Aktuellt

 • aug 31, 2016

  Hitta peppen till höstens träning

   

  Sommaren klingar ut. Luften blir lite kallare, lite klarare. Efter sommarens välförtjänta paus kommer längtan efter att komma igång. Men du är inte där du slutade. Eller kanske är det första gången du ger dig på träning? Att börja försiktigt är ett av våra tips för att komma igång med träningshösten 2016.

   

  KÖR IGÅNG!

  Sitt inte och vänta in den perfekta tiden att börja, ta dig till träningen och bara kör! Den bästa träningen är den som blir av. Ett knep är att packa en färdig träningsväska kvällen innan, bara att rycka med sig i språnget på morgonen.

  STARTA SOFT

  Minska risken för skador och tappat intresse genom att vänta med den tuffaste träningen. Starta gärna med några softpass! På soft får du samma typ av träning som i ett ordinarie pass men i ett lugnare tempo. På soft är det lätt att hitta rätt teknik och känsla. Ge kroppen tid att komma igång, oavsett vilken nivå du satsar på.

  VÄLJ DET ROLIGASTE

  Vad lockar fram ett leende hos dig? Är det påhittiga danssteg eller stillsamma yogapositioner? Armhävningar eller skivstång? Cykel inomhus eller löpning utomhus? Glada poplåtar eller tung hiphop? Om du inte riktigt vet: Testa dig fram och leta efter leendet.

  UTGÅ FRÅN DIG SJÄLV

  Utgå från din känsla och dina förutsättningar istället för att snegla på andra. Både i gymmet och på passen är vissa vana medan andra testar för första gången. Lyssna på din kropp och sätt dina egna mål för din träning.

  TRÄNA MED EN KOMPIS

  Ta med din kompis, partner eller ditt barn och träna tillsammans! Passa på att snacka mellan seten i gymmet eller efter passet. Eller kombinera med en bit mat efter träningen. Träning är ett kul sätt att umgås som lätt blir en vana.

  TA REDA PÅ

  Spana in en träningsform. Och läs på! Antingen här på webben eller genom att kontakta din förening. Har du koll på vad du kan förvänta dig av träningen ökar chansen att du hittar rätt.

  GE TRÄNINGEN EN CHANS

  Hittar du en träningsform som du gillar – kör den flera gånger. Efter några omgångar har du fått ordning på armar och ben. Då får du ut mer, både glädje och träningseffekt!

  DU ÄR REDAN EN VINNARE

  Redan under första träningspasset kommer du känna hur kroppen svarar. Ta åt dig av känslan, njut av endorfinerna. Hur det än gick på träningen är du en vinnare!

   

   

 • aug 25, 2016

  Barn och seniorer i fokus bland höstens nyheter

  Familjefys 

  Hösten 2016 lanserar Friskis&Svettis två nya träningskoncept. Dels Familjefys, ett allsidigt och lekfullt pass för barn 6-12 år och vuxna tillsammans. Dels Seniorklubben där seniorer inspirerar andra seniorer i helt anpassad träning. Välkommen till en skön träningshöst!

   

  Senaste spaningen av träningstrender avslöjar att allt fler försöker inkludera aktivitet och rörelse som en naturlig del av både vardagen och hela livet. Den uppbyggande och återhämtande träningen växer. För att möta upp trenderna är höstens nya träningskoncept från Friskis&Svettis båda på temat träning för hela livet, med fokus på barn och på äldre seniorer.

  Roligare familjeträff än såhär blir det inte

  – Som förälder vill vi ha tid till vår egen träning och samtidigt försöka inspirera våra barn att röra sig. Och mellan varven ska vi hinna ses också, ett pussel som inte alltid går att lägga. Vi adderar därför Familjefys till vårt utbud för barn, ett pass där ni får testa att träna tillsammans på ett sätt som är lika kul och funktionellt för barn som vuxen, säger Nina Forsberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

  Träningen i Familjefys är upplagd i cirkelform med övningar som blir en kul utmaning för både barn och vuxna. Det är varierat och omväxlande för att hålla fokus här och nu.
  – Behovet av att inspirera barn till rörelse är stort, självklart ska vi göra det på ett lekfullt sätt fritt från prestationskrav, säger Nina.

