Prova något nytt i höst
Prova något nytt i höst
Earth Street - Limited Edition
Skolgårdstävlingen
Skolgårdstävlingen
House bättre än rock

Musik maxar motivationen

Har du svårt att komma igång med träningen? Med rätt musik i hörlurarna ökar motivationen. Vid konditionsträning ökar motivationen med 19 procent om låtlistan består av house istället för rock. Det visar ett musikexperiment som vi genomfört. Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, har medverkat som rådgivande konsult.

Läs mer ››

Välkommen till en dag om barn och rörelseglädje 

2012 drog vi igång satsningen Alla Barnen för att sätta fokus på barn och rörelse. Under de snart tre år som gått har vi träffat många spännande och kunniga människor. Den 20 november 2015 bjuder vi in till ett seminarium där flera av dem vi mött delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Läs mer ››


Nolltolerans mot doping

Doping är ett växande problem som vi tar på stort allvar. Som medlem i Riksidrottsförbundet är vi delaktiga i deras antidopingarbete och dessutom bekostar våra föreningar egna dopingkontroller. Läs mer om vårt förebyggande arbete mot doping.

Läs mer ››

Från gatudans i
Dar es Salam till skoldans i Skellefteå 

Dansen förändrade Mass Athuman Mkumbulas liv. Kärleken tog honom till Sverige och nu sprider han dansen vidare på skolor i Skellefteå. Tack vare ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet kan vi sprida rörelseglädje till barn och unga.

Se filmen om Mass och Alla Barnen-satsningen ››
Karin Nolke Grubbström

Ny GS brinner för rörelseglädje

Friskis&Svettis vision är att människor ska le när de tänker på träning. Med Karin Nolke Grubbström har Sveriges största idrottsförening fått en generalsekreterare som har nära till ett leende. Karin har 10 års chefskap i ideella organisationer med sig i bagaget. Hon kommer närmast från Sveriges förenade studentkårer (SFS) och innan dess från Scouterna. 

Läs mer ››

Yoga för barn 

Rolig och lekfull träning för barn finns sedan länge på schemat. Nu lägger vi till yoga i utbudet för de yngre medlemmarna. Som stöd till ledarna har Yogalådan tagits fram. I den finns upplägg med olika rörelser samt andnings- och avslappningsövningar anpassade för barn upp till 12 år.

Läs mer ››

Pressklipp

tisdag, 01 sep 2015
SVT
måndag, 31 2015
Upsala Nya Tidning
fredag, 28 2015
Hallands Nyheter
tisdag, 25 2015
MåBra
Till arkivet »
Alla barnen

Tinas blogg

Test i träningslabbet

Idag på förmiddagen testade vi en av nyheterna inför 2016 i Friskis&Svettis träning. Det blir ett Limited edition-pass som passar mig perfekt. Bra uppbyggande träning och inspirerande övningar. Till det en riktigt bra tränare - Stefan Haag, som spänstar upp i luften på bilden nedan, och det känns som ett superpass. Vad det blir? Det berättar vi mer om längre fram i höst :-)

 

Läs hela inlägget ››

Brus

Det sägs ju att våra hjärnor behöver en lagom mängd ”bakgrundsbrus” för att nervsystem och hjärna ska fungera normalt. Känns skönt att jag har den här miljön runt mig i vårt öppna kontorslandskap. Borde säkerställa min kreativitet?

 

 

(Friskis&Svettis Riks testar miniRöris)

Läs hela inlägget ››

Väntar tillökning i Uppsala

I lördags var det Kick off för alla funktionärer i Friskis&Svettis Uppsala. Jag, som varit ledare i föreningen i 20 år, imponerades över hur många vi är som på ett eller annat sätt är engagerade. Typ 350 pers! Föreningen har ju nästan 30 000 medlemmar så vi har ju en hel del att göra när dom stormar in och ska träna. 

Som t ex min pappa, han kör sitt program på gymmet några gånger i veckan. Här om dagen ringde han och berättade att det hade kört ihop sig när han skulle träna. Löpbanden var avstängda så han fick bryta sin ritual med att börja på dom. Han fick ta crosstrainern istället. Upp på den och körde snabbt igång, fast det var länge sen sist. "Jag körde igång men tyckte det kändes konstig. Plötsligt kom jag på vad det var! Jag körde en Michael Jackson!!" Pappa hade kommit i bakåtvarv med tramporna. Lätt hänt, funkar ju också.

I lördags så berättade verksamhetschef Ingrid och ordförande Per-Åke att det nu är officiellt att föreningen är på gång med sin fjärde träningslokal. På idrottsanläggningen Fryishov blir tillökningen!

 

 

Ingrid och Per-Åke in action.

Läs hela inlägget ››

Inte mogen att sitta still

Skolstart för många i dagarna. Jag hörde ett samtal där en mamma sa - Ja det är skönt att han inte börjar förrän nästa år. Han är inte mogen att sitta still.

- Shit, tänkte jag. Hoppas han aldrig mognar på den punkten.

Visst är det rätt konstigt att vi idag, 2015, börjar skolan OCH SÄTTER OSS NED! Det borde vara: - Välkomna till skolan och stå upp. Eller spring runt! Eller hoppa.

Jag förstår att det inte är så enkelt. Och vi behöver både kunna stilla oss i lugn och koncentration ibland. Men jag tror vi skulle kunna göra en rörelserevolution genom att ändra invanda rutiner. Både barn och vuxna. I skolan, på jobbet och, också, hemma.

Här är ett av Friskis bidrag till rörelserevolutionen: En sneakpeek på fantastiska MiniRöris 5 (finns tillgänglig i webbbutiken och sprids via föreningarna fom början av september)!

 

 

Läs mer om MiniRöris och vårt projekt "Alla barnen" här

Läs hela inlägget ››

Det bästa med att springa är att gå

Bland det bästa jag vet är att köra löppass där det ingår sekvenser av gång. Det är så otroligt skönt att gå då. Jobbig, krävande löpning där andningen är ansträngd, benen kämpar och motivationen krigar. Just då, att få gå - det är det absolut bästa.

Apropå att gå så känns som att det är många som kör power walks nu. Gångvägar och trottoarer kryllar av folk som är ute och stegar på, ensamma eller med nån mysig kompis. Träningskläder, solbrillor och earphones verkar vara givna accessoarer. Att gå är ju en himla bra trend, jag tror verkligen det varit underskattat både upplevelse- och träningsmässigt.

 

 

 

Läs hela inlägget ››

Passionen gör hela grejen

Den här veckan har jag provat lite olika träningspass och satt idag och funderade på vad det var som gjorde att vissa tillfällen träffade mig så mycket starkare än andra. Jag vet ju att jag gillar kvalitativ träning med bra upplägg och ett engagerat ledarskap. Och allt det där fanns på  passen. Alla var faktiskt himla bra.

Det som jag skulle kunna se skiljer träningspassen åt är nog passionen. Och då tänker jag på den där känslan av njutning, nästan kärlek till det man gör. En tränare som verkligen glöder i sin uppgift, med den vill jag träna. Det behöver inte vara i ett överstarkt (typ överpeppande) uttryck, det kan också vara varmt, lugnt och kärleksfullt. Men det är någon slags äkta innerlighet.

Och när också deltagarna gillar grejen så där extra, ja... det är ju då det blir magiskt.

Här om dagen kom jag på mig själv med att vara en riktigt tråkig passdeltagare. Jag var liksom lite för håglös, stod där och hängde och när träningen började så slappade jag rätt bra. Men sen var det en annan passdeltagare som var så himla skön (passionerad?) och drog så härliga peppande kommentarer så hela vår grupp på Cirkelfysen höjde vår energinivå tio steg. HURRA för passionerade passdeltagare!! Dom vill vi alla träna med, det är dom som är bästa träningskompisarna.

I morgon kommer jag vara en passionerad (hoppsan, höll på att skriva pensionerad :-)) passdeltagare. Det är dags att prova höstens Flex-pass!

 

Läs hela inlägget ››

Friskis&Svettis Riks på Twitter

 
Till Twitter »
Hur mycket rörelse behöver barn? Örjan Ekblom,docent på GIH, om riktlinjer för barn och fysisk aktivitet http://t.co/VDVnwixRQE
638714517766148096
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
Arbetet mot doping behöver större muskler. Lär av danskarna. http://t.co/EK5VxP9LPB @dn_esk @SVTSport @TV4Sport
638637668646158337
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @Nolke: @FriskisSvettisR tycker att dopingarbetet behöver större muskler http://t.co/hmhFJ8Kzll
638597513092689921
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR
RT @SVTOpinion: ”Arbetet mot doping behöver större muskler” @FriskisSvettisR om krafttag mot dopingen http://t.co/urYbJRAX0P #träning #fitn…
638588837418156032
Friskis&Svettis
FriskisSvettisR