God Jul och Gott Nytt År 2014
God Jul och Gott Nytt År!
God jul mormor
God Jul mormor!
För dig som hatar träning
För dig som hatar träning
Lust har ingen gräns 1
Lust har ingen gräns 1

Vi söker ny generalsekreterare

Sveriges största idrottsförening med över 550 000 medlemmar och 16 700 ideella funktionärer och ledare söker en ny generalsekreterare. Är du rätt person att leda Friskis&Svettis och tillsamman med våra 157 föreningar fortsätta att utveckla lättillgänglig och lustfylld träning för alla?

Läs mer ››

Träningsnyheter och trender 2015 

2015 lanserar Friskis&Svettis tre stora träningsnyheter. Ett kampsportinspirerat fyspass, ett teknikenkelt styrkepass med mycket energi samt ett konditionspass med teamkänsla där gymmets olika cardiomaskiner används.

Läs mer ››

Från landsvägscykling till norska intervaller

Spinningen i Friskis&Svettis berättar mycket om hur träningen i Sveriges största idrottsförening utvecklats under de senaste 20 åren. Efter snart två decennier på schemat är spinning en av de mest uppskattade gruppträningsfor-
merna. Och den fortsätter att växa och utvecklas. 2015 lanseras två helt nya pass – ett distans och ett intervall.

Läs mer ››

Rörelseglädje för alla 

Friskis&Svettis Sollentuna ligger mitt i Stinsens köpcentrum i Häggvik. Bland de tusentals familjer som på helgerna åker dit för att shoppa har det under hösten funnits några som haft ett helt annat ärende. De har varit på väg till jympan för familjer med barn som har intellektuella funktionsnedsättningar.

Läs mer ››

Träna hårt och smart

Alla som vill utvecklas i sin träning måste utmana sina gränser. Men om du vill bli starkare, uthålligare och rörligare kan du inte bara använda musklerna. Du måste använda huvudet också. Och så får du inte glömma rolighetsprincipen. Är det inte kul att träna kommer du så småningom att lägga av.

Läs mer ››

SVDA14 lockar tusentals Friskis-ledare 

Den 8-9 november samlas nästan 2000 Friskis&Svettis-ledare på Kistamässan i Stockholm för att ta del av vårens passnyheter och för att få inspiration och fylla på med den senaste kunskapen om träning. SVDA, eller Svettisdagarna som det också kallas för, har växt sedan starten 1995 och är nu ett av Sveriges största träningskonvent.

Läs mer ››

Pressklipp

onsdag, 17 dec 2014
Sveriges Radio Kalmar
tisdag, 16 dec 2014
Helsingborgs Dagblad
måndag, 15 dec 2014
Cision Wire
lördag, 06 dec 2014
SVT Tvärsnytt
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

2015 på ingång

Vi närmar oss ett årsslut. Tänk, det här med skiften... Ibland sker det verkligen ett ombyte, vi kommer in i något helt annat. Nytt. Ibland är det bara ett förutbestämt skifte som kanske inte ens märks eller påverkar något. Byte av ett år. Kommer det här skiftet betyda något mer än en grej i almanackan?

Alltså, det vet vi väl kanske inte. Det händer rätt mycket runt om oss just nu så det är ju inte helt lätt att förutspå 2015. Några som pysslar med sådana här tankar på heltid är gänget på Kairos Future. I fredags lyssnade jag på deras föreläsning "What´s On 2015?".

Mats, som är VD på Kairos, började med att berätta att dom ser det som att vi faktiskt står inför flera stora skiften just nu; teknikens fullständinga domninas i våra liv, demografin (vi blir fler äldre och vi bor i städerna), värderingarna (vi går från behovsstyrt till begärsstyrt) och vetenskapligt (från riktar fokus från fysik till biologi).

Hmm, spännande. Undrar vad det kommer innebära? Mats beskrev ett tiotal områden som kunde ses som revolutionära i sin utveckling, som en konsekvens av de här skiftena. Det handlade bland annat om genetik, att screeening av vårt dna kommer möjliggöra mycket mer modifieringar. Vi kommer kunna skräddarsy mycket mer. T ex hur vi optimierar träning individuellt.

Han tog också upp nanoteknik, robotar, automatik, mer solenergianvändning, användning av sensorer, tillgänglighet och nollkostnadsekonomi. En hel del ekonomi och teknik. Spännande grejer.

 

Vår ständiga tillgänglighet diskuterades. Här en bild på Mobile lanes från China. Håll högerspår om du går och fipplar med mobilen så att du inte frontalkrockar.

Men vad kommer avspegla sig i träningsbranschen? Ja, det har jag funderat på de senaste dagarna. Och det känns viktigt att fortsätta tänka till på. Det finns en risk att teknikutvecklingen tar överhanden och då tror jag att träningsbranschen snart kommer utvecklas till mångt och mycket av teknikleverantörer. Hmmm. Dags för oss som har hjärtat, själen och tankarna i själva träningen att hänga på låset. Att vi är med och är innovativa i framtidens träning. Superviktigt!