  Familjefys inleds med en samling och genomgång av övningar. Efter en förberedande uppvärmning blir det två varv i cirkeln. Övningarna i stationerna kan träna grundrörelser (som drag, press, böj), grovmotorik (som åla, krypa, hoppa), koordination, balans, styrka och spänst.
  – Precis som när barn leker växlar passet mellan fullt ös och vila. Styrketräning är en naturlig del av barns rörelse och på Familjefys förstärker vi vissa delar för att bland annat stärka barnens hållning, säger Nina.

  Klubben med träff och träning för äldre seniorer

  – Många pigga seniorer tränar redan hos oss, men vad gör vi för våra äldsta medlemmar? Och för äldre seniorer som ännu inte hittat till oss? Vi behöver aktiviteter som är mjukare än våra soft-pass och ett sammanhang där gemenskapen är i fokus. Vi behöver en träningsklubb, konstaterar Annika Gärderud, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

  Seniorklubben är Friskis&Svettis första träningsklubb. Efter utbildning hos Friskis&Svettis Riks kommer seniortränare att bilda klubbar runt om i Sverige och världen, klubbar där seniorer inspirerar andra seniorer i helt anpassad träning och aktiviteter.
  – Upplägget med Seniorklubbar är ett helt nytt arbetssätt hos oss. Nu i höst drar verksamheterna igång på i cirka 15 Friskis-föreningar, säger Annika.

  Träningen i Seniorklubben är anpassad för äldre seniorer. Det finns olika varianter av aktiviteter i klubben, bland annat cirkelträning, stavgång och ett Jympa-liknande pass med stol som redskap.
  – Hitta likasinnande och njut av den mysiga klubbkänslan. Träningen kommer på köpet. Helt plötsligt kommer du känna att det är lite enklare att knyta skorna och lättare att lyfta matkassen, säger Annika.

  Vad finns hos dig?

  Kika in hos din lokala Friskis-förening och ta reda på vilka nya pass som finns där du tränar. Här hittar du alla våra föreningar ››

   

   

 • aug 19, 2016

  Träningstrender hösten 2016

   

  Trender kommer och går men träningstrenden består. Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks, kan efter spaningsarbete med både resor och läsning av studier sammanfatta höstens träningstrender till tre: vardagsträning, uppbyggande träning och återhämtande träning.
   

  Träningstrenden är fortsatt stark, det är många som vill träna mycket. Vi har sett flera varianter av högintensiv träning de senaste åren och den fokuseringen verkar fortsätta hos den vältränade gruppen i samhället. Men om vi breddar synen ser vi ett ökat intresserade av träning för hela livet.

  Vardagens träning

  Allt fler väver in rörelse och träning i sin vardag, till exempel joggar eller cyklar till jobbet, yogar på lunchen eller ordnar helgaktiviteter med träning tillsammans med familj och vänner. Kanske hänger det ihop med senaste forskningsrönen om att 17 timmars lätt motion i veckan krävs för att uppnå den optimala hälsoeffekten? (Källa: SvD) Träningskläder används som vardagskläder. Klockor och armband registrerar steg och rörelser. Träningen blir en naturlig del av vardagen snarare än en separat företeelse.

  Uppbyggande träning

  “Jag behöver rörelse och träning för att skapa förutsättningar till allt jag vill göra i livet” - känner du igen dig i den insikten? Du är inte ensam. Denna insikt leder till att efterfrågan på uppbyggande pass, som tränar core och rörlighet, ökar. Det leder också till att fler äldre vill aktivera sig och kommer till träningsaktörer med önskemål om träning utifrån deras förutsättningar. Likaså finns önskemål om fler och nya former av familjeinriktad träning som lockar barn att utforska aktivitet och rörelse.

  Återhämtande träning

  Vi lever i en tillvaro med högt tempo och snabba skiftningar. Stressutlösta problem och psykiska diagnoser ökar (Källa: SR) och många känner ett större behov av återhämtning. Här kan träning bli ett sätt att skapa just den återhämtning och paus som behövs. Efterfrågan på lugnare träningspass, mindfulness och stillsammare yogaformer ökar.
   

  Några av våra uppbyggande och återhämtade pass

   

  Mer läsning för dig som är intresserad:

  Rapporten Folkhälsan i Sverige 2016

   

  Friskis träningsnyheter hösten 2016

   

  Under hösten 2016 lanserar Friskis&Svettis två träningsnyheter som möter upp tankarna kring träning för hela livet. Träningsutbudet utökas med mer träning för äldre och för yngre.

  Det finns seniorer som tycker vår soft-träning är för tuff. I Seniorklubben inspirerar seniorer andra seniorer i helt anpassad träning och aktiviteter.

  Familjefys som är ett cirkelpass där barn, 6-12 år, tränar tillsammans med föräldrar eller andra vuxna. Hög tillsammanskänsla och lekfull inramning.

   

 • jul 26, 2016

  Åtta tips för en roligare löprunda

  sommarblomster1. Styrka: Varva löpningen med styrketräning: Spring till gymmet och kör ett lite kortare pass, eller pausa under din löptur och gör lite sköna styrke- eller rörlighetsövningar.

  2.
  Tillsammans: Ta med en kompis ut i spåret eller häng med på något av våra Running-pass. Löpträning i grupp som passar både för dig som är ovan och för dig som springer dagligen. Att träna tillsammans är roligare!

  3.
  Musik: Gillar du att ha musik i öronen? Prova musiktjänsten Running i Spotify. Ett roligt koncept där musiken som spelas i dina hörlurar anpassas efter ditt löptempo.

  4. Spegelvänt: Spring eller gå din vanliga runda, fast åt andra hållet. Ett enkelt knep för att få lite variation och dessutom förvandlas de vanliga uppförsbackarna till nedförsbackar.

  5. Lopp: Anmäl dig till ett roligt löplopp. Samtidigt som du tränar långsiktigt för att kunna leva livet fullt ut kan det vara kul och ge ökad motivation att ha ett kortsiktigt mål att sikta på.

  6. Glass: Ta en glass-tur. Planera en lagom lång sträcka så att du behöver en paus vid ett glass-ställe. Kan vara macken en bit bort men ännu hellre en mysig glasskiosk. Ha en tjuga i löpartightsen, ta en paus, njut av sommaren, mumsa glassen och kanske stretcha lite. När glassen är slut springer du hem med ny energi och pigga ben.

  7. Morgonpigg: Kör powerwalk eller löpning på morgonen. Njut av ljuset och sommarmorgonens dofter. Utlovar en riktigt bra start på dagen, vare sig du har semester eller ska till jobbet.

  8. Intervall: Är det riktigt varmt kan ett kort intervallpass kännas bättre än att vara ute och “distansa". Nedan hittar du förslag på upplägg.


  Bonustips från Jonas Anghammar, kommunikatör på Friskis&Svettis Riks:

  Kör ett poképass! Ta med Pokémon GO på löpturen, lägg upp rundan så du prickar in så många pokéstops som möjligt på vägen. Varje gång en pokémon du vill fånga dyker upp, stanna till, gör din fångst och en styrkeövning eller ta en liten paus.

  Glöm inte att lägga alla dina ägg i en incubator innan rundan så får du många extrakilometer registrerade på vägen. Ha kul!


  Lycka till i löpspåret och njut av sommaren!


  Intervallupplägg 30 min

  Börja med lätt jogg i 7 minuter för att komma igång. När du känner dig redo kör du 5 stycken 1-minutersintervaller. Ta upp tempot då så att du känner att det blir skön fart i steget. Mellan varje intervall kan du vila 30 sekunder genom att gå i raskt tempo. När du gjort 5 stycken kan du ta en lite längre återhämtning. När du känner dig laddad igen vänder du hem och kör ytterligare en serie med 5 stycken 1-minutsintervaller. Därefter joggar du lite långsamt i typ 5 min och går sedan hem och kör lite skön rörlighet.

   
 • jun 23, 2016

  Ett sommarlov med svett eller chill

   

  För många betyder sommarlovet frihet. Vardagen börjar kännas avlägsen och kanske har du tid att vara mer spontan. I sommar vill vi inspirera dig som är tonåring att våga experimentera lite med dina vanor och prova något nytt. På Friskis&Svettis finns massor av grupp- och gymträning att upptäcka. Eller om du brukar träna mycket, varför inte bara slappa och njuta lite extra av ett lugnt lov.

   

  Ett sommarlov är långt. Det kan innebära dagar av idrottstävlingar, vandringsturer på fjället eller cykelutflykter med kompisarna. Men det kan också betyda långa grillkvällar eller att slappa i hängmattan. För många är det en självklarhet med ett sommarlov fyllt av aktiviteter och rolig träning, medans andra längtar efter att bara ta det lugnt. Eller varför inte båda delarna?

  För dig som är mellan 13 och 19 finns en mängd spännande träning att utforska på Friskis&Svettis. Från det att du fyller 13 år kan du träna massor av spännande pass som olika former av yoga, dans eller tuffare konditionsinriktade pass. I flera av Friskis föreningar kan du som fyllt 13 år också träna i gymmet. Där kan du få introduktion av en av våra tränare så att du sen kan fortsätta träna på egen hand. Hos oss kan du träna det du känner för och göra det när det passar dig.

  – För många tonåringar blir träningen en oas, ett sätt att minska stress och släppa krav. Det gör att de orkar vara aktiva både i skolan och på fritiden, säger Nina Forsberg, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

  Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till träning under sommarlovet. Du är fri och kan vara spontan, så varför inte ta möjligheten att experimentera med dina vanor och rutiner? Tränar du mycket och hårt i vanliga fall kan du nu ha tillfälle att dra ner träningen rejält. Prova lugnare typer av träning eller ta ett par veckors återhämtning och bara slappa och njuta av sommarlovet.

  Är du sugen på att börja träna mer i sommar? Gör det tillsammans med en kompis och våga prova olika typer av träningspass. Vill du träna i gymmet kan du alltid fråga våra tränare för att få hjälp och inspiration.

  Sommaren är också ett ypperligt tillfälle att utnyttja det som finns runtomkring dig, cykla till stranden eller ta med en kompis på en promenad i skogen. Hur du än väljer att röra på dig är det viktigaste att din träning inte blir något kravfyllt eller jobbigt. Gör det du känner för och tycker är kul. Våga minska på alla måsten, stäng av och bara va.

 • jun 13, 2016

  Fler tränar mer i Friskis gym

  Träning i gymmet med tränare 

  Runt 60% av alla som kommer till en av Friskis&Svettis anläggningar väljer att träna i gymmet. För en del är gymträningen en del av vardagen, lika naturlig som att äta. För andra verkar träning i gymmet svårt eller nästan lite skrämmande. De senaste åren har Friskis gjort stora satsningar på att utveckla och bredda utbudet i gymmet. Dessutom finns Friskis tränare på plats för att hjälpa och inspirera dig. Allt för att du ska trivas och ha kul när du tränar.

   

  Tänk dig att du står mitt i ett Friskis-gym. Styrke- och konditionsmaskiner möter öppna träningsytor och från taket hänger chinsräcken och rep. Längs väggarna finns allt från hantelställ och skivstänger till yogamattor och fria vikter. Vad är din känsla? Kanske är du nyfiken på träning i gymmet, men vet inte riktigt hur du ska börja?

  Friskis gym är skapade för att inspirera och utmana dig i din träning utifrån din nivå. Därför finns det redskap för allt ifrån tung styrketräning till komplexa rörelser för stabilitet. Träningen i gymmet kan varieras till det oändliga och du kan träna allt ifrån lätt styrka till tuff konditionsträning. Du sätter själv dina gränser. I Friskis gym finns också tränare som kan hjälpa dig att komma igång, lära ut teknik, visa dig inställningar på maskiner eller ge tips på utrustning och övningar som passar just dig.

  Infografik 44%En riktig nöjeslokal

  Att mötas är lika viktigt som att träna, därför är vi måna om att alla medlemmar ska känna sig trygga och välkomna i gymmet. En undersökning gjord under april 2016 bland 7000 medlemmar visar att hela 44% tränar mer i Friskis gym idag än vad de gjorde för 3 år sen. Undersökningen visar också att av de som tränar i gymmet är 72 % mellan 20 och 59 år och andelarna kvinnor och män är lika stora. Vi vet att mer än hälften av alla som kommer och tränar hos oss väljer gymmet. Därför vill vi att Friskis gym ska vara riktiga nöjeslokaler, där du kan trivas och ha kul.

  Tänk dig att du ser dig omkring i gymmet igen, det kan vara en vanlig torsdag. Till höger om ingången skulle du kunna se en mindre grupp som kör kettlebellsträning tillsammans med en engagerad tränare. Vänder du blicken åt vänster i stället kan där stå två vänner och fokuserat ladda för tunga marklyft. Blickar du längre in i gymmet, mot de lite lugnare ytorna, kan du kanske se några som tränar balans, rörlighet eller stabilitet. Se dig själv i gymmet, var står du?

  Infografik 95%Fyra röster om gymmet

  Trenden visar att allt fler väljer att träna mer i Friskis gym. Tidigare nämnda undersökning visar att 95% som tränar i våra gym gör det regelbundet, mist en gång i veckan. Är du en av dem? Eller är du kanske nyfiken på vad som lockar så många? På Friskis&Svettis på Kungsholmen i Stockholm möter vi Sigrid, Roger, Agneta och Markus för att höra dem berätta om sin träning i gymmet.

  Sigrid har precis kört klart ett styrkepass. Hon ser trött men glad ut där hon sitter på en matta längst in i gymmet och stretchar.
  “Jag minns knappt hur länge jag tränat i gym, kanske 8-10 år? Friskis gym är ganska nytt för mig, det jag gillar här är att det är lugnt och att det ligger nära där jag bor. För något år sen tränade jag med PT för att få ny energi och inspiration i träningen. Nu tränar jag för att det är skönt och för att jag mår bra av det”, berättar Sigrid innan hon byter position på mattan.

  På en balansplatta intill spegelväggen står Roger. Med en koncentrerad min för han ena benet åt sidan samtidigt som han berättar om årsskiftet, då han bestämde sig för att köpa träningskort på Friskis:
  “Träning var tidigare helt främmande för mig, men visst har jag ibland känt att det inte hade skadat med bättre flås och styrka. Eftersom varken jag eller min vän Agneta tränat i gymmet tidigare bestämde vi oss för att gå tillsammans på IMT - Kom igång i gymmet. Sen dess har vi tränat tillsammans varje vecka, så jag ångrar det inte en sekund. Jag känner redan stor skillnad från i vintras, nu orkar jag mycket mer både i träningen och i vardagen.”

  Bredvid Roger sitter Agneta. Framför sig har hon en kettlebell och hon ser pigg och målmedveten ut där hon vilar mellan två styrkeövningar. Agneta har tränat Jympa och andra pass på Friskis i nästan tio år, men när Roger började träna i gymmet var hon inte sen att hänga på.
  “Det bästa med att träna här i gymmet är att jag kan göra det när jag vill och träna det jag är sugen på, här finns bra redskap för både styrka och kondition. Just nu tränar jag både för att mitt knä ska bli bättre och för att känna mig i form”, berättar hon.

  Vid en styrkemaskin längre in i gymmet sitter Markus. Han har ganska nyligen skadat sitt knä och tänkte främst träna rehab idag, men kunde inte låta bli att köra mer styrketräning när han ändå var här. “Jag har tränat på Friskis i snart tre år. När jag inte är här i gymmet brukar jag gå på pass. Cirkelfys är en favorit och förutom att det är kul ger det bra inspiration för när jag tränar själv. Jag gillar att Friskis gym ligger nära mitt jobb och att det är sällan är kö till redskapen och maskinerna när jag är här på förmiddagarna”, berättar Markus innan hans vila är slut och han återgår till träningen.

  Tränare inspirerar

  Vi i Friskis tror vi på mångfald i gymmet, i dubbel bemärkelse. Vi vill att så många olika människor som möjligt ska känna sig välkomna, trygga och inspirerade till att träna i våra gym. Samtidigt vill vi även inspirera till mångfald och variation i träningen. Över 64 % av de som tränar i Friskis gym tycker det är värdefullt att våra tränare är på plats. De finns där för att hjälpa, inspirera och utmana dig till variation i träningen. Så nästa gång du funderar på om gymträning är något för dig, kom in till oss och prova.

   

Skivstång

Hitta peppen till höstens träning

Sommaren klingar ut. Luften blir lite kallare, lite klarare. Efter sommarens välförtjänta paus kommer längtan efter att komma igång. Men du är inte där du slutade. Eller kanske är det första gången du ger dig på träning? Att börja försiktigt är ett av våra tips för att komma igång med träningshösten 2016.

Läs mer ››
Familjefys

Barn och seniorer i fokus bland höstens nyheter

Hösten 2016 lanserar Friskis&Svettis två nya träningskoncept. Dels Familjefys, ett allsidigt och lekfullt pass för barn 6-12 år och vuxna tillsammans. Dels Seniorklubben där seniorer inspirerar andra seniorer i helt anpassad träning. Välkommen till en skön träningshöst!

Läs mer ››
Stretch

Träningstrender hösten 2016

Trender kommer och går men träningstrenden består. Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks, kan efter spaningsarbete med både resor och läsning av studier sammanfatta höstens träningstrender till tre: vardagsträning, uppbyggande träning och återhämtande träning.

Läs mer ››

Tinas blogg

Jaget och laget på Träningskonferenserna

Att vara en del i en magnifik helhet är stort. I Friskis&Svettis finns 159 föreningar (eller nu är det väl 160 - grattis Sandviken som godkändes förra veckan!). Alla har mycket gemensamt men också en hel del olikheter. Tillsammans är vi en kokande, mustig gryta. Uppdelat är vi... en. Alltså enskilda individer, massa olika härliga jag.

De senaste två fredagarna har vi haft Träningskonferenser. Idén med dessa är att samla tränings- och utbildningsansvariga från olika föreningar och tillsammans planera inför nästa år. Det har handlat mycket om övergripande strategier, vi har bedömt olika omvärldstrender - hur relevanta dessa är för oss och hur pass bra vi är på att leva upp till dem. Vi har definierat prioriterade utvecklingsområden och funderat kring aktivitetslistan för 2017. OCH vi har också tränat. Så klart.

Sådana här dagar blir det snabba skiftningar i tankarna. Från det övergripande helikopterperspektivet, typ "var är världen på väg?" till det mer jordnära "undra om det här passet kommer bli bra i vår förening på tisdagkvällar". Från "är det här något för Friskis&Svettis?" till "gillar jag det här?".

En utmaning när man är många härliga individer är att kunna välja väg tillsammans. De flesta tycker nog att om man är med i någonting stort så är det naturligt att behöva kompromissa. Ibland får man vika ned jaget för laget. Samtidigt känns det inte bra om vi blir så konseusfanatiska så att den väg vi väljer blir så kompromissad så att den till slut inte taggar någon.

Det kändes som vi hade bra diskussioner på Träningskonferenserna. Vi gillar att mötas, är nyfikna på varandra och gillar vårt Friskis-lag med många fantastiska jag.

 

Läs hela inlägget ››

Mod

Ungefär hälften som jag tränar med är "gladmotionärer", man tränar för att man tycker om det och mår bra av det. Den andra halvan är iofs också glada men också mycket mer utvecklingsinriktade. Man vill förbättras, töja sina gränser, avancera. Man vill att det ska hända något på varje träningspass. Gärna något nytt. Och något värre. Eller helst ännu värre. Gladmotionärerna är mer spontant nöjda och glada bara vi är där och kör det vanliga.

Själv är jag någon slags hybrid. Oftast tillhör jag gladgruppen. Men när jag vaknat på den andra sidan kan jag också tagga till och vilja prestera mer. Då kan jag bli sugen på högintensiva träningspass. För mig är det en extra dimension att vara i sådan träning. Jag behöver vara modig. Sinnena skärps, systemen laddadas, närvaron blir krispigt påtaglig. Det är spänningar i stunden och extra skön "efterkänsla" när man gått i mål. Så känns det med ett prestationspass, det har en målgång.

Just nu kör jag ett löpprogram där det ingår en del skoningslösa intervallpass. För mig handlar det då mycket om mod. Jag behöver känna självförtroende att våga kliva upp i hög ansträning och att också peppa mig att använda både massa fysisk och massa psyke för att vara uppe i höga ansträningszoner. Vissa som jag tränar med har lätt att komma upp i dessa zoner, det är inte så stor tröskel för dom att "ge allt dom har". Jag har något slags säkerhetssystem inbyggt, börjar det bli jobbigt på träningen så blir jag försiktig och vill gärna safe:a lite, backa hem. Det får gärna bli jobbigt men lagom jobbigt. Ofta är ju det rätt klokt, t ex ur skadesynpunkt. Men vill man utvecklas ännu mer, då gäller det att trycka på. Våga bli trött. Jag har nu gjort en egen mental ansträngingsskala: skönt tempo - småjobbigt - jobbigt - lagom skitjobbigt - äckligt skitjobbigt - game over. Den är rätt bra, förr stannade jag ofta vid jobbigt. Nu kan jag vara mer i "lagom skitjobbigt". Och det har också gjort att jag nu fått mer fart i löpningen. Stenmark sa väl att han "fick mer tur ju mer han tränade". Jag skulle kunna säga att "jag blir modigare ju mer jag tränar".

Är man sugen på att träna högintensivt så är gruppträning ett himla bra alterntiv. Dels får man ett bra upplägg, en engagerad tränare men också grupp-peppen. Där kan man ju verkligen få det där extra modet som kan behövas. Sen efter att man tränat högintensivt så gäller det att vara modig åt andra andra hållet. Våga vila.

Läs hela inlägget ››

Smärtan är inte tillräckligt stark

Hörde ett intressant samtal idag. Det handlade om att börja träna. En kvinna berättade om att hon ville komma igång och träna - men kom sig inte för. Hon resonerade så intressant om orsaken till det.

"Jag tror att det handlar om att smärtan inte är tillräckligt stark. Min situation idag är ändå rättså skön... Jag har liksom inga större problem, har inte jätteont någonstans. Bara lite i höger knät, om jag springer. Så det känns ju inte, om jag inte tränar... Jag är lite småtjock, men vad tusan.., Det vill jag göra något åt på måndagar men det är nästan så att jag struntar i det redan på onsdagen. Det är klart att det ser härligt ut att vara vältränad, stark och så. Men mitt liv funkar bra utan att jag tränar. Ändå känns det som att jag borde träna. Alla behöver väl det? Jag tror att om Stefan lämnade mig, då skulle jag få så stark smärta i hjärtat att jag skulle vilja träna med marathonlöpning för att komma över honom."

Skönt resonemang! Finns ju en hel del intressanta aspekter i det kring drivkrafter och motiv.

Jag tänker så här i uppstartstider att det är härligt med alla som är sugna på att dra igång med träning. För många av oss som tränar är ett grundfundament i livsstilen. Trots att vi inte har någon smärta att jobba oss ifrån utan kanske snarare har positiva drivkrafter in i träningen. Vi vill ta ett träna marathonlöpning för att nå runners high, utan brustet hjärta.

Samtidigt är det inte är ett måste att träna. Det går ju att skapa schysta hälsosamma rörelsevanor som inte är i den vanliga formen av träning. Så det är ett val att göra, om man vill eller inte. Man måste inte träna.

Läs hela inlägget ››

Bli en supporter - och haffa en egen!

Olympiska idrottarna är ju helt otroliga. Vissa prestationer känns helt otroliga, damernas mångkampsfinal i gymnastik igår, t ex. Simone Biles... Det är så starkt, akrobatiskt och modigt så det går liksom inte att beskriva. 

En grej som jag inspirerades av igår var hur hon peppade sin lagkompis Aly Raisman, verkligen supporterade henne under tävlingen. Fastän hon själv hade en och annan volt att tänka på.

