Skolgårdstävlingen
Skolgårdstävlingen
Röris till alla
Röris till alla
The Kitt
Utbildningen
Börja träna-kurs
Börja träna-kurs
Styr din konditionsträning
Styr din konditionsträning
Nem York

Nästa år vill vi ta Friskis&Svettis till New York (pod)

För tredje året i rad har Friskis&Svettis Riks varit på träningskonventet ECA World Fitness Convention i New York. Syftet är framför allt att spana, inte att leta fenomen att plocka in i Friskis&Svettis träning. Magnus Strömberg och Erik Nordlund sammanfattar intrycken och hoppas att USA ska få något svenskt att inspireras av nästa år.

Lyssna här ››
Minna Fahlström

Minna vill bli av med alla Friskis&Svettis kunder (pod)

Friskis&Svettis är en idrottsförening, alltså är du som tränar med oss en medlem, inte en kund. På träningsmarknaden kan vi på ytan se ut som vilken kommersiell aktör som helst, men styret och förhoppningsvis känslan är av en annan sort. Nu startar vi det s k demokratiprojektet för att stärka vår bakomliggande egenart. Projektledare Minna Fahlström förklarar.

Läs mer ››

Ny ordförande för Friskis&Svettis Riks

Kia Orback Pettersson valdes till ny ordförande för Friskis&Svettis riksorganisation på årsstämman den 15 mars. Hon kommer att leda en styrelse som har ett tydligt uppdrag att fortsätta arbetet med att utveckla den lustfyllda och lättillgängliga träning av hög kvalitet som utmärker Friskis&Svettis.

Läs mer ››

Medlemmar med makt

I Friskis&Svettis är det medlemmarna som bestämmer. Det gör oss unika i träningsbranschen. Den 15 mars är det årsstämma i Örebro för riksorganisationen. Då samlas 300 representanter för de 158 lokala föreningarna som ingår i Riks för att diskutera och fatta beslut om de kommande årens verksamhet. Under våren, efter årsstämman, har de lokala föreningarna sina årsmöten.

Läs mer ››

Vi spricker snart av stolthet

I 35 år har vi drivit och utvecklat vår egen utbildning. Den är ett kitt i Friskis&Svettis. Det våra ledare, instruktörer och andra funkisar lär sig där, håller ihop föreningens kropp och själ. Vi förstår om du inte orkar lyssna på allt vi vill berätta. Men om du själv funderar på att engagera dig som ledare eller instruktör vill du kanske höra allt. Välj berättelse efter hur många minuter du har.

Läs mer ››

Nyhet: Börja träna-kursen för dig som både vill komma igång och fortsätta

Att göra förändringar är svårt. Det blir enklare om man inte tar i för mycket. Och lättare att lägga till, än att ta bort, särskilt om man får ut stora vinster av det nya. Och särskilt om det är roligt. Läs allt om nya börja träna-kursen och lyssna på utvecklare Tina Uppfeldt tala om knepen som gör att du kommer igång och aldrig lägger av.

Läs mer ››

Pressklipp

onsdag, 23 apr 2014
Cision Wire
tisdag, 17 apr 2014
Fastighetsnytt
måndag, 14 apr 2014
Jnytt
tisdag, 10 apr 2014
SVT Värmlandsnytt
Till arkivet »
Alla barnen

Peter och Tinas bloggar

Kreativa stunder

Idag har vi jobbat med planering inför vårt träningskonvent Svettisdagarna som kommer köras 8-9 november på Kistamässan i Stockholm. Konventet är för funktionärer i Friskis&Svettis.

 Wow, det kommer bli en riktig träningsfest! Vår samarbetspartner Exceed Performance (Eleiko) var på plats hos oss idag och tillsammans skissade vi på mycket spännande grejer. Hur kan vi få en betongig mässhall utstråla träning? Efter dagens möte kändes det som vi hade massor med idéer på det.

 

Sigge, Marcus och Anders från Exceed Performance.

Läs hela inlägget ››

Elda igång

Intressant vilka grejer som nästan inte berör oss och vilka som verkligen eldar igång oss. Tänker nu bland annat på diskussionerna om ortorexi som bubblar i media och på sociala media. Intressant med olika infallsvinklar och jag hoppas på nyanser och att vi lär oss mer, utan att överfokusera.

Under det dryga år som jag bloggat har jag gjort några inlägg där jag berört ämnet med "olycklig träning". Dessa inlägg är de som absolut givit mest återkoppling, då har mejlboxen fyllts med synpunkter och kommentarer. Det verkar beröra och elda igång oss. Hmm, jag funderar på varför. Jag tar en joggingtur och en näve chiafrön och fundera på saken. Eller oj, jag tar en varmkorv och lägger mig i soffan och funderar. Eller hur tusan ska jag göra?

Läs hela inlägget ››

Fredag med fascior

I slutet av förra veckan var Anna och jag på kurs. Temat var fascior. Känns som att det varit mycket snack om fascior de senaste åren. Vi ser foamrollers, småbollar och liknande redskap i våra träningsmiljöer.

Fascior är ju de bindvävshinnor som kopplar ihop våra mjukdelar (muskler, senor, ledstrukturer) med varandra. Har till uppgift att vara stödjare, formare, avgränsare och kraftöverförare. Vissa fascior är lite mjukare och mer elastiska medan andra är mer hållfasta och styva.

Det sägs att fascian innehåller fler receptorer (avkännare) än muskelvävnaden. Det skulle göra att fasciorna är viktiga för att känna av våra rörelser och i vilken position vi befinner oss i. En viktig del i koordinationen alltså. En annan teori är också att det är betydelsefullt att fasciorna kan glida lätt över varandra och att detta kan bero på hur pass mycket vätska som finns i fasciorna. Bra glid skulle möjliggöra bra rörlighet i rörelser.

Idén är här utifrån den vanliga principen "use it or loose it", att vi behöver använda och utmana vår kropp för att den ska ha bra kapacitet. För lite, eller för dåligt, använd kropp skulle kunna göra att vi tappar i koordination och perception samt får för lite flexibilitet i våra vävnader.

Den vetenskapliga evidensen är väl inte helt tydlig här. Men hur som helst så är ju kroppen en sammanhängande enhet och det känns intressant att få med så många aspekter (och vävnader) som möjligt när vi tänker träning. T ex när vi numer pratar om rörlighetsträning så handlar det inte bara om att stretcha ut en specifik muskel utan det handlar om att jobba med rörligheten i ett rörelsemönster och att sträcka ut allt som tar emot - muskler, fascior, ledkapsel osv. Och med ett bredare synsätt kanske vi behöver vara innovativa när det gäller övningar och redskap.

 

      Vi fick köra mycket upplevelsebaserad inlärning. Känna och klämma. Dissekera en apelsin, och kolla in dess fascior.

Läs hela inlägget ››

En dag med fokus på barns rättigheter

Idag den 11 april har barn varit i extra fokus för mig. Global Child Forum (http://globalchildforum.org/) har haft ett stort arrangemang i Stockholm. Kungen och Drottningen stiftade organisationen 2009 och sedan dess har man utvecklats till en arena för att lyfta upp barns rättigheter. Visste ni att FN:s barnkonvention firar 25 år i år? http://www.unicef.org/crc/

Forumet idag handlade om hur vi kan sätta mer fokus på barns rättigheter i politiken, företag, civilsamhället och som privatpersoner. Runt 300 personer deltog, och många väldigt viktiga personer var på plats. Jag är stolt över att ha representerat Friskis&Svettis där. Det vi gör för att få människor att röra sig är uppmärksammat bland människor i Norden, men även internationella som har insyn i svenska företeelser.

Visste ni att 168 miljoner barn är utsatta för barnarbete? En annan intressant kunskap är att 1/3 av världens befolkning är barn. Klart att vi andra ska göra mer när världen i vissa avseenden är en dålig plats för barn. Företag har som köpare av varor en viktig roll i att se till att deras produkter inte ger dåliga förhållanden för barn. Sen har företag alla möjligheter att göra så att barns miljö förbättras väsentligt. Viktigast är att bekämpa fattigdom eftersom den alltid innebär en risk för barnarbete, slaveri och människohandel.

I Friskis&Svettis har vi under 2012-2015 fokus på barn genom Alla barnen-projektet. Vi gör vårt för att få barn att må bättre, få bättre förutsättningar för lärande och en grund för ett liv med bra hälsa. Jag är så stolt över det! Nu är vi i Sverige och Norge, men tänk om vi kunde exportera vår kunskap om barns behov av rörelse!

Eftersom kungaparet är stiftare av organisationen var de aktiva under hela dagen och kvällen. Jag fick chansen att hälsa på Drottningen och personligen berätta för henne om vårt arbete med att få barn i rörelse (och att Friskis&Svettis har 556.000 medlemmar), en fråga som ligger henne varmt om hjärtat. En speciell hälsning från Drottningen till alla funkisar som engagerar sig för barn inom Friskis&Svettis!