 Ps. lite annat som det kommer pratas om i media 2015: Volvo V60 Cross Country släpps, en ny Iphone med 3D-skärm, New York-börsen går upp (eller kanske ned, lite olika bud här), maten vi vill äta är fermenterad, liten och med hemleverans, årets färg blir de impressionistiska pastellerna, vi fortsätter renovera kök och badrum...

Läs hela inlägget ››

Intuitiv träning

Ibland brukar vi ju prata om det här med att komma igång och träna. Att det inte är så lätt. Och orsakerna till det. Det finns ju många skäl och delvis är det nog individuellt vad som egentligen är grejen med att vi inte tränar trots att vi vet alla tusen fördelar.

Men jag tror också att det finns några ytterst mänskliga förklaringar. Typ tid, praktiska hinder osv. Men en betydande del är nog också är det biologiska. Våra system är inte inställda på att användas i onödan. Kan vi vila - så vill vi vila. Det är att vara smart. Inte nödvändigtvis att vara lat. Vi laddar, bygger upp, inför nästa utmaning. För att gå igång behöver vi få signaler, eller stiumuli, till våra system som är äkta. Typ vi ser en fara, vi är hungriga eller en myspysig tänkbar partner.

När det gäller träning, och varför vi inte går igång på träning, så tror jag att det ibland kan bero på att det är hitte-på-träning som inte riktigt taggar oss. Vi får inget sug, inget påslag i sympatiska nervsystemet, inga hormoner som flödade ut. Vi blir inte berörda.

Man brukar ju prata om fight-or-flight-response. Vår överlevnadsmekanism som innebär att vi instinktivt vid vissa stimuli (faror) väljer att antingen slåss eller sticka. Svaret i kroppen är extremt, alla mekaniska och kemiska resurser sätts in. Adrenalinkick, kan vi ju kalla det, även om det händer mer grejer än just bara adrenalinet.

Ska vi använda det här systemet i träning så är det ju kuta och kampa som gäller. Kuta järnet, alltså köra ruscher. Eller kampa - brottas, fightas, kickas och rumla runt. Inställd på att ha ett övertag, vara beredd, gå till attack.

Här kommer en av vårens nyheter i Friskis&Svettis; Kamp! Ett av våra mesta intutiva träningspass. Fighting förpackat i ett träningspass på allra bästa sätt. I helgen premiärkörde vi utbildningen för ledarna!

        

Läs hela inlägget ››

Årets julklapp

... aktivitetsarmbandet! Bra eller dåligt? Alltså, när man är i träningssvängen så är det väl bara att jubla över allt som inspirerar folk till att vara i rörelse? Ja, kanske. Och med lite nyanser och motsägningar blir det kanske lite mer intressant än att bara värva folk.

Jag tänker i stort att det går att hacka ned rätt mycket på köphysteri och stress kring jul. Och där är jag gärna med och hackar. Bättre att invenstera sina pengar på bästa sätt och att mysa runt istället. Känns definitivt som att vi, nu 2014, är tillräckligt erfarna och smarta för att lyckas vara ostressade och julmysiga. På Ernst Kirchsteiger-vis eller allra bäst på eget valt sätt.

Såg t ex att flera organsiationer peppar för att välgörenhet borde vara den enda rätta årets julklapp. Och även om aktivitetsarmbandet med välvilliga ögon skulle kunna ses som en välgörenhet för en oaktiv kropp så är det ju på en annan planet jämfört med att bota svält, epidemier, ensamhet osv. Så jag håller verkligen med välgörenhetsorganisationerna, deras insamlingar är årets viktigaste julklapp.

När det gäller aktivitetsarmbandet så tror jag det kan vara superbra. Särskilt om den du tänker ge klappen till är en gadget-person som gillar att monitorera, sammanställa och utvärdera. Att julklappsaspiranten kommer bli taggad bara av se armbandet och sedan nöjt berätta all statistik därifrån för dig. Då kan det vara helt rätt.

Annars har jag ett tips till dig. Om du egentligen vill ge  inspiration till att komma igång med träning, mer rörelse i livet? Ge bort dig själv! Som träningssupporter. Ofta är det just en peppare man behöver, det kan vara ett armband och ännu oftare är det bättre med någon av kött och blod. En livs levande aktivitetsinspirationskälla. Vad kan passa din adept? T ex:

  • Du kommer se till att ni går 10 power walks första kvartalet.
  • Du kommer skicka träningspepp-sms varje onsdag.
  • Du kommer ordna en prova på-träningsdag i januari. Då kommer ni testa olika former av träning och du kommer också pynta det hela med mumsig mat och dryck.
  • Personen i fråga får önska sig tre träningsaktivteter. Du kommer se till att dom blir av.

Alltså, ju mer jag tänker på den här julklappen desto bättre blir den. Jag vill ha den själv.

Läs hela inlägget ››

Ny kioskvältare på inrullning

I helgen har en ny kioskvältare börjar rulla. Vi har kört ledarutbildningar i nya gruppträningspasset Power Hour.

Power Hour är ett allroundpass som bygger på teknikenkla övningar där vi bland annat använder medicinboll. Man kör i sitt eget tempo och bestämmer själv hur tufft det blir.  Typ bara haka på och köra. Man behöver inte tänka så mycket, mest bara åka på.

 

 

Från helgens utbildning i Göteborg.Ledare från olika Friskisföreningar liknade stabila adventsljus när dom körde tvärsäkert med medicinbollarna.

Det passet hade jag behövt idag. Jag var inte så peppad för träning men masade mig iväg, ett cirkelpass var på schemat. Hoppades på en energifull tränare och en glad grupp. Men när jag kom till träningslokalen var passet inställt. Det är jobbigt. Jag behövde ett träningsparty och fick fixa det själv.... Vad göra man inte? Kunde ju inte åka hem utan och träna, behövde få lite pigghet i tankarna. Mumsade ett par pepparkakor och krämade sedan loss ett par intervaller på löpbandet, lite teknik med skivstången och ett par tåhävningar för hälsenan. Längtade hela tiden till våren 2015 när Power Hour lanseras. Ett sånt där pass man behöver när man bara vill köra på.

Läs hela inlägget ››

Hurra för att träna tillsammans

Visst är det skönt att träna ensam? Man har ju fullt upp. Det är teknik, svett och allt där mellan. Då kan det kännas som den egna kroppen och själen behöver allt fokus. Och ibland är det nog precis vad som behövs. En stilla egostund i träningen.

Ibland är det rätt med precis motsatt strategi. Träning med en vän! En sån där bra träningskompis, en som man vill vara med och där träningsinspirationen växer när man är tillsammans. När man både tycker om att vara med varandra och blir pepp. Då blir träningen en gyllene stund, något extra.

Träningskompisar är inte så lätta att hitta. En vän till mig sa att träningskompisar är svårare att hitta en än kärlekspartner. Så kanske det är. När jag har varit på träningsresor så har det varit resenärer med som hittat varandra på träningen hemma (ingen kärleksrelation, alltså) och sen valt att åka tillsammans. Inspirerande!

Har man ingen träningskompis kan man ju ta och träna med en familjemedlem. Som på bilden nedan där pappan Anders hoppar knäböj med tonårsdottern Tea.

Läs hela inlägget ››

Världens drag i tunneln

Jag är nog en sån där eventmänniska. Gillar när det är något extra. Och när det är mycket folk. Särskilt när dom tränar. Så var det i lördags på Tunnel run, Löploppet i tunneln Norra länken med 42 000 anmälda, en vecka innan trafiken släpps på. Eller, egentligen har ju Kenneth redan kört där, läs här. Underbar story, hade lika gärna kunnat vara jag.

          

Hela eventet flöt på superbra, vi gick drillade på led till starten indelade i startgupper. Fick fin uppvärmning, sedan brände starten igång och vi speedade ned i tunneln som verkligen var effektfull. Några utsmyckningar är stationära i tunneln, fantastiska kreationer i natur- och årstidstema skapade av bl a Ernst Billgren, Pål Svensson och Mattias Klum. Ängar, vass, skog och vinterlandskap. Wow, superfint. Och löploppet till ära var det extra pyntning med ljussättning, musik och peppning.

    

     

Även om det var en ovanligt härlig milrunda så är ändå målgången något speciellt med lopp. Att korsa en mållinje är verkligen extremt skönt. Kanske man borde göra lite oftare i livet? En som verkligen hade en målgång i lördags var Per Spik (bilden till vänster), tävlingsledare för Tunnel run. Vi träffade honom efter loppet och han suckade skönt "Tänk ändå, att det gick att få ned 42 000 personer i den där tunneln. Det trodde jag inte förra veckan". "Cool kille! Jag hade varit grymt stressad om jag varit tävlingsledare och haft den känslan en vecka innan start :-).

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
Vi söker en ny generalsekreterare. Är det du eller någon som du känner? http://t.co/spf5a3Lxx4
545904717621383168
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
Vi listar fyra trender som vi tror kommer att påverka hur man tränar och pratar om träning 2015 http://t.co/XpUdoJeeYW
545234741797339137
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
RT @Folkhalsomynd: Förbättrad hälsa i landet men stora skillnader kvarstår #öppnajämförelser #folkhälsa — Folkhälsomyndigheten http://t.co/…
544410830608269312
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR
Bra reportage i Mittnytt om samarbete mot doping i Ö-vik där Friskis är en av aktörerna http://t.co/a2jtMIVfbc @renhardtraning
543334905703587840
FriskisSvettisRiks
FriskisSvettisR