att vara stel är liksom lite skämmigt. Det är som att det på något vis är dåligt och självförvållat. Typ är man stel är man slarvig, har man inte gjort läxan (stretchat). Är man rörlig är man duktig och beundransvärd. Nu raljerar jag, så klart. Men jag tror många känner igen sig i känslan.

Grejen är att de flesta av oss känner av stelhet. Och att vi blir stelare med åldern. Det kan också vara när vi tränar för mycket, för lite eller har haft en skada. Med en stel känsla tror jag att vi blir mindre motiverade till att röra på oss. För att det är obekvämt.

Här är det lätt att komma in i en sämre cirkel; stel-rör sig mindre i dessa rörelseriktningar-blir ännu stelare. För kroppen anpassar sig ju till det vi gör. Rör vi oss inte i en viss riktning så minskar den funktionen. Vill vi underhålla, eller utveckla, våra rörelseomfång så behöver vi bjussa kroppen på dessa rörelser.

Här finns potential. Kör vi rörlighetsträning så finns det massa sköna rörelsekänslor att frigöra, både när man tränar och när man sen ska sätta på sig skorna. Rörlighetsträning kan göras på massa olika sätt, t ex stretching, moment i yogan, flex, andra former av dynamisk rörlighetsträning, att man tar ut stora rörelsemönster när man styrketränar osv.

Nu är vi igång och producerar höstsäsongens konceptpass till Flex, IntervallFlex och Flex soft. Vill inte avslöja för mycket, men det kommer lösa upp all världens pinsamma stelheter.

 

 

  

Liten tjuvkik in på Anna Fellström och Marie Löfgren i flexproduktionen.

 

Läs hela inlägget ››

Osköna vilodagar

Att vila är extremt viktigt, det blir allt mer uppenbart för många av oss. Lugn i kropp och själ behövs. Det är då uppbyggnad sker och upplevelser får falla på plats. Missar vi det blir det nedbrytning, slitage och skador istället. T ex inom fotbollen har man sett att om matcherna ligger för tätt är det tydligt att skadefrekvensen ökar. Så är det säkert för oss vanliga också, anstränger vi oss rejält behövs en stor dos återhämtning. Och det kan gälla alla områden vi anstränger oss inom; jobb, relationer, träning osv. 

Men det är ju inte alltid man får till det där så där bra och klokt som det låter. Jag tar mig själv och träningen som exempel. Vanligen så tränar jag varierat. Det blir gruppträningspass med rörlighet, styrka och stabilitet, någon kompletterande styrka i gymmet och en del löpning. Jag kör inte så hårt men eftersom jag jobbar med träning så blir det pass många dagar i veckan, i olika former. Som princip har jag alltid haft att 1-2 dagar/vecka ska vara riktiga vilodagar utan träning. Och så har jag nog alltid gjort. Det har varit i en idé om att få återhämtning och att inte bygga in träning för strikt i livsstilen. Jag vill vara skön i mitt förhållningssätt till träning.

Och det känns det som jag är. Grejen är att vilodagarna inte är lika sköna. Träningsdagarna är jag i mycket bättre känsla; piggare, gladare och lugnare. Vilodagarna är jag i det motsatta; tröttare, långsammare och lite småirriterad. Kanske är det en del av att vara i viloläge? Jag kanske får köpa läget, det är ju ingen stor grej. Och jag vill ju inte hålla på och träna varje dag. En målsättning nu under våren är att hitta formerna för riktigt sköna vilodagar. Förr sa vi i Friskis&Svettis att soffan var vår största konkurrent. Känner mig beredd att omvärdera det där. Till hösten är målet att blivit en lagom skön soffpotatis.

 

Läs hela inlägget ››

Duktig som tränar

Ganska ofta när det är träningssnack förekommer sägningen "vad duktiga vi har varit som tränat". Det där berör mig, på något sätt.

Jag tror att det handlar om en reaktion på att jag verkligen inte tycker att man är dålig om man inte tränar och att det inte vara någon skuldkänsla kopplat till det. Plus att jag tycker man inte ska träna av plikt för att vara duktig. Typ bocka av på listan "nu har jag gjort det man ska, jag har tränat, det är att vara duktig". För mig tar skuld & plikt bort passionen med träning.

Men jag fattar att man inte alltid menar så. Man kan säga att man varit duktig med en betydelse av typ "nu har jag gjort något riktigt bra, jag känner mig jäkligt glad och nöjd". Och då tycker jag att det är en annan grej. Och då blir något jag tror himla starkt på. Träning med positiva drivkrafter. Strunt samma om man är duktig eller inte, bara man mår bra av den träning man gör.

  

 

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram