Träna med mening
Träna med mening - pod
Nöjdast kunder - SKI
Skolgårdstävlingen
Skolgårdstävlingen
Röris till alla
Röris till alla

Bättre löpkvalitet åt folket!

Friskis&Svettis kvalitetspass handlar om så mycket mer än att springa. För att förstå hur stort det egentligen är med ett gäng löpare som drar ut på en kvällstur måste vi backa många år, minst 15, troligen hela 36. Häng med när Friskis&Svettis Riks copywriter springer, analyserar och socialiserar en klar och kall vårdag i trakterna av kronprinsessparets vackra hemmamiljöer.

 

Läs mer ››

Mega-Röris i Haninge 

Över 700 barn deltog när Friskis&Svettis Haninge tillsammans med Haninge kommun arrangerade Mega-Röris i Rudans friluftsområde i slutet av maj. I strålande solsken fick barnen i kommunens skolor uppleva rörelseglädje tillsammans.

Läs mer ››

What we in Sweden call Cirkelfys

Under Hossein Shams tid som landslagstränare vann Iran AFC Futsal (inomhusfotboll) Championship fem gånger. Han är en hjälte hemma. Under sitt besök i Sverige hängde han med sin släkting på ett cirkelfyspass. Vi frågade om likheter och skillnader mellan Sveriges och Irans träningskulturer.

Läs mer ››

Friskis&Svettis har de mest nöjda motionärerna

För femte året i rad toppar Friskis&Svettis Svenskt Kvalitetsindex (SKI) lista över träningscenter med de mest nöjda motionärerna. När andra träningsaktörer tappar ligger Friskis&Svettis kvar på samma höga nivå som tidigare. Utbud och personlig service är två viktiga faktorer som avgör hur nöjda de som tränar är.

Läs mer ››

Röris i Bernadottebiblioteket 

Kronprinsessparets stiftelse arbetar för att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och unga. Stiftelsen stödjer vårt arbete med att sprida Röris och därför var vi inbjudna till slottet för att prata på ett seminarium om barns och ungdomars hälsa, och för att stå för en rörelsepaus så att de närmare 80 deltagarna inte tappade koncentration eller fokus.

Läs mer ››
Kursmaterial

Ettan på Lillsved

Det finns över 7 000 ledare inom Friskis&Svettis. De har några saker gemensamt. Förutom ett stort engagemang och ett hjärta som brinner för Sveriges största idrottsförening har alla gått Ettan som vår grundutbildning heter. En av våra nya medarbetare på Friskis&Svettis Riks gick kursen i slutet av april. Här är hans berättelse.

Läs mer ››

Pressklipp

söndag, 20 jul 2014
Vestmanlands Läns Tidning
onsdag, 16 jul 2014
Bohusläningen
tisdag, 15 jul 2014
Dalarnas Tidningar
måndag, 14 jul 2014
Dalarnas Tidningar
Till arkivet »
Alla barnen

Peter och Tinas bloggar

Sommarfeeling i parken

Stekhett i Stockholm idag. Vet inte riktigt hur vårt kontor är byggt men på nåt vis är det alltid skugga här inne så vi har det svalt och skönt. Men Annika och jag längtade ändå ut  till sommaren så vi stack ned till anrika parkträningen i Rålambshovsparken.

    

Bara att komma ned till Rålis fick sommarkänslorna att brinna igång. Skön stämning, många slappade och många hängde runt; spelade beach volley, basket, åt glass. I ena hörnet var det party - våra kompisar riggade för träning.

     

Sen drog träningen igång. Massa folk, varm sol, ösig musik, ett gäng fina övningar och doften när svett och sand blandas = Sommarträning när den är som bäst.

         

Annika och jag jympade på, njöt av sommaren och träningen. Tänk ändå, Friskis&Svettis har kört parkträningen i över 30 år. En stor mjukglass på det! Och svettiga tack till Sanna och Nathalie som ledde kvällens träning - söta som socker.

  

 

 

Läs hela inlägget ››

I sommarstillheten HÄNDER DET GREJER

Det sas till mig när jag var liten och idag hörde jag det igen."Det är nyttigt att ha tråkigt ibland." Jaha. Nääää, det tycker inte jag. Jag vill ha roligt. Jämt. Vill inte ha tråkigt och vill kanske inte heller vara nyttig. Vill vara glad, pigg & stark och göra roliga saker. Gärna tillsammans med massa andra glada. Fart och fläkt.

Så här såg det ut på kontoret idag.

Nästan ingen här. Och så har det varit i veckan. Inte så kul. Friskis&Svettis är liksom bättre med sina människor på plats. Annars är vi liksom bara... ett kontor...  Har nästan fått lite tråk-känsla över mig.

Och mitt i det här så slog det mig att uttrycket  "att det är nyttigt att ha tråkigt" kanske det ändå ligger något i. För grejen med det är väl att det finns en fortsättning. Typ att man blir kreativ när man haft tråkigt en stund. Nu hann jag nästan inte ha tråkigt för vi var ju några på plats. Faktiskt lite av ett superteam. Och i sommarstillheten har vi växlat upp vår kreativitet till ett SOMMARÖS. Så, nu jäklar, har vi kreerat massa ny träning!! Under hösten blir det utvecklingsjobb och i januari är vi redo att lansera flera nya träningspass!

     

Hurra, vad bra det blir! Mer träning till folket. Kanske nyttig men definitivt inte tråkig.

Läs mer här om långtråkighet och kreativitet: Sydsvenskan

Läs hela inlägget ››

Sommarstängt?

Igår ledde jag mitt sista gruppträningspass för säsongen. Säsongsfinal! Det började i lätt panik, jag fastnade i köerna på E4:an på väg till passet. Tiden gick och jag fick ringa supergulliga receptionspersonalen och be dom stå för underhållningen en liten stund. Ett par minuter sen sladdade jag in till träningen, bytte om i ilfart på toaletten. Med tajtsen halvvägs uppe, träningstoppen halvvägs nere = magen (och lite till) synligt rusade jag in i salen och möttes av stans skönaste träningsgäng. Med fart i sinnet startades träningen och först en bit in i passet fick jag kläderna på plats och landade in i träningen och gruppen. Hann njuta och tänka på att det var sista gången för säsongen. Skönt och lite sorgligt. Gillar gruppen och träningen.

Är ändå rätt skönt med säsonger. Jag gillar start och avslut. Tycker om att längta till nytt, ladda igång och också att lämna. Känns bra i kroppen med variation, planerar nu för lite annan träning och vila i sommar. Känns också bra i själen, lite annat fokus och reflektion.

Nu kan man ju träna på året runt på många ställen. Tänk förr, då var det sommarstängt på träningen. Slut på vårterminenen i början av juni. Ledigt över sommaren och sedan började höstschemat ungefär när skolorna började. På ett sätt kanske det var ganska bra. Det blev liksom variation automatiskt. Man kanske kan köra lite egen sommarstängning, typ bestämma sig för att skippa några grejer över sommaren. Då känns det ju som möjligheten att öppna något nytt uppenbarar sig. Öppna nya idéer för sommarträning kanske?

Tips: Morgonpromenader (jobbigt att gå upp tidigt men extremt härligt när man är ute). Simning (finns kurser i simteknik för vuxna amatörer nu för tiden, jättekul). Rullskidor (verkar jättefarligt, finns ju ingen broms...! men är säkert superbra träning). Cykling (stekhett just nu, både landsväg och MTB. har du ingen cykel så kan du säkert köpa en billigt just nu, vet flera som ledsnat på sin efter Vätternrundan). OCH Träning i parken. Det är ju Friskis&Svettis mesta sommaröppning. Många föreningar kör ute. Kolla i schemat.

Läs hela inlägget ››

Varm och skön midsommar

... det blir det ju. Om du vill. Tänk midsommarafton, ett par sköna träningskläder, peppkänsla i själen, dina favoritövningar, din bästa sommarspellista i öronen, en söt träningskompis och en sommarglad kropp. Det kan inte misslyckas. Skit samma om det regnar. Du blir ändå varm och skön i midsommar.

Läs hela inlägget ››

Att hitta på en lastbil, en vodkasmak eller en jympasort

Vad behövs när man ska utveckla en lastbil? Den frågan fick vi i måndags när vi hade konferens. Hmm, det tog en liten stund för oss. Oss består här av fyra sjukgymnaster, en idrottslärare, en idrottspedagog och en HR-kille. Sen började vi chansa. - En motor? (Verkade rimligt även för en sjukgymnast). - Underrede? Eller jag menar det hårda, typ karossen. (Också en rätt säker chansning, även om begreppen slirade lite.) Efter den inledningen blev vi lite mer modiga. - Elektronik? - Någon mjukvara? - Säkerhetsaspekter? - Man kanske behöver ta hänsyn till lagar och sånt, miljöaspekter och prestanda? Sist klämmer vi till med det vi kanske borde kommit på först. - Nån som kör kanske man bör ta hänsyn till, alltså chauffören och ergonomin?

Anders, som var och inspirerade oss, berömde oss snällt och tyckte att vi kunde få ingå i hans projektgrupper. Han jobbar med produktutveckling och projektledning inom den tekniska branschen. Det handlar om lastbilar, mjölkpaket, instrument/maskiner inom bioteknik och forskning. Känns jättelångt från vår vardag med träning, musik och människor. Men ju mer vi pratar desto mer blir likheterna uppenbara. Och då blir ju vi, som vill utvecklas som produktutvecklare nyfikna, hur skapas idéer, kreativitet och nya lösningar?

På eftermiddagen hade vi en annan inspiratör, Karin, som jobbar med "New Business" på ett annat företag berättade för oss om deras syn på produktutveckling och ffa idégenerering. Mycket intressant och inspirerande! Hennes, och kollegan Kalles, syn på kreativitet och hur idéer växer fram gav oss nya tankar kring hur vi skulle kunna skapa nya arbetssätt i träningsutvecklingen.

    

    

Mellan dessa två inspirationmöten hann vi checka av planering inför hösten och avstämning av nuläget i vår verksamhetsplan. Och en hel del fika och anteckningar. En riktigt bra konferens med många intryck.

Läs hela inlägget ››

Peter på Twitter

Till Twitter »
Träning stimulerar hela kroppen. http://t.co/XBRLTF7SlX
494386809703776256
Peter Wigert
peterwigert
@MrShadowDragon Hej, fråga din lokala förening hur de hanterar detta. Det varierar vet jag.
493477624636014592
Peter Wigert
peterwigert
RT @DilsaDSten: Vill du ha världens bästa jobb? Berättarministeriet söker verksamhetssamordnare i S-tälje. Info här: http://t.co/lHrt1K6BWQ…
492675896017690626
Peter Wigert
peterwigert
RT @RFidrotten: Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott: http://t.co/…
492264162882748416
Peter Wigert
peterwigert