Säkert har hon ett stort hjärta för Aly och ville hålla undan för ryska Mustafina men jag tänker också att det är en häftig känsla av att "bli peppad själv av att peppa någon annan". Tror inte det var hennes plan men tror att det funkar så.

Det har ju varit många exempel på härlig pepp under OS. Tänker på tränare som svettas och kämpar vid sidan banorna, pojkvännen som skriker vid bassängen och cykelsupporten som sprang i typ världsrekord i uppförsbacke för att heja på sin favorit.

Supportergrejen kan man verkligen använda på ett härligt sätt när det gäller träning. Många av oss får egen inspiration och energi, när vi peppar andra till träning. Vi som är ledare/tränare får ju en naturlig dos av det. Men jag tror alla som vill kan haka på. Ju mer pepp desto bättre. Typ sticka ut och heja på löparna på Midnattloppet i morgon (om man bor i Sthlm) eller kanske peppa igång en vän till träning. Säkert kommer peppen uppskattas och man får också en skön kickback.

Jag tror också att många av oss lyfts extra av att ha supporters. Särskilt när man vill utmana sig, ta lite nya steg. Kanske börja träna? Eller prova träna något nytt? Perfekt då att berätta om sin plan och haffa en supporter. Det behöver ju inte vara någon som är expert, grejen är ju att det är någon som på ett engagerat sätt vill att man ska lyckas. Generös träningspepp, helt enkelt.

 


Läs hela inlägget ››

Längtan

En känsla som jag tycker är spännande är längtan. I längtan ligger liksom förväntan, spänning och energi. När jag träffar personer som vill börja träna men är lite osäkra på hur, när och med vad dom ska börja - då brukar jag fråga vad dom längtar efter när det gäller träning. Ofta handlar längtan om effekterna av träning, typ "jag längtar efter att känna mig stark och vältränad". Och det kan ju funka som drivkraft, att man har en målsättning man längtar efter att uppnå.

Jag tror också att det kan vara otroligt effektfullt att fundera på vilken känslan man längtar efter i just själva träningsstunden. Hur man vill att det ska kännas när man tränar. T ex  farten i cyklingen, den kontemplativa känslan i yogan, andra andningen i löpningen eller kanske känslan av egentid när man smyger runt på gymmet.

Det kan vara så många olika dimensioner på upplevelsen. Och ska man gilla en grej, ja då behövs det ett par starka positiva feelingar som är kopplade till den. Annars kommer den på tråklistan, saker som man måste göra. Dom finns ju också. Men så behöver det inte vara med träning. Det gäller bara att hitta sin typ av träning. Den som man längtar till.

Läs hela inlägget ››

Att få vara med

En av dom grejerna som jag tycker är allra finast med Friskis&Svettis det är att man får vara med. Man får vara med och göra sånt som kanske inte annars skulle vara en del av ens livsstil. T ex man kan få gå på ett danspass och känna sig som att man är med i So You Think You Can Dance - fast man inte tror man kan dansa men skulle vilja kunna. Man kan boxa sig vild och snäll på ett boxpass (så man behöver bli medlem i en figthing club, om man inte vill). Man kan gå på ett jympapass och träna stenhårt eller slappa sig genom det hela. Allt är okej. Man får ta del av det man vill och man får göra det på sitt eget sätt. Det är himla bra.

Likaså kan många få vara med och vara ledare/tränare. Vi har bra utbildningar och träningen är skapad så att den ska vara tillgänglig att leda för många. Så klart behöver man vara ambitiös. Det är inte en simpel uppgift, men grejen är att det ska kul och inspirerande. Varje år utbildas typ 700-800 nya ledare. Totalt är vi ungefär 8 000, med olika erfarenhet, personligheter och livsstilar - det är en stor del av charmen med vårt ledar/tränargäng. Många i årets rookieteam har gått utbildningar nu under våren och sommaren. Resten av sommaren övar och förbereder dom sig samt genomgår en licensiering (motsvarande en uppkörning). Sen är dom redo att bjussa oss på massa härlig träning. 

Friskis&Svettis är träning för folket, av folket. Det är starkt.

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Instagram