Drottningen berättade också att hon en gång i tiden dansat med Johan Holmsäter, Friskis&Svettis initiativtagare, och ”Då gick det undan” sa hon ordagrant.

Läs hela inlägget ››

Soft träning

För drygt ett år sedan började vi med soft träning i Friskis&Svettis. Idén är att soft träning är ett sätt att träna på, lite mjukare, lite snällare och med mer utrymme för att känna in träningen, och anpassa, till egna behov. Ett perfekt inslag i vårt utbud för den som är äldre, ny i träning eller är tränad och för dagen känner för ett softare pass.

Vi började med Jympa soft, Spin soft, Iw soft, Flex soft och Yoga soft 2013. Nu till vårsäsongen 2014 utökade vi med Dans soft.

Jag tänker att soft träning verkligen är någonting riktigt bra. Skön träning som bygger upp och skapar förutsättningar. En pepp för kropp och själ.

Nu i veckan har vi jobbat med att prova musik och övningar till höstsäsongens Flex soft. Hela måndagseftermiddagen fick vi njuta av massa fina rörelser, en rundsmörjning för hela kroppen. Cilla Wiberg från Friskis&Svettis Göteborg är säsongens kreatör, hon har skapat mycket av programmet.

     

  

Läs hela inlägget ››

Myggan gästbloggar!

I helgen har vi haft premiär för en ny utbildning för ledare och instruktörer: Grundläggande tyngdlyftning. På plats på Bosön fanns Mattias "Myggan" Davidsson, träningsansvarig i Friskis&Svettis Göteborg och även utbildare. Här kommer hans reflektioner!

På Friskis&Svettis så gillar vi utveckling. Och för att utvecklas behöver man vara öppen för nya tankar och lära sig nya färdigheter. Utan förändring stagnerar man. Både som person och förening. Det är det som är så skönt med vår förening. Det finns öppenhet, nyfikenhet och ödmjukhet.

För de 19 deltagare som i helgen var med på den första kursen i grundläggande tyngdlyftning var detta viktiga egenskaper. Anders Lindsjö från Eleiko är fylld av kunskap och erfarenhet som han gärna delar med sig av. Anders budskap: de olympiska lyften är jätteenkla! Du tar en stång från golvet och för den till raka armar över huvudet. För att få fram denna filosofi lät han deltagarna leka sig fram. Testa att rycka. Testa att frivända. Testa att stöta. Helt efter vad du tror att du ska göra. Sedan leder han alla igenom olika övningar för att få alla att förstå principerna som är hans grund: nära, snabbt och djupt i balans. Han låter alla leka sig fram för att sedan återkoppla och väva samman det på ett mycket logiskt sätt. Hans torra humor och speciella sätt charmar och får gruppen att tänka till. Det handlar om att förstå, att göra det och inte bara läsa om det, samtidigt som vi övar förståndigt för att orka hela vägen. Det handlar väldigt mycket om teknik och kroppen behöver vara pigg för att klara dessa rörelser med koordination.

 

Enbensmoment  för att se hur viktig balansen är och hur man tränar stabilitet.

När Anders pratar om hur du ska tänka kring träningen för att lyfta mer och bättre ger han gruppen bilder och liknelser på sin tavla som fastnar direkt. Isaac Newton står för gravitationen, Pascal för trycket på diskarna, Sokrates för att ställa rätt frågor och Kirkegard för hur vi ska ta hand om våra medlemmar.

    

När han har täckt ett område är tavlan så full att det är svårt att gissa vad som stod där från början. Men då är det dags för gruppen att skriva ner själva vad de har lärt sig. Och andra dagen kommer de ihåg.

    Jonas Fredriksson (en av våra vanliga utbildare) tillsammans med Anders Lindsjö övervakar gruppen. Till vänster en lista på de sista gruppen gjorde.

Läs hela inlägget ››

Peter på Twitter

Till Twitter »
@Aila_menguc Abrahamsberg mot Brommaplan, på västra sidan. 👍
459429497226678272
Peter Wigert
peterwigert
Friskis&Svettis Stockholm har 85000 medlemmar. Imponerad av detta, varje dag.
459387861302018048
Peter Wigert
peterwigert
Rolig kväll: först ett skönt pass skivstång/intervall på Lidingö. Sen goda nyheten att #Friskis&Svettis Stockholm öppnar ny lokal i Bromma!
459387570770960384
Peter Wigert
peterwigert
@annaiwarsson @skommunikatorer @Jympajesus Tack för att du tipsade Anna!
459029542469128193
Peter Wigert
peterwigert