Kamp tar dig ur komfortzonen
Friskis&Svettis Kamp
Motion ger nya perspektiv
Motion ger nya perspektiv
Power Hour
Power Hour

Friskis&Svettis årsstämma i Borlänge

Den 14-15 mars samlas representanter för Friskis&Svettis föreningarna till årsstämma i Borlänge. Vår verksamhetsidé – att erbjuda lättillgänglig och lustfylld träning för alla – formulerades 1978. Vad innebär det idag? Det är en av frågorna som kommer att diskuteras under helgen.

Läs mer ››
Kamp

Kamp tar dig ur komfortzonen

Intresset för kampsport i Sverige ökar stadigt. Många är nyfikna på kampsportarnas allsidiga träning men kan inte tänka sig att sparras eller att bli medlemmar i en kampsportklubb. För dem och alla andra som vill testa något nytt inom träning har vi utvecklat Kamp.

Läs mer ››
Yoga

10 år med yoga i Friskis&Svettis

Efter ett decennium med yoga på schemat är Friskis&Svettis idag Sveriges största yogastudio. Yogan har gjorts lättillgänglig och varje vecka hålls drygt 300 pass runt om i landet. Förutom den ”vanliga” yogan finns en mer utmanande form som heter Yoga energy och en mer skonsam soft-variant.

Läs mer ››

Pass på tillfälligt besök

2015 presenterar vi fyra av våra befintliga pass i en ny skön form. Vi gör det under en begränsad period och det ska kännas lite exklusivt. Därför kallar vi det för Limited Edition-pass. Syftet är att ge nytändning och inspiration i träningen. De fyra första passen som kommer på tillfälligt besök är Flow, Norska intervaller, Mashup och Brodway.

Läs mer ››

Målet med träningen 2015 är bättre kondition och vardagsork 

Nytt år innebär nya träningsmål för många. En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av oss visar att bättre kondition och att orka mer i vardagen ligger i topp när svenska folket listar målen med sin träning för 2015.

Läs mer ››

Från gatudans i
Dar es Salam till skoldans i Skellefteå 

Dansen förändrade Mass Athuman Mkumbulas liv. Kärleken tog honom till Sverige och nu sprider han dansen vidare på skolor i Skellefteå. Tack vare ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet kan vi sprida rörelseglädje till fler barn och unga runt om i landet.

Läs mer ››

Pressklipp

tisdag, 05 mar 2015
Vestmanlands Läns Tidning
onsdag, 04 mar 2015
Kvällsposten
söndag, 01 mar 2015
Helsingborgs Dagblad
lördag, 28 feb 2015
Nerikes Allehanda
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Härligt firande

Alltså, jag gillar att fira! Tycker det är skönt att ge utrymme, fokus och uppmärksamhet på grejer och till människor som är så där extra bra. Vill liksom gotta mig i det härliga. Lyfta ut det och inspireras av det. Dåliga grejer får ju utrymme ändå och ibland kan det behövas en ihopbrytning. Men det som är bra, det blir extra bra med uppmärksamhet.

Igår var vi och firade Ingrid Hovstadius som är verksamhetschef i Friskis&Svettis Uppsala, hon fyllde år nyligen. Och dessutom firar uppsalaföreningen 30 år i dagarna.

Ingrid har varit med sedan starten. Då, 1985, var hon dagmamma och med i friskisstyrelsen på fritiden. 185 medlemmar, jympa i Sverkerskolan och Ingrid förvarade ljudanläggningen i sin bil mellan passen. Idag har föreningen över 28 000 medlemmar, tre egna lokaler och massor med funkisar. Sedan många år är Ingrid anställd med uppgiften att hålla ihop, och utveckla, verksamheten.

Igår när vi satt och pratade om den här tiden, från 1985 fram till idag, så sa Anna Iwarsson (fd Generalsekreterare i Friskis&Svettis) nåt så himla bra: "- Det finns dom som är förebilder för det dom gör och det finns dom som är förbilder för det dom är. Och du, Ingrid, du är en förebild för både vad du gör och den du är."

Jag håller verkligen med Anna. Ingrid är unik. Vi är många under årens lopp som har fått vara med i hennes sfär. Och där händer det alltid grejer!! Det är alltid energi, det är skratt, det är känslosamt, det är fest och mycket kärlek. Saker sitter inte långt inne, från magkänsla och idé - till handling går det på två röda. "Äsch, jag gillar inte att tjafsa, vi gör det vi tror på, det är inte så mycket att fundera på."

Dessutom är hon envis. Oftast på ett gulligt sätt. Särskilt om man själv är av samma åsikt. När jag lärde känna Ingrid för 20 år sedan tjatade hon envist på mig att jag skulle dejta en kille på Friskis. Efter ett tag gav jag med mig. Idag är vi gifta. Ingrid vet bäst.

Läs mer om Friskis&Svettis Uppsala i artikeln i dagens UNT


 

Här är vi, kvällens firargäng: Anna Iwarsson, Erik Nordlund, Annika Gärderud, Anna Fellström, Ingrid Hovstadius och jag.

Läs hela inlägget ››

Träning med Ministern, del 1

Ibland är det bra att få perspektiv. Den reflektionen slog an på mig under fredagsförmiddagen, mina egna klurigheter på jobbet minskade i proportion när jag träffade dagens gäster. Jag, och min kollega Magnus, hade uppgiften att träna tillsammans med Gabriel Wikström (Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister) och några från hans stab.

Mitt när vi var igång och tränade med explosiva sumoknäböj, upptryck från magliggande och upprull från ryggliggande till stående så kände jag en stor ödmjukhet. Alltså, vår träningsenergi i all ära, men när Gabriel sackade lite efter en stund så kunde jag inte hålla mig från att tänka på att det är ingen lätt uppgift han har. Och då tänker jag inte på Manges och mitt tuffa program utan på de frågor han får brottas med dagligen (och kanske nattligen också...). Att få folket pigga, friska och starka - och gärna fixa ett par VM guld i Falun. Ja, målen är kanske ganska givna. Men, attans, vad många svårigheter det är på vägen... Segregerad folkhälsa, inga stålar i sjukvården och utmaningarna inom idrott/föreningsliv.

Det krävs så klart massor för att hantera de här frågorna. Och för att kunna göra det med en bra energi behövs bra prestationsförmåga, både psykiskt och fysiskt. Under våren ska Mange och jag få peppa och inspirera Gabriel och hans crew till att bli i toppform. Så klart ska det här gänget från Socialdepartementet bli riktigt vältränade! Heja Gabriel & co!!

 

     

  

Läs hela inlägget ››

Friskis träningskonvent i Oslo

Förra helgen arrangerade våra kollegor på Friskis&Svettis Norge ett superbra träningskonvent på Idrottshögskolan i Oslo. Alla (!!!) norska föreningar var representerade och nästan hälften av alla funktionärer i Norge. Det resulterade i ett deltagarantal på ungefär 750 pers!

Programmet utgjordes av föreläsningar, workshops och massa träning, både vår egen och med externa inspiratörer. Vi var en hel svensk delegation på plats, både för att hålla i programpunkter men också för att få träffa det fina norska gänget. Alltid kul med event/konvent och extra inspirerande att få träffa taggade träningskompisar, jag imponerades särskilt över det gäng som stack ut på längdskidor och tränade teknik på lördagseftermiddagen.

Foto: Tore Amundøy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs hela inlägget ››

Lika eller olika andra träningsaktörer?

Med en skön och inspirerande känsla vill vi hela tiden att vår träning i Friskis ska utvecklas. Inte stressas fram utan bara växa starkt och spännande. Häromdagen var jag med i ett spännande samtal om Friskis nuläge och utveckling. En synpunkt som lyftes var att "vi har ett problem, alla träningsaktörer erbjuder samma sak, i Friskis behöver vi hålla mer på vår särart". Jag förstår resonemanget. Det är klart att vi i träningsbranschen skulle få större variation och mångfald om vi skilde oss mer åt.

Men jag tycker fortfarande, precis som vi resonerat tidigare, att grejen är inte bara vad vi gör utan det är framför allt hur vi gör det. Och i Friskis har vi vår idé om lättillgänglig och lustfylld träning - det är vår särart. Och jag tänker att man behöver inte förvilla sig i att behöva skilja sig från andra. Att det viktiga är man stärker, och utvecklar, sin egen idé utifrån sina egna kloka resonemang.

En annan grej som jag gillar med Friskis är att vi har en stark drivkraft i dom gemensamma frågorna. Vi är ju en ideell förening och vill utvecklas på ett sätt där vi använder oss av alla smarta idéer och synpunkter som kommer fram. Det är klart att det blir lite spretigt att få ihop lösningen ibland. Men oftast är det spretiga en tillgång och vi utvecklar himla bra grejer tillsammans. Friskis är träning för folket, producerad av folket.

Just nu är det en spännande tid. Om en knapp månad är det Årsstämma (Borlänge 14 mars). Ett gäng riktigt bra motioner och propositioner finns på agendan. I träningsutvecklingen är det också kreativa grejer på gång. Vi har senaste tiden haft flera utvecklingsträffar, t ex om spinningens utveckling och träning för äldre.

 

    

   

Barbro (Göteborg), Ann (Tyresö), Camilla (Järfälla) och Camilla (Karlskrona) snackar om träning för äldre (allra mest om äldre-äldre, dvs dom fantastiska personer som är i drygt 80-90 års åldern och kommer till Friskis och tränar).

Och här  lyser vårsolen in på ett kreativt spinninggäng med representanter från  Stockholm, Hudiksvall, Karlskrona, Västerås, Göteborg, Kalmar, Sundsvall och Uppsala. Vad är nästa steg för spinningen i Friskis? Vad behöver ledarna för inspiration/vidareutbildning? Det var bland annat frågorna som detta kompetensteam grottade in sig i. Det här är den ena halvan av spinningens kompetensteamet. Den andra halvan hade möte i Göteborg igår.

Läs hela inlägget ››

Det här med burpees

Igår stack vi iväg på lunchen och tränade en sväng hos några kollegor i branschen. Ny, väldigt fin, anläggning som öppande i december. Alltid kul att se sig om och få intryck; hur väljs lokalyta, vilka människor är på plats och tränar och vad/hur tränar man? Vi kollade runt och var också med på lite härlig träning. Eller lite och lite... Det började med ett högintensivt pass i gymmiljön, efter värmningen körde vi en sekvens som skulle kunna få rubriken Burpees PartyTime. 10 minuter med en slinga av burpess och boxhopp. Alltså, 10 minuter känns oftast som en kort tid. Men om man hoppar upp på en låda och sen ner på mage på golvet, då är det himla lång tid.

Jag kommer ihåg för ett tiotal år sedan. Då ledde jag ett pass med lite blandade övningar, bland annat burpees. Efter passet kom det fram ett gäng deltagare och ville ge lite återkoppling: "- Ja, det var ju bra det här passet. Men den här övningen när man ska ned på mage och upp igen, den är ju faktiskt FÖRNEDRANDE. Friskis&Svettis är väl en medlemsorganisation? Den här övningen vill vi medlemmar INTE göra." Vi hade en bra diskussion då, jag minns att det kom upp tankar kring att det är bra träning att ta sig från ett djupt läge till stående men att det är väldigt jobbigt. Och att vi också kom in på att det kom in en upplevelse av militärträning och en känsla av underkastelse - och att ledarskapet/introduktionen av övningen då kändes betydelsefull.

Det här minnet kom upp i mina tankar igår på passet och jag skrattade lite för mig själv, idag känns dom här burpees:arna som vardagsmat i träningslokalerna. Våra 10 minuter i passet rasslade på med viss möda men vi var nöjda och glada hela tiden. Vi hann också med en 12-minutare med roddmaskin växlat med knäböjshopp. Bra och jobbigt pass, totalt sett. Efter det passet var vi med på ett rörlighetspass, skönt!

Läs hela inlägget ››

Framtidens sport och sportupplevelser

Igår var Anna och jag på en spännande workshop hos Swedish ICT. Man är igång med att skapa en agenda för framtidens sport och sportupplevelser. Syftet är att samla aktörer som verkar inom "sportens ekosystem" och där tillsammans jobba gränsöverskridande. Att på sikt skapa förutsättningar för att detta ska bli ett konkurrenskraftigt eget forsknings-, utvecklings- och innovationsområde.

 

 

Vi var ett gäng samlade representanter från näringsliv, akademi och idrottsrörelsen som försökte slå våra kloka huvuden ihop. Spännande nätverk och en del tuffa frågeställningar utmanade oss. Vi var nästan mest nyfikna på varandras verksamheter. På plats fanns t ex IBM som (bl a) jobbar med mycket teknik till Vasaloppet, Sture från Nationellt vintersportcentrum i Östersund som använder massa spännande testutrustning i sitt lab (t ex ett system där man kunde träna OS-banorna till Sotji ett år innan tävlingarna), Annika som är  professor på Uppsala Universitet och bland annat forskar på hur man kan använda lekfullheten i dataspel till överföringar i andra sammanhang i livet, t ex inspirera till träning/fysisk aktivitet. Med var också representanter från bl a andra universitet, utvecklingsbolag inom sports technology, RF, GIH, Friidrottsförbundet, och SISU.

Summan av det hela? En spännande dag, nya kontakter i vårt nätverk - och en inspirerande känsla av att det finns mycket kompetens och utvecklingsenergi. Och att det krävs rätt mycket kreativ processledning för att få ihop det hela. Krävs en hel del innovatiov förmåga i sig...

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
Träning bra för hjärnan http://t.co/0eaFzpg4RR
573413233668841474
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @TranaStyrka: Bättre kondition i medelåldern kan sakta hjärnans åldrande http://t.co/fehfP2UteV
573413113065828352
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
@rickardjakbo Fråga F&S Sthlm i första hand. Stadgar finns här http://t.co/p7ztvNrWzS Får du inget svar fr Sthlm hör av dig igen.
573406471892955136
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @RedaktorSfaim: Varför hjälper motion vid depression? - Högskolan i Halmstad http://t.co/ZjJd6Dm51U via @mynewsdesk_se
573365219579338752
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR